Oldal frissítése

Az IP védettség mértéke a telefon folyadékkal és porral szembeni ellenállóságát jelöli

• Szerző: Szerkesztőség

A védelmi fokozat szó alatt egy nemzetközi szabvány rejtőzik, amely az elektromos készülékek ellenállásának mértékét jelöli az idegen testek és folyadékok behatolásával szemben. Ezekkel az információkkal leggyakrabban mobiltelefonok, fejhallgatók és egyéb hordható elektronikák (intelligens órák stb.) vásárlásakor találkozunk. A felhasználó így eldöntheti, hogy a termék a használat módjától és körülményeitől függően alkalmas-e.

Védelmi fokozat

A védelem mértéke segít kiválasztani a megfelelő terméket

Az IP védettség mértékét általában a termék paramétereiben rögzítik az IP (Ingress Protection vagy másképp International Protection Code) rövidítés és két számjegy kombinációjaként, amelyek közül az egyik helyettesíthető az "x" betűvel, ha a termék ilyen védelmet nem nyújt.

 • Az első számjegy jelzi az idegen tárgyak behatolása és a veszélyes érintkezés elleni védelmet.
 • A második számjegy jelzi a folyadékok, leggyakrabban a víz behatolása elleni védelmet.

Az védettség értékelése pontosan meghatározott laboratóriumi körülmények között történik, amelyek többek között pontosan meghatározzák a víz hőmérsékletét és nyomását, a szöget és a távolságot, amelyen a folyadék a készülékre hat. Ez azt is jelzi, hogy el kell forgatni és módosítani kell a tesztelt termék helyzetét. A mobiltelefonok mellett az IP védettség mértéke fontos paraméter például az okosórák és más hordható elektronika vagy fejhallgató esetében. Értékelni fogod a  lefedettség mértékét a fürdőszobában is, például a világítás kiválasztásakor.

Megjegyzés: Az adott eszköz IP védettségét jelző szám tehát két tényező kombinációja. Ezért helytelenül írják például, hogy "IP67 vízállóság", mert az információ nem csak a vízállóságra vonatkozik, hanem a porállóságot is jelzi. Egy általánosabb megfogalmazás, pl. "IP68 védettség" vagy "IP44 védelem" pontosabb lenne.

A következő táblázatok az egyes számjegyek és azok kombinációi által jelölt IP védettség mértékét mutatják be.

Az első számjegy: védelem idegen tárgyak behatolása és veszélyes érintkezés ellen

IP védettség mértéke Veszélyes érintkezés ellen Idegen tárgyak behatolása ellen
IP0x védelem nélkül védelem nélkül
IP1x tenyérrel nagyok (>50 mm)
IP2x ujjal kicsik (>12,5 mm)
IP3x szerszámmal aprók (>2,5 mm)
IP4x szerszámmal, dróttal nagyon aprók (>1 mm)
IP5x bármilyen segédeszközzel por ellen részlegesen
IP6x bármilyen segédeszközzel
por ellen teljesen

A második számjegy: folyadék behatolása elleni védelem

                                 
IP védettség mértéke Víz behatolása ellen (IPX specifikáció)
IPx0 védelem nélkül
IPx1 függőlegesen cseppenő víz ellen védett
IPx2 fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15°-ban)
IPx3 fröccsenő víz ellen védett (vízpermet, eső)
IPx4 fröccsenő víz ellen védett
IPx5 fröccsenő víz ellen védett
IPx6 erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (hullámok)
IPx7 vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)
IPx8 legalább 1 méter mélységben vízbe merülés ellen védve
IPx9 magasnyomású víztömeg ellen védett (WAP)

Az IP védettség mértéke példákban

Tehát hogyan lehet lefordítani az egyes számkombinációk jelentését? Az alábbiakban bemutatunk néhány példát, amelyekkel találkozhatsz a mobiltelefon kiválasztásakor.

 • IP20 védettség: csak nagyon gyenge védelmet nyújt a karcolások és az idegen részecskék bejutása ellen, a készülék egyáltalán nem védett a nedvességtől.
 • IP67 védettség: 30 percig 1 méter mélységbe merítve biztosítja a vízállóságot. A készülék védett a por behatolása és a veszélyes érintkezés ellen is. Ez az érték már megbízható védelmi szint kültéri használatra, még rossz időjárási körülmények között is.
 • IP68 védettség: lehetővé teszi, hogy hosszabban lemerülj a telefonnal 1 méter mélységig. Természetesen védelmet nyújt a por bejutása és mindenféle veszélyes érintkezés ellen.

IP67 és IP68 védettség – A fő különbségek

Az IP67 és IP68 tanúsítványok a mobiltelefonoknál a legelterjedtebbek közé tartoznak. De milyen különbségek vannak közöttük? A második számjegyben különböznek, azaz a vízállóságban. Az IP67 jelzi, hogy a készülék 30 percig vízálló maximum 1 méteres mélységben. Ezzel szemben az IP68 minimum 1 méterig biztosít vízállóságot, ami azt jelenti, hogy az eszköznek 1 méternél nagyobb mélységeket is kikell bírnia. A részleteket a gyártó egyedi specifikációi tartalmazzák.

i Szintén érdekelhet

A védelem mértéke (IP) egy olyan paraméter, amelyet az elektronika kiválasztásakor biztosan nem szabad lebecsülni. És ehhez nem is kell a hegyekben túrázni vagy a sivatagban kirándulni. A megfelelő IP védettség megakadályozza például a fejhallgató vagy a telefon károsodását vagy megsemmisülését egy esős nyári futás során. Megfelelő IP védettség mellett az eszköz  gond nélkül ellenáll a külső környezeti hatásoknak.


  Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

  Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

  További információ
  Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
  P-DC1-WEB05