Oldal frissítése

Asus Zenfone 9 (TESZT): kompakt telefon nagyvonalú specifikációkkal

Asus Zenfone 9, bevezető

Asus Zenfone 9 (TESZT): kompakt telefon nagyvonalú specifikációkkal

Az Asus Zenfone okostelefonok legutóbbi két generációja kissé szerényebben vette célba az igényesebb felhasználókat. Nem próbálták meg hatalmas kijelzővel lenyűgözni a közönséget. Most azonban a legújabb generációs készüléket vettük górcső alá, az Asus Zenfone 9-et. Lássuk hát, még mindig szerény-e a meglepő specifikációkkal rendelkező kompakt telefon.Teszt

Szerző: Ondřej Chabr

Asus Zenfone 9 (TESZT) – TARTALOM

 1. Az új Asus Zenfone 9 teljes körű felszereltséggel mutatkozik be
 2. Az Asus Zenfone 9 szokatlan textúrájú felülettel nyűgöz le
 3. Kisebb, de nagyobb teljesítményű AMOLED kijelző
 4. Az Asus Zenfone 9 brutális teljesítménye és az Android 13 közelgő érkezése
 5. Az Asus Zenfone 9 határozottan megengedhetett volna magának egy extra kamerát
 6. Nem sok kompakt méretű versenytársa van jelen a piacon. Könnyű a választás?
 7. Az Asus Zenfone 9 nagy ambíciókkal rendelkezik, hiányosságai szinte nincsenek is

Az új Asus Zenfone 9 teljes körű felszereltséggel mutatkozik be

A kompakt telefonok manapság egyre inkább a strapabíró mobiltelefonok kategóriájába tartoznak. Szerencsére vannak kivételek. Ezek közé tartozik az Asus Zenfone legújabb generációja, amely az Asus Zenfone 9 laptop gyártásáról vált ismertebbé. A gyártónak az okostelefonok terén is van mit felmutatnia. Az egyik az Asus ROG Phone sorozat, amely kifejezetten a mobiljátékok kedvelői számára készült, mivel a lehető legnagyobb teljesítményt és gamer dizájnt kínál. A másik, a Zenfone egy kicsit polgáribb.

i

ASUS ROG Phone 6 (BEMUTATÓ): nagyszerű gamer telefon, de nem való mindenkinek

Ez tehát az Asus Zenfone termékcsalád, amely tömegeket megszólítani hivatott telefonokat foglal magába, versenyképes teljesítményt nyújt kompaktabb testben és visszafogottabb dizájnnal. Hozzám került az új Asus Zenfone 9, én pedig kellő alázattal közelítettem felé. Ez azért van, mert már az előző Asus Zenfone 8 hírneve is egy olyan lenyűgöző okostelefonról árulkodik, amely első ránézésre megtéveszt a testével. Így nem maradt más hátra, mint letesztelni az újoncot, valamint kideríteni, hogy tovább halad-e a kijelölt úton, van-e méltó vetélytársa.

Az Asus Zenfone 9 szokatlan textúrájú felülettel nyűgöz le

A Zenfone 9 már az első kézbevételnél meg tudott lepni. Ilyen kompakt méretekkel, 14,5 cm körüli magassággal ma már nem nagyon találkozhatunk. A súlya is bőven 200 gramm alatt van. A tapintás azonban egyből felfedi a tényt, hogy egyedülálló anyaghasználattal állunk szemben. Az alumínium keret és a tartós Gorilla Glass Victus üveggel borított előlap nem különösebben átlagon felüli. Amire viszont nem számítottam, az a hátlap szép kivitelezése. A gyártó texturált felületnek nevezi, amelyen az ujjlenyomatok nem igazán tapadnak meg.

Asus Zenfone 9, bemutató, telefon előlapja Asus Zenfone 9, bemutató, telefon hátlapja Asus Zenfone 9, bemutató, kidomborodó kamerák
A Zenfone 9 a méretének és az ügyes dizájnjának köszönhetően jól kézre áll.

A tesztelt fekete Zenfone 9 változat egyébként nem vált ki ovációt. Az elülső üveg az oldalakon nagyon finoman le van kerekítve, amit akkor vettem észre igazán, amikor lehúztam a felső sávot és alulról multitaskingoltam. Az előlapi kamera a bal felső sarokban kapott helyet. A kijelzőt körülvevő keret az alsó szélénél jobban kitágul, de nem nyújtja meg a telefont feleslegesen. Az alumínium az oldalakon elég masszívnak tűnik. Ezt több helyen antennák szakítják meg, de a kissé lekerekített nanoSIM-kártya fiók is említésre méltó.

Asus Zenfone 9, bemutató, lekerekítés
A Gorilla Glass Victus előlapi üveg enyhén lejt az oldalakon.

A felső szélén egy 3,5 mm-es jack csatlakozó található. A jobb oldalon egy kiálló hangerőszabályzó és egy lényegesen kevésbé kiálló bekapcsológomb található, beépített ujjlenyomat-olvasóval. Az Asus Zenfone 9 fent említett hátlapját egy szép matt felület borítja, amely talán kicsit a bőrre emlékeztet. A masszív kamerákat viszont nem lehet nem észrevenni. Még a barátaim is szóvá tették, szóval ez kétségtelenül egy megkülönböztető jegy.

Asus Zenfone 9, bemutató, 3,5mm jack Asus Zenfone 9, bemutató, csomag tartalma
A fülhallgató-csatlakozónak csak örülni lehet, a készülékhez azonban nem jár fülhallgató. Helyette egy műanyag tok található a dobozban.

A felső fotómodul egy hajszállal jobban kiemelkedik a hátlap felszínéből, mint az alsó, szerencsére a tok ennek megfelelően lett kialakítva. Egyébként maga a csomagolás szerény, hiányzik belőle a 30 W-os adapter és az USB-C tápkábel. A tok megfelelően a telefonra illeszkedik, azonban a használatával elvész az a kellemes érzet, amikor az Asus Zenfone 9-et a kezedben tartod, ráadásul jobban csúszkál. Az egész telefon IP68-as védettségi tanúsítvánnyal rendelkezik.

Kisebb, de nagyobb teljesítményű AMOLED kijelző

A kompakt, 5,9 hüvelykes kijelző nem érződik sokkal kisebbnek, mint más gyártók kijelzői. A kisebb méret ellenére is nagyon kellemes a kijelzőre nézni, nem hiányoltam több helyet a rendszernek, a webböngészőnek vagy a kamera keresőjének. A kiváló minőségű Super AMOLED panel 2400×1080 pixeles felbontást ér el, összességében véve nagyon szép kijelzővel rendelkezik. A 20:9-es képaránynak köszönhetően nem túl hosszúkás, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy valóban kompakt érzetet adhasson.

Asus Zenfone 9, bemutató, szép kijelző Asus Zenfone 9, bemutató, szelfikamera
A kis képátlónak és a nagy felbontásnak köszönhetően a Zenfone 9 panelje igazán részletgazdag. Csak a bal sarokban lévő szelfikamera bontja meg az AMOLED kijelzőt.

Bár a télhez közeledve már nincs igazán verőfényes napsütés, úgy vélem, hogy az 1100 nites maximális fényerő bőségesen elegendő. Az Asus Zenfone 9 nem számítana egy valóban erős okostelefonnak, ha nem rendelkezne villámgyors 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával. De szerencsére rendelkezik vele. Alapértelmezés szerint a rendszer automatikus frissítésre van állítva, de beállítható 120, 90 vagy 60 Hz-es frekvenciára is. Az always-on kijelzőn 4 előre beállított aktuális idő megjelenítés közül választhatunk.

Az Asus Zenfone 9 brutális teljesítménye és az Android 13 közelgő érkezése

Egy olyan apróság, mint a Zenfone 9 nem sok tiszteletet ébreszt a laikusok szemében. Azok, akiknek fogalmuk sincs, hogy milyen mobilról van szó, könnyen összetéveszthetik egy sokkal alacsonyabb kategóriájú készülékkel. Azt azonban már megszokhattuk, hogy a Zenfone sorozat mindig az aktuális legjobb chippel érkezik. Ezért sem lepődtem meg azon, hogy a kompakt testben egy Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 található. Ráadásul a tesztpéldány adott konfigurációja a lehető legmagasabb volt, így a chipet 16 GB RAM segítette a zökkenőmentes működésben.

Nem is igazán hiszem, hogy egy ekkora kapacitású gyors LPDDR5 RAM-ot egyáltalán ki tud használni egy telefon. A rendszernek esélye sincs arra, hogy a teljesítmény miatt összeomoljon, legfeljebb egy szoftverhiba miatt. A processzor természetesen 4 nm-es és okta-core-os. Ezzel együtt a mobiljátékok rajongói, és mindenki más is, a Qualcomm Adreno 730 grafikus teljesítményét élvezhetik. A tárhelyet illetően 128 és 256 GB között választhatunk, memóriakártyák behelyezésének lehetősége nélkül.

i

Motorola Edge 30 Ultra (BEMUTATÓ): megállja a helyét a zászlóshajók világában

A telefon 2022 decemberében várhatóan frissítést kap az Android 13-ra, én még az Android 12-vel teszteltem. Ez utóbbi az Asus köntösében is sikeresnek bizonyult. A beállításoknál külön értékeltem a Zenfone tippek elemet, amely megismerteti a felhasználóval például a zárógomb addiktív funkcióját. Amellett, hogy egy ujjlenyomat-olvasó van elrejtve benne, egyszerű simítással műveleteket is végrehajthatsz vele. Hasznos lehet például a felső sáv lehúzásához, a web frissítéséhez vagy a zene és videók közötti gyors váltáshoz.

Be kell vallanom, hogy ez a funkció kellemesen meglepett, nagyon gyakran húztam le és vissza a felső sávot, mindössze azért, mert jó érzés volt, hogy meg sem kell érintenem hozzá a kijelzőt. Gyorsan hozzáférhetsz a kamerához, megváltoztathatod a betűtípust, a betűméretet, az elemek aláhúzását stb. Nagyon gyorsan megszoktam a kezelőszerveket, minderről pedig a beállítások okos keresője gondoskodik.

A Wi-Fi hálózatok a Wi-Fi 6E verzióig támogatottak, emellett ha nem szeretnél vezetékes fülhallgatót rácsatlakoztatni, a minőségi kapcsolatot a Bluetooth 5.2 biztosítja. Ahol van lefedettség, ott 5G hálózatokon keresztül csatlakozhatsz a világhálóra. Azonban az akkumulátor üzemidejével nem voltam igazán elégedett. A 4300 mAh kapacitású akkumulátor nem rossz, de intenzív igénybevétel mellett csak egy napra elegendő. A 30W-os töltés sem egy nagy csoda, a vezeték nélküli pedig teljesen hiányzik belőle.

Az Asus Zenfone 9 határozottan megengedhetett volna magának egy extra kamerát

Az Asus Zenfone 9 továbbra is ragaszkodik a két hátlapi kamerához. Az első a főszenzor, szép 50MP felbontással, a pixelfúziónak köszönhetően 12,5 MP-es képeket keszít. A kiváló minőségről a Sony IMX766 érzékelője gondoskodik. A másik egy ultraszéles látószögű Sony IMX363 kamera 12 MP felbontással, amely 113°-os szögben lát. Ráadásul makró felvételeket is készíthetünk vele. Az előlapon egy 12 MP-es kamera vár a szelfik készítésére.

Asus Zenfone 9, bemutató, széleslátó kamera Asus Zenfone 9, bemutató, kamera, zoom
Egy széles látószögű felvétel mintája, ahol a szélek körüli elmosódás látható. A második felvétel még 2x-es zoom mellett is szép színeket és részleteket tartalmaz.

A kamerák fotói jó fényviszonyok mellett nagyon jók, nem hiányoznak a részletek, a színvisszaadás kellemes, de nem túlságosan szépített. A nagylátószögű felvételek megtartják a fókuszt a középpontban, nem viszik túlzásba a szélek felé. Kár, hogy nincs teleobjektív, de a 2x-es zoomolású képek készítésének lehetősége valamelyest kárpótolt. Az éjszakai üzemmód határozottan kihasználja az extra másodpercnyi expozíciót, ezáltal több részletet produkál.

Asus Zenfone 9, bemutató, kamera, sötétben, normál üzemmód Asus Zenfone 9, bemutató, kamera, sötétben, éjszakai üzemmód
A normál (balra) és az éjszakai üzemmód (jobbra) közötti különbség főleg a lámpa és a tető részletein látható.

Az Asus Zenfone 9 fényképezéshez és videózáshoz egyaránt lehetővé teszi a beállítások között elrejtett 6 tengelyes gimbal bekapcsolásának lehetőségét. Vizuálisan jelzi a telefon tényleges mozgását, a kalibráció legmagasabb beállítása mellett pedig stabil képet biztosít. A legjobb minőségű 8K videó mindössze 24 képkocka/másodperc sebességgel készíthető. A zökkenőmentesebb felvételhez a 4K videót ajánlom 60fps sebességgel. A minőségi stabilizálás mellett a videó a színhűségéért is dicséretet érdemel.

Nem sok kompakt méretű versenytársa van jelen a piacon. Könnyű a választás?

Az Asus Zenfone 9 konkurenciáját nem nehéz megtalálni. A képátlóból adódóan a legtöbb jelenlegi okostelefon ki is esik a képből. Elsőként megemlíthetjük a tavalyi Asus Zenfone 8-at. Miben marad alul? Természetesen nem a legújabb chip van benne, hanem a Snapdragon 888. A kamera felbontása szempontjából veri az újoncot, de hiányzik belőle a kardánstabilizálás. Végül pedig a bekapcsológombról hiányzik az érintésérzékelés.

A drágább Samsung Galaxy S22 5G az új Zenfone 9-re leginkább a hasonló képátlójával hasonlít. A telefon európai verziójának belsejében egy Exynos 2200 processzor található, amely a Snapdragon 8 Gen 1-hez hasonlóan teljesít. Fülhallgató-csatlakozó viszont nincs benne. A Samsung azonban több munkát fektetett a kamerákba, így optikailag akár 3-szorosan is ráközelíthetsz a jelenetre. A vezeték nélküli töltés rajongói sem panaszkodhatnak, a Samsung Galaxy S22 5G-t 15 W-os teljesítménnyel tölthetjük így.

Asus Zenfone 9, bemutató, konkurencia, Samsung Galaxy S22 5G Asus Zenfone 9, bemutató, konkurencia, iPhone 13 mini
Egy pár kompakt versenytárs - a Samsung Galaxy S22 5G és az iPhone 13 mini.

Az Asus Zenfone 9 harmadik versenytársának a legutóbbi mini iPhone-t választottam, nevezetesen az iPhone 13 mini-t. Ez a modell valóban elfér a tenyerében, még fél hüvelykkel kisebb átlóval rendelkezik. A kamerafelszereltség hasonló, kettő van belőlük, de csak 12 Mpx-esek. Az iOS-nek és a felturbózott A15 Bionic chipnek köszönhetően az iPhone észrevehetően kevesebb RAM-mal és akkumulátor-kapacitással is beéri. Az árcédulája viszont kevésbé barátságos.

Paraméter/ Modell Asus Zenfone 9 Samsung Galaxy S22 5G iPhone 13 mini
Kijelző 5,9" (20 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 5,4" (19,5 : 9)
2 400 × 1 080 px, 445 ppi 2 340 × 1 080 px, 425 ppi 2 340 × 1 080 px, 476 ppi
Super AMOLED, 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz Super Retina XDR OLED
Hátlapi kamera fő: 50 Mpx, f/1,9, OIS, 8K video, 24 fps
fő: 50 Mpx, f/1,8, OIS, 8K video, 24 fps
fő: 12 Mpx, f/1,6, OIS, 4K video, 60 fps
széleslátó: 12 Mpx, f/2,2, 113°
széleslátó: 12 Mpx, f/2,2, 120°
széleslátó: 12 Mpx, f/2,4, 120°

teleobjektív: 10 Mpx, f/2,4, 3x zoom

Előlapi kamera 12 Mpx, f/2,5, 4K video, 30 fps
10 Mpx, f/2,2, 4K video, 60 fps
12 Mpx, f/2,2, 4K video, 60 fps
Lapkakészlet Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 8magos Samsung Exynos 2200, 8magos Apple A15 Bionic
GPU Adreno 730 Xclipse 920 Apple GPU
RAM 8/16 GB 8 GB 4 GB
Belső tárhely 128/256 GB 128/256 GB 128/256/512 GB
Operációs rendszer Android 12 Android 12 iOS 16
5G támogatás
Akkumulátor 4 300 mAh 3 700 mAh 2 438 mAh
gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 30 W / – gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 25 W / 15 W gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W / 15 W
USB-C
3,5mm jack
IP védettség IP68 IP68 IP68
Hangzás sztereó, Dolby sztereó, Dolby sztereó, Dolby
Méret 146,6 × 68,2 × 9,5 mm 146 × 70,6 × 7,6 mm 131,5 × 64,2 × 7,65 mm
Súly 165 g 167 g 140 g

Az Asus Zenfone 9 nagy ambíciókkal rendelkezik, hiányosságai szinte nincsenek is

Asus Zenfone 9; bemutató

Asus Zenfone 9

Mobiltelefon

Nagyon jó érzés volt hosszú idő után újra kipróbálni egy kompakt mobiltelefont. Emellett az Asus Zenfone 9 valóban egy szép okostelefon, nagy teljesítménnyel. Már-már kigúnyolja a konkurens készülékeket, amelyek sokkal több helyet igényelnek a hasonló teljesítmény integrálásához. Bizonyos kisebb-nagyobb jellemzői kiemelik a telefont a tömegből. Gondolok itt például az érintésérzékeny bekapcsológombra vagy a kardánstabilizációra. Ha nem hiányozna belőle a vezeték nélküli töltés és a teleobjektív, maximálisan elégedett lennék vele.

Előnyök

 • Kompakt méretek
 • A kijelzőre öröm ránézni
 • Okos touch oldalsó gomb
 • Kiváló minőségű videó gimbal stabilizálás

Hátrányok

 • Nincs vezeték nélküli töltés
 • Nincs teleobjektív
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az Asus ismét megcsinálta. Jobb chippel és érdekes kezelőszervekkel szerelte fel az új Asus Zenfone 9-et, a konkurens zászlóshajók feltűnésmentes vetélytársával rukkolt elő. A gyártó azonban egyértelműen hagyott némi teret a jövőbeli modell fejlesztéséhez.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20