Oldal frissítése

iPhone 14: Bemutató

iPhone 14 (TESZT): decens újdonságok a már megszokott köntösben

Aktualizálva • Szerző: Ondřej Chabr

A mobilpiacon még mindig létjogosultsága van az ilyen kompakt okostelefonoknak, de a zászlóshajó modellhez képest természetesen kisebb kompromisszumokkal kell számolni. A jelek szerint az iPhone 14 pontosan ide pozícionálja magát. Minden kétséget kizáróan egy bevált készülékről van szó, amely most néhány fantasztikus fejlesztést is magával hoz. Lássuk, melyek is ezek.

iPhone 14 (TESZT) – TARTALOM

 1. A mini modell végével az iPhone 14 kerül a figyelem középpontjába
 2. Miért változtatna a megjelenésén? Az iPhone 14 továbbra is ugyanúgy néz ki
 3. Bravúros üzemidő és izgalmas iPhone 14 biztonsági újítások
 4. Az iPhone 14 kicsit jobban fényképez a sötétben, jobbak a videófelvételek
 5. Az iPhone 14 legnagyobb versenytársa az előző modell
 6. Az iPhone 14 egyáltalán nem rossz, de az újításokat nagyítóval kell keresni rajta
 7. Amit korábban az iPhone 14-ről írtunk

A mini modell végével az iPhone 14 kerül a figyelem középpontjába

2020-tól kezdve az Apple összesen négy alapmodellből és egy SE modellből álló iPhone-kínálatot tart fenn. Ez 2022-ben sincs másképp, még úgy sem, hogy az Apple kivette a mini modellt a kínálatból. A legolcsóbb következő generációs iPhone az iPhone 14, amely a felhasználói preferenciák tekintetében a nagyobb testvérével, az iPhone 14 Plus modellel fog versenyezni.

iPhone 14 összehasonlítása az iPhone 14 Plus-szal
A mini modell helyett az iPhone 14 lett az új generáció alap iPhone-ja. Forrás: apple.com

Az alap iPhone 14 sokkal jobb specifikációkat kínál a valaha volt legolcsóbb iPhone SE-hez képest, de ebben a bemutatóban az új iPhone egészére fogunk összpontosítani. Szót ejtünk arról, hogyan teljesített az Apple új iPhone-ja, mit rak le az asztalra, hogy lépést tart-e a konkurenciával, és hogy valóban érdemes-e elgondolkodni a vásárláson, ha mondjuk egy iPhone 13 készüléked van.

i

Nothing Phone (1) (BEMUTATÓ): különleges és eredeti dizájn, emellett egy nagyszerű telefon

Miért változtatna a megjelenésén? Az iPhone 14 továbbra is ugyanúgy néz ki

Az Apple folytatja a bevált négyszög alakú kialakítást, amelyet először az iPhone 4-nél láttunk sok évvel ezelőtt. Az előlapot és a hátlapot tartós üveg védi, míg az oldalak alumíniumból készültek. Az iPhone 14 színválasztéka kissé eltér a tavalyitól. Míg az iPhone 13 esetében a sötét tintás változatot, valamint a fehéret és a pirosat üdvözölhettük, addig az alap iPhone-t most lila és az új világoskék színben is megcsodálhatjuk.

iPhone 14, színváltozatok
Az iPhone 14 új színváltozatai a világoslila és a világoskék. A többit már láthattuk korábban. Forrás: apple.com

A további, generációkon átívelő változásokat azonban hiába is keresnénk rajta. Méreteit tekintve is azonos, kivéve a hatod milliméterrel nagyobb vastagságot. Az esetlegesen eltérő szín és valamivel nagyobb lencsén kívül szemmel nem látható a különbség. A 14 Pro sorozathoz képest az idei alapmodellek megtartották a régi notch dizájnt. Ez az iPhone 13 modellek esetében leszűkült, ami elősegíti a szélén megjelenő adatok áttekinthetőségét. További bónuszként a fizikai néma üzemmódot aktiváló gomb továbbra is megmaradt a matt szélén.

iPhone 14, bemutató, kamera iPhone 14, bemutató, Face ID
A por a kamerák környékén odatapad, ami a fekete változaton eléggé feltűnő. Az arcazonosító megegyezik az előző generációval.

A mini modell hiányával az új iPhone 14 6,1 hüvelykes képátlója lesz a legkisebb a fő termékcsaládban. Ettől csak a 4,7 hüvelykes iPhone SE kisebb. Az OLED-kijelző a vékony fekete keretnek köszönhetően az előlap nagy részét lefedi. Tulajdonságai tökéletesek - a nagy felbontás 460 ppi finomságot biztosít, széles színskálával, nagy betekintési szögekkel és magas fényerővel rendelkezik. De hiányzik belőle a 120 Hz-es frekvencia, valamint az iOS 16 always-on kijelző funkciója, hasonlóképpen az iPhone 13-hoz.

Bravúros üzemidő és izgalmas iPhone 14 biztonsági újítások

Az iOS 16 operációs rendszer már alapból része a készüléknek. A gyártó szerint a zavartalan működéshez nincs szükség különösebb teljesítményjavításra. Ezért az iPhone 14 megtartotta az A15 Bionic processzort, két kivétellel szinte azonos specifikációkkal. A grafikus egység eggyel több magot kapott kapott, összesen 5 magosra bővült. A kamerát és a különböző alkalmazásokat a gépi tanuláshoz ugyanaz a 16 magos neurális egység szolgálja ki. A másik újdonság a nagyobb RAM, ami egy fokkal azért szimpatikusabb. A 6 GB-ra történő 50%-os növekedés a Pro modellek esetében pótolja is a hiányosságokat.

i

Az iPad Pro-t már az M2 chip hajtja, az alap iPad pedig búcsút int az ikonikus gombnak

Nem tapasztaltam semmilyen akadozást a rendszerben. A chipről köztudott, hogy olyan erős, hogy maga az iOS operációs rendszer is nagyon jól ki tudja használni a képességeit. A gyakorlatban tehát nem tapasztalható semmilyen fennakadás akkor sem, ha a telefonon több alkalmazást is elindítunk, majd a többfeladatos menüből történő előhívásukkal foglalatoskodunk. Maga a rendszer is zökkenőmentesnek tűnik a kezdeti nyilvános verziókban, de a tesztelés során sem fordult elő egyetlen apró hiba sem.

Egy másik fontos terület, ahol az operációs rendszer szerephez jut, az akkumulátor üzemideje. Boldogan mondhatom, hogy az iPhone 14-gyel öröm dolgozni. A kapacitás csak kis mértékben nőtt az elődjéhez képest, de a tényleges használati teszt azt mutatta, hogy az akkumulátor reális üzemideje közel 2 nap. A telefon azonban nem volt rácsatlakoztatva folyamatosan a mobil adatforgalomra, helyette inkább váltogattam a mobiladatok és a WiFi között. Kár azonban, hogy a vezetékes töltés még mindig csak 20W.

i

Samsung Galaxy Z Flip4 (BEMUTATÓ): milyen egy elfogadható árú hajlítható telefon?

Az iPhone 14 sorozat nagyobb biztonságérzetet kínál, mivel a gyártó elkészítette az autóbaleset-felismerő üzemmódot. Szerencsére nem volt lehetőségünk kipróbálni ezt a képességet, de az iPhone ennek köszönhetően előrébb lépett a környezetérzékelés területén. Például egy nagyobb dinamikatartományú giroszkóp és egy torlódást érzékelő gyorsulásmérő is integrálásra került. Hamarosan képes lesz rá, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában műholdas vészjelzéseket küldjön olyan helyeken, ahol nincs normál vivőjel.

iPhone 14, bemutató, SOS műhold üzenet iPhone 14, bemutató, autóbaleset észlelése
Bár a biztonsági funkciót egyelőre csak az Egyesült Államok és Kanada lakosai élvezhetik, az új ütközésfelismerő képesség számunkra is elérhető. Ez a funkció életeket menthet. Forrás: apple.com

Ki kell emelnem a Face ID arcfelismerő funkciót. Bár már évek óta szinte változatlan, a 3D arctérkép létrehozásának köszönhetően még mindig előnyben van a konkurenciával szemben, így nagyobb a biztonság és a feloldás még sötétben is remekül működik. A Face ID az Apple Pay mobilfizetéshez is használható. Az iPhone 14 a 2021-ben bevezetett új, stabilabb kapcsolatot biztosító Bluetooth 5.3-as verzióját kapta meg.

Az iPhone 14 kicsit jobban fényképez a sötétben, jobbak a videófelvételek

Az iPhone 14 hátlapjára pillantva egyértelművé válik, hogy a kamerák száma nem változott. A harmadik érzékelő, amely a Pro modellek teleobjektívje, még mindig hiányzik. A főkamera felbontása nem nőtt meg, marad 12 megapixeles. Az Apple azonban néhány enyhe változtatást azért eszközölt rajta. A képek nagyon jól meg vannak világítva, jó fényviszonyok között a színek nem égnek ki, közelebb állnak a valósághoz. Segítségünkre lesz azonban az új Photonic Engine, ha a természetes fény minősége csökken.

iPhone 14, focení
A Kamera alkalmazás évek óta ugyanúgy néz ki. A fényképek készítésekor azonban választhatsz például szűrőt, vagy manuálisan is beállíthatod a fényerőt.

A rekeszérték f/1,5-re történő finom növelésétől eltekintve a Photonic Engine az, ami valóban sokat segít a gyenge fényviszonyok között. Ez tulajdonképpen az iPhone 11 Deep Fusion továbbfejlesztése, ahol az iPhone egyszerre több felvételt rögzít különböző beállításokkal, majd ezek mindegyikből lényeges információkat nyer ki. Ezután az egészet egyetlen képpé egyesíti. Az éjszakai üzemmód az éjjeli és a nagyon sötét jelenetek rögzítésekor lép működésbe, amely néhány másodperc alatt képes rögzíteni a tiszta fényképet.

iPhone 14, bemutató, átlagos fotó iPhone 14, bemutató, portré
Ideális fényviszonyok mellett a fényképezés öröm. Az iPhone sok kisebb és nagyobb témával is megbirkózik. A portré mód így sokféle témára rá tud fókuszálni. A beillesztett képek méretezve és tömörítve vannak.

Az éjszakai üzemmóddal nem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg nem tartod stabilan a telefont a kezedben. Segítségedre lesz az optikai stabilizálás. A világos felvételek mellett az éjszakai üzemmód a sötét jeleneteket is jól elkapja. Néha azonban érdemes lehet a nem éjszakai üzemmódot használni, amely az éjszakai égboltot sötétebb, valósághűbb színben mutatja meg.

A nagy látószögű érzékelő is marad a 12 megapixeles felbontásnál. Ha ezt az érzékelőt használod, egy kicsit tovább kell majd tartanod a telefont, ha sötétben fényképezel. A képeken megfigyelhető zaj nem vészes.

iPhone 14, bemutató, éjszakai fotó iPhone 14, bemutató, éjszakai üzemmód
A normál kép (balra) és az éjszakai üzemmód (jobbra) összehasonlítása alapján a hosszabb expozíciós idővel készült kép nem mindig a legjobb. Több részletet tartalmaz, de a színek már túl élénkek.

Az Apple ezúttal egy új videós üzemmódra helyezte a hangsúlyt. Lehetőségem nyílt kipróbálni az új akció üzemmódot, amely valójában egy fejlett képstabilizátor. Ha tényleg elegendő természetes fény áll rendelkezésre, akkor elkezdhetsz akár futás, kerékpározás stb. közben is felvételeket készíteni. Az eredményül kapott videó kissé meglepő, mivel a kép alig tér el és szinte már természetellenesen egy helyben áll. Nem véletlenül beszélek elegendő fényről, hiszen ha az iPhone úgy érzékeli, figyelmeztet is annak hiányára.

iPhone 14, bemutató, széleslátó érzékelő iPhone 14, bemutató, széleslátó érzékelő árnyékban
A nagylátószögű kamera változatlanul f/2,4-es, így továbbra is sokkal több természetes fényt fogad be.

Az előzőhöz hasonlóan, a filmfelvételi módban is érdemes több fényre támaszkodni. Ez is kapott egy frissítést a felbontás Full HD-ről 4K-ra történő növelésével és a valóban filmszerű képkockasebesség, azaz másodpercenként 24 képkocka választásának lehetőségével. A Photonic motor az előlapi szelfikamerába is bekerült, ennek köszönhetően a képek részletesebbek. Az új iPhone 14 esetében a rekeszértéket itt is csökkentették, f/1,9-re.

i

Xiaomi 12T Pro és Xiaomi 12T (BEMUTATÓ): fejlett kamerák és villámgyors töltés

Az iPhone 14 legnagyobb versenytársa az előző modell

Az új iPhone 14 legnagyobb vetélytársa nem más, mint az előző iPhone 13. Megjegyzendő, hogy az alábbi táblázatban nem is került feltüntetésre. Ennek oka a változások nagyon kis száma. Sajnos az újdonság szinte semmi okot nem ad arra, hogy a 2021-es modell tulajdonosai átálljanak az új modellre. A minimálisan jobb kamera és videó, a nagyobb RAM és az ütközésérzékelés egyszerűen nem valami sok. Másrészt az áruk sem igazán áll közel egymáshoz.

iPhone 14, bemutató, konkurens iPhone 13
Ha a 2021-es iPhone 13 mellett döntesz, nem hibázhatsz. Ha az első iPhone-odat veszed éppen, az új 14-essel valószínűleg egy évvel hosszabb iOS-támogatásra számíthatsz, de egyébként nem sokat veszítesz.

Ha nincs ellenedre a konkurens operációs rendszer, a Samsung Galaxy S22 5G is megfelelő választás lehet. Még az árcédulája is kedvezőbb, de gyorsabb kijelzővel, teleobjektívvel és nagyobb akkumulátorral is büszkélkedhet. Méreteit tekintve nagyon hasonló az iPhone-hoz, így az S22 6,1 hüvelykes kijelzője biztosan nem lesz túl nagy. A kameraképességek terén vetekszik az iPhone-nal, de az iPhone jobb szelfikamerát kínál és egyesek szerint a normál képeknél jobb színvisszaadással rendelkezik.

iPhone 14, bemutató, konkurens Samsung Galaxy S22 5G
Bár a Samsung Galaxy S22 sorozatot az év elején mutatták be, a készülékek még mindig versenyképesek, és erre már az alapmodell is jó példa. Forrás: samsung.com

A következő versenyzőnek az új Google Pixel 7 Pro 5G-t választottam. Csakúgy, mint az iPhone-ok esetében, különlegessége abban rejlik, hogy a hardver és a szoftver egy fedél alatt készül. A Pixel 7 is saját chippel érkezik, nevezetesen a Google Tensor G2-vel.

i

Black Shark 5 és 5 Pro (BEMUTATÓ): a felturbózott cápák végre megérkeztek

A Pixel megnövelt kijelzőméretet és nagyszerű felbontást kínál. Az iPhone-nal ellentétben teleobjektívvel is rendelkezik. Az operatív memória a duplája, de persze ennek szükségessége rendszerfüggő. A nagyobb kijelző nagyobb akkumulátort is igényel, de a Pixel 7 Pro teljesíti is ezt a követelményt.

iPhone 14, bemutató, konkurens Google Pixel 7 Pro 5G
A jól felszerelt Pixel 7 Pro még az Apple-rajongók tetszését is elnyerhetni. Az benne az Apple-lel a közös, hogy a gyártó egyben az operációs rendszer alkotója is, így a rendszer közvetlenül a készülékre van optimalizálva. Forrás: store.google.com
Paraméter/Modell iPhone 14 Samsung Galaxy S22 5G Google Pixel 7 Pro 5G
Kijelző 6,1" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,7" (19,5 : 9)
2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 340 × 1 080 px, 425 ppi 3 120 × 1 440 px, 512 ppi
OLED, 60 Hz Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz OLED, 120 Hz
Hátlapi kamera fő: 12 Mpx, f/1,5, 4K video, 60 fps
fő: 50 Mpx, f/1,8, OIS, 8K video, 24 fps
fő: 50 Mpx, f/1,85, OIS, 4K video, 60 fps
széleslátó: 12 Mpx, f/1,8
széleslátó: 12 Mpx, f/2,2, 120°
széleslátó: 12 Mpx, f/2,2, 125,8°

teleobjektív: 10 Mpx, f/2,4, OIS, 3x optikai zoom
teleobjektív: 48 Mpx, f/3,5, 5x optikai zoom
Előlapi kamera 12 Mpx, f/1,9, 4K video, 60 fps
10 Mpx, f/2,2, 4K video, 60 fps
10,8 Mpx, f/2,2, 4K video, 60 fps
Lapkakészlet Apple A15 Bionic, 6magos Samsung Exynos 2200, 8magos Google Tensor G2, 8magos
RAM 6 GB 8 GB 12 GB
Belső tárhely 128/256/512 GB 128/256 GB 128/256/512 GB
Operációs rendszer iOS 16 Android 12 Android 13
5G támogatás
Akkumulátor 3 279 mAh 3 700 mAh 5 000 mAh
gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W / 15 W gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 25 W / 15 W gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 30 W / 23 W
USB-C
3,5mm jack
IP védettség IP68 IP68 IP68
Hangzás sztereó, Dolby Atmos sztereó, Dolby sztereó, Dolby
Méret 146,7 × 71,5 × 7,8 mm 146 × 70,6 × 7,6 mm 162,9 × 76,6 × 8,9 mm
Súly 172 g 168 g 212 g

Az iPhone 14 egyáltalán nem rossz, de az újításokat nagyítóval kell keresni rajta

iPhone 14; bemutató

iPhone 14

Mobiltelefonok

Sajnos a legújabb belépőszintű iPhone 14 nem sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely lenyűgözhetne. Az infláció miatt az újdonság lényegesen többe kerül, mint a majdnem azonos iPhone 13-as. Az újítások számát egy kezünkön meg tudjuk számolni, ezért érdekesebb opció lehet inkább a nagyobb kijelzővel és akkumulátorral ellátott iPhone 14 Plus. Az iPhone 14 ugyanakkor egy kiváló telefon, minden részletében nagyszerű. Talán az Apple végre hozzáadhatott volna ehhez a modellhez is egy harmadik kamerát. Az ár/teljesítmény arányt tekintve azonban az újdonság nem győzött meg minket. A fő hibát abban látom, hogy meglehetősen kevés az újítások száma.

Előnyök

 • Még mindig szép dizájn
 • Akció mód videók készítéséhez
 • 6 GB RAM
 • Nagyszerű 2 napos akkumulátor-üzemidő

Hátrányok

 • Kevés innováció
 • Műholdas SOS csak az USA-ban és Kanadában
 • Magasabb ár
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az iPhone 14 kissé ellentmondásos. Bemutatónkban az előző generációval való összehasonlítást szerettem volna kiemelni, nem csupán a paramétereinek listáját értékelni, amelyek ugyan kétségtelenül nagyszerűek, de nem lehet nem észrevenni, hogy az Apple ezúttal nem igazán kapcsolt a következő fokozatra, tehát meglehetősen eredménytelenül kerestem a változásokat és fejlesztéseket. Mégis ugyan van belőlük azért néhány, ha tehát számodra pont ezek bizonyulnak nélkülözhetetlennek, akkor nincs is min töprengeni.

Amit korábban az iPhone 14-ről írtunk

Aktualizálva • Szerző: Ondřej Chabr

Tavasszal az Apple az operációs rendszerének új verziójával, az iOS 16-tal csábított minket. Most pedig bemutatja magukat a telefonokat is, a 4 modellből álló teljesen új iPhone 14 sorozatot, amely számos újdonsággal rendelkezik. Mit készített nekünk ezúttal a gyártó? Milyen újdonságokkal fog elkápráztatni minket?

iPhone 14, bevezető

iPhone 14 (BEMUTATÓ) – TARTALOM

 1. Az iPhone 14 sorozat véget vet a mini modelleknek, de a kisebb iPhone még mindig létezik
 2. Az új iPhone 14 Pro kivágás több helyet biztosít a képernyőn
 3. Hasznos Always-on kijelző a Pro modellekhez, kihasználva az iOS 16 előnyeit
 4. A Pro modellek méltóak nevükhöz, és valódi teljesítménynövekedést kínálnak
 5. Az Apple növeli a kamera felbontását a Pro modelleken, de az alapmodellek is jobb képeket készítenek
 6. Kinek érdemes iPhone 14-re váltania?

Az iPhone 14 sorozat véget vet a mini modelleknek, de a kisebb iPhone még mindig létezik

16. éve minden évben láthatjuk az iPhone új generációját. Idén a 14-es számú modell érkezik. Az Apple a keynote-on mutatta be őket az Apple Watch okosóra-trió kíséretében, valamint a 2. generációs AirPods Pro fülhallgató kíséretében. Az eseményt ismét előre felvették, de ezúttal nem voltak riporterek a helyszínen. Ebben a cikkben most összefoglaljuk az új iPhone 14 szériát.

i

Az iPhone-ok eddigi generációinak és az általuk hozott újításoknak az áttekintését lásd az iPhone története: hogyan telt az idő a legendás telefonnal? című cikkünkben.

Az elmúlt években a modellválaszték 4 készüléknél fixálódott. Ezeket a kijelző mérete, felszereltsége és természetesen az ár alapján osztályozták. A kis és kompakt okostelefonok kedvelői választhatták az iPhone 12 mini vagy a 13 mini készüléket, amelyek 5,4"-es kijelzőjüknek köszönhetően kényelmesen elférnek a kézben. Most a mininek vége, és a kompakt iPhone-ok staféta botját az iPhone SE váltja fel. Ez utóbbi még mindig a legolcsóbb telefon, amelyen az almás embléma virít.

iPhone 14, minden modell
Az idei iPhone 14 teljes sorozata. Forrás: apple.com

Az alap iPhone 14 marad, de a kisebb testvér helyett ezúttal egy nagyobb, iPhone 14 Plus nevű modellel egészül ki. Mindkettő a minőségi telefonok rajongóinak szól, akiknek azonban nem feltétlenül van szükségük a legjobb kamerára és egyéb különlegességekre. A legnagyobb rajongók számára ott a Pro sorozat. Ezek az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max modellek. Nézzük meg közelebbről a jellemzőiket.

Az új iPhone 14 Pro kivágás több helyet biztosít a képernyőn

Hogyan különböztethetjük meg az iPhone 14 és 14 Plus modelleket a korábbi iPhone 12 és iPhone 13 generációitól? Az újoncok tulajdonképpen ragaszkodnak a korábbi évekből ismert megjelenéshez. Megmaradt a matt alumínium oldallappal ellátott, szögletes test. Az előlapot ellenálló Ceramic Shield üveg borítja, és a hátsó kiemelkedésben átlósan elhelyezett kamerapár is alapos védelem alatt áll. A Lightning tápcsatlakozó, alul található, a hangerő- és bekapcsológombok pedig a készülék oldalán.

Azok, akik szeretnének kitűnni és valami extrát kapni az előző iPhone 13-hoz képest, új színben, azaz lilában szerezhetik be az új iPhone 14 és 14 Plus készüléket. Ez emlékeztet az iPhone 12 lila változatára, amely kizárólag 2021-ben jelent meg, mindössze néhány hónappal az alap színválaszték bevezetése után. A fennmaradó színválaszték az éjfekete, csillagfény, kék és piros.

iPhone 14, iPhone 14 és 14 Plus modellek
Az új színváltozatot - a lilát - leszámítva az új iPhone 14-esek megkülönböztethetetlenek az iPhone 13-as szériától. Kivéve persze az iPhone 14 Plus új, nagy méretét, amely a sorozat csúcsmodelljével - az iPhone 14 Pro Max-szal - egyenrangúvá teszi. Forrás: apple.com

Mindkét Pro modell, azaz az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max egy kicsit jobban mutatja az új külsőt. Az évek óta reklámozott kijelzőkivágás finom változáson ment keresztül. Ez már nem egy lapos panel, amely a telefon tetejéhez csatlakozik, hanem egy észrevehetően kisebb, Dynamic Island nevű ovális sáv, amelyet minden oldalról OLED panel vesz körül. Valójában itt találhatók az érzékelők és a Face ID kamera. Az Apple azonban továbbfejlesztette a funkcionalitást, és most már erről a helyről érkeznek különféle értesítések és jelzések.

i

iPhone 13 (BEMUTATÓ): nem forradalmi, de fergeteges fejlesztéseket hoz magával

De ez még nem minden, a hátsó kamerasziget ismét egy kicsit nagyobb lett, és már első pillantásra is vonzó újításokat ígér a fotózás területén. Az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max testét csillogó acél oldallapokkal és stílusos színekben öltöztették fel. A tipikus ezüst, arany, szürke színek mellett egy új lila változatot is láthatunk.

iPhone 14, minden modell
Így néz ki a kivetítés az iPhone 14 Pro modelleken. Forrás: apple.com

Hasznos Always-on kijelző a Pro modellekhez, kihasználva az iOS 16 előnyeit

A kiváló minőségű OLED kijelzők - amelyeket az Apple ismét Super Retina XDR-nek nevez- méretei az elmúlt évek megszokott szintjén maradnak. A kompakt 5,4"-es iPhone kihagyását már említettük, így a legkisebb lehetséges érték 6,1"-re tolódott az iPhone 14 és 14 Pro esetében. A nagy felbontás valóban nagyon szép kijelzőt eredményez. Az iPhone 14 Plus és a 14 Pro Max már nem szelídül, és mindkettő eléri a 6,7"-es képátlót. Természetesen nem hiányzik a kellően finom kijelző, a HDR és a nagy fényerő sem.

Ezúttal jól jön a ProMotion jelenléte, a Pro modell kijelzőinek gyors, 120 Hz-es frissítési frekvenciája. Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max egy, a konkurens telefonokról már ismert funkciót használhat ki, köszönhetően a változó frekvenciaváltás támogatásának, amelynek új, akár 1 Hz-es minimumértéke van. Az Always-on kijelzőről beszélünk. Ennek köszönhetően az iOS 16 záróképernyője különböző jelzőkkel mostantól tompított háttérvilágítással is megjeleníthető anélkül, hogy a felhasználónak teljes mértékben be kellene kapcsolnia a kijelzőt.

iPhone 14, az új iPhone 14 Pro széria Always-on kijelzője
Így néz ki az Always-on kijelző az Apple iPhone 14 Pro és az iOS 16 formájában. Forrás: apple.com

A Pro modellek méltóak nevükhöz, és valódi teljesítménynövekedést kínálnak

A processzorok éves cseréje egy erősebb típusra idén kicsit kilóg a sorból. Ami az Apple Bionic processzorok egyes generációit illeti, az alap iPhone 14 készülékek szokatlan módon a tavalyi A15 Bionic-ot tartalmazzák a teljes iPhone 13-as termékcsaládból. A 14 Pro modellek azonban nem maradnak le a következő generációs CPU-ról. Számukra a gyártó az új A16 Bionic chipeket tartogatta. Ez utóbbi már csaknem 16 milliárd tranzisztorral büszkélkedhet.

iPhone 14, A16 Bionic
Sajnos csak az iPhone 14 Pro kapta meg az új A16 Bionic chipet. Forrás: apple.com

Minden új iPhone támogatja a fejlettebb Bluetooth 5.3-t. Az akkumulátor élettartama javult. Az iPhone 14 például akár 5 órával tovább játszik zenét, mint az előző generáció. A konkrét akkumulátor-kapacitásokra várnunk kell, az Apple nem sorolja fel őket. Azt már tudjuk, hogy a töltési kapacitások 20 W-on maradtak a Lightningon keresztüli vezetékes töltésnél, és 15 W-on a vezeték nélküli Qi töltésnél. Természetesen a csomagban ismét nem találunk adaptert, sem pedig fülhellgatót, csak töltőkábelt.

Úgy tűnik, hogy a nagy újdonság a vészhelyzeti SOS műholdon keresztül történő küldése. A funkciót különösen a normál mobilhálózati lefedettséggel vagy Wi-Fi jelekkel nem rendelkező területekre szánják. Az ilyen üzenetet első pillantásra a szövegbuborék szürkés színéről lehet megkülönböztetni. Az Apple idén novembertől tervezi a funkciókat az Egyesült Államokban és Kanadában. Érdekes módon az amerikai piacra szánt iPhone-ok már most is tisztán az eSIM-re támaszkodnak, és így nem rendelkeznek majd hagyományos SIM kártya foglalattal. Az új Apple Watch vonalai mentén az összes modell ütésérzékelést is kínál.

iPhone 14, műholdas kommunikáció
Az új iPhone 14-et akár az erdő közepén is használhatod. Forrás: apple.com

Az Apple növeli a kamera felbontását a Pro modelleken, de az alapmodellek is jobb képeket készítenek

Azt lehetett mondani, hogy az előző iPhone 13 sorozat csúcskategóriás kameráinak fejlesztése szinte lehetetlen volt. A technológia fejlődésével azonban nem maradunk le az újdonságokról. Ráadásul nincs is hiány belőlük.

6 hosszú év után a főkamera végre nagyobb felbontású. Az iPhone 6s eredeti 12 Mpx-éhez képest, amellyel az iPhone 6s először 2016-ban büszkélkedett, az idei iPhone 14 Pro és 14 Pro Max 48 Mpx-re nőtt. A képek azonban továbbra is tökéletesen megfelelő 12Mpx-es felbontással készülnek, de az egyes pixelek valamivel jobb minőségűek lesznek, köszönhetően annak, hogy 4 pixel egybe van kombinálva. Az alap iPhone 14s megtartja a 12 Mpx-es kamerát, de a lencsét f/1,5-re frissíti.

i

iPhone 13 Pro (BEMUTATÓ): briliáns specifikáció fémtestbe csomagolva

Az iPhone 14 és 14 Plus ultraszéles látószögű kamerájának rekeszértéke f/2,4. A Pro modellek esetében a 12 Mpx-es ultraszéles látószögű kamera fényereje megváltozott. Az új modellekben a szelfikamera jobb fényerőt kapott. A korábbi f/2,2-ről az Apple képes volt f/1,9-re frissíteni. Az autofókusz sem maradhat ki. Természetesen a Pro modellek továbbra is megtartják a 3. érzékelőt, amely egy 3x és 2x optikai zoommal és Lidar érzékelővel rendelkező teleobjektív.

iPhone 14 Pro és 14 Pro Max

A Photonic Engine, az új okostelefon-mód gyűjtőneve, amely jobb eredményeket ígér gyenge fényviszonyok között. Az új generáció minden egyes kamerája többszörösen jobb a sötétben és félhomályban készült fényképek rögzítésében. A videózás sem merült feledésbe. Az iPhone 14 sorozat mostantól rendelkezik akció móddal a 4K videók stabilizálásához, és támogatja az elmosódott hátterű filmes módot is ezen a felbontáson.

iPhone 14, kamera
A kiváló minőségű kamerák jellemzőek az iPhone-okra. A profi modellekben az évek során nő a felbontást. Forrás: apple.com

Kinek érdemes iPhone 14-re váltania?

Az alábbi táblázat az új generációs modelleket hasonlítja össze egymással. Az iPhone 13-hoz képest az idei iPhone 14 és 14 Plus nem sok extrával rendelkezik, így a tavalyi készülékek tulajdonosai nem biztos, hogy erős ösztönzést kapnak a váltásra. Ez utóbbinak van esélye lenyűgözni, legalábbis a nagyobb képátlójú kijelzővel. De a közel azonos specifikációk ellenére az egyik alap iPhone 14s-t érdemes beszerezni a kamerákat és a videót érintő változások miatt.

i

A legjobb fotómobilok 2022-ben

Az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modelleknek több olyan oka is van, amelyek miatt még az iPhone 13 Pro tulajdonosok is váltani fognak. A kisebb bevágás valószínűleg senkit sem fog lenyűgözni, de a jobb kamerák, az új A16 Bionic processzor vagy az Always-on kijelző minden bizonnyal. Az árak emelkednek, az egyes modellek árcédulái előrendelési opcióval a következők.

Paraméterek/ Modell iPhone 14 iPhone 14 Plus iPhone 14 Pro iPhone 14 Pro Max
Kijelző 6,1" (19,5 : 9) 6,7" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,7" (19,5 : 9)
2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 778 × 1 284 px, 458 ppi 2 556 × 1 179 px, 460 ppi 2 796 × 1 290 px, 460 ppi
OLED, 60 Hz OLED, 60 Hz OLED, 120 Hz OLED, 120 Hz
Hátsó kamera fő: 12 Mpx, f/1,5, 4K videó 60 fps-sel
fő: 12 Mpx, f/1,5, 4K videó 60 fps-sel
fő: 48 Mpx, f/1,78, 4K videó 60 fps-sel
fő: 48 Mpx, f/1,78, 4K videó 60 fps-sel
széles látószög: 12 Mpx, f/1,8
széles látószög: 12 Mpx, f/1,8  
széles látószög: 12 Mpx, f/2,2 
széles látószög: 12 Mpx, f/2,2 


teleobjektív: 12 Mpx, f/2,8 teleobjektív: 12 Mpx, f/2,8


Lidar Lidar
Elülső kamera 12 Mpx, f/1,9, 4K videó 60 fps-sel
12 Mpx, f/1,9, 4K videó 60 fps-sel
12 Mpx, f/1,9, 4K videó 60 fps-sel
12 Mpx, f/1,9, 4K videó 60 fps-sel
Chipszett Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic Apple A16 Bionic Apple A16 Bionic
Belső memória 128/256/512 GB 128/256/512 GB 128/256/512/ 1 000GB 128/256/512/ 1 000 GB
Operációs rendszer iOS 16 iOS 16 iOS 16 iOS 16
5G hálózat támogatása
Akkumulátor
Gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W Gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W Gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W Gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W
Csatlakozó Lightning Lightning Lightning Lightning
Védelmi fokozat IP68 IP68 IP68 IP68
Audio stereo, Dolby Atmos stereo, Dolby Atmos stereo, Dolby Atmos stereo, Dolby Atmos
Méretek 146,7 × 71,5 × 7,8 mm 160,8 × 78,1 × 7,8 mm 147,5 × 71,5 × 7,85 mm 160,7 × 77,6 × 7,85 mm
Súly 172 g 203 g 206 g 240 g
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az Apple rendezvénye a legjobbak jegyében telt, amit a gyártó most meg akar mutatni a világnak. Az iPhone 14 széria új smarpthonjai értelmesen vannak elkülönítve, így mindenki kiválaszthatja a kedvencét. Számunkra az új funkciók és a meglévők továbbfejlesztése fergeteges, és alig várjuk, hogy megtapasztaljuk az új, nagyobb iPhone 14 Plus-t, az új kamerákat vagy az Always-on kijelző technológiát.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20