Oldal frissítése

5G mobilhálózat

5G hálózat Magyarországon (AKTUALIZÁLVA): sebesség, előnyök, lefedettség és minden, ami ezzel kapcsolatos

Cikk

Aktualizálva

A jelenlegi mobiltelefonpiac egyik aktuális témája az 5G mobilhálózat. Milyen előnyöket jelent ez valójában a hétköznapi felhasználók számára, és hogy állunk Magyarországon az 5G hálózattal? Mely mobiltelefonok támogatják az 5G hálózatokat, és milyen frekvencián működik az 5G hálózat? Megvizsgáltuk az 5G hálózatok sebességét a régebbi 4G technológiához képest, és azt is, hogy felmerülnek-e egészségügyi kockázatok az 5G hálózatokkal kapcsolatban.

5G hálózat Magyarországon (AKTUALIZÁLVA): sebesség, előnyök, lefedettség és minden, ami ezzel kapcsolatos – TARTALOM

Aktualitások – ami az 5G körül mostanában történik

(2023. november 23.) Az iPhone rendelkezik a leggyorsabb 5G-vel, de jönnek a MacBook-ok is

Az Ookla közölte a különböző mobiltelefonokon végzett 5G-s hálózati sebességmérések eredményeit, és a legtöbb esetben a legújabb iPhone 15-ös sorozat győzött. Az Ookla a honlapján tette közzé a hírt. A tavalyi iPhone 14-es sorozatú telefonok is remekül teljesítenek az 5G-s kapcsolati sebesség terén, de az idei modellek mindenkit maguk mögött hagytak. Összességében az iPhone 15 Pro Max teljesít a legjobban, de a hasonló méretű, csak hardveresen gyengébb iPhone 15 Plus is nagyon jól teljesít.

iPhone 15 - a leggyorsabb 5G
Az iPhone 15 Pro Max általában 5G hálózaton tölti le a leggyorsabban az adatokat. Természetesen ez a régiótól, a lefedettségtől és a választott szolgáltatótól függ.

A jövőben a MacBook-ok lehetnek a következő 5G-kompatibilis eszközök. A hírt a macrumors.com közölte. Az Apple 2018-tól kezdve saját 5G modem fejlesztésére összpontosít, amelyet az iPhone-okban szeretne használni a Qualcomm helyett. Ez 2026 körül készülhet el, és az Apple állítólag nem csak a telefonjaihoz tartaná fenn, hanem a laptopokba való integrálás is szóba került. A vállalat tehát igyekszik lassan áttérni a saját alkatrészekre, hogy ne kelljen külső cégek alkatrészellátására támaszkodnia.

i

iPhone 15 (TESZT): 48 Mpx-es kamera és Dynamic Island. Az idei modell több újdonságot kínál, mint az elődje

5G – további aktualitások

(2023. szeptember 27.) Az Apple nehézségekbe ütközött az 5G techonlógia fejlesztése terén

Az Apple meghosszabbította a Qualcommal kötött szerződését az 5G modemek szállításáról. A vállalat hiába próbált saját fejlesztésű 5G chipet készíteni, nem sikerült felvenniük a versenyt a Qualcommmal. Míg az Apple a saját tervezésű lapkáival vezető a piacon, az 5G modemek terén kénytelenek voltak meghosszabbítani a Qualcommmal való együttműködésüket. A hírről az index.hu számolt be.

i

iPhone 15 Pro Max (TESZT): a leggyorsabb iPhone csúcskategóriás kamerával, új köntösben érkezik

A vállalat évek óta dolgozik azon, hogy minél kevesebb harmadik féltől származó alkatrész kerüljön az iPhone-okba. Bár az Apple chipek rendkívül hatékonyak, az 5G modemek fejlesztése terén még mindig hátrányban vannak. Annak ellenére, hogy az Apple mérnökei több ezer emberrel dolgoztak az 5G technológián, úgy döntöttek, hogy nem éri meg a teljes körű saját fejlesztés. Az új szerződés 2026-ig érvényes, tehát a következő pár évben még Qualcomm chipekkel ellátott iPhone-okra számíthatunk. Az Apple továbbra is az SoC (System on Chip) területén jeleskedik, például az iPhone 15 Pro-hoz készített A17 Bionic chipje teljesítményben felülmúlja a konkurens mobil chipeket, és támogatja a sugárkövetést, ami új játékélményt ígér az új iPhone-okon.

(2023. szeptember 19.) Már az új Huawei Mate 60 sorozat is támogatja az 5G hálózatokat. Hogyan érték ezt el?

A Huawei feketelistára került az okostelefonjaival, különösen az Egyesült Államok szempontjából. Ahhoz, hogy a márka telefonjai 5G hálózatokhoz való csatlakozást biztosítsanak, a vállalatnak be kell magának biztosítania a szükséges modemeket. Ennek ellenére augusztus végén a Huawei azzal a bejelentéssel állt elő, hogy új Huawei Mate 60 telefoncsaládot fog piacra dobni, amelyek már 5G-kompatibilisek. A chipseteket a SMIC szállította. Ez utóbbi azonban szintén nem tud tapasztalatokat szerezni a külföldi cégektől.

i

Huawei P60 Pro (BEMUTATÓ): a jelenlegi legjobb fotómobil, Google szolgáltatások nélkül

Az Egyesült Államokból érkező hangok most még keményebb szankciókat és büntetőeljárást követelnek mind a SMIC, mind a Huawei márka képviselői ellen. Kínában eközben közeleg az új telefonok világpremierje. Erre szeptember 25-én, hétfőn kerül sor. A lépés sok olyan rajongót nyerhet a Huawei-nek, akik eddig hiányolták az 5G-kompatibilitást. Azonban továbbra is meg kell küzdeniük azzal, hogy a Google szolgáltatásai letiltva vannak a Huawei okostelefonokon. Többnyire azonban ez a webes alkalmazásváltozat használatával megoldható.

(2023. július 3.) Az EU szigorítja az 5G hálózatépítést

A Huawei mobiltelefonok 5G mobilhálózatokra vonatkozó tilalma széles körben ismert. Különösen Amerika állítja reflektorfénybe a kínai gyártót, rámutatva az adatvédelem megsértésével járó potenciális biztonsági kockázatokra. Bár a Huawei okostelefonokban lévő 5G és Google-szolgáltatások betiltása Európát is érintette, a vállalat 5G-hálózatának más elemeire nem vonatkoztak a korlátozások. Egyes hírek szerint azonban az Európai Unió jelentősebb lépésekhez folyamodhat. Egyelőre a tagállamoknak csak mintegy harmada tiltotta meg a vállalat termékeinek használatát az infrastruktúrájában. Thierry Breton európai biztos szerint azonban ez nem elég, és az egész Unió biztonsága veszélyben van.

i

Megérkezett a legújabb Android 14. Fejlesztéseket hoz a felhasználók és a fejlesztők számára is

(2022. november 12.) Az Európai Bizottság szerint csökkenteni kell a tagállamok Huaweitől való függőségét

Az európai kontinensen zajló folyamatok tükrében egyre több uniós tagállam értékeli kritikusan a kínai távközlési berendezések használatát az 5G hálózatokon. Az Európai Bizottság kiemelten sürgeti a tagállamokat, hogy csökkentsék a kínai beszállítókkal kapcsolatos kockázatokat az 5G hálózatok terén, és különösen Németországot emeli ki olyan országként, amelynek elengedhetetlen betartania az unió közös 5G biztonsági iránymutatásait. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős ügyvezető alelnöke határozottan arra ösztönzi azokat a tagállamokat, amelyek még nem hoztak korlátozó intézkedéseket a kínai beszállítókkal szemben, hogy azonnal cselekedjenek.

Az európai államok már 2020-ban megállapodtak az 5G biztonsági eszköztárban, melynek célja a "nagy kockázatú szállítóktól" való függőség csökkentése, ideértve a Huaweit és a kisebb kínai riválisát, a ZTE-t. Németország is már lépéseket tett a Huawei berendezéseinek korlátozására vonatkozóan, ugyanakkor a törvények lehetővé teszik a kormány számára, hogy széles körű belátással döntsön a korlátozások bevezetéséről. Ugyanakkor Németországon túl a Huawei jelenléte más európai országokban is tartós problémát jelent, például Magyarországon, ahol a cég aktívan részt vesz az 5G hálózat kiépítésében, így az uniós biztonságpolitika terén továbbra is kihívásokkal nézünk szembe. A hírről az index.hu számolt be.

(2022. március 30.) Az 5G-kompatibilis okostelefonok világszerte egyre nagyobb teret nyernek, már a legolcsóbb iPhone is beállt a sorba

A Counterpoint Research kutatásai azt mutatják, hogy figyelembe véve a világ minden tájáról származó mobileladási adatokat, 2022 elején az 5G okostelefonok eladásai már magasabbak lesznek, mint a 4G-seké. Ez főként az 5G hálózatok elterjedésének, valamint e funkció egyre több telefonba történő integrálásának köszönhető. Az 5G okostelefonok értékesítésének fő mozgatórugói Kína, az Egyesült Államok és Nyugat-Európa.

Az 5G népszerűségének növekedése
Az ábra a 4G és 5G telefonok eladásait szemlélteti 2019 elejétől számítva. Forrás: counterpointresearch.com

Március 8-án a kaliforniai gyártó, az Apple megtartotta az év első keynote-ját, és bemutatta a legolcsóbb iPhone SE következő generációját. Ez utóbbi, a drágább Phone 13 és iPhone 12 szériák nyomdokain haladva, szintén teljes 5G hálózati támogatást kapott. Az újgenerációs hálózati támogatás trendje tehát már a telefonok olcsóbb piaci szegmensét is áthatja. Így nem meglepő, hogy a legolcsóbb 5G telefonok már 75 ezer forint alatt is megvásárolhatók. A fenti grafikon görbéje tehát várhatóan tovább viszi a kialakult trendet.

(2022. január 7.) Újabb rekord

A Samsung a Qualcomm-mal karöltve rekordot ért el a letöltési sebesség területén. Egészen elképesztő 8,08 Gbps letöltési sebességet értek el, ami óriási ugrást jelent a 2021-es legnagyobb 5,23 Gbps-hoz képest. A tavalyi rekordot is a Samsung-nak és a Qualcomm-nak sikerült közösen elérnie. Rekordméretű letöltési sebesség elérése laboratóriumi körülmények között zajlott.

(2021. november 2.) A Huawei célja az 5G mobilhálózatok hatékonyabb és környezetbarátabb kiépítése

Idén október 13-án Dubaiban tartották a Huawei Global Mobile Broadband Forum konferenciát. Érdekes bevezető szavakat mondott nem csak az 5G hálózatokról a Huawei jelenlegi elnöke, Ken Hu. A modern 5G hálózatok szempontjából nem mulasztotta el megemlíteni fontos funkciójukat a vállalati alkalmazások hatékonyabb működésének eszközeként vagy a kiterjesztett és virtuális valóság használataként.

A kiterjesztett és virtuális valóság használatának lehetőségei nemcsak a vállalati és a végfelhasználókat érinthetik, hanem fontos technológiai integrációt is hozhatnak az iparágba. Az egyes vállalkozások ezután megkezdhetik saját gyors hálózatuk kiépítését. Ezek gyorsabb sebességgel, jobb lefedettséggel és nagyobb biztonsággal segítik a szegmens hatékonyabb működését. Ken Hu kitért az 5G hálózati elemek "zöld" építésének kérdésére is.

Ryan Ding előadása a Huawei Global MBB 2021-en
2030-ra havonta 600 GB adatmennyiség jut majd egy személyre. A jelenlegi intézkedések révén az energiafogyasztás gyorsan növekedne. Forrás: huawei.com

(2020. január 10.) CES 2020: Az 5G laptopokat, olcsóbb mobiltelefonokat és autókat céloz meg

Az innovatív CES szórakoztatóelektronikai szakvásár megmutatta, milyen irányban indul el az 5G a fogyasztói oldalon. Például, a Dell úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia, az 5G-csatlakozás és az átgondolt tervezés megkönnyíti és boldogabbá teszi az életet. Eljutottak a Latitude 9510 laptop bemutatásához.

Dell Latitude 9510
A Dell Latitude 9510 laptop opcionálisan tartalmaz egy 5G modemet.

Ez a világ legkisebb és legkönnyebb, kereskedelemben kapható 15 hüvelykes laptopja, amely könnyen elfér egy kis aktatáskában. A nagyobb kijelző, valamint az Intel WiFi 6-on keresztüli vezeték nélküli WiFi és az 5G mobilhálózatok támogatása lehetővé teszi a menedzserek számára, hogy produktívabbak legyenek bárhol, ahol éppen vannak. Az 5G antennák a hangszórókba vannak beépítve, hogy minimális margókkal tartsák meg az InfinityEdge kijelzőt. A Latitude 9510 különféle konfigurációkban lesz elérhető, beleértve a 10. generációs Intel Core i7 processzorokat is. A várható üzemidő alapvetően 17 óra. Azonban továbbra is lehetőség van bővítő akkumulátor hozzáadására, amely akár 30 órát is biztosíthat, amikor az akkumulátorral dolgozol.

Dell Latitude 9510
Az 5G hálózatok a Snapdragon 765 mobil chipeket is támogatják.

A Qualcomm hamarosan megkezdi a megfizethető Snapdragon 765 mobil chip sorozatgyártását, amely magában foglal egy 5G modemet. Ilyen helyzetben van például a TCL márka, amelynek 10-es modellje éppen az 5G-s kapcsolatot kínálja 500 dollár körüli áron. A Coolpad Legacy (5G) szintén hasonló árszegmensben indul. Ez nagy változás a mobilpiac számára, és minden bizonnyal még sok 5G-s mobiltelefont fogunk látni ebben az évben.

Az 5G azonban a modern elektromos autók fedélzetét is megcélozza. A bajor BMW autógyártó 2021-re időzíti az iNext elektromos SUV forgalomba hozatalát, várhatóan  600 kilométeres távolság megtételével. A gyors adatkapcsolatot és a fejlett mesterséges intelligenciát például a pontosabb autonóm irányításhoz vagy a tervezett utazás útvonalán található releváns információkhoz használják.

Az 5G hálózat előnyei

Elődjéhez, a 4G hálózathoz képest az 5G mobilhálózat a sebesség megugrását és a válaszidő jelentős csökkenését kínálja. Olyan szabvány, amely mind az iparban, mind a professzionális használatban segítséget nyújt, és kihat a rendszeres felhasználó okostelefonjának használatára is. Ráadásul az ezzel a technológiával felszerelt telefonok és tabletek már nem csak a legmagasabb osztályba tartozók, hanem az alsó középkategóriában is kaphatunk  5G-s telefont.

Jól jön a nagyobb adatátviteli sebesség a gyorsabb internetes böngészéshez. Ha azt gondoltad, hogy a 4G gyors kapcsolat, akkor az adatok 5G-n való letöltése még nagyobb sebességet biztosít. Tehát a letöltés kevesebb időt vesz igénybe, és annál rövidebb ideig kell dolgoznod a telefonnal és merítened le az akkumulátort. A munkaterhelés csökken azzal, hogy az 5G gyorsabb megoldást jelent a dokumentumok, videók és más fájlok feltöltésére, még akkor is, ha éppen úton vagy a hivatalon kívül.

5G vs. 4G hálózat
A 4G-ről az 5G-re való áttérés után nagyobb csatlakozási sebesség, gyorsabb válaszadás és szélesebb körű használat vár ránk.

Az 5G az egyszerű IoT (Dolgok internete - Internet of Things) kapcsolódás miatt is figyelemre méltó. Így például járművek, különféle háztartási gépek és sok más eszköz kapcsolható össze az iparban és a robotikában. Röviden, mindenhol, ahol szükséges az eszközök összekapcsolása és az adatok cseréje. Például, összekapcsolod a telefonodat olyan autóval, amely figyeli a forgalmi helyzetet, és így a helyzetnek megfelelően tudsz cselekedni. Mondjuk, baleset esetén segítséget kérhetsz.

Az új frekvenciák gyorsabb reagálással is büszkélkedhetnek. Nem csak a játékosok fogják értékelni egy adott akció valóban azonnali végrehajtását. Az MMORPG kategóriájú játékok játékosai minden bizonnyal értékelik az alacsonyabb késleltetést. A számítógépes játékokat játékosan, megfelelő minőségben streamelheted mobiltelefonodra vagy tabletedre. Ideális esetben feliratkozhatsz a játékszolgáltatásra, és havi díj ellenében bármilyen játékot úgy játszhatsz, mintha az natív módon futott volna a készülékeden. A játékok mellett értékelni fogod az alkalmazások vagy streaming képek villámgyors reakcióját, például a virtuális valóságban.

Az 5G hálózatok a játékok területén is kihatással lesznek.

Tehát az 5G-nek van egyáltalán valami hátránya? Az igényesebb hardverigény miatt az 5G csatlakozás jobban lemeríti az eszközöd akkumulátorát. A processzorokat azonban folyamatosan fejlettebb eljárásokkal gyártják, amelyek több energiát takarítanak meg. Bár az 5G telefonok nagyon kedvező árúak, ha az okostelefont 5G és 4G változatban is kínálják, akkor is észrevehető különbség lesz az árban. A jövőben azonban teljes 5G támogatás várható az egész piacon.

i

Figyelem: Az LTE nem azonos a 4G hálózattal. Mi az LTE? Ez egy közbenső fokozat a 3G és a 4G között. Tudj meg róla többet egy régebbi cikkünkből.

Mobilok 5G támogatással

Jelenleg sok okostelefon található a piacon, az 5. generációs hálózatok támogatásával, különböző árkategóriákban. Egyes gyártók funkcionalitást adnak a meglévő modellekhez, vagy két változatot dobnak piacra, az egyik 5G-s, a másik még mindig csak 4G fogadására képes. Például, a Samsung rendelkezik Galaxy A52 és Galaxy A52 5G modellekkel is.

5G hálózat és az első mobiltelefonok
Az 5G nem csak a zászlóshajók kiváltsága, hanem már a középkategóriában is népszerűsítik.

Kezdetben ez volt az első bejelentett okostelefon 5G támogatással, a Samsung Galaxy S10 5G. Néhány nappal később a Huawei válaszul 5G támogatást kínált rugalmas Mate X telefonjához. Kicsit később a Huawei piacra dobta a Mate 20 X 5G telefont.

Most vásárolhatunk okostelefont 5G támogatással is a hazai piacon. A legtöbb gyártó megpróbál a portfóliójában olyan telefont kínálni, amely a leggyorsabb mobil adatot támogatja. Ha nem, akkor a jövőben minden bizonnyal bemutat egy ilyen telefont vagy tabletet. Az üzemeltetők leállítják a 3G hálózatokat, így a 4G vált már az abszolút mércévé.

Az 5G hálózatok frekvenciái

Az 5G hálózatok frekvenciasávjai meglehetősen bonyolultak. Ugyanis két különálló hálózatról beszélünk. Az egyik 6 GHz alatti, a másik 6 GHz feletti frekvencián fog működni. Az alacsony frekvenciájú 5G hálózatok a jelenleg használt mobilsávokat használják, és 100 MHz-es csatornák állnak majd rendelkezésükre. Az eredmény akár 50%-os sebességnövekedést jelenthet az LTE-vel szemben.

A fő előrelépés azonban a jóval 6 GHz feletti sávban történik. Ez jellemzően a 24-86 GHz-es tartományba esik, de Európában a 24,25-27,5 GHz-es sáv a jóváhagyott. Ezek a spektrumok gyakorlatilag nincsenek felhasználva, és 400 MHz széles csatornák kiépítését teszik lehetővé. Ez lehetővé teszi az idáig nem sejtett átviteli sebességértékek elérését - akár 20 Gb/s 1 ms-os reakcióidő mellett.

5G hálózat Magyarországon - talán már nemsokára
Az 5G csúcssebességet kínál.

5G hálózat: Sebesség

Vessünk egy rövid pillantást a történelemre, hogy összehasonlítsuk a mobilhálózatok különböző generációit. Hogyan teljesít az 5G hálózat a 2G, 3G és 4G hálózatokhoz képest a sebesség és a támogatott szolgáltatások szempontjából?

Kiválasztott paraméterek 2G mobilhálózat 3G mobilhálózat 4G mobilhálózat 5G mobilhálózat
A bevezetés éve nagyobb léptékben
1991 1998 2008 2020
Támogatott szolgáltatások hívások, SMS hívások, SMS, internet hívások, SMS, internet,videó stream hívások, SMS, internet, 4K videó stream, 3D videó, IoT
Átviteli sebesség 0,1 MB/s 0,1–0,8 MB/s 15 MB/s 1–10 GB/s

Mi a helyzet az 5G hálózattal Magyarországon?

A Telekom és a T-Systems viszi a prímet Magyarországon 5G szempontjából

2018. júniusában a Telekom elsőként mutatott be Magyarországon egy működő 5G állomást a székhelyén - Budapesten a Krisztina körúton. A legújabb technológia nyújtotta előnyökkel, valamint a pozitív statisztikákkal a mobilszolgáltatók szívesen büszkélkednek. Magyarországon a Telekom vezeti a versenyt az 5G hálózati tornyok kiépítésében - a 2020-as év nyarának végére már 23 településen elérhető volt a Telekom 5G hálózata.

Mobiladat 4G és 5G telefonokkal
A felhasználók lassan felfedezik az 5G hálózat előnyeit. Kompatibilis telefon és SIM kártya szükséges hozzá. Forrás: computerworld.hu

Budapest és a zalaegerszegi Zala Zone járműipari tesztpálya után az 5G hálózat megjelent Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden és Szombathely bizonyos részein is. Emellett a szolgáltató értelemszerűen fontosnak találta a Balaton környéki hálózat kiépítését, hiszen a nyaralók miatt hatalmas az adatforgalom - így az 5G megjelenése mindenképp örvendetes lesz.

i

Az egész Balaton területén találhatunk 5G hálózati pontokat, így ha készülékünk 5G hálózatot jelez, miközben Siófokon, Tihanyban, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Balatonlellén, Fonyódon, Szárszódon, Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonfenyvesen, Keszthelyen, Balatonberényben, Balatonföldváron, Balatonmáriafürdőn, Balatonszabadi-Sóstón, Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen, Zamárdiban és Hévízen vagyunk, nem kell meglepődnünk. 

A kínálat folyamatosan növekszik, a fejlesztések pedig állandóan zajlanak, még ha a koronavírus le is lassította a munkálatokat. Épp ezért érdemes időről időre visszanézni a szolgáltató oldalán a lefedettségi térképet, melyet itt érhetünk el.

A Vodafone sem marad alul, ami az 5G-t illeti

Bár a Telekom mutatta be az első működő 5G állomást, de a kültéri szolgáltatást a Vodafone-nak sikerült elindítania elsőként 2019. októberében, Budapest belvárosának egyes részein. A szolgáltató 5G hálózata 2021 márciusára lefedte szinte egész Budapestet és több megyeszékhelyre is kiterjedt. Emellett néhány Balaton-környéki városban is felütötte a fejét, kültéren és beltéren is. A Vodafone 5G hálózata tehát mostanra megtalálható Budapest mellett Zalaegerszegen, Cegléden és környékén, Győrben, Siófokon. A szolgáltató létrehozott néhány hálózati pontot Miskolcon, Székesfehérváron, Debrecenben, Egerben, Pécsett, Szegeden is. A Vodafone is folyamatosan dolgozik a hálózat fejlesztésén, és azon igyekszik, hogy minőségi szolgáltatást nyújthasson felhasználóinak.

A Vodafone első budapesti 5G állomása
A Vodafone első budapesti 5G állomása a vállalat székházának tetején. Forrás: hwsw.hu

A Vodafone Magyarország ügyfelei immár 23 országban vehetik igénybe az 5G roaming szolgáltatást.

A Telenor is megszerezte a frekvencia licenszeket az 5G-hez, már folyik a fejlesztés

A Telenor szolgáltató a 2020-as NMHH frekvencia-aukción szerzett az 5G beüzemeléséhez szükséges frekvenciát, 2021-ben pedig egy további frekvencia-aukción sikeresen licitált több frekvenciatartományban is. Így végül 15 évvel hosszabbították meg a frekvencia jogosultságokat, ezáltal hosszú évekre biztosíthatják a magas minőségű telekommunikációs szolgáltatásokat Magyarországon. Azt ígérik, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a 2021-es év végére országszerte többszáz 5G állomás lesz elérhető - elsők között áprilistól Budapesten, nyáron pedig már a Balaton környékén is.

Telenor 5G szolgáltatás Magyarországon
A Telenor is csatlakozik az 5G hálózatok kiterjesztéséhez. Forrás: itcafe.hu

Azok, akik nem szeretnék elmulasztani az Internet jövőjének kellemes szellőjét, és szeretnék élvezni a villámgyors kapcsolatot, mindenképpen fontolják meg egy 5G támogatással rendelkező telefon megvásárlását. Idáig nem volt könnyű olyan helyet találni, ahol megtapasztalhatjuk az új technológiát, de a szolgáltatók fokozatosan próbálják kielégíteni az ügyfelek igényeit.

A jelenlegi helyzet, amelynek hatására az egész világ megbénult, szintén hozzájárul az új mobilinternet-hálózatok bevezetésének felgyorsításához. Az otthonukba zárt emberek a home office-t és az online oktatást használják. Tehát minden bizonnyal jó hír, hogy egyre több lakos bízhat a gyorsabb és stabilabb internetben. Ennek kapcsán meg kell említenünk, hogy olcsóbb, 5G hálózatok használatára alkalmas eszközök is érkeznek.

Feltörőben a Telenor

A Telenor által nyújtott 5G szolgáltatás már több, mint 200 állomáson elérhető országszerte. Az adatforgalom napról napra növekszik. A hálózata fejlesztésére a Telenor óriási összegeket fordít, hogy megőrizze versenyképességét. A Telenor elérhetővé tette az 5G elérését ügyfelei számára bármilyen egyéb előfizetés nélkül.

5G hálózat: Kockázatok és egészség

A mobil- és vezeték nélküli technológiák mindenütt jelen vannak a modern életben. Az 5G hálózatok teljes fejlesztése az adó-tornyok számának várható növekedését jelenti. A nagy átviteli sebesség csak nagyon rövid távolságon működik, és rosszul terjed az épületekben. Az úgynevezett elektromágneses frekvenciának (EMF) való kitettség veszélyes az egészségre. Egyes spekulációk szerint az érzékenyebb személyeknél elektromágneses túlérzékenységi szindróma alakulhat ki olyan tünetekkel, mint súlyos fejfájás, álmatagság vagy általános fáradtság.

Samsung Galaxy S10 5G

Az első hivatalosan bejelentett telefon 5G támogatással - Samsung Galaxy S10 5G.

Ez a téma minden bizonnyal érdekes, de egy kicsit reálisan kell követnünk, és legalábbis megvárni a világhírű egyetemek független tanulmányainak eredményeit. Az 5G hálózatok emberi egészségre gyakorolt negatív hatásának veszélyét jelenleg semmi sem igazolja.

Manapság az 5G-ről különböző álhírek és az egészséggel kapcsolatos pletykák terjednek az interneten. Ez természetesen súlyos és érzékeny téma, ezért ezek a koholmányok folyamatosan terjednek az emberek között. Az aktuális témák szintén összeesküvés-elméletekhez kötődnek, például az 5G hálózatok kiépítésének és a koronavírusnak a kapcsolatáról. Mint fentebb említettük, akárcsak a levegővel rendelkező rádióhullámok, az elektromágneses frekvenciák is szétterjednek, és kis mértékben eltalálhatnak minket. Az 5G hálózatok azonban nem hordoznak megnövekedett kockázatot, és nem társíthatók a járványok és betegségek szándékos elterjesztésével.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Elérkezett az 5G hálózatok megjelenése. Az 5G mobilhálózatok körüli helyzetet továbbra is figyelemmel kísérjük. Végül is, mint sok más technológiáért rajongó. Mind az üzemeltetők (új hálózat kiépítése), mind a végfelhasználók szempontjából, akik már alig várják az 5G kínálta új lehetőségeket.

 

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15