Oldal frissítése

Egy kábel mind fölött

Egy kábel az összes berendezéshez USB-C

Az USB csatlakozóval minden nap találkozunk a laptopokon, számítógépeken, okostelefonokon és számtalan egyéb eszközön. Éppen ezért olyan nagy esemény, ha ezen a területen bármilyen változás történik.

Az USB 3.2 Gen2x2 szabvány bevezetése, majd az USB Type-C csatlakozóval ellátott USB4 maga a forradalom. Helyettesíti a széles körben elterjedt, de elavult USB 2.0 és 3.0 csatlakozókat. Mik az új generáció előnyei?

Váltás USB-A-ról USB-C-re

Az USB-C csatlakozó előnyei és az új generációs USB 3.2 Gen1, USB 3.2 Gen2(x2) és USB4 szabványok

Kétoldalas csatlakozó

Végre kényelmes csatlakoztatás! Az USB Type-C csatlakozót mindig sikerül elsőre bedugni. A kétoldalas kialakítás praktikus. Azonban, nem kompatibilis az USB 2.0 és 3.0 csatlakozókkal. Ezért átalakító vagy redukció használata szükséges.

Az USB-C univerzálisan csatlakoztatható

Univerzális felhasználás

Az eszközök egyszerű összekötésén kívül az USB Type-C csatlakozó adapterek segítségével képes a HDMI, VGA vagy DisplayPort videojelek átvitelére is.

Az USB-C képes arra, hogy mindkét végére áramellátást biztosítson

Kétirányú tápellátás

Az USB-C csatlakozó segítségével, amely USB 3.2 Gen2 interfésszel rendelkezik, lehetőségünk van különféle eszközök tápellátására, mint például laptopok vagy monitorok. Ugyanis nagyobb áramerősség továbbítására képes (20 V, 5 A az 5 V és 0,9 A helyett). Ezenkívül egyetlen kábellel csatlakozhatunk az adat- és energiaforráshoz is.

Az új USB 3.2 Gen2x2 adatátvitel legfeljebb 20 Gbps lehet

A minél újabb USB standardok egyre nagyobb sebességet biztosítanak

Az USB 3.2 Gen2 (régebben USB 3.1 Gen2-nek jelölték) elméleti adatátviteli sebessége eléri a 10 Gb/s-ot, ami azt jelenti, hogy 10GB adatot 8 másodperc alatt képes továbbítani. Ezt a sebességet azonban az USB 3.2 Gen2x2 játszva átlépte, rögtön kétszeresen, tehát 20 Gb/s sebességgel rendelkezik. Azonban itt nem állunk meg, a legújabb USB4 szabvány is úton van, melyet 2019-ben mutattak be. A felhasználása még nem volt implementálva, de 40 Gb/s sebességet ígér, pont úgy, mint a Thunderbolt 3 szabvány, mely az USB4-el teljesen kompatibilis.

Kompromisszumok nélküli teljesítmény és sebesség 40 Gbps-ig

Modern Thunderbolt 3 szabvány

A Thunderbolt 3 szabvány több évvel ezelőtt látta meg a napvilágot az Intel és az Apple vállalat együttműködésének eredményeként. Annak ellenére, hogy az USB-C csatlakozón keresztül kommunikál, nem kompatibilis teljes mértékben az USB 3.1 szabvánnyal. A Thunderbolt 3 megfelelő kábel használatával 40 Gb/s adatátviteli sebességre képes, így 4x gyorsabb, mint az USB 3.1 Gen2. Ennek köszönhetően nem csak szupergyors adatátvitelhez, hanem 4K, 60Hz minőségű grafikus kimenethez vagy laptopok tápellátásához is használható.

Mit jelent az USB-C? a szabvány és csatlakozó jelentése, különbségeik

Az USB-C egy új generációs kétoldalas csatlakozó. Fokozatosan fogja felváltani a nagyobb és széles körben elterjedt USB-A típust. Az USB csatlakozó azonban nem azonos az USB szabvánnyal. A szabvány elsősorban az adatátviteli sebességet és a csatlakoztatott eszközök tápellátását garantálja. Jelenleg főképp a régebbi USB 2.0 és USB 3.0, vagy a korszerűbb USB 3.2 Gen1, USB 3.2 Gen2(x2), SUB4 és Thunderbolt 3 szabványokkal találkozhatunk.

Az USB-C csatlakozót az olyan nagy játékosok támogatják, mint az Apple. Az új MacBook Pro-ban például már csak USB-C csatlakozó található modern Thunderbolt 3 szabvánnyal. De az Apple nincs ezzel egyedül, más gyártók is csatlakoznak, például a Dell és a HP. Egy modern laptopban ugyanis nincs felesleges hely, ezért a fizikailag kisebb USB-C csatlakozó ideális megoldás.

USB szabványok és csatlakozókspecifikációk és paraméterek

USB 2.0 logó grafikus ábrázolása

USB 2.0

akár 480 Mb/s

USB 3.0 logó grafikus ábrázolása

USB 3.0

akár 5 Gb/s

USB 3.1 logó grafikus ábrázolása

USB 3.1

akár 10 Gb/s

USB 3.2 logó grafikus ábrázolása

USB 3.2

akár 20 Gb/s

USB4 logó grafikus ábrázolása

USB4

akár 40 Gb/s

USB Thunderbolt verzió logójának grafikus ábrázolása

Thunderbolt 3

akár 40 Gb/s

Az USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2 és Thunderbolt 3 szabványok jelölése

DisplayPort és töltőképesség szerint Bekapcsolva/Kikapcsolva USB 2.0
 
480 Mbit/s
USB 3.0
USB 3.2, 1. generáció
5 Gbit/s
USB 3.1
USB 3.2, 2. generáció
10 Gbit/s
USB 3.2
USB 3.2, 2×2 generáció
20 Gbit/s
Thunderbolt 3
USB4 kompatibilis,
40 Gbit/s
DisplayPort
Töltőképesség
Nem tartalmaz DisplayPort funkciótNem tartalmaz töltés funkciót
Tartalmaz DisplayPort funkciótTartalmaz töltés funkciót

Nem tartalmaz DisplayPort funkciótTartalmaz töltés funkciót

Tartalmaz DisplayPort funkciótTartalmaz töltés funkciót
Készülékek USB-C csatlakozóval

Külső merevlemez Pendrive Monitorok USB elosztók
Power bankok Töltők Redukciók Kábelek
Tovább az USB-C tartozékokhoz

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05