Oldal frissítése

iPhone 13

iPhone 13 (BEMUTATÓ): nem forradalmi, de fergeteges fejlesztéseket hoz magával

Teszt

Aktualizálva • Szerző: Jozef Kišantal

A mobilvilág egyik kiemelkedő pontja az Apple őszi eseménye, ahol rendszerint bemutatásra kerülnek többek között az új iPhone-ok. A legújabb generáció a 13-as számot viseli. Az iPhone 13 Pro-t már leteszteltük, de ezen bemutatónkban az iPhone 13 készüléket vesszük szemügyre. Kissé megkésve érkezett, ám gondolkodás nélkül a zöld változatot kértem, hiszen az most divatosnak számít, ráadásul az új színt a Cupertinóban székelő gyártó csak nemrég vezette be. Maga a telefon, ahogyan az várható volt, egyszerűen nagyszerű, azonban véleményem szerint nem hibátlan. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogyan szerepelt a teszt során, és kiknek ajánljuk elsősorban az iPhone 13-at.

iPhone 13 bemutató – TARTALOM

 1. iPhone 13 – egy lépéssel továbbfejlesztett iPhone
 2. Robusztus és jóképű kialakítás, amelyet jó érzés kézbe venni
 3. Az iPhone 13 tökéletes kijelzővel és hangzással rendelkezik
 4. iPhone 13 kamera: minden szinten minőségi és kiegyensúlyozott eredmény
 5. Az iPhone 13 teljesítménye több mint elegendő az elkövetkező évekre nézve
 6. Az akkumulátor üzemideje hosszabb, mint az előd esetében
 7. Úgy tűnik, az iPhone 13 vetélytársa ezúttal is az iPhone
 8. iPhone 13 bemutató: összefoglaló
 9. Mit írtunk korábban az iPhone 13-ról?

iPhone 13 – egy lépéssel továbbfejlesztett iPhone

Az iPhone 13 bemutatása előtt rengeteg kiszivárgott információ került napvilágra azzal kapcsolatban, hogyan fognak kinézni és mit tudnak majd a készülő telefonok. Néhány közülük beigazolódott, de néhány nem. A legújabb generációról például azt feltételezték, hogy kisebb kivágással és kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik majd. Az előbbi megvalósult, az utóbbi nem. Továbbra is kérdéses, hogy a kijelző ujjal történő feloldásának lehetősége valaha is valósággá válik-e.

A keskenyebb notch azonban egy szemmel látható változás, de ezen kívül számos egyéb újításra is sor került, ezek pedig jól illeszkednek az Apple taktikájába, miszerint minden évben fejlesztéseket hajtanak végre, de nem túl kicsi és nem túl nagy léptékben. Mindig csak annyira, hogy az ügyfelek most akarjanak iPhone-t vásárolni és ne gondolkodjanak azon, hogy érdemes lenne-e megvárni a következő generációt. A további frissítések közé tartozik természetesen a nagyobb teljesítmény, a jobb képességű kamera és csak úgy, mint tavaly, a hosszabb akkumulátor-üzemidő. Bemutatónkban azonban nemcsak ezeket a tulajdonságokat vesézzük ki.

iPhone 13 bemutató
iPhone 13 sötétzöld színben.

Robusztus és jóképű kialakítás, amelyet jó érzés kézbe venni

Az iPhone 13 egy fehér dobozban érkezett, amelyen mindig az adott színű, ebben az esetben sötétzöld termékfotó látható. A csomagolás ezúttal is szigorúan csak egy USB-C ↔ Lightning kábelt, egy matricát és egy rövid útmutatót tartalmaz. Újdonságnak számít, hogy az Apple mostantól az új iPhone-okat a korábbinál környezetbarátabb csomagolásban küldi ki, a dobozokat ezentúl nem csomagolja be celofánba. Az alján található matricákról lehet csak megállapítani, hogy kinyitották-e már.

iPhone 13 bemutató iPhone 13 bemutató
Manapság már a vékony csomagolás a norma. Más gyártók is ezt a példát követik. Ugyanezt a minimalista dizájnt alkalmazzák az iPhone 13 dobozán is, amely ezúttal is 3D-s hatású. A telefon pereme a dobozon kitapintható.

De a dobozban a legfontosabb dolog természetesen a telefon. A sötétzöld most trendi és jól is áll a készüléknek. Üde megjelenést kölcsönöz az iPhone 13-nak, ugyanakkor visszafogottan, nem farsangi jelleggel. Oldalsó kerete alumíniumból készült, az egész hátlap fényes, a fotómodul pedig matt. Az iPhone 13 Pro esetében ez pont fordítva van, mivel a hátlapja matt, a fotómodulja pedig fényes. A pereme pedig luxus-hatású rozsdamentes acél.

Az első benyomásom az iPhone 13-ról az, hogy egy precízen megtervezett elektronikai eszköz. Egy prémium telefon érzetét kelti, még akkor is, ha nem sokban különbözik az előző generációtól. Kiegyensúlyozott súlyának és szögletes peremének köszönhetően remekül fekszik a kézben. Pont megfelelő méretű, és a súlya, bár több lett, még így is elfogadható.

iPhone 13 bemutató iPhone 13 bemutató iPhone 13 bemutató iPhone 13 bemutató
iPhone 13 közvetlen napfényben. A pereme stílusosan matt, a hátlap fényes.

A sok hasonlóság ellenére azért más, mint az iPhone 12. Az Apple az iPhone 13 kivágását összezsugorította, amely így jóval keskenyebb, de körülbelül egy milliméterrel vastagabb lett. Másképp rendezte el a lencséket a fotómodulban, melynek oka valószínűleg nemcsak egy egyszerű dizájnváltás szükségessége, hanem sokkal inkább a nagyobb szenzor és az új típusú stabilizátor elhelyezése volt. A fotómodul is jobban kiáll, így a telefon nem fekszik laposan az asztalon, ezért amikor az ujjaddal megérinted a kijelzőt, kissé imbolyog. Tok használata azonban megoldja a problémát. A hangszórók szintén feljebb kerültek.

Méret szempontjából a generációk közötti különbségek elenyészőek, de a súly is csak 10 grammot változott, 174 grammra nőtt. Ez egyébként lényegesen kevesebb, mint az iPhone 13 Pro 204 grammos súlya. Tehát az alacsonyabb ár mellett ez is egy érv lehet az iPhone 13 mellett.

i

iPhone 13 Pro (BEMUTATÓ): briliáns specifikáció fémtestbe csomagolva

Az iPhone 13 tökéletes kijelzővel és hangzással rendelkezik

Az iPhone 13 kijelzője, amelyet kerámiavédelemmel ellátott üveg borít, egyszerűen tökéletes, és ezen nem változtat az a tény sem, hogy paradox módon az egész telefon talán legnagyobb gyengeségét is a kijelző rejti magában. Ez pedig a 120Hz-es frissítési frekvencia hiánya, amire mellesleg az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max már képes. Tehát egy több, mint 300 ezer forintos telefon és nem tudja a 120Hz-et. Az Android-felhasználók joggal nevethetnek ezen, és tulajdonképpen igazuk is van. Sok, harmadannyiért kínált telefon is képes 90 vagy 120 Hz-re, bár nem tudják ezt olyan jól kezelni, mint például az iPhone 13 Pro. Így a gyorsabb panelre valószínűleg meg kell várnunk a következő generációig, legalábbis a kiszivárogtatott információk szerint. Egyelőre azonban az iPhone 13 iránt érdeklődők csak a Pro változatokkal kaphatnak ízelítőt a nagy sebességű, teljesen sima kijelzőből.

Másrészt a kép simaságára az iPhone felhasználók soha nem panaszkodtak, és a különbséget még közvetlen összehasonlításban sem könnyű észrevenni. Ugyanakkor ez egy olyan hátrány, melyre nincs mentség. A kijelzőt azonban egyéb szempontból kifogástalan, objektív és szubjektív tekintetben is a legjobbak közé tartozik a piacon.

iPhone 13 bemutató iPhone 13 bemutató
iPhone 13

Egyébként egy Super Retina XDR OLED kijelzőről van szó, melynek képátlója 6,1 hüvelyk, felbontása 2340 × 1080 px és HDR10 támogatással rendelkezik. Nyáron különösen jól jöhet a nagyobb fényerő, amely eléri a 800 nitet is, szemben az iPhone 12 625 nites fényerejével. Az új érzékelőknek köszönhetően kisebb lett a notch, mely segítségével a képernyő arcfelismeréssel is feloldható. Csak a rend kedvéért: ez csupán kozmetikai kiigazítás a tervezés szempontjából, mivel a fennmaradó nagyobb helyet a készülék semmilyen módon nem használja ki.

A hangzás is nagyszerű, kiegyensúlyozott magas, közép és mély hangokkal. Emellett nem hiányzik belőle a Spatial Audio és a Dolby Atmos technológia sem. A hangzástól azt várná az ember, hogy az egyik legjobb legyen a versenytársak között, és a gyakorlatban ez bizony be is igazolódott.

i

Az iPhone SE 2022 új chipet, megszokott dizájnt és ismét szép árat kapott

iPhone 13 kamera: minden szinten minőségi és kiegyensúlyozott eredmény

Az iPhone-ok kameráival szemben már komoly elvárásain lehetnek. Ahogy az elmúlt években megszokottá vált, az Apple kiemelt figyelmet fordít rájuk, és nagy teret ad nekik a bemutatókon is. Az iPhone 13 sorozat hasonló kamerákkal rendelkezik, mint az előd, az iPhone 12 sorozat. A paraméterek a következők:

 • Főkamera – 12 megapixeles objektív, f/1.6 rekesznyílás, 26 mm-es gyújtótávolság, 1,7 µm-es pixelméret, kettős pixeles PDAF fókusz, optikai stabilizálás szenzoreltolással.
 • Széles látószög – 12 Mpx, f/2,4-es rekesznyílás, 13 mm-es gyújtótávolság, 1,0 µm-es pixelméret, kettős pixeles PDAF fókusz.
 • Szelfikamera - 12 Mpx, f/2.2 rekesznyílás, 23 mm-es gyújtótávolság, 1,0 µm pixelméret.

A kamerák azonban mégsem teljesen változatlanok. Az ultraszéles látószögű és a szelfikamera nem különbözik az iPhone 12 kamerájától, de a főkamera esetében az iPhone 13 egy új Sony szenzort kapott, nagyobb pixelekkel (1,7 µm, szemben az 1,4 µm-rel), amely tavaly kizárólag az iPhone 12 Pro Max kiváltsága volt. Az új érzékelő több fényt képes befogni, az Apple szerint 47%-kal többet.

iPhone 13 bemutató
iPhone 13

Ami szintén újdonság, az egy újfajta stabilizálás a fő érzékelő eltolásával, ahol az érzékelő kerül stabilizálásra valós időben, nem pedig az objektív. Ezt láthattuk tehát a tavalyi csúcs iPhone-ban, ezúttal viszont már megkapta a teljes "tizenhármas" sorozat. Az olyan szoftveres fejlesztések, mint a Smart HDR vagy az új chipset-alapú éjszakai üzemmód szintén hozzájárulnak az eredményül kapott fényképek és videók magas minőségéhez.

Az készített fotók tehát nem pont ugyanolyanok, mintha iPhone 12-vel készültek volna, bár jó fényviszonyok között gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek. A jó időben készült fotókat tehát nem igazán lehet kifogásolni, bár ez már a tavalyi modell esetében is így volt. Megfelelő a kontraszt, részletgazdag, a színegyensúly, beleértve a fehéregyensúlyt is, valósághű és kiegyensúlyozott. A képek csak nagyon kevés zajt tartalmaznak.

Az ultraszéles látószögű kamera szín- és kontrasztélessége is kiváló, de ennél a lencsénél az éles részletek és az olyan apró részletek, mint például a földön heverő levelek éles kontúrjai már közelebbről vizsgálva hiányoznak.

iPhone 13 bemutató, főkamerat iPhone 13 bemutató, főkamera iPhone 13 bemutató, főkamera, HDR
iPhone 13 bemutató, főkamera, HDR iPhone 13 bemutató, főkamera, HDR iPhone 13 bemutató, főkamera, portré mód
iPhone 13 bemutató, főkamera iPhone 13 bemutató, főkamera iPhone 13 bemutató, széleslátó kamera
iPhone 13 bemutató, főkamera iPhone 13 bemutató, főkamera iPhone 13 bemutató, főkamera

Az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max készülékekkel ellentétben az iPhone 13 nem rendelkezik optikai zoommal, így be kell érnünk a digitális zoommal. Ez természetesen nem olyan pontos, mint az optikai, és bizonyos esetekben még csak nem is olyan jó, mint a konkurens zászlóshajóké. Az iPhone 13 nem készít makrófelvételeket sem, ellentétben a Pro sorozatú telefonokkal. Az iPhone 13-mal akár egy rovarról vagy egy virágról is készíthetsz képet, csak épp nem 2 cm távolságból, hanem távolabbról. A HDR azonban remekül működik, akárcsak a Portré mód, amely nagyon jól meghatározza, hogy mire fókuszáljon a kamera, és mit hagyjon elmosódottan.

i

A legjobb mobiltelefonok 2022-ben (FRISSÍTVE)

Az éjszakai üzemmódban tapasztalható részletesség, színvisszaadás és kontraszt is dicséretet érdemel. A fényképeket az alacsony zajszint sem rontja különösebben. Az Apple megkönnyíti a használatát azáltal, hogy sötétben és szürkületben, azaz alacsonyabb fényviszonyok mellett automatikusan működésbe lépteti, de igény esetén ki is kapcsolhatod ezt a funkciót a beállításokban.

iPhone 13 teszt iPhone 13 bemutató
iPhone 13 teszt iPhone 13 bemutató
iPhone 13 mintafotók. Balra fent – főkamera bekapcsolt éjszakai üzemmóddal, jobbra – nagylátószögű kamera. Balra lent – főkamera éjszakai üzemmód nélkül, jobbra a nagylátószögű kamera.

Az iPhone 13 éjszakai üzemmódja rendkívül gyors, ráadásul az összes objektívvel elérhető, beleértve az előlapi kamerát is. Természetesen a főkamerával teljesít a legjobban, mely így több realizmust, színt, részletet és kontrasztot ad hozzá a képhez a normál módhoz viszonyítva, ami valósághűbben rögzít. Az ultraszéles látószögű kamerával készített éjszakai felvételek is szépek, bár ezek már egy kicsit zajosabbak. Alkalmi használathoz azonban még így is bőven megfelel. Ha ezen az érzékelőn kikapcsolod az éjszakai üzemmódot, a képek már láthatóan sötétebbek lesznek, több részletet és színt veszítenek.

Összességében véve meglehetősen kellemes fényképezést kínál például az esti séták során a városban. Minden gyorsan és várakozás nélkül történik, nincs lassú feldolgozás és az eredmények nagyon szépek. Az a bizonyosság, hogy az iPhone minden alkalommal a várt teljesítményt nyújtja és az eredmény többé-kevésbé mindig kielégítő, határozottan növeli a fényképezés örömét.

i

Xiaomi Redmi Note 11 (BEMUTATÓ): Praktikus és sokoldalú okostelefon

A videók készítése már régóta az iPhone-ok másik erőssége, és objektív szemszögből nézve is szinte páratlan. HDR videókat készíthetsz Dolby Vision-ben és akár 4K videókat 60 képkocka/másodperc sebességgel, a 13 iPhone pedig a Filmmaker Mode újdonságával is büszkélkedhet. Ez egy olyan üzemmód, amelyben a telefon képes automatikusan, valós időben fókuszálni az emberekre és a különböző tárgyakra, amelyek az algoritmus szerint filmezés közben a fókuszba kerültek.

A funkció működik, de nem 100%-ig megbízható, így gyengébb fényviszonyok között néha nehézségekbe ütközik, nem mindig tudja, hogy pontosan kire és hova fókuszáljon. Hasonló "nehzéség" ez, mint ami az olcsóbb telefonok bokeh fotóinál tapasztalható - néha még az előtérben is homályos marad valami, vagy az elmosódási küszöböt nem mindig választja meg teljesen jól. Ha azonban ilyen videót készítesz és az eredmény nem felel meg számodra, manuálisan is visszafordíthatod a fókuszt.

iPhone 13 teszt
iPhone 13

Az iPhone 13 felvétel közben sztereó hangot rögzít, ráadásul hangzoom funkció is rendelkezésre áll. Videófelvétel készítésekor megmondhatod a telefonnak, hogy a mikrofonok hova fókuszáljanak. Továbbá még több szórakozást vihetsz a fotózásba az olyan fotóstílusok használatával, mint az Élénk, Gazdag kontraszt, Meleg vagy Hűvös. Ha kiválasztod valamelyiket, akkor a kamera a kiválasztott stílusban fényképez.

Az iPhone 13 tehát néhány dologban különbözik az iPhone 13 Pro-tól a kamera tekintetében. Például nincs teleobjektívje, így nem kapott optikai zoomot. Hiányzik továbbá a RAW mód, a ProRes videó és a LiDAR szkenner a jobb minőségű portrék készítéséhez éjszakai üzemmódban. A drágább készülékek nagyobb pixeles (1,9 µm) érzékelővel is rendelkezik, így több fényt képesek rögzíteni.

i

Samsung Galaxy S21 FE 5G (BEMUTATÓ): Elegendőnek bizonyul a számos új fejlesztés?

Az iPhone 13 teljesítménye több mint elegendő az elkövetkező évekre nézve

Az iPhone 13 teljesítményébe nehéz belekötni. Az Apple 15 Bionic nagyszerű munkát végez, bár az idei generációs ugrás a teljesítményben nem olyan nagy mértékű, mint korábban. A Geekbench 5 benchmarkban 1,725 pontot ér el egyetlen mag használatával, és 4,615 pontot az összes maggal. Összehasonlításképpen, az iPhone 12 (vagy iPhone 12 mini) 1573 pontot ért el az összes mag tesztelése során, 3867 pontot egyetlen mag esetén.

A gyakorlatban ez megint csak azt jelenti, hogy nincs az a tevékenység, ami gondot jelenthetne, beleértve a játékokat és a fényképek, illetve videók szerkesztését is. A tartalék néhány év elteltével is jól fog jönni, amikor még mindig úgy fogod érezni, hogy az iPhone 13 semmi nem veszített a teljesítményéből. Mindez annak ellenére, hogy az operatív memória csupán 4 GB. Ez egy gúnyos megjegyzésnek tűnhet, ugyanakkor a kisebb RAM nem különösebben korlátoz semmiben, bár talán a 6 GB, mint amennyi a Pro modellekben található, pozitívum lenne. A memóriakezelés azonban kiváló, az alkalmazások indítása is gyors.

iPhone 13 teszt
iPhone 13

Az akkumulátor üzemideje hosszabb, mint az előd esetében

A felhasználók valószínűleg az iPhone 13 akkumulátorára és annak üzemidejére sem fognak panaszkodni, ami néhány évvel ezelőtt még nevetség tárgya volt, de az Apple idővel felzárkózott, és az elmúlt években érezhetően sokat dolgozott telefonjai akkumulátorának üzemidején. Példának okáért az iPhone 12 is sokkal jobban teljesített, mint a korábbi iPhone-ok, de az iPhone 13 ezúttal még feljebb tette a lécet annak ellenére, hogy akkumulátorának kapacitása mindössze 3240 mAh.

Nincs lehetőségem közvetlen összehasonlítani az előddel, mivel az iPhone 12 mini-t az előddel együtt teszteltem, de az Apple átlagosan 2,5 órás javulást ígér az iPhone 13 esetében, ami nem kis teljesítmény. Az iPhone 13 minden gond nélkül, tartalékosan végigkísérte a napomat, miközben fotóztam, böngésztem az interneten, csevegtem, videózgattam és játszottam is. Ezen a területen a telefon mindenképpen dicséretet érdemel.

i

Xiaomi 12 és 12 Pro (BEMUTATÓ): új chipset, kiváló kamera és villámgyors töltés

A szépséghiba továbbra is a kicsit lassabb, 20W-os töltés, miközben az Android telefonok ebben könnyedén lepipálják az iPhone-t. Az Apple valószínűleg a lassabb töltés konzerválásával szeretné megőrizni a leghosszabb akkumulátor-üzemidőt, azonban az érték nem nyűgöz le túlságosan. A gyakorlatban azonban ez sem jelenthet problémát, ha például éjszaka vagy reggel a munkahelyeden töltöd a készüléket, amikor egyébként sincs használatban a telefon.

Úgy tűnik, az iPhone 13 vetélytársa ezúttal is az iPhone

Ha már a versenytársaknál tartunk, sok múlik a nézőpontodon. Egyeseknek az iPhone versenytársa maga az iPhone, mivel csak és kizárólag az iOS ökoszisztémába illeszkedő telefont hajlandók használni. Ebben az esetben érdemes fontolóra venni az iPhone 13 mini-t is, bár annak kisebb a kijelzője és kevesebb az akkumulátor-üzemideje. A képességei azonban ugyanolyanok, emellett az ára is kedvezőbb.

Vagy éppen ellenkezőleg, érdemes lehet elgondolkodni az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max modelleken is, amelyek például fejlettebb fotórendszerrel és 6 GB RAM-mal rendelkeznek. Az iPhone 13 Pro körülbelül 100 ezer, az 13 Pro Max pedig 140 ezer forinttal kerül többe.

A következő lehetőség, hogy az elődre, az iPhone 12-re esik a választás, amely ugyanabban a tárhelyváltozatban csupán 45 ezer forinttal került kevesebbe, de ez lehet akár ellenérv is. A nem sokkal drágább iPhone 13 erősebb, tovább bírja az akkumulátora és hosszabb ideig kap támogatást. Sok szempontból azonban nem különböznek, így az iPhone 12-ről iPhone 13-ra való áttérés nem hoz sok változást. Ha iPhone 12 készüléked van, a váltásnak csak akkor van értelme, ha minden évben új iPhone-t vásárolsz, mert mindig az aktuális modellt szeretnéd a magadénak tudni, és a jelenlegit mondjuk eladod vagy továbbadod valakinek a családban. Azonban, ha egy régebbi iPhone készülékkel rendelkezel, a váltás sokkal inkább indokolt.


iPhone 13 teszt iPhone 13 teszt
Balra az iPhone 12, jobbra az iPhone 13. Láthatjuk az eltérő elrendezésű fotómodulokat és a kisebb kivágást (notch) az újabb modellen.

Ha nem szeretnél mindenáron az Apple mellett maradni, akkor persze számos versenytársat találsz a másik oldalon is. A legközelebbi a Samsung Galaxy S22, amely ugyanekkora kijelzővel, hasonló árcédulával és teljesítménnyel rendelkezik. Természetesen több dologban is különböznek egymástól, de a fő döntés ebben az esetben valószínűleg az iOS vs. Android kérdésén múlik. Dönts a saját preferenciáig alapján, de akár az egyiket, akár a másikat választod, biztosan nem fogsz csalódni.

iPhone 13 versenytársa: Galaxy S22
A Samsung Galaxy S22 az iPhone 13 közvetlen versenytársa.

iPhone 13 bemutató: összefoglaló

iPhone 13; BEMUTATÓ

iPhone 13

Mobiltelefonok

Az iPhone 13 pontosan azt kínálja, amit egy új iPhone-tól elvárhatunk. Az Apple ismét számos fejlesztést eszközölt, gyakorlatilag minden tekintetben. A hibátlan kidolgozás, a teljesítmény és a fergeteges dizájn mellett (különösen az új színben), összességében véve ezúttal is egy kicsit jobb képességű kamerát kaptunk. Emellett a gyártó az üzemidőn is sokat dolgozott. Azonban nem rendelkezik 120 Hz-es kijelzővel és a töltési sebesség terén is van még mit behoznia. Mondhatni, hiányzik belőle az a bizonyos pikantéria, ami még karakteresebbé tehetné a "tizenhármas" sorozatot, illetve ami még jobban bevonzaná az új vásárlókat, de ezt leszámítva nincsenek hibái. Ha a legújabb, normál méretű iPhone-t szeretnéd a magadénak tudni és nincs szükséged a fejlettebb technológiákra és funkciókra a fényképezéshez, akkor az iPhone 13 egy ésszerű és mindenképpen jó választás lehet.

Előnyök

 • Hosszabb akkumulátor-üzemidő
 • Hibátlan teljesítmény, a 4 GB RAM ellenére
 • Prémium kialakítás és megnyerő dizájn
 • Megbízható kamera
 • Dupla tárhely ugyanannyiért
 • Megbízható és zökkenőmentes működés, alkalmazások gyors betöltése
 • 6 méterig vízálló, 30 percig

Hátrányok

 • Csak 60 Hz-es képfrissítési frekvencia
 • Lassabb vezetékes és vezeték nélküli töltés
 • Nem büszkélkedhet forradalmian új funkciókkal és technológiákkal
i Ezek is érdekelhetnek:

Az iPhone 13 egy sikeres telefon, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend. Méghozzá nem ok nélkül. Az olyan klasszikus fejlesztések mellett, mint a megnövelt teljesítmény vagy a jobb képességű kamera, az iPhone 13 többek között jelentősen hosszabb akkumulátor-üzemidőt kínál. Ami viszont hiányzik belőle, az a 120 Hz-es kijelző és a gyorsabb töltés. Ha azonban ezt nélkülözni tudod, az iPhone 13 tökéletes társad lesz a mindennapokban.

Mit írtunk korábban az iPhone 13-ról?

Cikk

Frissítve • Szerző: Ondřej Chabr

A kaliforniai óriás, az Apple végre bemutatta a világnak telefonjai legújabb generációját. Az alapmodell a Apple iPhone 13, és számos újdonságra számíthatunk. Beszélgessünk az új készülékről.

iPhone 13, bevezetés

iPhone 13 (PREVIEW) – TARTALOM

 1. Itt az alap iPhone 13, és sok mindent kínál
 2. Az iPhone 13 finom átalakításon ment keresztül
 3. Az A15 teljesítménye az iPhone 13-ban a játékosoknak és az alkalmi felhasználóknak egyaránt örömet okoz majd
 4. Az iPhone 13 még jobb fotómobil és kamera lesz
 5. Az iPhone 13 további ászokat is rejteget a tarsolyában
 6. A iPhone 13 modellek összehasonlítása
 7. Ezt írtuk korábban az iPhone 13-ról

Itt az alap iPhone 13, és sok mindent kínál

2020-ben az Apple a sikeres iPhone 12 generációjával büszkélkedett. Mint minden év őszén, most is egy új generációval ismerkedhetünk meg. Ezúttal az iPhone 13 generáció négy modellje került bemutatásra. Az Apple vadonatúj okostelefonjai az iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max. Vessünk egy pillantást az iPhone 13 alapmodellre.

iPhone 13, design
Az új iPhone 13 első látható változtatása a külsőre vonatkozóan. Forrás: apple.com

Új iPhone okostelefon-családja mellett az Apple más intelligens termékeket is bemutatott a keynote-on. Ezek közé tartozik a megújult Apple iPad tablet, az iPad mini és az Apple Watch Series 7 okosóra.

Az iPhone 13 finom átalakításon ment keresztül

A telefonok új generációit gyakran ítélik meg az alapján, hogy mennyiben változott a megjelenésük. Itt nem tagadhatjuk az iPhone 13 kellemes kis kozmetikai változtatásait. Az előlapot elnézve feltűnik a képernyő felső kivágásának szűkebb mérete. Ez segít abban, hogy a kijelzőterület jobban használható legyen. Az iPhone 13 hátlapján egyéb változtatások is történtek.

iPhone 13, színváltozat
A színpalettán mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Forrás: apple.com

Ahogyan az várható volt, itt is történt némi változás. Az új iPhone 13 és a 13 mini párosnál a hátlapi kamerák átlósan egymás alá kerültek, nem pedig egy merőleges vonalba. A különbség az iPhone 12-hez képest tehát érezhető. A kivágás és a kamerák elrendezése mellett a színváltozatok is mások lettek. Az iPhone 13 összesen 5 árnyalatban kapható - csillagfény, éjfekete, kék, rózsaszín és (PRODUCT)RED, azaz piros.

Az A15 teljesítménye az iPhone 13-ban a játékosoknak és az alkalmi felhasználóknak egyaránt örömet okoz majd

A keskenyebb kivágás több helyet biztosított a kijelzőnek, amely megtartotta 6,1"-es képátlóját. Az új generáció kijelzőminőségét a 800 nites maximális fényerő is támogatja, amely közvetlen napfényben is jobb megjelenítést tesz lehetővé. Az iPhone 13 modell 120 Hz-es dinamikus frissítési frekvenciája sajnos le van csupaszítva, és továbbra is a 13 Pro és 13 Pro Max modellek kiváltsága marad.

iPhone, kijelző
Az új iPhone-ok kisebb kivágása több pixelt hagy a képen. Forrás: apple.com

A nagyobb számítási teljesítmény az iPhone-ok új generációinak velejárója. Idén a kaliforniai vállalat egy nagy teljesítményű chippel készül lenyűgözni. Ez az A15 Bionic processzor. A chip alapfelszereltségként fejlett 5 nm-es gyártási eljárással, 6 maggal és fejlettebb neurális egységgel rendelkezik. A teljesítményt általában nem lehet kifogásolni, az Apple nagyszerűen gondoskodik arról, hogy még a későbbi iOS-frissítések se terheljék túl a telefont, így az évek múltán is tökéletesen zökkenőmentesen fut. Természetesen az új iPhone-ok az iOS 15-tel már előre telepítve kerülnek forgalomba.

iPhone 13, teljesítmény egy feltűnésmentes testben
Úgy tűnik, hogy az iPhone 13 nem, de az iPhone 13 Pro modellek elég erősek. Forrás: apple.com

Az iPhone 13 új generációja mindenhol nagyobb akkumulátort kapott. És olyan energiatakarékos komponensek támogatják őket, mint az Apple A15 Bionic processzor. Egyetlen felhasználó sem neheztelhet a jobb akkumulátor üzemidő miatt. Ezt a hírt biztosan mindenki lelkesen fogadja. A videók lejátszása akár 2 órával tovább tarthat, mint az iPhone 12 készülékkel.

Az iPhone 13 még jobb fotómobil és kamera lesz

Hogyan lehet javítani a már így is nagyon jó kamerákon? Az Apple megpróbálta, és az eredmény megérte. A nagy- és ultraszéles látószögű szenzorpár nem hiányzik, és a 12 Mpx-es felbontásuk sem változott. Az alap iPhone 13 azonban újonnan kiérdemelte a főkamera lencseshift funkcióját, amely eddig csak a legdrágább iPhone 12 Pro Max-on volt elérhető. Ez a funkció biztosítja, hogy az egész érzékelő, nem csak az objektív stabilizálódik, amely jobb eredményeket biztosít például az éjszakai fényképezéshez.

iPhone 13, éjszakai üzemmód
Az iPhone 13 széles látószögű érzékelője az éjszakai üzemmódot is tudja kezelni. Forrás: apple.com

A fotografikus stílusok jelenléte megkönnyíti és professzionálissá teszi a képszerkesztést. Az iPhone 13 mostantól nemcsak fényképezéskor, hanem videófelvételek készítésekor is elmoshatja a hátteret. Az Apple ezt a funkciót filmszerű módnak nevezte el, és 1080p minőségben, másodpercenként 30 képkocka sebességgel használhatod. Még az elülső szelfikamera is elbírja.

i A legjobb fotómobilok 2021-ben

Az iPhone 13 további ászokat is rejteget a tarsolyában

Ami a csatlakoztathatóságot és egyéb funkciókat illeti, az iPhone természetesen tartalmazza az 5G mobilkapcsolatot, az NFC fizetéseket az Apple Pay-en keresztül, a Wi-Fi 6-ot és a kiváló minőségű Face ID arcfelismerést. A tavalyi debütálás után idén is felidézhetjük a hasznos MagSafe mágneses kiegészítőket. Számos MagSafe kiegészítő közül választhatsz. A 128 GB-os változat lesz az alap memóriaváltozat, amelynek ára 317 699 Ft-tól indul.

A iPhone 13 modellek összehasonlítása

Paraméterek/
Modell
iPhone 13 mini iPhone 13 iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
Kijelző 5,4" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,7" (19,5 : 9)
2 340 × 1 080 px, 476 ppi 2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 778 × 1 284 px, 458 ppi
OLED, 60 Hz OLED, 60 Hz OLED, 120 Hz OLED, 120 Hz
Hátlapi kamera fő: 12 Mpx, f/1,6, 4K videó 60 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,6, 4K videó 60 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,5, 4K videó 60 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,5, 4K videó 60 fps-sel
ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/2,4 ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/2,4 ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/1,8 ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/1,8
- - teleobjektív: 12 Mpx, f/2,8 teleobjektív: 12 Mpx, f/2,8


LiDAR érzékelő LiDAR érzékelő
Előlapi kamera 12 Mpx, f/2,2 12 Mpx, f/2,2 12 Mpx, f/2,2 12 Mpx, f/2,2
Chipszett Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic
Belső tárhely 128/256/512 GB 128/256/512 GB 128/256/512/1 000GB 128/256/512/1 000 GB
5G hálózat támogatás
Akkumulátor gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W gyorstöltés / vez. nélküli töltés: 20 W/15 W
Ár 294 990 Ft 334 990 Ft 424 990 Ft 464 990 Ft
*Az árak 2021. szeptember 14-én érvényesek
i Még érdekelhet

Az iPhone 13 modellek számos tekintetben fejlődtek, sőt még abban is, amiben nem könnyű a javulás. A kamerák és a videórögzítés ismét előrébb lépett, a legerősebb chip pedig még a magasabb terhelést is elbírja, ugyanakkor sokkal energiahatékonyabb. Az iPhone 13 jó úton halad. Te melyik modellt választod?

Ezt írtuk az iPhone 13-ról korábban

Frissítve • Szerző: Ondřej Chabr

Az Apple iPhone-ok jelenlegi generációja a régi-új szögletes külsőt, 5G-t vagy innovációkat hoz a kamerák területén. Lassan, azonban, egyre közelebb és közelebb kerülünk iPhone 13 széria bemutatásához, amely kétségtelenül idén ősszel lát napvilágot. Vajon mennyi változtatásra számíthatunk? Mely modellek lesznek bemutatva ezúttal? A legújabb tudnivalókért olvasd el az iPhone 13 - legújabb információk fejezetet.

i A jelen cikk spekuláció, és nem hivatalos információkon alapul.

iPhone 13 (SPEKULÁCIÓ) – TARTALOM

 1. iPhone 13 - legújabb információk
 2. Hány iPhone 13 modellre számíthatunk?
 3. Ne számítsunk változásra az iPhone 13 megjelenését illetően, ám a kijelző újdonságokat sejtet
 4. Ismét brutális teljesítmény és hatalmas akkumulátor vár ránk
 5. Az alap iPhone 13 a kamera tekintetében a Pro modell funkcióit tudhatja a magáénak
 6. Az iPhone 13 csatlakozó nélkül fog érkezni?
 7. Az iPhone 13 ára
 8. Mikor jelenik meg az iPhone 13?

iPhone 13 - legújabb információk

(2021. 09. 08.): Megérkezett az előadás meghívója

Az Apple rendszeresen küld meghívókat a keynote előtti héten. És ahogy vártuk, az esemény tényleg szeptember 14-én kedden kerül megrendezésre. Az Apple saját oldalán látható kijelentése szerint streamelni fogják. Ha az iPhone-odon a meghívóra kattintasz, meg fog jelenni a cég logója a kiterjesztett valóságban, és átcsúsztathatod rajta a telefont. Ha pedig tovább mész, akkor az egész esemény dátumát is látni fogod.

Közép-Európa esetében a videó 09.14-én 19:00 órakor kezdődik.

iPhone 13 - további aktualitások

(2021. 09. 04.): A jövőbeli iPhone műholdas segélyhívást és üzenetküldést is kínál majd?

Az utolsó pillanatban számos forrásnak, köztük a macrumors.com-nak köszönhetően új információ birtokába jutottunk. Ming-Chi Kuo szivárogtató úgy tudja, hogy az iPhone-ok legújabb generációja képes lesz csatlakozni az alacsony Föld körüli pályához (LEO az angol Low Earth Orbit kifejezésből). Ez elméletileg lehetővé teszi, hogy az iPhone és egyéb telefonok 4G és 5G mobilkapcsolat nélkül is kezdeményezhessenek telefonhívást és küldhessenek SMS üzeneteket.

A Globalstar-t mint lehetséges műszaki együttműködőt említették a műholdas kapcsolat területén. A jelentés azonban vitatott és meglehetősen félreértett. Jelenleg ez a funkció nem várható az iPhone 13-on. A valószínűbb forgatókönyv az, hogy ez a következő generációk esetében fog megtörténni.

iPhone 13 spekulace, satelitní volání
A jövőben vészhelyzet esetén nem kell többé a szolgáltató lefedettségére hagyatkoznunk. Forrás: macrumors.com

Mit fog kínálni a felhasználóknak? Például, hogy a lefedettségi területen kívül is lehet majd segélyhívást indítani. Egy másik macrumors.com jelentés alapján a vészhelyzeti üzenetküldésnek a klasszikus SMS-t és az iMessage-et kell kiegészítenie, mint 3. protokoll. Az üzenetbuborék nem kék vagy zöld, hanem szürke, és az üzenet hossza korlátozott lesz.

A telefonhívások hasonlóak lesznek a 911-es segélyhívó vonalhoz (nálunk 112). Ez lehetővé teszi, hogy például légi katasztrófákat vagy nagy tüzeket jelentsen olyan területeken, ahol nincs klasszikus mobilszolgáltatói jel. A megfelelő segítség a hívásból megtudhatja a hívó tartózkodási helyét vagy orvosi adatait is.

(2021. 08. 26.): Touch ID-re ne számítsunk, ám hamarosan megkezdődik az új iPhone értékesítése

Az appletrack.com weboldalon felbukkant DuanRui tweetje egy fotót tartalmaz az új iPhone-ok csomagolásának egy részéről, amelyen megjelenik az iPhone 13 felirat. Az új generáció többi modellje nem szerepel a fényképen, ám a tavalyi év iPhone-jainak mintáját követve mini, Pro és Pro Max modellek és érkeznek. A fotó hitelességét lehet találgatni, ám a számozás megtartása elég biztosnak tűnik. Tehát nem valószínű, hogy az iPhone 12s névvel fogunk találkozni.

Ha valaki legalább részben számított a kijelzőbe rejtett Touch ID olvasó visszatérésére, azt el kell keserítenünk. A cnet.com weboldalon Mark Gurman szerint nem lesz integrált Touch ID. Az ujjlenyomat-olvasó akkor lehet praktikus, amikor a felhasználó maszkot visel és az arcfelismerés nem lenne hatékony. Az Apple ezért úgy döntött, hogy a Touch ID-t meghagyja az iPad Air-nek. Ez a felső bekapcsoló gombban található.

iPhone 13 spekuláció, a név megerősítése
Négy új iPhone 13 van kilátásban. Talán kevesebb, mint egy hónap van hátra. Forrás: Twitter @duanrui1205

A legfrissebb kiszivárogtatások arra utalnak, hogy az új iPhone 13 modellek értékesítése a bemutatásukat követő 3 nap múlva megkezdődik. Ez szeptember 14-re, egy keddi napra esik. A gsmarena.com weboldal szerint az értékesítés szeptember 17-től (péntek) indul. Ez valószínűleg Kínára igaz, de az első értékesítési hullámban más országok is osztoznak, mint például az USA, Nagy-Britannia vagy Németország. Egy ilyen korai piacra lépés azonban nem biztos, hogy igaz, a hivatalos dátumot az Apple fogja bejelenteni a keynote-on.

iPhone 13 - további aktualitások

(2021. 08. 17.): az iPhone 13 egy hónap múlva érkezik

Hamarosan találkozhatunk az Apple iPhone-ok új generációjával. Már említettük Dan Ives elemző jelentéseit, és most, a macrumors.com szerint újabb információkat erősített meg. Az új iPhone-ok valószínűleg szeptember 3. hetében lépnek a világ rivaldafényébe. Figyelembe véve, hogy a keynote megint kedden lesz, a napot szeptember 14-re becsüljük.

iPhone 13 spekuláció, a bemutatás dátuma
Négy új iPhone 13 van kilátásban. Talán kevesebb, mint egy hónap van hátra. Forrás: macrumors.com

A memóriakártyák hiányát az új Pro modellek könnyedén kivédik, mivel az iPhone 12 Pro jelenlegi, 512 GB-os kapacitása 1 TB-ra fog duzzadni. Ez az információ már nem először jut el hozzánk, szóval úgy vesszük, hogy valóban ez lesz az újdonságok egyike. Ives azt is megerősítette, hogy a teljes iPhone 13 széria LiDAR érzékelővel lesz ellátva. Ez alkalmas lesz a pontosabb AR-hoz, és hozzájárul, hogy a kamerát gyenge fényviszonyok között is használhassuk.

Kevesebb, mint egy hónap múlva meglátjuk, hogy végül mi is jön be a találgatásokból. Az elvárások magasak.

(2021. 08. 04.): Nő az új iPhone-ok akkumulátorának élettartama, és velük érkezhet az AirPods 3 is

Az akkumulátorok kapacitásának lehetséges növeléséről már írtunk. Ezt a spekulációt az iPhone 13 modellek állítólagos vastagabb teste is alátámasztja, amely elegendő helyet biztosíthat egy nagyobb kapacitású akkumulátor számára. A zdnet.com cikkében ugyanazok a kapacitásszámok szerepelnek, amelyeket a június 4-i frissítésben is megemlítettünk. A cikk szerzője ezt igazi eladási szempontnak tekinti, amely még az Android telefonok rajongóit is vásárlásra csábíthatja.

Az Apple AirPods fülhallgatóiról szóló pozitív jelentés a hiteles szivárogtatótól, @dylandkt-tól származik, előrejelzéséről pedig az appletrack.com számolt be. Jó esély van rá, hogy még ebben a hónapban és valószínűleg ugyanazon a keynote-on az iPhone 13-mal együtt láthatjuk az Apple népszerű vezeték nélküli fülhallgatóinak, az AirPodsnak a következő generációját. Mit várhatunk tőle? A tomsguide.com szerint megjelenésük hasonló lesz az AirPods Pro-hoz. A funkciók esetében az aktív zajszűrés jelenlétéről vannak találgatások.

A megbízható szivárogtató, @dylandkt információi ígéretesnek tűnnek. Korábbi jóslatai gyakran beváltak.

(2021. 07. 27.): Megvan a lehetséges Apple keynote dátuma, az iPhone 13 pedig gyorsabb töltéssel fog lenyűgözni

A következő generációs iPhone 13 valószínűleg szeptemberben érkezik. Ebben semmi különös nem lenne az előző éveket tekintve. Kivéve, hogy a tavalyi keynote-ot a világjárvány miatt elhalasztották. A cultofmac.com forrása szerint azonban már tudjuk a pontos dátumot. Nos, talán, semmi sem igazolódik be. A Wedbush elemzője, Dan Ives úgy véli, hogy az új sorozat elindítása szeptember harmadik hetében fog megtörténni. A keynote-ok leggyakoribb napja a kedd, szeptember 3. hetében a kedd pedig szeptember 14-re esik. Lesz-e keynote ezen a napon?

Elkezdtél már spórolni egy új modellre? Akkor a macrumors.com hírének örülni fogsz. Az előző generációs iPhone 12 legfeljebb 20 W-os töltési teljesítményre volt képes. Az Apple állítólag úgy döntött, hogy ezt a számot idén 25 W-ra emeli. A változás nem nagy, ehhez hasonló lesz például a Samsung Galaxy S21 5G. A gyorsabb töltés valószínűleg nem fog nagyon feltűnni, de jó hír, hogy az iPhone-ok a nagyobb akkumulátor-kapacitás mellett nagyobb töltési teljesítményt is támogatnak majd.

(2021.07.19.): iPhone 13 Always-On kijelzővel? És egy év múlva, szinte kivágás nélkül

Örömteli hírek jutottak el a megfelelő forrásokhoz, így további újdonságokról számolhatunk be a közelgő iPhone 13-as szériáról. Mark Guman szivárogtató szerint a feltűnően hosszúkás kivágás valóban csökkenni látszik, ahogy arról az appletrack.com is beszámolt. Ezt szinte teljes bizonyossággal állíthatjuk, hiszen ez a spekuláció a kezdetektől fogva ismert. Az oldal arról is beszámol, hogy Ming-Chi Kuo elemző szerint jövőre a kivágás még tovább fog zsugorodni. Hogy ez hogyan fogja befolyásolni az általános designt, még nem tudni.

iPhone 13 esetén akár Always-on kijelzővel is találkozhatunk
A képernyővel kapcsolatos változások nagyok lehetnek - a 120 Hz-es válaszidővel rendelkező LTPO mellett most már egy Always-On kijelzőről is spekulálnak. Forrás: macrumors.com

Bár az Always-On kijelzők lehetséges érkezését az iPhone 13-ban nem vetítették előre, ez nem volt különösebben említett opció. A tomsguide.com beszámolója szerint azonban lehet, hogy mégiscsak találkozhatunk vele. Amint azt te is tudod, az always-on kijelző jellemzője, hogy folyamatosan olyan adatokat jelenít meg, amelyek kényelmesen láthatók anélkül, hogy a kijelzőt be kellene kapcsolni. Ezek közé tartozik az aktuális idő, a nem fogadott hívások, üzenetek és egyéb értesítések. Semmi újdonság az Apple számára, ez a funkció például már az Apple Watch 6-on is elérhető.

(2021. 07. 08.): Megerősítették az új generáció nevét, a Foxconn és a Pegatron gondoskodik az 5,4"-es modell gyártásáról

Az iPhone okostelefonok következő generációjára való várakozási idő észrevehetően csökken. Lassan tisztázódnak a specifikációk, és ez ma sem lesz másképp. Múltkor írtunk arról, hogy a felhasználók jelentős része nem szeretné, ha a következő iPhone a 13-as számot viselné a nevében. A macrumors.com beszámolója szerint azonban úgy néz ki, hogy nem fogunk látni 12s modellt, sőt, az érdeklődők legnagyobb bánatára a következő generáció mégis az iPhone 13 nevet kapja.

Az alapmodell ismét kap egy kisebb változatot az iPhone 13 mini formájában, ez az 5,4"-es Apple-telefon a legújabb generáció. Jövőre nem várható ilyen kis modell érkezése, és az Apple csak egy telefon triót fog bemutatni. Az iPhone 13 mellett a 13 Pro és 13 Pro Max is megjelenik majd, amelyek extra kamerát, jobb fotózási képességeket ígérnek, és természetesen a Pro Max modell nagyobb, 6,7"-es kijelzőt is kap. Képek jelentek meg az egyik közösségi hálózaton, amelyek az iPhone 13 Pro és Pro Max fényképmodul méretének növekedését mutatják. A tokot összehasonlításképpen a jelenlegi generációs iPhone 12 készülékre helyeztük fel.

iPhone 13 spekuláció, az Phone 13 Pro kivágása iPhone 13 spekuláció, az iPhone 13 Pro tokja
Az új iPhone 13 Pro tokja a jelenlegi generációs iPhone 12-re helyezve. Forrás: weibo.cn

A gsmarena.com forrás aztán információval szolgált arról, hogy kik vesznek részt az új generáció legkisebb iPhone-jának gyártásában. Meglepő módon a választás a Foxconnra esett, de vele együtt a tajvani Pegatron is a csapat része, illetve részt fog venni a gyártásban. Ez azért különösen meglepő, mert a vállalatot korábban már felfüggesztették egy diákprogram során elkövetett munkaügyi jogsértések miatt.

Az iPhone 13 Pro autofókuszt és széles látószögű kamerát kap

Közeledik az ősz és az ezzel járó új iPhone-ok leleplezése, és már többször is átnéztük a főbb spekulációkat. A kisebb újításokat azonban még tisztázni kell.

Ezek közé tartozik például az új iPhone 13 Pro és 13 Pro Max ultraszéles látószögű érzékelőjén lévő autofókusz jelenlétéről szóló hír. A gsmarena.com egyik forrása szerint az Apple jobb hátsó kamerafókuszálást hoz az új felállásban. Eddig a legszélesebb látószögű kamera csak a fix fókuszálásra támaszkodott, amely érzékeny volt a megfelelő távolságra. Ez mostantól az ultraszéles látószögű felvételek részleteit is tisztábbá teszi. Jövőre a sorozat összes modelljében ez a technológia fog visszaköszönni.

iPhone 13 modell, kamera iPhone 13 modell, szelfi kamera
A sok megerősítő képnek köszönhetően szinte biztosak lehetünk az új formatervezésben. Forrás: weibo.com

Egy másik képsorozat jelent meg a Weibo közösségi hálózaton, amely feltárja az új külsőt. Ezek az iPhone 13-as sorozat makettjei, amelyek a hátsó kamera kialakításában bekövetkezett változásokat vagy a kijelző keskenyebb kivágását mutatják. A képeknek hitelt adva egy Weibo-felhasználó szerint a modelleket olyan valaki készítette, akinek tavaly sikerült pontosan elkészítenie az Phone 12 makettjeit. Mint már említettük, az Apple a szűkebb kivágás integrációját úgy biztosította, hogy a felső hangszórót egészen a felső széléig helyezte át.

(2021. 06. 21): Félelem a számoktól, avagy nem mindenki akar iPhone 13-at

Az Apple a telefonok számozását illetően meglehetősen kiszámítható. Eddig csupán az iPhone 9-es generáció maradt ki. Így nagyon is valószínű, hogy a kaliforniai gyártó ősszel az iPhone 13 bevezetéséhez folyamodik. Azonban, a sellcell.com kutatásai szerint sok felhasználó nem fogja szeretni. A kutatást június 10. és 15. között végezték 3 000 olyan amerikai felhasználóval, akik iPhone-nnal vagy iPad-del rendelkeznek. 74%-uk nyilatkozta azt, hogy inkább elkerülnék az „iPhone 13“ név használatát. Továbbá, minden 5. válaszadó a 13. számtól való kóros félelemben szenved. Mi legyen tehát a következő almás telefon neve?

Ezen felhasználók közel 40 %-a az iPhone (2021) változat felé hajlik, és mindössze egyharmadik van kibékülve az iPhone 13 elnevezéssel, és a válaszadók kis része említette az iPhone 21, iPhone 12S és az iPhone 14 nevet. A felmérés a nemrég bevezetett iOS 15-re és iPadOS 15-re adott reakciókat is vizsgálja. A kutatásban részt vevők fele nem rajong túlzottan az új funkciók és szolgáltatások iránt. Az olvasók közel egynegyede szerint a legjobbra értékelt újdonság a Wallet alkalmazás új funkciója vagy a továbbfejlesztett Spotlight keresés.

iPhone 13, bevezetés előtti felmérés

A 13-as szám egyszerűen nem népszerű a világon, ezért egyesek inkább más nevet választanának az új iPhone-nak. Forrás: sellcell.com

A leginkább hiányolt újdonság, amelyre a felhasználók egyharmada hiába várt, az interaktív widgetek voltak. A felhasználók egyötöde az Always-On kijelzőt vagy az olyan professzionális applikációk hiányát említette, mint az Xcode vagy a Final Cut Pro iPad-re. Az eredmények közül a korszerűsítés iránt érdeklődők döntéshozatala még mindig figyelemre méltó. A többség, pontosabban 64%-uk inkább megvárná az generáció kiadását és utána döntene, míg a maradék 36% azonnal átvál az ;iPhone 12 generációról.

(2021. 06. 12.): narancssárga és bronz, mint az iPhone 13 jellegzetes színei

Az elmúlt évek minden egyes iPhone generációja jellegzetes színeket hozott magával, amelyeket gazdagabb és fényesebb csoportokba oszthattunk az olcsóbb, valamint sötétebb és matt csoportba a magasabb árkategóriájú modelleknél. Az iPhone 11 zöld volt, míg a tavalyi iPhone 12 kék. Az idei év színe a narancssárga. A jelentés a gsmarena.com-on található meg. A mostanában megjelent képeken látható iPhone 13 és iPhone 13 mini narancssárga, míg a Pro modellek mintha bronzosabbak lennének.

iPhone 13, narancssárga
A narancssárga változat jelenléte valósághűbb kontúrokat ölt. Forrás: gsmarena.com

A techradar.com weboldal boncolgatja, hogy vajon milyen újdonsággal rukkol elő az iPhone 13 az újonnan bevezetett iOS 15-re vonatkozóan. Az Apple nagy hangsúlyt fektetett a FaceTime telefonokra, amelyekkel együtt jár, hogy a szelfikamerák is fejlődnek. A Techradar említése szerint itt az ideje a 12Mpx-es előlapi érzékelő fejlesztésének is. Ehhez társul a mikrofon és a hangszóró fejlesztése a Spatial Audio térhangzás és a környezeti zajcsökkentés érdekében.

Az új iPhone 13 modellek esetében az Apple a Neural Engine, a gépi tanulási egység teljesítményének növelését is megemlítheti. Ezt az iOS 15-ben használják, különösen a szöveg felismerése során a fényképekről és a környezetből. Ez az intelligencia gondoskodik a tematikus zene hozzáadásáról is, amikor automatikusan kollázsokat készít fotókból és videókból, vagy rangsorolja az értesítéseket és az új Focus módot a koncentrált munkához.

(2021. 06. 04.): az iPhone 13 1 TB-os memóriával lesz elérhető és az üzemidő is javul

Ma nagyon pozitív híreink vannak. Az első az új iPhone 13-as sorozat üzemidejére vonatkozik. A kiszivárgott információk szerint az akkumulátor kapacitásában növekedés várható az egész termékcsaládban. A gsmarena.com weboldal által ismertetett számok így olyan értékekhez jutnak, amelyek a konkurenciához képest még mindig nem igazán nyűgöznek le, de a márkán belül szép előrelépésnek számít. Különösen a Pro modelleknél jön jól a nagyobb akkumulátor-kapacitás a sima 120 Hz-es válaszidejű kijelzőhöz. A Pro Max modell összesen 18%-kal növeli a kapacitást.

Modell Akkumulátor kapacitása Modell Akkumulátor kapacitása
iPhone 12 mini 2 227 mAh iPhone 13 mini 2 406 mAh
iPhone 12, 12 Pro 2 815 mAh iPhone 13, 13 Pro 3 095 mAh
iPhone 12 Pro Max 3 687 mAh iPhone 13 Pro Max 4 352 mAh
*Forrás: Twitter @L0vetodream .

A második jelentés szintén növekedésről beszél a Pro és Pro Max modellek tárhelyének esetében. Az új generációban a két csúcsmodell 1 TB memóriával is elérhető lesz. Ha Apple mobil készülékekről beszélünk, eddig a MacBookok mellett az iPad Pro vagy az M1 chippel ellátott iPad Pro esetében is találkoztunk ekkora tárhellyel. A jelentés a Macrumors.com-ról származik.

Ugyanez a forrás állítja, hogy az összes új iPhone LiDAR érzékelőt fog kapni. Eddig csak az iPhone 12 Pro-nak és a 12 Pro Max-nak volt ilyen. A LiDAR fényképezéshez használatos gyenge fényviszonyok között, valamint kiterjesztett valósághoz, azaz AR-hoz. Például, beolvashatod a környezetedet - a szobádat, amelyet a kijelzőn virtuális bútorokkal rendezhetsz be. Ezzel az Apple több felhasználó számára teszi elérhetővé az AR-t.

(2021. 05. 27.): A TSMC vállalat megkezdi az Apple A15 Bionic chip tömeggyártását

Az Apple láthatóan elégedett a leendő iPhone 13 prototípusának tesztelésével, és elkezd a nagyüzemi gyártásra koncentrálni. Legalábbis a digitimes.com által hozott információk alapján úgy tűnik. A jelentés szerint a cupertinói vállalat most kezdte meg a várva várt A15 Bionic chip gyártását. Ez az Apple teljes iPhone 13-as telefoncsaládját hajtani fogja. A forrás arról is beszámol, hogy az új generációs processzor iránti kereslet várhatóan meghaladja majd a tavalyi A14 Bionic iránti keresletet.

Az iPhone okostelefonok processzoraival kapcsolatos korábbi tapasztalatok alapján ez ismét egy nagyon gyors és erős chip lesz, amely minden bizonnyal versenyképes lesz az olyan chipekkel, mint a Qualcomm Snapdragon vagy a Huawei Kirin. Továbbra is 5 nm-es gyártástechnológia lesz, amely kevésbé energiaigényes, és több tranzisztort kínál ugyanolyan méretek mellett. Csak 2022-ben láthatunk egy teljesen új 4 nm-es eljárást.

(2021. 05. 18.): Kezd tisztázódni az iPhone 13 megjelenése, a következő generációnak jobb hangszórója lehet

Már eleget tudunk a közelgő iPhone 13 termékvonalról. Folyamatosan jelennek meg az összes modell külsejére vonatkozó új részletek, amelyek kiváltani óhajtják az iPhone 12-t. A képek mindig azokat az elemeket emelik ki, amelyek valószínűleg változáson esnek át. Az alap iPhone 13 és 13 modellek keskenyebb kivágást kapnak kijelző felső részén, a hátlapon elhelyezkedő érzékelők átlós formában rendeződnek át, és új pasztell színekkel is találkozhatunk.

i Sony Xperia 1 III (PREVIEW): 4K kijelző és változtatható periszkóp

Az iPhone 13 Pro és a 13 Pro Max is keskenyebb kivágással érkezik, és a hátlapi kameraérzékelők láthatóan szélesebbek lesznek. A telefonok gyorsabb, 120 Hz-es kijelzőt is kínálnak majd. A hardver minden modellnél ugyanolyan mértékben fejlődik. Új A15 Bionic chip és jobb modem várható az 5G hálózatok fogadására. A fényképezés és a videózás terén mindenképpen javulás várható, és vannak olyan hírek is, amelyek szerint az akkumulátor kapacitása is nőni fog.

A legfrissebb hír, amely újdonságra utalhat, egy szabadalmi kérelem, amelyet az Apple nyújtott be. A szabadalmat a patentlyapple.com elemzi, és a jobb hangátviteli képességet biztosító továbbfejlesztett hangszórófelület kialakításáról szól. Az azonban, hogy ez már az iPhone 13 esetében is újdonság lenne, valószínűtlennek tűnik. Az Apple már minden bizonnyal tesztelési fázisba helyezte az iPhone 13-at.

iPhone 13, 13 Pro modell iPhone 13, hátlap
Részletes renderek mutatják a csiszolt designt, amelyet valószínűleg idén ősszel láthatunk majd. Forrás: YouTube EverythingApplePro

(2021. 05. 10.): A makett a kivágások és a kamerák változását jelzi

A jól ismert YouTube-csatornán, az Unbox Therapy-n felbukkant egy videó, amelyben annak fő képviselője, Lewis hasonlítja össze a közelgő iPhone 13 Pro Max és a meglévő 12 Pro Max makettjét. A makett jól néz ki, megjelenése és súlya nem sokban különbözik az eredeti kiváló minőségű anyagoktól. Lewis összeméri és összehasonlítja az egyes dimenziókat, amelyek a végleges változatban eltérhetnek, és a kisebb eltérések nem számítanak.

iPhone 13, kivágások összehasonlítása iPhone 13, kamerák összehasonlítása
A makett a felső hangszóró lehetséges áthelyezésére, valamint az egyes kamerák szélességének különbségére utal. Forrás: YouTube Unbox Therapy

Ennél minden bizonnyal fontosabbak az általunk várt látható változások. A kisebb kivágás a felső hangszóró felső szélére történő áthelyezésével jár együtt. A hátoldalon lévő egyes kamerák masszívabbak, szélesebbek. Ez egy szubjektív értékelés, de mi végül is jól sikerültnek találjuk az új külsőt. Az Apple még egyértelműbbé teszi, hogy az iPhone az egyik legjobb fotómobil a piacon, és a jobb specifikációkkal még inkább ki akarja érdemelni ezt a pozíciót.

(2021. 05. 03.): Az iPhone 13 új színváltozatban érkezik?

Az internet egyre csak telik a közelgő iPhone 13-as sorozat képeivel. A gizchina.com most az iPhone 13 és az iPhone 13 mini több színváltozatát is szemügyre vehetjük. Ezek továbbra is többféle színben lesznek kaphatók, míg a Pro és Pro Max modellek várhatóan ismét a letisztult változatokban, például sötétkék, szürke, fehér vagy arany színben lesznek elérhetőek.

Eddig csak két látható változással találkoztunk az új sorozatnál, ezek a kijelző feletti keskenyebb kivágás és a hátsó érzékelők átlós elrendezése. Amely azonban most megkülönböztetheti a újdonságokat az iPhone 12 generációtól, azok az új színek. A csak nemrég bevezetett lila már rögtön a következő generációval érkezik. Ez kiegészül a szokásos fekete, fehér, valamint a piros, kék, valamint a világoszöld helyett a képen látható narancssárga színnel. Ilyet még nem láttunk iPhone okostelefon esetében.

iPhone 13, színváltozatok
A lila változat a kezdetektől elérhető lesz? És ami a legfontosabb, a narancssárgával is találkozni fogunk? Forrás: gizchina.com

(2021. 04. 27.): Az iPhone 13 mini első fényképén némi megjelenésbeli változást láthatunk

Az iPhone 13 mini első fényképe a kínai Weibo.com közösségi hálózaton keresztül került ki a világba, amely megerősíti a korábbi feltételezéseket. 2 hete jelentek meg információk az új iPhone 13 széria hátoldaláról, legutóbb pont egy ilyen iPhone-t mutattunk meg (PRODUCT)RED kiadásban, és most már legalább fotónk is van róla. Az állítólagos iPhone 13 mini-t ábrázolja, és első ránézésre a hátlapi szenzorsziget észrevehetően másképp néz ki.

Az alábbi kép alapján - az új lila iPhone 12 mini-hez hasonlítva - egyértelmű, hogy ezt a generációt nem lesz nehéz megkülönböztetni. A két kamera nagyobb méreteivel kapcsolatos feltételezést továbbra is az átlós elrendezés okaként említik. A vaku jobb felülre, a mikrofon pedig a bal alsó oldalra költözött. Ez valamennyire új külsőt kölcsönöz az új termékvonal modelljeinek. A Pro és Pro Max modellek esetében, ahogy korábban is láthattuk, nagyobb lesz a teljes kiemelkedés.

iPhone 13 spekuláció, kamera design iPhone 13 spekuláció, lila iPhone 12 kamera
Az iPhone 13 mini új szenzorszigetét bemutató, kiszivárgott fénykép és az iPhone 12 mini kamerák jelenlegi megjelenésének összehasonlítása. Forrás: weibo.com

(2021. 04. 21.): iPhone 13 fekete színben, a Pro Max jobb fényerővel bíró kamerával érkezik

A (PRODUCT) RED színű iPhone 13 érkezését a gsmarena.com weboldal találgatja. Nem lenne benne semmi különös, hiszen jelenleg a piacon is található iPhone 12 ebben a színben. Azonban, a kép esetleges változtatást sejtet a hátlapi szenzorsziget kameráinak elrendezésében. Ez azt jeleni, hogy az új iPhone 13 és 13 mini felismerhető lenne mind elölről (hála a keskenyebb notchnak), mind pedig hátulról. A kamerasziget átlós elrendezése nagyobb méretet eredményezhet.

iPhone 13, fekete változat
A (PRODUCT)RED színváltozatnak az iPhone 13 esetében is a kínálat részét kell képeznie. Forrás: gsmarena.com

A gsmarena.com egy másik jelentése szerint a jól ismert elemző, Ming-Chi Kuo úgy véli, hogy az iPhone 13 Pro Max egy nagyobb fényerejű kamera révén különbözni fog az iPhone 13 széria többi részétől. Konkrétan f/1.5-re számít, míg a többi modellé, beleértve az iPhone 13 Pro-t is, f/1.6 rekeszértékkel fog rendelkezni. Érhető, hogy az Apple jobb felszereléssel szeretné ellátni a legdrágább modelljét, mint a többit, legalább a kamerák terén, szóval ennek a döntésnek nagyon is van értelme.

(2021. 04. 15.): a iPhone 13 kivágása keskenyebb a fotókon, a Pro modell pedig jobb kamerát kap

Már hozzászoktunk az Apple termékekről készült fényképek kiszivárogtatásához. Ez alól az iPhone 13 sem kivétel, már van néhány képünk az új modell állítólagos előlapjáról. DuanRui nevű felhasználó Twitteres képét a macrumors.com-on véleményezték. A fotón a szelfi kamera várt változtatása látható. Úgy gondolják, hogy ezt a felső hangszóró átmozgatásával oldják meg a telefon legfelső szélére. Továbbá, az is látható, hogy a szelfi kamera a jelenlegi jobb oldalról a szenzorsziget bal oldalára csúszott.

iPhone 13, előlapi fotó
A kiszivárogtatott kép szerint az iPhone 13 előlapi szenzorszigete keskenyebb lesz. Forrás: Twitter DuanRui

A 91mobiles.com weboldal renderképei az új iPhone 13-ról további újdonságokkal szolgálnak. Ezek szintén a keskenyebb notchot erősítik meg, az előlapi kamera bal oldalra történő áthelyezésével. Azonban, a renderképek a telefon hátoldalát is megmutatják, ahol a kamerasziget kiemelkedése nagyobb - meghaladja az iPhone szélességének több, mint a felét. Szóval valószínűleg nagyobb érzékelőkre számíthatunk. Ez nagy valószínűséggel az iPhone 13 Pro. Emellett, a kiszivárgott méretektől függően a Pro modell 0,2 mm-rel vastagabb lesz, amely nagyobb akkumulátort feltételez.

iPhone 13, a kivágás összehasonlítása iPhone 13, nagyobb kamerasziget
A jelenlegi generációhoz képest kisebb kivágás várható. A hátlapi kamerasziget nagyobb helyet foglal. Forrás: 91mobiles.com

(2021. 04. 11.): új matt fekete szín és ki biztosítja az új paneleket az iPhone 13 számára

Már említettük, hogy az új iPhone-ok kijelzője továbbra is OLED technológiájú panel marad. Azonban, a Pro és Pro Max modelleknél változás várható, mivel kevésbé energiaigényes OLED paneleket kapnak. Ezt a technológiát LTPO-nak hívják. Mindkét Pro modell előnyre tesz szert a 120Hz-es válasz formájában, az Apple pedig nem szeretné, ha ezt az új iPhone-ok üzemideje szenvedné meg. A gsmarena.com-ról származó új információk alapján az ezen panelek beszállítója a Samsung, valamint az LG lesz. A beszállító páros jobban fel lesz készülve a feszített előállításra.

Az iPhone 13 és 13 mini az LG és BOE LTPS OLED technológiájánál marad. Az LTPS esetében nincs kevésbé energiaigényes felhasználás, ezért ezeknél a modelleknél nem várható a 120Hz-es kijelző. Habár a BOE szintén tervezi egy sokkal modernebb LTPO kijelző gyártását, ám az új iPhone-oknál erre valószínűleg csak jövőre lesz lehetőség.

iPhone 13, matt fekete
Az új iPhone 13 Pro-k matt fekete színben érkezhetnek. Forrás: Youtube kanál EverythingApplePro

Az új 13 iPhone-ok feltételezéseit bemutató videó az EverythingApplePro Youtube csatornán jelent meg. Az Apple eddig a grafitszürke megjelenést alkalmazta, így az új fekete külső igazi újdonság lenne. Most még csak az iPhone 12 és a 12 mini érhető el feketében.

Hány iPhone 13 modellre számíthatunk?

A négy iPhone 12 modell bevezetésével az Apple 2020-ban rekordot állított fel. Ugyanis még soha nem vonultatott fel ennyi telefont egy generációban. Ám a kérdés az, hogy vajon idén is ragaszkodik-e ehhez a taktikához, vagy pedig visszavon egyet a sorozat képviselői közül. Ez a legkisebb lehet a négyből - a mini modell.

Ennek a gyenge eladás az oka, bár van néhány olyan felhasználó, aki nem vágyik a hatalmas átlóra, és inkább a kompakt iPhone-t részesíti előnyben.

iPhone 13, modellek
Az iPhone 13 sorozat ismét négy modellel érkezik? Forrás: gizchina.com

A kis iPhone értékesítési eredményei, azonban, a becslések szerint nem túl kedvezőek. A reuters.com szerint 2021 elején az iPhone 12 mini értékesítése mindössze 5% volt. Minden bizonnyal nagyobb érdeklődésre számítottak. Az emberek valószínűleg hozzászoktak a nagyobb képátlókhoz, és a kisebb darabokra már nincs szükség ilyen mértékben.

Szóval nem lenne meglepő, ha az Apple hagyná az iPhone 13 mini-t, és csak az iPhone 13, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max trióját kínálná. De még semmi sem biztos, bizonyos jelzések szerint megmarad a mini, és az iPhone 13 ismét 4 változattal jelentkezik.

Ne számítsunk változásra az iPhone 13 megjelenését illetően, ám a kijelző újdonságokat sejtet

Az Apple arról ismert, hogy sokáig megőrzi telefonjai megjelenését. A tavalyi iPhone 12 néhány év után visszatért a szögletes külsőhöz, amely korábban az iPhone 4 vagy 5 jellegzetessége volt, így a megjelenésben bekövetkező változásnak vajmi kevés az esélye. Szükséges, azonban, megemlítenünk a feltűnő szót. Valóban spekulálnak egy újdonságról, és lehetséges, hogy valóban találkozni fogunk vele, és meg fogjuk tudni különböztetni a jelenlegi generációt az iPhone 13-tól.

Ez a változás a képernyő feletti keskenyebb kivágás lehet. Az Apple-t gyakran kritizálja néhány felhasználó a kivágás viszonylag nagy mérete miatt. A versenytársak a notch-ot vagy csak egy kisebb kivágást alkalmaznak. A kivágás szűkítésével az Apple több pixelt fordíthat a képernyőre, ám nem akar teljes mértékben megszabadulni tőle. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az iPhone különböző érzékelőket bújtat el a felső szigetben, amelyek - többek között - a Face ID megbízható és pontos feloldását biztosítják.

iPhone X, kijelző kivágás iPhone 13, kijelző kivágás
A kijelző felső részén található kivágás nem tűnik el teljesen, hiszen számos olyan szenzor található ott, amelyre tényleg szükséged van. Ám az Apple valószínűleg keskenyebbé teszi. Forrás: techuz.com és macrumors.com

Az új sorozat kijelzői valószínűleg 5.4" (iPhone 13 mini), 6.1" (iPhone 13 és iPhone 13 Pro) és 6.7 "(iPhone 13 Pro Max) átlójúak maradnak. Felbontásuk elegendő a finom képhez. Ugyanez igaz az OLED technológiára is, amely nagyszerű színeket és igazán feketét kínál, például, de egy paraméter ugyanaz maradt az első iPhone kiadásának napja óta - a 60 Hz-es képfrissítési ráta, amely ebben az évben változni látszik. Habár más okostelefonok már jobb reagálású kijelzőkkel rendelkeznek, idén eljött az Apple premierjének az ideje.

Az új iPhone 13 állítólag megkapja a Samsung LTPO kijelzőjét, amely 120 Hz-es választ nyújt - legalábbis a Pro és Pro Max modellek. A konkurencia, mint a Samsung Galaxy S21 Ultra 5G vagy a OnePlus 9 Pro ugyanilyen rátával bír, és az Apple maga már tesztelte ezt az iPad Pro-n. Természetesen, ez a válasz automatikusan lecsökken az olyan tevékenységek esetében, amelyek nem igénylik azt. Ezzel energiát spórolhatunk. Említést tettek, továbbá, a közelgő, az aktuális értesítéseket és időt megjelenítő Always-on display funkcióra. Ez szintén egy premier lenne az iPhone-ok számára.

Ismét brutális teljesítmény és hatalmas akkumulátor vár ránk

Az Apple Bionic processzorok az idei iPhone-ok teljesítményével kapcsolatban sem hagynak kétséget senkiben. A Geekbench számos eredménye szerint még az Exynos, a Snapdragon vagy Kirin chipek versenyében is a legjobbnak számítanak. Az iOS rendszer közvetlenül az iPhone testére van írva, így a nagy teljesítménnyel való kombinációnak köszönhetően igazán gyors gépezetre számíthatunk. Természetesen, az új iPhone 13 ugyanazzal a lapkakészlettel érkezik, mint tavaly, ez pedig nem más, mint az A15 Bionic. A tavalyi A14 Bionic volt az első, amely 5nm-es gyártási folyamattal rendelkezik, az A15 generáció pedig minden kétséget kizáróan ismét magasabb szintre helyezi a teljesítményt.

A mostani spekulációk alapján az Apple A15 Bionic chip 5nm+ eljárással érkezik az TSMC-től. Az 5G csatlakozásról a Qualcomm Snapdragon X60 modem gondoskodik. Ez fizikálisan kisebb, mint a jelenlegi X55, mégis nagyobb hálózati vételt és magasabb sebességet ígér. A WiFi 6E integráció szintén a csatlakozáshoz kapcsolódik.

A modern alkatrészek gyakran energiatakarékosabbak. Kisebb méreteiknek köszönhetően az akkumulátor számára fenntartott hely nagyobb lett a telefonban, és a becslések szerint az új iPhone teste is egy hajszállal vastagabb lesz. Így különösen kellemes hír, hogy az iPhone 13-at nagyobb akkumulátor fogja ellátni.

A Face ID technológia segítségével történő arcfelismerés megbízható és népszerű. Előfordul, hogy a más márkájú telefonok az arcfelismerést ujjlenyomat-leolvasással kombinálják. Erre számíthatunk majd az iPhone-oknál is. Néhány forrás, beleértve a macrumors.com-ot, megemlíti, hogy az Apple a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-leolvasón dolgozik. A legújabb iPad Air esetében az Apple úgy döntött, hogy a legfelső bekapcsológombban található Touch ID olvasót használja.

iPhone 13, ujjlenyomat-olvasó a kijelzőben
Valóban úgy döntött az Apple, hogy ujjlenyomat-olvasóval koronázza meg a Face ID-t? Forrás: macrumors.com
Paraméterek/
Modell
iPhone 13 mini iPhone 13 iPhone 13 Pro iPhone 13 Pro Max
Kijelző 5,4" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,1" (19,5 : 9) 6,7" (19,5 : 9)
2 340 × 1 080 px, 476 ppi 2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 532 × 1 170 px, 460 ppi 2 778 × 1 284 px, 458 ppi
OLED, 60 Hz OLED, 60 Hz OLED, 120 Hz OLED, 120 Hz
Hátoldali kamera fő: 12 Mpx, f/1,6, 4K videó 30 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,6, 4K videó 30 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,6, 4K videó 30 fps-sel fő: 12 Mpx, f/1,6, 4K videó 30 fps-sel
ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/2,4 ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/2,4 ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/2,4 ultraszéles látószögű: 12 Mpx, f/2,4
- - teleobjektív: 12 Mpx, f/2,0 teleobjektív: 12 Mpx, f/2,2
LiDAR érzékelő LiDAR érzékelő LiDAR érzékelő LiDAR érzékelő
Előlapi kamera 12 Mpx, f/2,2 12 Mpx, f/2,2 12 Mpx, f/2,2 12 Mpx, f/2,2
Chipszett Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic Apple A15 Bionic
Belső tárhely 64/128/256 GB 64/128/256 GB 128/256/512 GB 128/256/512 GB
5G hálózat támogatás
Akkumulátor 2 406 mAh 3 095 mAh 3 095 mAh 4 352 mAh
gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W/15 W gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W/15 W gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W/15 W gyorstöltés / vezeték nélküli töltés: 20 W/15 W
Ár 312 000 Ft* 340 000 Ft* 390 000 Ft* 445 000 Ft*
*Az ár a szerző becslése, a paraméterek megfelelnek a jelenlegi feltételezéseknek.

Az alap iPhone 13 a kamera tekintetében a Pro modell funkcióit tudhatja a magáénak

Természetesen a fejlesztés nem kerülheti el a gyakorlatilag az összes iPhone büszkeségét - a kamerát - sem. Az érzékelők száma a 13 mini és a 13 esetében 2 kell, hogy maradjon, a 13 Pro és 13 Pro Max viszont már hármat kap. Az összes tizenhármas iPhone továbbfejlesztett optikai képstabilizátorral érkezik, amelyet tavaly csak az iPhone 12 Pro Max érdemelt ki. A Pro és Pro Max modellek bizonyára felülmúlják az alap modelleket, szó esik egy fejlett ultraszéles látószögű érzékelőről olyan rekeszértékkel, amely még gyenge fényviszonyok mellett is jobb eredményt ér el.

iPhone 13, kamera
Az iPhone 13 objektívjeinek száma meg kell, hogy egyezzen a jelenlegi modellekével. Forrás: tomsguide.com

A felbontás évek óta 12 Mpx, és a források még nem említették, hogy ez változna. Az eddigiekhez hasonlóan csak a Pro modelleknek lesz jogosultságuk a távolság felismeréséhez. Ezen kívül egyfajta asztrofotográfiai rendszer is kapcsolódik a kamerafelszereléshez, így jobb minőségre számíthatunk az éjszakai égboltról készült felvételek kapcsán.

Az iPhone 13 csatlakozó nélkül fog érkezni?

Ez inkább csak egy érdekes spekuláció. A jelenlegi modellek MagSafe technológiával rendelkeznek a kiegészítők csatlakoztatásához, és nem csak a vezeték nélküli töltéshez. Az új darabok bizonyára szintén magukénak tudhatják ezt a funkciót, ám valószínűleg még a Lightning csatlakozóval. Azonban, néhány forrás állítása szerint közeledik az idő, amikor az iPhone mindenféle csatlakozó nélkül érkezik. Ezt az üzenetet hozta a techradar.com is, például. Emellett felgyorsul az induktív töltési technológia, ezért nem csoda, ha idővel tényleg nem lesz már szükség csatlakozókra. Már ma is teljes mértékben vezeték nélküli fejhallgatókat használunk.

Ha egy ilyen iPhone-t mutatnának be ősszel, akkor valószínűleg csak egy modell lenne. Végül is ez egy forradalmi megoldás, amelynek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz. Hasonló lenne az iPhone X bemutatásához az iPhone 8 és 8 Plus bevezetése során. Azonban, bármilyen iPhone-t is terveznek erre az évre, ki kell várnunk.

Az iPhone 13 ára

Az iPhone 13 esetében nem kizárt, hogy az iPhone 12 széria árcéduláit kell alapul vennünk. A következő generációs memória kezdő kapacitásának ugyanolyannak kell maradnia, tehát az áraknak is hasonlónak, hacsak nem ugyanolyannak kell lenniük. Egy nagyságrendekkel nagyobb kapacitásért mindig plusz 20,000 - 40,000 Ft-tot kell fizetnünk, míg a Pro modelleknél az árkülönbség a 256 és 512GB-os verzió között akár 80,000 Ft is lehet.

Az iPhone 13 árait jelenleg az alábbiakra becsüljük:

 • iPhone 13 mini – 312 000 Ft (64 GB), 316 000 Ft (128 GB), 356 000 Ft (256 GB)
 • iPhone 13 – 336 000 Ft (64 GB), 356 000 Ft (128 GB), 396 000 Ft (256 GB)
 • iPhone 13 Pro – 402 000 Ft (128 GB), 445 000 Ft (256 GB), 525 000 Ft (512 GB)
 • iPhone 13 Pro Max – 457 000 Ft (128 GB), 498 000 Ft (256 GB), 579 000 Ft (512 GB)
*Az árakat az iPhone 12 modellek áraiból becsüljük.

Mikor jelenik meg az iPhone 13?

Hasonlóképpen, az új generáció bevezetésének dátumában sem lehet nagy eltérés. Az utóbbi években az Apple módszeresen szeptemberben mutatta be új okostelefonjait. 2020-ban a fő keynote-ot októberig halasztgatta, ám kétségtelen, hogy ez elsősorban a pandémiának volt köszönhető. Előfordulhat, hogy az Apple ebben az évben visszatér a szeptemberhez, de az sem kizárt, hogy marad az októberi bemutatónál, és nem fogjuk annál korábban meglátni az új iPhone-okat. De, hogy a lehető leghosszabb karácsony előtti periódust biztosítsa az új iPhone-okkal, talán mégis a szeptembert választja. A hónap még nem biztos, de ha érdekel, mikor adják ki az iPhone 13-at, mi szinte biztosan 2021 őszével számolunk.

i Még érdekelhet

iPhone 13 magasabb teljesítménnyel, jobb kijelzővel, fejlettebb kamerával és nagyobb akkumulátorral? Tökéletesített kombinációnak tűnik. Fokozatosan újabb és újabb kiszivárogtatott információkkal jövünk, hogy megmutassuk, végül milyen felszereléssel vezetik be ősszel az új szériát. Az elvárások magasak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20