Oldal frissítése

Ne vessz el az USB szabványok világában (ÖSSZEHASONLÍTÁS)

• Szerző: Szerkesztőség

1995-ös bevezetése óta az USB (Universal Serial Bus) csatlakozó minden számítógép, mobiltelefon és egyéb eszköz szerves részévé vált. A mindennapok során gyakran találkozunk USB csatlakozókkal, mindenki használja nap mint nap. Mivel azonban magának a csatlakozónak több típusa is van, a köztük való eligazodás nem mindig egyszerű. A helyzetet még tovább bonyolítja, hogy az idők során több szabvány is született, amelyek elsősorban az átviteli sebességben különböznek egymástól, a jelölések pedig gyakran változnak. Ebben a cikkben mindent elmagyarázunk. Ismertetjük az USB típusait, a csatlakozókat, amelyekkel találkozhatunk, és azt, hogy miben különböznek egymástól.

i

Az USB jelölések elég gyakran változnak, és bár a kereskedelmi elnevezések a legutóbbi átnevezés óta viszonylag egyszerűek, sok gyártó még mindig ragaszkodik a régebbi jelölésekhez a specifikációkban.

USB csatlakozó

Ne vessz el az USB szabványok világában – TARTALOM

  1. Az új USB elnevezések közvetlenül az átviteli sebességnek felelnek meg
  2. Milyen újításokat hoz magával az USB 4?
  3. Az USB-A világában még mindig tart a küzdelem az USB 2.0 és 3.2 között
  4. USB-C: Egy kábel mind fölött
  5. Az USB csatlakozók típusai

Az új USB elnevezések közvetlenül az átviteli sebességnek felelnek meg

A múltban sok zűrzavar volt a különböző USB változatok címkézése körül, gyakran az is előfordult, hogy az elnevezések átfedték egymást, holott különböző sebességgel rendelkeztek, vagy akár minden forrás mást mondott a sebességről. Az elnevezések tisztázására tett legújabb erőfeszítések ezt hivatottak megelőzni. A kereskedelmi címkézés most már egyértelműbb, érthetően mutatja, hogy az adott USB verzió valójában milyen gyors. A korábbi elnevezések, amelyekhez hozzászoktunk, specifikációk formájában még mindig léteznek. Azonban nyugodtan válassz a kereskedelmi elnevezés szerint.

i

Az átviteli sebesség nagymértékű növekedését az USB-C csatlakozó tette lehetővé. Ez az egyetlen, amely két vonalon képes az átvitelre. Ennek az úgynevezett kétsávos átvitelnek köszönhetően az azonos generációs kábelek akár kétszeres sebességet érnek el. Az USB 3.2 specifikációkban a dual-lane-t a végén egy kettes jelzi (pl. USB 3.2 Gen 1×2), míg az USB 4 és újabb szabványoknál a dual-lane már szabványos.

Minden verzió visszafelé is kompatibilis, akárcsak az újakkal. Ez azt jelenti, hogy a csatlakozót a régebbi és az újabb verziókhoz is csatlakoztathatod, de a régebbi szabvány lekorlátozza az átviteli sebességet. Az USB-n keresztüli töltésnél a feszültség minden szabvány esetében azonos. Az USB 5 V-os feszültséget biztosít (az elfogadható határértékek 4,4 és 5,25 V között mozognak).

i

Samsung Galaxy S23 5G (BEMUTATÓ): egy kicsi, de meglehetősen praktikus fotómobil

A legújabb USB 4 specifikáció, amely a kereskedelmi forgalomban USB 40Gbps és USB 80Gbps néven ismert, a kettős kapcsolat szükségessége miatt kizárólag az USB-C csatlakozóra vonatkozik. Ha tehát a régebbi megnevezések valamelyikéhez szoktál hozzá, járj el körültekintően, amikor vásárolsz. Az alábbi megnevezések 2023. március 18-tól aktuálisak.

Kereskedelmi megnevezés Műszaki adatok Korábbi megnevezések Max. átviteli sebesség Csatlakozók
USB 80Gbps USB 4 Version 2 80 Gbit/s USB C
USB 40Gbps USB 4 40 Gbit/s USB C
USB 20Gbps USB 3.2 Gen 2×2 USB 3.2 20 Gbit/s USB C
USB 10Gbps USB 3.2 Gen 1×2 USB 3.2 10 Gbit/s USB C
USB 10Gbps USB 3.2 Gen 2×1 USB 3.1, USB 3.1 Gen 2 10 Gbit/s USB A, USB C, microUSB
USB 5Gbps USB 3.2 Gen 1×1 USB 3.0, USB 3.1 Gen 1 5 Gbit/s USB A, USB C, microUSB
*A régebbi USB 1.0, 1.1 és 2.0 szabványok már nem kapják meg az új jelöléseket.

Milyen újításokat hoz magával az USB 4?

Az USB 4 megjelenése hatalmas átviteli sebességet tesz lehetővé (akár 80 Gbit/s), de ez nem minden, amit ez a szabvány kínál. Az egyik újítás például a protokollalagút. Ez a megfelelő csatlakozóval lehetővé teszi az adatátvitelt a PCIe vagy a DisplayPort 1.4a számára. Az USB 4 emellett megtartja a visszafelé kompatibilitást az USB 3.2 mindkét generációjával, az USB 2.0-val, sőt még a Thunderbolt 3-mal is. Továbbá az USB Power Delivery töltési szabvány natívan lehetővé teszi az akár 100 W-os gyorstöltést anélkül, hogy a mobilgyártók saját szabványait kellene használni.

Az USB-A világában még mindig tart a küzdelem az USB 2.0 és 3.2 között

Az újabb USB 4 specifikáció és a legtöbb USB 3.2 specifikáció az egyedi USB-C csatlakozóra épül. Azonban például a számítógépekben még mindig nagyon gyakran látni USB-A csatlakozókat. Amint a fenti táblázatból is látható, ezek esetében a fejlesztés gyakorlatilag leállt. A korszerűen felcímkézett USB 5 Gbps és USB 10 Gbps mellett még mindig nagyon gyakran találkozhatsz a régebbi USB 2.0-val, amelynek már nincs is új jelölése. Annak ellenére, hogy a modern szabványok jelentősen gyorsabbak, ezek a csatlakozók ma is sok eszközön megtalálhatók. Tehát mi a különbség az USB 2.0 és a 3.2 között? A lényegi különbség elsősorban az adatátvitel sebességében keresendő.

USB-C: Egy kábel mind fölött

Mi az, ami ilyen hatalmas átviteli sebességet tesz lehetővé? A ma már szabványos csatlakozó, amely a megjelenésekor nagy port kavart - az USB-C (néha USB Type-C, USB Type-C stb. néven is emlegetik). Mi az USB-C? A csatlakozót első pillantásra mérete és alakja különbözteti meg a többi USB csatlakozótól. Az USB-C azonban nemcsak méretében különbözik. Számos egyéb előnye is van, amelyek fényes jövőt jósolnak ennek a csatlakozónak. Az új forma nagy előnye például a kétoldalú csatlakoztathatóság.

Az USB-C emellett számos különböző jelet támogat az úgynevezett alternatív módok segítségével, amelyek lehetővé teszik az olyan csatlakozók, mint a HDMI, a VGA, a DisplayPort használatát adapterek segítségével.

i

USB-C vs. Thunderbolt

A népszerű USB-C mellett létezik a Thunderbolt is, egy olyan port, amely gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, de határozottan nem ugyanaz. Van egy lényeges különbség: az USB-C egy csatlakozótípus (mint a micro-USB), míg a Thunderbolt egy interfész (mint az USB 2.0 stb.). Más szóval a Thunderbolt a kábel egy tulajdonsága. A Thunderbolt jelenleg a harmadik verziójánál tart, ami többszörösen gyorsabb átviteli sebességet tesz lehetővé. Az új univerzális USB 4 szabvány is erre a technológiára épül.

USB C

Manapság a tabletek és okostelefonok USB-csatlakozót használnak a töltéshez, gyakran olyan hatalmas teljesítményűeket, hogy az USB 2.0 már nem is lenne elég. Az új töltők szinte kizárólag az USB 3 szabványok valamelyikét használják, vagy akár az USB 4-et. Ez az apró csatlakozó ma már több mint 100 wattos teljesítménnyel is képes az okostelefonokat és laptopokat tölteni.

USB C

Az USB-C nem kompatibilis a korábbi portokkal, de egy adapter megvásárlásával ez is megoldható. A tényleges szabvány továbbra is kompatibilis. Ráadásul néhány gyártó felismerte, hogy az új verzióra való átállás még eltarthat egy darabig, ezért mindkét porttal felszerelik a készülékeiken. Az azonban egyértelmű, hogy az USB-C abba az irányba halad, hogy univerzális szabvány váljon belőle mind a töltéshez, mind a külső eszközök csatlakoztatásához.

i

Nothing Phone (1) (TESZT): különleges és eredeti dizájn, emellett egy nagyszerű telefon

Az USB csatlakozók típusai

Most, hogy tudjuk, mi az USB, nézzük meg az USB csatlakozók típusait. Rengeteg van belőlük a piacon. Alapvetően az USB csatlakozókat úgynevezett male (amit csatlakoztatunk) és úgynevezett female (amibe csatlakoztatjuk) csatlakozókra osztjuk.

USB A típus

Ez a legelterjedtebb csatlakozó (találkozhatunk az USB Type A vagy USB A elnevezés egyik változatával is), amely téglalap alakjának köszönhetően könnyen felismerhető. A lapos érintkezők ellenállnak a mindennapi használatnak.

USB A típus USB A típus

USB B típus

Ez a csatlakozó (találkozhatunk az USB Type B vagy USB B megnevezésekkel is) elsősorban a csatlakoztatott eszközökben (perifériákban) található. Jellemzője a négyzet alakzat, enyhén lekerekített sarkokkal.

USB B típus USB B típus

USB C típus

A legújabb a fentebb már említett USB-C csatlakozó, amely akár 80 Gbit/s átviteli sebességgel (20 V, 5 A, 100 W) bír. Az elmúlt években már szabványos csatlakozóként jelent meg az eszközökön.

USB

Micro-USB A

Olyan csatlakozó, amely például bizonyos hordozható eszközön található. A micro-USB portot a csatlakozó belsejében lévő fehér színről és a téglalap alakú formájáról (ferde élek nélkül) lehet felismerni.

Micro-USB B

Ezt a csatlakozót még mindig használják egyes régebbi mobiltelefonok és hasonló eszközök. Az alakja trapéz alakú, a csatlakozó belseje pedig fekete (az alak és a szín különbözteti meg a Micro-USB A típustól).

Micro-USB AB

Olyan csatlakozó, amelyhez mind a Micro-USB A, mind a Micro-USB B csatlakoztatható.

USB Mini-b (5 tűs)

Trapéz alakú típus, régebbi eszközök (fényképezőgépek, külső meghajtók) csatlakoztatására szolgál.

USB Mini-b (4 tűs)

Kisebb, mint az előző típus, csak 4 csapot (érintkezőt) tartalmaz. Főleg fényképezőgépeken található, és nem hivatalos csatlakozó (hivatalosan nem hitelesített).

USB 3.0 A típus

Hasonló, mint az A típusú USB (lásd fent). Abban különbözik, hogy kék színű és nagyobb átviteli sebességet biztosít. Visszafelé kompatibilis a többi verzióval.

USB 3.0 B típus

Hasonló, mint a fent leírt B típusú USB csatlakozó. Abban különbözik, hogy kék színű és nagyobb átviteli sebességet biztosít. Visszafelé kompatibilis a többi verzióval.

Micro-USB 3.0 B

USB 3.0 sebességet biztosító csatlakozó. Az ilyen csatlakozóval ellátott kábelek nem kompatibilisek az USB 2.0 és USB 1.1 porttal rendelkező eszközökkel.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az USB csatlakozókkal minden nap találkozunk. Különösen a kis változataik (micro-USB és az új univerzális USB-C) ma már abszolút szabványnak számítanak a mobiltelefonok körében. A különböző szabványok közötti eligazodás nem egyszerű, de azért nem árt legalább egy kicsit képben lenni, vagy rendelkezni a megfelelő forrással, amelyhez fordulhatunk, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10