Oldal frissítése

Elkezdődött az Android 15 fejlesztési ciklusa. Mire számíthatunk?

• Szerző: Szerkesztőség

Újabb év, az Android operációs rendszer újabb verziójára számíthatunk. A Google kiadta mobilrendszerének 15. iterációjának első fejlesztői változatát, az Android 15-öt, amely már ki is próbálható a Pixel készülékeken. Sok újdonságot nem tartalmaz, legalábbis egyelőre. Az első fejlesztői verziók azonban többnyire inkább csak azt körvonalazzák, hogy mire számíthatunk, a nagy funkciók később jönnek. Mit kínál majd az Android 15? Mikor számíthatunk a teljes kiadásra?

Android 15, bevezető

Android 15 – TARTALOM

 1. Az Android 15 első fejlesztői verziója már kipróbálható a Pixeleken vagy emulátorban
 2. Az Android 15 első fejlesztői kiadása különböző biztonsági változásokat hoz
 3. A webfejlesztők kapnak egy kis törődést az Android 15-től
 4. Hogyan halad az Android 15 operációs rendszer fejlesztése?

Az Android 15 első fejlesztői verziója már kipróbálható a Pixeleken vagy emulátorban

Az Android 15 első verziója történetesen a fejlesztők számára készült, így a frissítést valószínűleg még nem fogod látni a telefonodon. A rendszerfájl azonban már letölthető a Google hivatalos weboldaláról, így a Pixel 6, 7 vagy a legújabb Google Pixel 8 és 8 Pro modelleken már használható. A további támogatott eszközök közé tartozik a Google Pixel Fold és a Google Pixel Tablet. Ha nem rendelkezel ilyen készülékkel, használhatod az Android Studio fejlesztői környezethez tartozó emulátort is.

Android 15, Google Pixel
Az Android 15 fejlesztői verziója csak Pixel készülékeken vagy emulátorban érhető el.

Az Android 15 első fejlesztői kiadása különböző biztonsági változásokat hoz

Az első fejlesztői verzió nem hozott magával túl sok újdonságot, de azért érdemes megemlíteni. A változások első csoportja a biztonságra összpontosít, pontosabban arra, hogy kivel milyen adatokat osztunk meg. A Privacy Sandbox funkció lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan szoftvereket hozzanak létre, amelyek függetlenek a jelenlegi követési mechanizmusoktól (helymeghatározás, böngészési előzmények stb.), és amelyek megakadályozzák azt is, hogy a rosszindulatú programok megpróbálják megszerezni ezeket az adatokat.

i

Maximális adatvédelmet és biztonságot szeretnél, és még a közvetlenül a Google-tól származó tiszta Android sem elég? Próbáld ki a GrapheneOS-t. Ez egy olyan mobil operációs rendszer, melynek célja, hogy a lehető legjobban tiszteletben tartsa a felhasználók magánéletét.

A frissített Health Connect alkalmazással az egészséggel kapcsolatos adataid felett is nagyobb kontrollt gyakorolhatsz. Érdekes újdonság a részleges képernyőmegosztás/feltöltés lehetősége is. Mostantól a teljes telefonképernyő rögzítése helyett kiválaszthatod a rögzíteni kívánt konkrét alkalmazást. A Google így igyekszik megelőzni a privát információk nem kívánt kiszivárgását.

A webfejlesztők kapnak egy kis törődést az Android 15-től

Az Android 15 újdonságainak következő kategóriája a webfejlesztőkre összpontosít. Ők mostantól pontosabban tudják majd beállítani a fényviszonyokat a kameraalkalmazásban, konkrétan a vaku intenzitásának szabályozásával (klasszikus és zseblámpa módban egyaránt). A zenészeket az is érdekelheti, hogy az Android 13-ból ismert MIDI 2.0 támogatás mellett mostantól a virtuális MIDI eszközök is támogatottak. A zeneszerzői alkalmazások így a fizikai hangszerek mellett a szoftveres hangszereket is képesek lesznek vezérelni.

Android 15, alkotók
Az Android 15 új funkciói a webfejlesztőket is megszólítják. Vajon ez áll majd a legújabb kiadás középpontjában?

Hogyan halad az Android 15 operációs rendszer fejlesztése?

A fennmaradó változtatások főként a rendszer energiahatékonyságára összpontosítanak, és olyan újításokat tartalmaznak, amelyek inkább a fejlesztők, mint a hétköznapi felhasználók számára kulcsfontosságúak. És pontosan így fog kinézni az Android 15 még egy ideig. Idén áprilisra az Android 15-nek már béta állapotban kell lennie, egy olyan állapotban, amikor a rendszer úgynevezett "feature-complete", azaz "funkció-kész", és az összes kulcsfontosságú új funkciót implementálták. Ekkor kezdődik majd meg komolyan a nagyobb hibajavítás a meglévő új funkciókkal együtt.

Android 15, frissítési ütemterv
Az Android 15 frissítési ütemterve megegyezik a tavalyi évvel. Az első frissítések nagyon technikai jellegűek lesznek, a kiadás 2024 második felére várható.

A béta kiadásokat a hagyományos szakasz követi majd nagyjából júniusban, amikor a platform már stabil lesz. Ez azt jelenti, hogy a Google garantálja a fejlesztőknek, hogy elkezdhetik csiszolni az Android 15-re írt alkalmazásaikat, mivel a fejlesztői felület már nem fog jelentősen változni. Ez a rész általában annyi időt vesz igénybe, amennyit csak kell. Feltételezhető azonban, hogy az Android 15 végleges változata 2024 nyarának végén/kora ősszel lesz elérhető a Pixel készülékeken.

Android 14 – TARTALOM

 1. Az Android 14 már elérhető a Google Pixel telefonokon
 2. Az Android 14-gyel még több testreszabási lehetőségünk van
 3. Az Android 14 mostantól még hozzáférhetőbbé válik
 4. Magasabb fokú adavédelem az adatvédelmi beállítások módosításának köszönhetően
 5. Az Android 14 mostantól natív Ultra HDR-ben jeleníti meg a fényképeket
 6. A fejlesztők számára is sok újdonságot tartalmaz az új kiadás

Az Android 14 már elérhető a Google Pixel telefonokon

Az új Android 14-et a Made By Google konferencián mutatták be kéz a kézben az új Google Pixel 8 telefonokkal és a Pixel Watch 2-vel. A frissítést konkrétan a Google Pixel 4a és a felette lévő készülékekre, a hajlítható Pixel Fold-ra és a Pixel Tablet-re lehet feltelepíteni.

Android 14, testreszabás
Az új Android 14 a hozzáférhetőségről és a testreszabhatóságról szól.

Mi a helyzet más gyártók telefonjaival? Konkrét időpontokról még senki sem beszélt, de feltételezhető, hogy a legújabb zászlóshajós telefonok még az év vége előtt megkapják az Android 14 alapú bővítményeket. A többi telefon esetében valószínűleg 2024-ig kell várni.

i

A Google Pixel 8 és 8 Pro képes automatikusan felvenni a hívásokat, és 7 évnyi frissítést kínál

Az Android 14-gyel még több testreszabási lehetőségünk van

A kezdőképernyő, az ikonok és a kezelőfelület más aspektusainak testreszabása az Android esetében mondhatni örökzöld. Az Android 14 újdonsága azonban az, hogy a zárolási képernyőt szinte tetszés szerint alakíthatod. Ráadásul saját fotóidból parallax háttérképet hozhatsz létre, vagy akár saját háttérképet is generálhatsz a generatív AI segítségével a Pixel 8 és a felette lévő készülékeken.

Az Android 14 mostantól még hozzáférhetőbbé válik

Az Android 14 számos változtatása a hozzáférhetőséggel kapcsolatos. A legutóbbi Android-kiadásokban a Google igazán elkötelezett volt az összes felhasználó kényelme iránt, és idén is folytatja az újításokat. A szövegek mostantól még nagyobb méretűek lehetnek - akár 200%-kal is, a korábbi 130% helyett. Ha úgy véled, hogy ennél jobban látható már nem is lehetne, csak részben van igazad. A Google mindenre gondolt, és bevezeti az új, nem lineáris betűnagyítást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a már elég nagy betűtípusok nem lesznek nagyobbak, hogy ne akadályozzák a kisebb bekezdések nagyítását.

Android 14, nem lineáris betűméret
Eddig a betűtípus mindenhol ugyanúgy volt méretezve. A nem lineáris nagyítás inkább a kis szövegeknél működik jól, mivel egyértelműbbé teszi a szöveget.

Egy másik új funkció a hallássérült felhasználókra összpontosít. Az értesítéseknél mostantól beállíthatjuk, hogy a figyelmeztetések villogjanak - akár a villanóval, akár a kijelzővel. Utóbbi esetben azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen színben villogjon a kijelző. Ezt a funkciót már ismerhetjük például a Samsung és az iPhone készülékekből. Az alap Androidból azonban eddig hiányzott.

i

Az új regionális beállítás minden felhasználó számára előrelépést jelent. Ha például Magyarországon élsz, akkor mostantól minden alkalmazás automatikusan Celsius-fokban mutatja a hőmérsékletet, a távolságot méterben stb. Ha a helymeghatározási beállítást az Egyesült Államokra változtatod, akkor az alkalmazásokban mérföldet fogsz látni.

Magasabb fokú adavédelem az adatvédelmi beállítások módosításának köszönhetően

Az adatvédelem tekintetében néhány igen jelentős változás várható az Android 14-ben. A legnagyobb talán az ismeretlen forrásból származó olyan alkalmazások telepítésének teljes tilalma, amelyek nem legalább az API 23-at, tehát az Android 5.1-et célozzák meg. A rosszindulatú programok fejlesztői gyakran a régebbi API-kat veszik célba, amelyek közel sem olyan biztonságosak, mint a modernek, így a Google ezzel a lépéssel egyértelműen gátat szab nekik.

Ez hátrányt jelent a régebbi mobiljátékok rajongóinak. Számukra a Google egyetlen üzenete, hogy az Android 14-re való frissítés előtt telepített alkalmazások továbbra is rajta maradnak a telefonon.

Android 14, logó
Így néz ki az új Android 14 logó.

Az új Androidon a jogok kiosztása is jobban szabályozható lesz. Eddig, ha például fényképeket és videókat szerettél volna feltölteni a közösségi hálózatokra, akkor az alkalmazásnak hozzáférést kellett adnod a teljes galériádhoz. Az Android 14-es frissítéssel lehetőséged lesz arra, hogy csak az éppen feltölteni kívánt médiához adj jogokat. Az adatvédelmi fronton a többi változás főként a rendszerfelület hibáinak javítására összpontosít.

A Health Connect az egészségre fókuszál. Ezáltal átfogó áttekintést kaphatsz arról, hogy melyik alkalmazásnak milyen egészségügyi adatokat (pulzusszám, alvási adatok stb.) használ fel. Ha valami nem tetszik, könnyen eltávolíthatod az alkalmazás jogait.

i

Az Android 14 mostantól natív Ultra HDR-ben jeleníti meg a fényképeket

Az új Android-kiadás részeként a Google egy vadonatúj fényképformátumot is bemutatott az Androidhoz, mely támogatja a 10 bites nagy dinamikatartományt (HDR), és így a HDR-t támogató kijelzők számára gazdagabb színeket biztosít. A jó hír, hogy a formátum teljesen kompatibilis a hagyományos JPEG formátummal. Ha tehát egy Ultra HDR fotót olyan panelen szeretnél megjeleníteni, amely nem támogatja ezeket a színeket, akkor az automatikusan a normál tartományban fog megjelenni.

Android 14, HDR vs. SDR
A HDR és az SDR képek színei közti különbségek nagyon észrevehetőek.

A fejlesztők számára is sok újdonságot tartalmaz az új kiadás

Az Android 14 számos olyan új funkciót is hoz, amelyeket közvetlenül nem láthatsz, de a fejlesztők a jövőben felhasználhatják őket az alkalmazásaik fejlesztéséhez. A legjelentősebbek közé tartoznak a kameraalkalmazás kódjának változásai. Mostantól bonyolultabb és hosszabb számításokat tud kezelni, így hosszabb expozíciójú fotókat is készíthetünk. A változtatások az éjszakai üzemmód használatakor is segítenek a számításoknál.

i

Az Android 14 mostantól támogatja a veszteségmentes audiót USB-n keresztül is - közvetlenül, külső eszközök nélkül. Elméletileg, ha USB-s fülhallgatót csatlakoztatsz a telefonodhoz, kiváló minőségben hallgathatsz zenét. A megvalósítás azonban az új telefonok hardveres oldalán is igényel néhány módosítást, így egyelőre nem működik.

A rendszer API-jában (alkalmazásprogramozási interfész) egyéb változtatások is történtek, de ez elsősorban az alkalmazásfejlesztők, nem pedig a normál felhasználók számára lesz érdekes. Mégis érdemes megemlíteni például az alkalmazás nyelvének kiválasztásának natív támogatását és a robusztusabb fordítási rendszert, amely többek között a nemeket is támogatja. A minőségi fordítások így könnyebbé válhatnak a fejlesztők számára, ennek köszönhetően talán több magyar nyelvű alkalmazással találkozhatunk majd. A többi apró változtatás főként az elérhetőséggel és a csökkentett akkumulátor-fogyasztással kapcsolatos.

Android 14, frissítések ütemezése
A megjelenést eredetileg augusztusra tervezték. A Google azonban október elejéig megtartotta magának a rendszert.

Android 13 – TARTALOM

 1. Megérkezett az Android 13, a béta mostantól számos telefonra elérhető
 2. Az Android 13-mal még jobban kézben tarthatjuk az adatvédelmet
 3. A rendszer kinézete még inkább testreszabható
 4. A Google a nagy tabletek kijelzőiről sem feledkezik meg

Megérkezett az Android 13, a béta mostantól számos telefonra elérhető

Az új operációs rendszer első verziói a piacon lévő legtöbb csúcskategóriás telefonra már idén februárban felkerült. Majd áprilisban látott napvilágot az első béta verzió. Ezt követően a Google az I/O konferenciáján még több változatot mutatott be. Mik az újítások és érdekességek?

Ahogy a Google a developer.android.com weboldalon említi, az új Android 13 már kipróbálható a támogatott telefonok bármelyikén. Az első hullámba természetesen a Google Pixel okostelefonok tartoztak bele. Az Asus, Lenovo, Nokia, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, Vivo, Xiaomi és ZTE telefonok azonban már támogatottak.

Az Android 13-mal még jobban kézben tarthatjuk az adatvédelmet

Az Android 13 rendszerben minden eddiginél jobban be tudod állítani, hogy milyen adatokat szeretnél megosztani a különböző alkalmazásokkal. Ez magában foglalja a gyakran látogatott helyek, a fotógaléria és a kamera hozzáférési engedélyeit. Az Android 13 segítségével mostantól a képekhez és videókhoz, illetve zenékhez és hangokhoz is külön megadhatod a hozzáférést. Különleges funkciónak számít az a lehetőség, hogy az adott alkalmazás a beleegyezésed után csak az ellenőrzött fényképeket és videókat vagy albumokat láthatja.

Android 13 - fotók elérése
Az Android 13 csak bizonyos fotókhoz és videókhoz vagy albumokhoz való hozzáférést tesz lehetővé az egyes alkalmazások számára. Forrás: developer.android.com

Az értesítések nemcsak a mobilra készült operációs rendszerek elengedhetetlen része, ugyanakkor nagyon hasznosak is. Bizonyos mértékig azonban könnyen zavaróvá válhatnak. Ezért az Android új verziója már az alkalmazás első indításakor hozzájárulást kér, hogy az alkalmazás egyáltalán küldhessen számodra értesítéseket. A Google csökkenti azoknak az alkalmazásoknak a számát is, amelyek az aktuális tartózkodási helyhez való hozzáférést kérik. Ide tartoznak a WiFi hálózatot vizsgáló alkalmazások is.

Android 13 - biztonsági menüpont
A biztonság és adatvédelem új elemként jelenik meg a telefon menüjében. A telefon felméri, hogy állsz jelenleg ezen a téren. Forrás: developer.android.com

Az új Android rövidebb idő után törli a vágólapra másolt tartalmakat is. Ez megakadályozza, hogy az alkalmazások elolvassák a korábban tárolt adatokat, amelyek között jelszavak és más érzékeny információk is lehetnek. Idén az Android 13 telefonok is kapnak egy külön Biztonsági és adatvédelmi részt a készülék beállításaiban. Ezen belül a telefon egyértelműen értékeli a jelenlegi beállításokat és szükség esetén változtatásokat javasol.

i

Google Pixel 6a (BEMUTATÓ): ismét pazar külsővel, kevés kompromisszummal

A rendszer kinézete még inkább testreszabható

A tavalyi Android 12-ből már megismerhettük a Material You környezetet, amely a beállított háttérképhez igazodóan színezi a rendszerelemeket. Ez kellemesebb felhasználói élményt nyújt. Eddig azonban ezt a megjelenést elronthatták az olyan alkalmazásikonok, amelyek nem estek át a változáson. A Google ezt most újratervezte, és az Android 13-ban nemcsak a Google-alkalmazások kapják meg, hanem kezdetben a Google Pixel telefonokon az egyes harmadik féltől származó alkalmazások is.

Android 13 - nyelvi beállítások Android 13 - Material You
Minden alkalmazás más-más nyelven szólít meg. Számos alkalmazás ikonja alkalmazkodik a háttérképhez vagy a színtémához. Forrás: developer.android.com

Az Android 13 új zenei vezérlőpaneljéhez alkalmazkodnak az egyes rendszerelemek megjelenésének színezése is. Az éppen hallgatott zene albumának színeivel megegyező színezést kapnak. A több nyelven beszélő felhasználók, vagy bárki, aki a különböző alkalmazásokban különböző nyelveket szeretne használni, minden bizonnyal díjazni fogja azt a lehetőséget, hogy egy adott alkalmazás nyelve külön is beállítható. A Google például különböző nyelveket adhat meg a közösségi hálózatokhoz és a banking alkalmazáshoz.

A Google a nagy tabletek kijelzőiről sem feledkezik meg

Az Android 13 a tabletek esetében is változásokat hoz, amelyek így jobban kihasználják majd a nagyobb kijelzőt. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a jobb multitasking érdekében egy alkalmazás ikonját egyszerűen a megnyitott alkalmazás mellé húzhatod. A stylus-használók számára pozitív hírnek számít, hogy minimalizálódnak azok a helyzetek, amikor a kijelzőn lévő kéz érintésként értelmeződik. A Google több mint 20 alkalmazáshoz ígért frissítést, amelyek mostantól a nagyobb munkafelületnek köszönhetően könnyeb munkavégzést tesznek majd lehetővé.

Android 13 - multitasking tableten
Az Android 13 tableteken az új multitasking működésnek köszönhetően könnyebb lesz a fájlok egyik helyről a másikra váló áthúzása. Forrás: developer.android.com

Android 12 – TARTALOM

 1. Az Android 12 rengeteg változást hoz
 2. Az Android 12 jelentősen módosította a dizájnt
 3. Az értesítési központ teljes mértékben testreszabható lesz
 4. Az Android 12 nagyobb teljesítményt ígér
 5. Kipróbálhatod az Android 12 bétaverzióját

Az Android 12 rengeteg változást hoz

A Google februárban jelentette be az új Android 12-t, de csak a 2021. május 18-i hivatalos leleplezésen derült ki minden újdonság. Hosszú idő óta először a fejlesztők belenyúltak a dizájnba, s újításokat vezettek be nemcsak a biztonság terén - ahol a Google egy elemet "kölcsönvett" az Apple-től - hanem a funkcionalitások terén is. Jobb lesz például a szinkronizáció a Google Chrome webböngészővel, ahol a telefonról érkező értesítések közvetlenül a böngészőben jelennek meg. A konferencián elhangzottak szerint az operációs rendszer három fő pilléren áll, melyeket a Google "Deeply Personal", "Private and Secure" és "Better Together" megnevezésekkel illet.

Android 12
Az Android 12 a népszerű operációs rendszer legnagyobb dizájnváltozása az elmúlt hat évben.

Az Android 12 jelentősen módosította a dizájnt

Az Android 12 esetében nem szabad figyelmen kívül hagyni a dizájnváltozást, amely az elmúlt hat év legnagyobb újítása. Az új megjelenés a Material You nevet viseli, és a rendszer gyakorlatilag minden szegletét érinti, a kezdő lezárt képernyőtől a végső beállításokig. Grafikai szempontból érdekes az a funkció is, hogy az Android például felismeri a mobiltelefon háttérképén használt domináns színt, és ennek megfelelően állítja be a többi színt, beleértve az ikonokat vagy az értesítéseket is.

i Google Pixel 6 (BEMUTATÓ): több mint egy csodálatos fényképezőgép?

Az értesítési központ teljes mértékben testreszabható lesz

Az értesítési központ is új külsőt kapott. Négy teljesen testreszabható beállítás közül lehet gyorsan választani. Olyan vezérlőikonokat is hozzáadhatsz, mint a Google Pay, a Google Assistant vagy Smart Home, azaz Okos Otthonhoz való hozzáférés. Lehetőség van a kamera vagy a mikrofon teljes kikapcsolására is, hogy egyetlen alkalmazás se tudja észrevétlenül használni őket.

Android 12
Változások történtek az értesítési központban is

A legutoljára említett újdonság kapcsolódik a nagyobb biztonsághoz is, amelyre az új Android 12 operációs rendszerben komoly hangsúly helyeződik. A funkció neve Privacy Dashboard (Adatvédelmi műszerfal), és egy időtengely, amely megmutatja, hogy mikor és mely alkalmazások használták a tartózkodási helyedet, kamerádat vagy mikrofonodat, amely potenciális biztonsági kockázatot jelenthet. Ezekre a kockázatokra az iOS-ből ismert indikátor figyelmeztet valós időben, amelyet a Google a jobb felső sarokban helyezett el.

Az Android 12 nagyobb teljesítményt ígér

Azt, hogy a Google tényleg az alapoktól kezdve dolgozta át az Android 12-t, az operációs rendszer teljesítményének javulása bizonyítja. Akár 22%-kal csökkent a rendszerszolgáltatások létrehozásához szükséges idő.

Android 12
Az Android 12 jelentős javulást ígér a felhasználói biztonság terén. Például figyelmeztetést kapunk (a képen a jobb felső sarokban), amikor valamelyik alkalmazás használja a kamerát vagy a mikrofont.

Kipróbálhatod az Android 12 bétaverzióját

Az Android 12, pontosabban a rendszer béta verziójának valós tesztelése már megkezdődött, és te is kipróbálhatod, legalábbis ha rendelkezel a kiválasztott telefonok egyikével. Összesen 11 gyártó telefonjain érhető el az új Android, és a lista egyre bővül. Ezek között természetesen megtaláljuk a Pixelt a 3. verziótól a jelenlegi 5-ösig, de a Zenfone 8, a OnePlus 9 vagy a Xiaomi Mi 11 sorozat összes magasabb modelljét is. Az Android 12 béta verziójának letöltésére alkalmas készülékek egyre bővülő listája megtalálható például a Gizmochina.com oldalon.

Android 12
A teljes rendszer színe a használt tapétához igazodik.
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Az Android 15 számos területen továbbfejleszti képességeit, például az adatvédelmi fejlesztésekkel. Az új funkciók fokozatosan kerülnek leleplezésre.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10