Oldal frissítése

Mi a HDR és hogyan működik

A HDR egy rövidítés, amellyel televízióválasztásnál találkozhatsz. Mit is jelent ez Pontosan? Hogyan működik a HDR a gyakorlatban? Valóban megéri HDR televíziót választanod? Ezek a legfőbb kérdések, amelyekre ebben a cikkben választ kaphatsz.

HDR vs standardní video

A High Dynamic Range (magyarul: Nagy dinamikatartomány), rövidítve HDR, az a mozgókép lejátszási mód, ami fokozza a fényerőt és a kontrasztot. Hogyan működik ez a gyakorlatban? Képzeld el, hogy egy tengerparti naplemente jelenetet nézel. A HDR nékül csupán a legsötétebb és a legvilágosabb részek fognak meghatározóak lenni a képen, nem látszódik majd a naplementének a sokféle árnyalata. Azonban ha ugyanazt a jelenetet HDR módban tekinted meg, sokkal több részletet fogsz érzékelni. Röviden, a HDR segítségével láthatod ami a valóságban is a szemed elé tárul.

Hogyan működik a HDR fényképezés

A HDR képalkotó folyamat évek óta részese a digitális képalkotásnak és a jól ismert bracketing funkcióval köthető össze. Ennek az alapja a többszörös képalkotás, ami két képet készít ugyanabban az időben egyetlen gombnyomással (a komolyabb fényképezőgépek kettőnél többet is képesek rögzíteni): egy kép az összes sötét részletet, a másik az összes világos részletet tartalmazza, majd ezekből készíti el a fényképezőgép a végleges fotót.

HDR foto video detaily
Ha a HDR nem aktív, megtörténhet, hogy a kép egyes részei túlságosan sötétek lesznek és elvesznek a részletek.

A bracketing kiküszöböli a túlexponált (világosból szinte fehér) és alulexponált (sötétből fekete) részeket. A gyakorlatban, ha kép készül egy főként világos eget ábrázoló tájról, a kép többi része nem lesz túl sötét, illetve egy szobáról készült képen az ablak nem egy világító fehér alakzat lesz.

A HDR képalkotásnál viszont ez teljesen máshogy működik: a képek egyetlen exponálással készülnek, de sokkal nagyobb mértékű dinamikus tartományérzékeléssel. A videóknál a sötét és világos részletek a képen nagyon precízen elkülönülnek.

Mit jelent a kép dinamikatartománya

Ha már megismerkedtünk a HDR eredetével, most rátérhetünk mi is az a kép dinamikatartománya: ez a különbség a fent említett legvilágosabb és a legsötétebb pont között. Minél nagyobb ez a különbség, annál nagyobb a fényképezőgép vagy a kamera dinamikatartománya.

Alacsony vs. magas dinamikatartomány
Ez a kép egy illusztráció arra az esetre, amikor a kamera dinamikatartománya lényegesen alacsonyabb, ezt láthatjuk a bal oldali képen. Mellette egy fénykép lényegesen magasabb értékkel. Ez a videokameráknál is hasonlóan működik.

A TV HDR működése a gyakorlatban

Már tudjuk, hogy mi is a HDR, ráadásul megismerkedtünk a dinamikatartomány fogalmával, így láthatjuk az előnyeit a televízió használók számára. A TV dinamikatartománya (meglepően) a képernyőn látható legsötétebb és legvilágosabb pont közötti különbséget jelenti.

Ha többre számítottál, és most csalódott vagy hogy ez nem túl sok, akkor még véletlenül se kattints el a cikkről, inkább olvass tovább: a HDR televíziók 0.00005 cd/m2 és 1 000 cd/m2 közötti fényerőt képes elérni. Ennek köszönhetően, a világos részletek még világosabbak és a sötét árnyalatok még sötétebbek lesznek a legapróbb részletek és a színárnyalatok elvesztése nélkül.

A végeredmény egy sokkal valósabb és színesebb élethű képvilág, amelyben még élesebb sötét és világos részletek jelennek meg. A képernyőn látható világ teljesen élethű képet ad, szinte már olyat, amit a valóságban is láthatsz.

A HDR több színt képes megmutatni

A HDR videók a hagyományos színskálától is különböznek. Ez bizonyítja, melyik színmodellt képes a TV megjeleníteni, vagy mennyi színárnyalatot láthatunk a képernyőn.

A Rec.2020 (BT.2020) biztosítja a HDR technológia legkiválóbb színmegjelenítését. Ha a HDR TV Rec.2020 standard által kiadott tartalmat kap, az bizonyítékként szolgál a nagyobb szintű színmegjelenítésre.

Az, hogy a HDR a gyakorlatban hogyan működik, a QLED összehasonlításunkban olvasható. OLED vagy Samsung kontra LG. A különbség a következő ábrán könnyen értelmezhetően lett illusztrálva, ami megmutatja az emberi szemmel látható színspektrumot is. Ne felejtsd el hogy az arany háromszög a Rec.709 csupán a tartomány 35.9%-át fedi le, kihagyva ezzel egy nagy részét a megjeleníthető árnyalatoknak. Ezzel szemben a fekete háromszög a Rec.2020 HDR szabványt mutatja, ami a teljes tartomány 75.8%-a, ez nagyfokú lefedettséget jelent a teljes színskálán.

Rec.709 és Rec.2020 színtartomány
A színskála tulajdonképpen egy adott színtérben elérhető a színtartomány.

A HDR televíziók nagyobb színmélységgel rendelkeznek

Valójában, a legnagyobb különbséget a nem HDR és a HDR televíziók között a színmélység értékei is megmutatják. Jelzi a bitek mennyiségét is, ami egységnyi vagy pixelenkénti színmegjelenítéshez szükséges.

Minél magasabb a színmélység, annál részletesebb színmegjelenítés és átmenetek figyelhetőek meg az árnyalatok között. A HDR videó 10 vagy akár 12 bites színmélységet tesz lehetősé, amíg ezzel szemben a Rec.709 TV csupán 8 bites változatban létezik.

8bites és 10bites színfeldolgozás
Minél nagyobb a bitmélység, annál nagyobb a megjeleníthető színek száma.

És most figyelj: a 8 bites érték 16 millió színt tud megjeleníteni, ezzel szemben a 10 bites több mint egy milliárdot. Ráadásul a 12 bites értékkel közel 69 billió színt láthatsz a képernyődön.

HDR képminőséget szeretnék látni. Mit kell tennem ezért?

Ahogy te is jól gondolod, csupán venni egy “HDR” televíziót nem lesz elég a legjobb képélmény eléréséhez. Annak érdekében, hogy maximálizálni tudd a technológia által nyújtott élményt, más feltételeknek is meg kell felelnie a televíziódnak. A legalapvetőbb tulajdonság, hogy legalább egy HDR formátumot tuldjon lejátszani a négyből. Pontosítva ezek a HDR10, a Dolby Vision, a HLG vagy az Advanced HDR.

Például a 2017-es modelleknél, az LG márka az egyetlen, ami mind a négy formátumot támogatja. Azonban a Samsung, a kezdetektől fogva kizárólag a HDR10-et támogatja, ahogy a Philips is. A Sony és a Hisense kihirdette a HDR10 és a Dolby Vision támogatást is.

iHDR formátumok
A HDR10 talán a legszéleskörűbben elterjedt a fentiek közül, majdnem az összes idei HDR televízión találkozhatunk vele. A támogatott technológiákat illetően a Dolby Vision még mindig az élenjáró az előző négy közül, ezért a mozikban is ezt alkalmazzák.

Abban az esetben, ha HDR adást szeretnél nézni, a televíziódnak támogatnia kell a négy közül az egyik formátumot. Ha jobban szeretsz DVD-t nézni, szükséged lesz HDR 4K Blu-ray lemezre (leginkább HDR10 formátumúak, de létezik már Dolby Vision BR is).

Természetesen nagy dinamikatartományú videók már a Youtube (HLG codec), a Netflix, az Amazon Prime és a VuDu csatornákon is elérhetőek.

Mi a HDR
A HDR tartalomkínálat a streamelő szolgáltatásoknál lassacskán bővül, például már a Netflixnél is elérhetőek HDR-műsorok.

Hasonlóan a játékkonzolokkal, a HDR támogatja az Xbox One S-t, a PlayStation 4 Pro-t és az NVIDIA Shield-et is. Ebben az esetben HDMI 2.0 vagy afölötti kábelre lesz szükséged a TV csatlakoztatásához. Ez az egyetlen módja a Rec.2020 és a HDR eléréséhez. Ez most még túl bonyolultnak tűnik? Szerencsére ezt könnyen orvosolhatod az Ultra HD Premium termékkategória választásával.

Ultra HD Premium HDR tanúsítvány

Az Ultra HD Premium az a tanúsítvány, amely többféle termékre vonatkozó normát egységesít ( színtér, színmélység, felbontás, fényerő, stb ) és ezen felül segít a termékválasztás során.

Az Ultra HD Premium matrica vagy jelzés a csomagoláson vagy a használati útmutatón vagy akár magán a készüléken garantálja a teljeskörű HDR támogatást. Tehát ha van egy Blu-ray lejátszód és egy HDMI kábeled, a legkiválóbb képminőséget fogod élvezni.

i

Az UHDP tanusítvány a következőknek felel meg:

  • 3,840 x 2,160 képernyőfelbontás
  • 10bit-es színmélység
  • WCG és BT.2020 bemenet
  • Több mint 90%-os P3 skála
  • HDR (SMPTE ST2084 EOTF)
  • Kontrasztarány: 0.05 – 1,000 LCD esetében és 0.0005 – 540 OLED televízióknál

Az Ultra HD Premium logóval ellátott készülékeknek a következő követelményeknek kell megfelelniük:

  • 3,840 x 2,160 képfelbontás
  • Legalább 10bit-es színmélység
  • BT.2020 színskála
  • HDR (SMPTE ST2084 EOTF)
HDR televízióink 

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05