Oldal frissítése

Fülhallgató csatlakoztatása (ÚTMUTATÓ)

• Szerző: Jiří V. Matýsek

Hogyan kell a fülhallgatót csatlakoztatni? Ez valószínűleg triviális kérdésnek tűnik, de nem az. Manapság számtalan olyan eszköz létezik, amelyhez fej- vagy fülhallgatót csatlakoztathatunk, és sokuk már nem is rendelkezik a hagyományos fejhallgató bemenettel, amely hosszú évekig szabvány volt. Az ilyen eszközök csatlakoztatásának számtalan kombinációja lehetséges, de az általuk nyújtott lehetőségek számtalan kérdést is maguk után vonnak. Cikkünkben megpróbálunk minél többre választ adni.

Vezetékes és vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása

Fülhallgató csatlakoztatása - TARTALOM

 1. Vezetékes és vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása
 2. Hagyományos vezetékes fejhallgató csatlakoztatása
 3. Vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása
 4. Bluetooth fülhallgató csatlakoztatása telefonhoz
 5. Bluetooth fülhallgató csatlakoztatása laptophoz vagy PC-hez
 6. Vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatása TV-hez
 7. Vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatása játékkonzolhoz
 8. Hogyan kell párosítani a Handsfree fülhallgatót a telefonnal?

Vezetékes és vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása

Indulásként egy alapvető pontot kell tisztáznunk, mielőtt megválaszolnánk az egyes kérdéseket. Manapság már nem feltétlenül az a helyzet, hogy a fej- vagy fülhallgató automatikusan kábellel rendelkezik, amelynek végén csatlakozó található, leggyakrabban a klasszikus, 3,5 mm-es jack néven ismert csatlakozó. A csatlakozókábellel rendelkező fejhallgatókra továbbra is vezetékesként hivatkozunk, s ide tartozik természetesen a régebbi fejhallgatók túlnyomó többsége, de a kábel sok esetben az új Hi-Fi fejhallgatóknak és Gamer headseteknek is szerves része marad.

A második kategóriába tartozó vezeték nélküli fülhallgatók az elmúlt éveken jelentősen túlszárnyalták a vezetékes fejhallgatókat. Működésük az audiojel továbbításán alapul Bluetooth interfész segítségével, amely ma már elég sávszélességet kezel ahhoz, hogy a hangminőség ne szenvedjen jelentős romlást. A vezeték nélküli fülhallgatókat két csoportra osztjuk az alapján, hogy a jelet csak az egyik fülhallgató veszi-e, amelyet ezután vezetékkel továbbít a másikhoz, vagy mindkét fülhallgató veszi a jelet. Az utóbbiakat általában True Wireless-nek nevezik.

Hagyományos vezetékes fejhallgató csatlakoztatása

A hagyományos fejhallgatókat (vagy levehető kábellel rendelkező Bluetooth fejhallgatókat) rendkívül egyszerűen, vezetékkel csatlakoztatjuk az audio bemenettel rendelkező eszközökhöz, méghozzá úgy, hogy a csatlakozót a megfelelő bemenetbe dugjuk. Audio bemenettel rendelkezik a legtöbb számítógép, mobiltelefon vagy tablet, csakúgy, mint a speciális audioeszközök nagy része, mint például az MP3 lejátszók és mikro HiFi rendszerek stb.

Előfordulhat azonban, hogy új mobiltelefont vásárolsz, és az új eszköz már nem rendelkezik fülhallgató-bemenettel. A gyártók így próbálják rávezetni a felhasználókat vezeték nélküli fülhallgató vásárlására (ideális esetben az övékére). De mi van, ha elégedett vagy a fejhallgatóddal, és egyelőre nem szeretnél vezeték nélkülire váltani? A legegyszerűbb megoldás, bár nem teljesen praktikus, ha beszerzel egy USB-C - Jack átalakítót. Ez nem éppen ideális megoldás, főleg abból a szempontból, hogy egy újabb, bár rövid kábelt kell csatlakoztatnod a telefonhoz, továbbá egy újabb kapcsolat beiktatása negatív hatással lehet a fülhallgató hangminőségére.

Vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása

A vezeték nélküli Bluetooth fej- és fülhallgatók hátránya, hogy csatlakoztatásuk kicsit bonyolultabb, mint egyszerűen a csatlakozó beillesztése a megfelelő bemenetbe. Az úgynevezett párosítás nem nehéz, mégis némi munkát és koncentrációt igényel. Szerencsére a legtöbb esetben ezt csak egyszer kell végrehajtanod, ezután a készülék megjegyzi a fülhallgatót. Most pedig nézzük az egyes kombinációkat.

Vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása
A vezeték nélküli fejhallgató manapság szinte divatos kiegészítővé vált.

Bluetooth fülhallgató csatlakoztatása telefonhoz

Bluetooth fej- vagy fülhallgató és mobiltelefon párosításakor az eljárásban bizonyos különbségek lehetnek a különféle gyártók termékei között (telefonok és fej- vagy fülhallgatók). Ezeket azonban megtalálhatjuk az adott termékhez mellékelt vagy a weboldalon található használati utasításban. Általában azonban a Bluetooth fülhallgató csatlakoztatása telefonhoz a következőképpen történik:

 1. Töltsd fel teljesen a fej- vagy fülhallgatót. Valószínű, hogy a gyártó nem tölti fel teljesen, vagy egyáltalán nem.
 2. Ellenőrizd, hogy a Bluetooth funkció engedélyezve van-e a telefonodon. Ha nem, kapcsold be.
 3. Keresd meg a Start gombot a fej- vagy fülhallgatón, majd tartsd lenyomva, amíg az párosítási módra vált. A fej- vagy fülhallgató típusától függően a LED jelzőfények is villogni kezdhetnek.
 4. Az új Bluetooth-eszközről értesítés jelenik meg a telefonon. A listában a gyártó neve alapján ismerheted fel, illetve az értesítés tartalmazhat olyan szavakat is, mint például "headphones", "buds" és hasonlók.
 5. Kattints az eszközre, és az automatikusan párosul a telefonoddal.
 6. Ezután letöltheted a gyártó által a fej- vagy fülhallgatóhoz kínált alkalmazást, amelyet a pontosabb kezeléshez és a hang beállításához használható.

Lehetséges problémák fej- vagy fülhallgató és telefon párosításakor

Bár Bluetooth fülhallgató csatlakoztatása telefonhoz alapvetően egyszerű folyamat, kisebb problémák merülhetnek fel. Ha problémákba ütközöl, próbálkozz a következő tippek egyikével:

 1. Ellenőrizd, hogy a Bluetooth funkció be van-e kapcsolva a telefonon.
 2. Ellenőrizd, hogy a fülhallgató akkumulátora fel van-e töltve, illetve ellenőrizd a telefon töltöttségi szintjét is.
 3. Kapcsold ki az akkumulátor-takarékos üzemmódot.
 4. Párosításkor a fülhallgató mindig legyen közel a telefonhoz.
 5. Kapcsold ki a fülhallgatót és a telefont is, majd indítsd újra őket.
 6. Válaszd le a többi Bluetooth-eszközt a telefonról, és indítsd újra a telefont.
 7. A leggyakoribb problémákról és a megoldásukról az adott fülhallgató használati útmutatójában is olvashatsz.

Bluetooth fülhallgató csatlakoztatása laptophoz vagy PC-hez

Ha számítógéped vagy laptopod alkalmas Bluetooth-eszközök csatlakoztatására - és a többségük alkalmas - a vezeték nélküli fülhallgató csatlakoztatása rendkívül egyszerű, és az eljárás ugyanaz, mint bármely más Bluetooth-eszköz esetében.

 1. Nyisd meg a Beállítások menüt Windowsban.
 2. Válaszd az eszközök funkciót.
 3. A bal oldali oszlopban az első lehetőség a Bluetooth és egyéb eszközök.
 4. Kattints a Bluetooth eszköz hozzáadása elemre.
 5. A megnyíló varázsló ablakban válaszd az első elemet.
 6. Ekkor kapcsold be az eszközt, amelyet csatlakoztatni kívánsz, és a számítógép automatikusan megtalálja.

Ha számítógéped nem rendelkezik Bluetooth funkcióval, akkor USB Bluetooth adapter-re lesz szükséged, amely automatikusan működni kezd, miután a számítógép USB-portjába illeszted. Így már könnyedén csatlakoztathatsz vezeték nélküli fejhallgatót a számítógépedhez, és gond nélkül használhatod. A vezeték nélküli fejhallgató USB Bluetooth adapteren keresztüli csatlakoztatása ugyanúgy zajlik, mint egy olyan eszköz esetében, amely rendelkezik Bluetooth funkcióval.

Vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatása PC-hez
Egy klasszikus fejhallgató csatlakoztatása számítógéphez nem jelenthet gondot, de vezeték nélküli eszközök esetében már problémákba ütközhetsz.

Vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatása TV-hez

Magától értetődő, hogy ha fejhallgatóval szeretnél televíziót nézni, a három- vagy négy méteres kábel nem igazán ideális. A megoldás természetesen a vezeték nélküli Bluetooth fejhallgató. A modern Smart TV-k gyártói nem feledkeztek meg a vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatásának fontosságáról, és párosításuk a TV-hez csak egy pillanat műve.

A fejhallgató csatlakoztatásának konkrét formája és folyamata az egyes termékektől függ, de általánosságban elmondható, hogy a fejhallgató a Beállítások elemben található, ahol az Audio output (audio kimenet) elemet kell keresni. Miután megnyitottad, válaszd az elérhető Bluetooth headset-ek funkciót. A fejhallgató természetesen legyen bekapcsolva és a lehető legközelebb legyen a TV-hez.

Ha a tévékészülék nem támogatja a Bluetooth funkciót, de mégis ki szeretnéd használni a Bluetooth fejhallgató előnyeit, van megoldás, méghozzá a számítógépeknél ismertetett Bluetooth adapteres megoldáshoz hasonló. Az egyetlen különbség az, hogy ez a Bluetooth adapter 3,5 mm-es csatlakozóval van felszerelve, amelyet egyszerűen csak a TV fejhallgató-bemenetéhez kell csatlakoztatni. Az ilyen típusú adapter ugyanúgy alkalmas egyéb audioeszközökhöz (rádiók, autórádiók , vevőkészülékek), amelyek nem rendelkeznek Bluetooth funkcióval, de mégis ilyen típusú fejhallgatót szeretnél rájuk csatlakoztatni.

Vezeték nélküli fejhallgató csatlakoztatása játékkonzolhoz

Fejhallgató csatlakoztatására játékkonzolokhoz alapvetően négy módszer létezik, a fejhallgató típusától függően: hagyományos audiokábel használata 3,5 mm-es jack csatlakozóval (a gamer fejhallgatók többsége továbbra is a klasszikus kábeles megoldást alkalmazza), USB-csatlakozós kábel illesztése a konzolba, Bluetooth vezeték nélküli csatlakoztatás, s végül vezeték nélküli csatlakoztatás rádióvevőn keresztül, amelyet az USB-porthoz csatlakoztatsz. Ez utóbbi módszert már nem használják széles körben, mivel a Bluetooth teljesen átvette az uralmat.

Fülhallgató csatlakoztatása konzolhoz
A minőségi hangzás nagyban hozzájárul a játékélményhez.

A fejhallgató és a konzol párosítása egyszerű. Bluetooth-eszköz kereséséhez használd a Beállítások elemet a konzol menüben, válaszd az Eszközök elemet, majd a Bluetooth-eszközt. A lista betöltése után válaszd ki a kívánt fejhallgatót. Ha a konzol megtalálja a fejhallgatót, de a fejhallgató nem játssza le a hangot, akkor utasítanod kell a konzolt, hogy a hangot erre a fejhallgatóra továbbítsa. Ezt az opciót szintén az Eszközök menüben találod. Válaszd az audioeszközök menüt, majd a Fejhallgató-kimenet elemet, végül pedig az Összes hang (All Audio) lehetőséget.

Hogyan kell párosítani a Handsfree fülhallgatót a telefonnal?

A telefon párosítása HandsFree headset-tel alapvetően nem különbözik a Bluetooth fülhallgató csatlakoztatásától. Rendkívül hasznos eszköz, mivel fejhallgató vagy fülhallgató viselése vezetés közben nem tanácsos (lényegében törvényellenes).

A csatlakoztatáshoz mindössze annyit kell tenned, hogy bekapcsolod a Bluetooth funkciót a telefonodon. Ha a Bluetooth headset be van kapcsolva, az megjelenik a telefonon az elérhető eszközök listájában. Válaszd ki, és a párosítás automatikusan megtörténik.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A legtöbb esetben a fülhallgató csatlakoztatása teljesen egyszerű folyamat, legyen szó vezetékes vagy vezeték nélküli fülhallgatóról. Az esetleges technikai problémákat általában az eszköz újraindításával vagy a Beállítások menüpontban való figyelmes kereséssel oldhatod meg. A fentiekben általános eljárásokat mutattunk be a fej- és fülhallgatók különféle eszközökhöz történő csatlakoztatásához. Különösen az első esetben, azaz a fülhallgató mobiltelefonhoz történő csatlakoztatásakor a fülhallgató és a mobiltelefon gyártmányától függően bizonyos eltérések lehetnek a csatlakoztatási folyamatban. Általában azonban az eljárások lényegében azonosak és rendkívül egyszerűek.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05