Oldal frissítése

Samsung Galaxy S21 FE 5G bemutató és teszt

Samsung Galaxy S21 FE 5G (BEMUTATÓ):
Elegendőnek bizonyul a számos új fejlesztés?

Teszt

Aktualizálva • Szerző: Matěj Toul

Míg a csúcskategóriás telefonok rajongói türelmetlenül várják a Samsung Galaxy S22 sorozatot, addig mi most a tavalyi Galaxy S21 sorozat egyik jeles képviselőjét, a Samsung Galaxy S21 FE 5G-t kaptuk kézhez, amely mintegy féléves késést követően idén januárban került piacra. Akárcsak az előző "rajongói kiadás", az idei is fergetegesnek bizonyult. Többek között nagyteljesítményű Snapdragon 888 lapkakészletet, tetszetős kialakítást és rendkívül gazdag felszereltséget kínál. A tavalyihoz képest az árcédulája is drágább lett, azonban az még kérdéses, hogy képes lesz-e ezzel a ringben maradni, figyelembe véve a konkurens készülékeket. Mit kínál tehát az új Galaxy S21 FE 5G? Megéri a várakozást? Olvass tovább és választ kaphatsz minden kérdésedre.

Samsung Galaxy S21 FE 5G (bemutató) – TARTALOM:

 1. A csomagolás az elődje óta könnyebb lett - csak a legszükségesebbeket tartalmazza
 2. Samsung Galaxy S21 FE 5G - azoknak, akik nem akarnak kitűnni a tömegből
 3. A Samsung Galaxy S21 FE 5G-t egy több, mint egy éves Snapdragon hajtja
 4. A kamera jó, de ugyanolyan, mint az elődjéé
 5. A Galaxy S21 FE 5G üzemideje nem okoz csalódást, de nem is nyűgöz le
 6. A készülék búcsúzik a microSD-kártyák világától, de üdvözli az 5G-t
 7. A telefont Android 15-ig kiterjesztett támogatással kapod kézhez
 8. A Samsung Galaxy S21 FE 5G telefon változatai
 9. A Samsung Galaxy S21 FE 5G nem lesz könnyű helyzetben
 10. Samsung Galaxy S21 FE 5G bemutató - összegzés

A csomagolás az elődje óta könnyebb lett - csak a legszükségesebbeket tartalmazza

Hónapok óta tartó késés után végre bemutatásra került a Samsung Galaxy S21 FE 5G. Eredetileg 2021 őszére vártuk az érkezését, de a Samsung végül csak 2022 januárjában mutatta meg. Ebben kétségtelenül a chipválság is szerepet játszott, így a koreai gyártó sajnos lemaradt a jövedelmező karácsony előtti időszakról, amikor általában a legmagasabbak a telefoneladási mutatók. Az S21 FE 5G azonban megérkezett, mi pedig a 6GB/128GB-os zöld változat kaptuk meg tesztelésre. Hogy milyen?

Először is vessünk egy pillantást a csomagolásra. Zászlóshajó testvéreivel szemben az előző Samsung Galaxy S20 FE 5G nemet mondott a minimalista csomagolásra, és még mindig töltőadapterrel együtt volt kapható. Idén azonban ez már nem képezi a csomag részét. A Samsung Galaxy S21 FE 5G elegáns megjelenésű csomagolása csak magát a telefont, egy USB-kábelt és egy kézikönyvet tartalmaz. Se többet, se kevesebbet. De ha valamilyen oknál fogva mégis új töltőre lenne szükséged, itt megvásárolhatod.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, doboz Samsung Galaxy S21 FE 5G, csomag
A Samsung Galaxy S21 FE 5G idén már töltő nélkül kerül a dobozába.

Samsung Galaxy S21 FE 5G - azoknak, akik nem akarnak kitűnni a tömegből

Most pedig térjünk rá a Galaxy S21 FE 5G kialakítására. A Samsung már korábban is világossá tette az FE modellekkel kapcsolatos filozófiáját. Nevezhetjük őket olcsóbb zászlóshajó modelleknek, vagy akár funkciókban gazdag középkategóriás készülékeknek is, a koreai gyártó is pontosan így szeretné pozícionálni. Idén pedig ez a szándék még inkább meglátszik a tervezésen. Valójában meglehetősen szolídnak mondható: műanyag hátlap, fémkeretek, a kialakításba rejtett kameramodul. A Samsung gondosan ügyelt a kivitelezésre, és nem hozott olyan döntéseket, amelyek alapjaiban rengetnék meg a piacot. Egy olyan telefont kaptunk, amelyre egyszerűen jó ránézni, és nem szít felesleges vitákat.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, kijelző Samsung Galaxy S21 FE 5G, hátlap
A Galaxy S21 FE 5G formatervezése elegáns és visszafogott.

A gyártó a készülék elődjéhez képest egy kisebb (6,4" vs. 6,5"), de még így is elég nagy és rendkívül szép Super AMOLED panelt épített be az új telefonba, amely 6,4" képátlóval és 120 Hz-es képfrissítési frekvenciával rendelkezik. Utóbbi nem adaptív, ami egyébként az egyik legfőbb különbség a teljes értékű csúcsmodellekhez képest. A Samsung Galaxy S21 FE 5G 120 Hz-en fut, tartalomtól függetlenül. Ha azonban szeretnéd kímélni az akkumulátort, beállíthatod a gazdaságosabb 60 Hz-es üzemmódot. Összességében véve egy nagyon szépen kidolgozott kijelzőt kaptunk, ahogy azt a Samsungtól már megszokhattuk.

i A műanyag hátlap ellenére a Samsung Galaxy S21 FE IP68-as tanúsítvánnyal rendelkezik, így fokozott védettséget élvez a természeti elemekkel szemben. A készülék por- és vízálló, 1,5 méteres mélységig, akár 30 percig.

A Samsung Galaxy S21 FE 5G-t egy több, mint egy éves Snapdragon hajtja

Az S21 FE 5G-vel kapcsolatban felmerült a "nagyszerű telefon rosszkor" kritika. Ennek egyik oka a lapkakészlet. Mint tudjuk, a Samsung általában a saját gyártású Exynos processzorokat építi be a csúcsmodelljeibe. Az FE modellek azonban Qualcomm Snapdragon lapkakészlettel vannak ellátva. A Samsung Galaxy S21 FE 5G esetében ez a Snapdragon 888, amely bár nagy teljesítményű, egyesek kifogásolták a használatát.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, dizájn
A Qualcomm Snapdragon 888 még mindig sok mindenre képes, de a konkurencia már többet tud.

Talán feltetted magadban a kérdést, hogy hol itt a probléma? A felhasználók túlnyomó többsége számára sehol. A Qualcomm Snapdragon 888 egy nagyon erős processzor, amely még ma is szinte mindenre képes, és ha a Samsung Galaxy S21 FE 5G nem lenne késésben, valójában mindenki izgatott lenne az érkezése kapcsán. A szóban forgó chipset azonban már több, mint egy éves, és mint tudjuk, a mobilpiac szinte naponta változik. Ma már az újabb Snapdragon 888 Plus és a még újabb Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlettel ellátott telefonok is kaphatók.

Tekintettel arra, hogy a Plus jelölésű Snapdragonok inkább a gamer telefonokhoz készültek, az új Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipsetet pedig csak nemrég jelentették be, a 888 a leglogikusabb választás. Így a rajongókat inkább az árcédula aggaszthatja, hiszen a Snapdragon 888-at néhány középkategóriás okostelefonban is megtalálhatjuk.

i

Samsung Galaxy S22 (BEMUTATÓ): az Androidok királya visszatér?

Véleményem szerint a régebbi Snapdragon 888 használata egyáltalán nem jelent problémát. A telefonok hardvere már most is ugrásszerűen megelőzi a szoftvereket, így nincs olyan alkalmazás vagy játék, amelyet a Qualcomm Snapdragon 888 ne tudna futtatni. Akár 120 Hz-es üzemmódban is. Jelenleg az új Snapdragonok egyetlen jelentős előnye, hogy a jobb teljesítménynek köszönhetően tovább maradnak aktuálisak.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, processzor
A szoftvertől kezdve a kamerán és a kijelzőn át a töltésig szinte mindent a lapkakészlet kezel.

Ha például háromévente új telefont vásárolsz, akkor a régebbi chipkészlet valószínűleg egyáltalán nem fog számodra gondot okozni. Mi több, a Qualcomm Snapdragon 888 még mindig erősebb, mint a Samsung Exynos 2100, amely a teljes Galaxy S21 termékcsaládot hajtja. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 8GB/256GB-os változatban a Samsung Galaxy S21 FE 5G még mindig valamivel erősebb, mint a teljes értékű Galaxy S21 5G és Galaxy S21+ 5G csúcsmodellek.

A kamera jó, de ugyanolyan, mint az elődjéé

Tetszett a Galaxy S20 FE kamerája? Akkor imádni fogod a Samsung Galaxy S21 FE 5G készüléket, hiszen a paraméterek szempontjából azonosak. Ez egyfelől lehet előny, másfelől hátrány is, mert az utódtól fejlesztéseket és javulást várnánk. A gyártónak nehezebb dolga lesz az árcédula megindoklásával is, amely 250 ezerről 280 ezer forintra nőtt az elődjéhez képest. De ez a gyártó döntése. Nézzük meg tüzetesebben a telefon lencséit.

i

OnePlus 10 Pro (BEMUTATÓ) - lenyűgöző kialakítás, csúcskategóriás specifikáció

Hármas kamerarendszer. A fő objektív 12 Mpx (f/1.8), a triót egy 8 Mpx (f/2.4) teleobjektív és egy 12 Mpx (f/2.2) széles látószögű kamera egészíti ki. A fotómodult olyan hasznos funkciók egészítik ki, mint az optikai stabilizátor a főkamerához és a teleobjektívhez, illetve a háromszoros optikai zoom. A főkamera chipje is említést érdemel, amely 1,8 µm-es pixelekkel rendelkezik, ami az egyik fő oka annak, hogy a felvételek annyira jól néznek ki.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, kamera Samsung Galaxy S21 FE 5G, kamera Samsung Galaxy S21 FE 5G, kamera
Nappal a kamera minden körülmények között nagyszerűen teljesít. Balról: fő, nagylátószögű, 3x zoom

Bár a kamera hardveresen megegyezik elődjével, természetesen nem beszélhetünk megegyező fényképezési élményről. A Samsung Galaxy S21 FE 5G szoftveres fejlesztést kapott, ennek köszönhetően a mesterséges intelligencia még egy kicsit jobban teljesít számos funkció tekintetében, ez a felvételek előterén és hátterén is érzékelhető. A laikusok számára ez különösen fontos lehet, az igényesebb fotósok pedig, akik mindent kézzel szeretnének beállítani, választhatják a Pro módot, így mindent a saját elképzelésük szerint alakíthatnak. Tehát a Samsung Galaxy S21 FE-vel szinte bárki képes jó fotókat készíteni.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, fényképezőgép Samsung Galaxy S21 FE 5G, fényképezőgép Samsung Galaxy S21 FE 5G, fényképezőgép
A főkamera még éjszakai üzemmód nélkül is jól teljesít, a többi már kevésbé. Balról: főkamera, főkamera éjszakai üzemmódban, nagylátószög.

A Samsung Galaxy S21 FE 5G-vel természetesen videófelvételeket is készíthetsz, na de milyen minőségben? Mindhárom objektív képes Full HD és 4K felbontásra is 30 képkocka/másodperc sebességgel, de 60 FPS-hez már be kell érned a fő objektívvel vagy az előlapi kamerával. Ez utóbbi egyébként 32Mpx-es felbontással örvendeztet meg.

A telefon az optikai stabilizációs lehetőség mellett "szuperstabilizációt" is kínál, ahogy a Samsung nevezi a funkciót. Ez az elektronikus és optikai stabilizálás klasszikus kombinációja, amely remekül működik, így látványos felvételeket készíthet vele. Az alábbi felvétel Full HD / 30 FPS minőségben készült, csak optikai stabilizátorral. További felvételeket találsz a Google Drive-on, ahol minden eredeti minőségben tekinthető meg.

A Galaxy S21 FE 5G üzemideje nem okoz csalódást, de nem is nyűgöz le

Az akkumulátor üzemideje volt az egyik olyan paraméter, amelyet az előd esetében az egekig magasztaltam. A mai napig nem találkoztam olyan telefonnal, amely tovább bírja. Sajnos ugyanez nem mondható el a Galaxy S21 FE 5G-ről. Bár a telefon ugyanazzal a 4500 mAh-s akkumulátorral lett felszerelve, az üzemidő - részben kétségtelenül a nem adaptív 120 Hz-es panel miatt - jelentősen alacsonyabb. A konkurenciával összehasonlítva azonban átlagosnak mondható, normál használat mellett körülbelül alig több, mint egy napig bírja.

i Samsung Galaxy S20 FE (PREVIEW): felső közékategória Snapdragon 865-tel

Ez az átlag. Ha azonban egy kicsit több állóképességet szeretnél kihozni az akkumulátorból, a telefon lehetővé teszi a 120 Hz-es képfrissítési mód kikapcsolását. Ezt követően már nem tűnik minden olyan simának, de nem olyan régen a magasabb képfrissítési frekvencia egyáltalán nem is volt opció a mobiltelefonokban. Mindenesetre 60 Hz-es üzemmódban az akkumulátor üzemideje meghosszabbodik, körülbelül két órával.

A készülék búcsúzik a microSD-kártyák világától, de üdvözli az 5G-t

Milyen csatlakozási lehetőségekkel és portokkal rendelkezik a Galaxy S21 FE 5G? Valószínűleg már nem okoz nagy meglepetést, hogy 3,5 mm-es jack csatlakozó nem található a telefonon. Én ugyan már rég vezeték nélküli fülhallgatóra váltottam, így ez számomra nem jelent problémát. Kétségtelenül számos felhasználó hozzám hasonlóan vélekedik. Ha egyébként még nincs ilyened, itt megvásárolhatod: vezeték nélküli fejhallgató.

Samsung Galaxy S21 FE 5G, fotómodul
Különös módon a fotómodul esetében a fő lencse középen kapott helyet.

Az elődjéhez képest jelentős változásnak számít, hogy a készülék nem képes microSD-kártya befogadására. A megvásárolt kapacitás semmilyen módon nem bővíthető, ezért vásárláskor vedd figyelembe ezt a paramétert, és szükség esetén válassz inkább nagyobb tárhelyet. Biztos, ami biztos. Jobb számolni egy kis tartalékkal a jövőre nézve, mintha az alacsony kapacitás miatt törölni kellene a terjedelmes alkalmazásokat vagy a mentett filmeket. Ami a kapcsolati lehetőségeket illeti, az S21 FE támogatja az 5G hálózatokat, de LTE opcióval is rendelkezik.

A telefont Android 15-ig kiterjesztett támogatással kapod kézhez

A rendszerre pillantva egyértelműen látszik, hogy a Samsung próbálja némileg orvosolni a késést. Ez abban nyilvánul meg, hogy a telefon elavulásával kapcsolatos aggodalmakat a kiterjesztett szoftvertámogatással próbálják enyhíteni. A Galaxy S21 termékcsalád többi modelljéhez képest, amelyek csak az Android 14-et garantálják, az FE modell további frissítéseket is kapni fog, egészen az Android 15-ig. A készülék a gyárból Android 12 és One UI 4 operációs rendszerrel kerül ki.

Ami a kezelőfelületet illeti, a rajongók számára már megszokott klasszikus Samsung élményt kaptuk. A 120 Hz-es kijelzőnek köszönhetően minden simának és elegánsnak tűnik, de 60 Hz-es üzemmódban sem romlik le semmi jelentős mértékben. A dizájn intuitív és modern, így az újonnan érkezők és a márka megrögzött rajongói sem fognak elveszni benne.

A Samsung Galaxy S21 FE 5G telefon változatai

A tesztelt Samsung Galaxy S21 FE 5G telefon 128 GB tárhellyel és 6 GB RAM-mal, zöld színben nem az egyetlen változat. Három másik színben, valamint nagyobb tárhellyel is kapható.

A Samsung Galaxy S21 FE 5G nem lesz könnyű helyzetben

A Samsung Galaxy S21 FE 5G remek választás, ha egy sokoldalú telefont keresel. De ha valami másra vágysz, akkor is van miből válogatni.

Ha a legnagyobb teljesítményre vágysz, várd ki a Xiaomi 12-t, amely az első olyan készülék lesz, amely az új Snapdragon 8 Gen 1-gyel érkezik. A nagyobb teljesítmény mellett nagyobb AMOLED panelt is kap, valamint dinamikus 120 Hz-es frissítési frekvenciát. Mindez egy olyan kamerával párosítva, amely már régóta jól teljesít a Xiaomi telefonokban, tehát úgy tűnik, hogy a Xiaomi 12 sok szempontból jobb választás lehet. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egy zászlóshajó modell. Így az árcédula, amelyet még nem határoztak meg, meghatározó szerepet játszhat a döntésben.

A fotómobilok közül inkább a Google Pixel 6-ot ajánlom. Saját magam próbáltam ki a telefont egy másik teszt alkalmával és az összes közül talán ennek van a legjobb kamerája. Engem személy szerint a tiszta Android és a közvetlenül a Google-tól érkező rendszertámogatás is meggyőzött. Tehát ebben az árkategóriában az én választásom jelenleg erre a készülékre esne.

i

Google Pixel 6 review: több mint egy csodálatos fényképezőgép?

Ha elégedett vagy a Samsung telefonokkal, fontold meg az egyéb alternatívákat is. Remekül néz ki a legújabb Galaxy S22 széria is, amely logikus módon minden paraméterében előrébb jár, mint a Samsung Galaxy S21 FE 5G. De ezek is zászlóshajó modellek és a Galaxy S22 árcédulája 335 ezer forintnál kezdődik, ami komoly prémiumot jelent. Ezért ezt a modellt azoknak ajánlom, akik a legjobbat akarják és mélyebben a zsebükbe tudnak nyúlni.

Ha nem szeretnél felárat fizetni, a tavalyi zászlóshajó modell, a Samsung Galaxy S21 is érdekes lehet. Nem mellesleg a 8/128 GB-os változat még olcsóbb is, mint az S21 FE 5G. Ezenkívül több RAM-ot és paraméterek tekintetében jobb kamerát kínál. Itt azonban az S21 FE fölényben van, elsősorban a Snapdragon 888-nak, a nagyobb kijelzőnek és a kiterjesztett támogatásnak köszönhetően, így a választás nem éppen egyértelmű.

Egy szó, mint száz, a Samsung Galaxy S21 FE 5G egy nagyszerű telefon, de nem tett jót neki a késői érkezés. A konkurencia sok erős versenytársat dobott piacra, így jelenleg nem olyan nagyszerű a választás, mint mondjuk fél évvel ezelőtt lett volna.

Samsung Galaxy S21 FE 5G bemutató - összegzés

Samsung Galaxy S21 FE 5G - összegzés

Samsung Galaxy S21 FE 5G

Mobiltelefonok

A Samsung Galaxy S21 FE 5G elhalasztása egyszerűen egyáltalán nem vált be. Bár a telefon nagyszerű kamerával és szilárd teljesítménnyel rendelkezik, nincsenek nagyobb hibái sem, mindezek hat hónappal ezelőtt még nagy sikert arattak volna, azonban a verseny manapság már túlhaladta. Ráadásul a Samsung a tavalyihoz képest magasabb árcédulával állt elő, amit az újabb lapkakészlettel és az 5G támogatással indokol, de ez nem biztos, hogy mindenkit meggyőz. Mindazonáltal a telefon minden bizonnyal bevonzza majd a koreai gyártó és a Snapdragon 888 rajongóit. Ezért az árért mindenképpen jó választás lehet.

Előnyök

 • Nagy AMOLED panel 120 Hz-es frissítési frekvenciával
 • Finomhangolt kamera hardver és szoftver
 • Minimalista és elegáns dizájn
 • IP68 tanúsítvánnyal rendelkezik
 • Nagy teljesítmény a Snapdragon 888 chipnek köszönhetően
 • Kiterjesztett támogatás Android 15-ig
 • Fém keretek és masszív kivitelezés

Hátrányok

 • A telefon szinte egy időben jelent meg az új zászlóshajó-sorozattal
 • Magasabb ár
 • Csak két képfrissítési frekvencia beállításának lehetősége (60/120 Hz)
 • Alacsonyabb akkumulátor-üzemidő az elődjéhez képest, hasonló specifikációk mellett is
i Ezek is érdekelhetnek:

Bár a Samsung Galaxy S21 FE 5G egy olyan időszakban érkezik, amikor a koreai márka vadonatúj csúcsmodelleket készül piacra dobni, még így is sok mindent kínál. Ez különösen a kamera és a teljesítmény tekintetében igaz, amellyel a Galaxy S21 sorozat többi tagjához képest fölényben van. A magasabb induló ár ellenére a modell versenyképes és biztosan nem csak a keményvonalas rajongókat fogja bevonzani.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB00