Oldal frissítése

A csatlakozó aljzatok típusai

Aktualizálva

Pár nap múlva külföldi nyaralásra indulsz, és kipipálnád az utolsó dolgokat a listádon, amiket még be kell csomagolni? Nem felejtetted el véletlenül a hordozható hálózati adaptert? Mert ha külföldre készülsz, különösen Európán kívülre, nagyon meglepődhetsz a konnektorok különféle típusain. Melyek a leggyakoribb dugaszoló aljzatok? Ezzel kapcsolatban találhatsz az alábbiakban bővebb információt.

Külföldi dugaszoló aljzat

Különféle konnektor (dugalj) típusok a világban – TARTALOM

  1. Mi a dugalj és hogyan működik?
  2. Leggyakoribb dugalj típusok világszerte
  3. Nem szokványos dugaljak Európában
  4. Dugaszoló aljzatok az Egyesült Királyságban
  5. Amerika és Japán dugalj típusok
  6. Thaiföldi dugalj verziók
  7. Pro Tipp: az ideális hordozható hálózati adapter

Mi a dugalj és hogyan működik?

A dugalj egy olyan elektromos alkatrész, amelyet az elektromos készülékek hálózatra való csatlakoztatáshoz terveztek. Az ilyen aljzatot természetesen úgy tervezték, hogy szerszámok használata nélkül is többször csatlakoztatható és leválasztható legyen. Egyszerű, de tökéletesen átgondolt kialakításának köszönhetően még az elektromos képesítéssel nem rendelkező laikusok számára is lehetővé teszi a használatát. A gyártók ezt úgy érték el, hogy szigorúan követnek egy elvet, miszerint a készülék oldalán látható érintkezők (csapok), a tápforrás oldalán pedig maximálisan rejtett érintkezők (csövek) vannak.

És mi a helyzet a konnektor feszültségével? Ez természetesen a helyi szabványok és a régóta fennálló gyakorlat szerint változik. Jó lenne, ha az egész világon azonos, kisfeszültségű dugaljak és vezetékek lennének, de ez egyszerűen nem lehetséges. Így az egyes országokban 90 V-os, máshol 250 V-os dugaszoló aljzatokat láthatunk. Az országok túlnyomó többségében azonban a feszültség nagyjából 230 V vagy 115 V, 50 Hz-es vagy akár 60 Hz-es frekvenciával egyfázisú elosztás esetén. Háromfázisú vezetékezéskor 200 V és 400 V közötti feszültséggel számoljunk. Ez még a laikus számára is világossá teszi, hogy szükség van lefokozó vagy átalakító transzformátorok használatára, ha az elektromos készülékeket azon a területen kívül akarjuk használni, amelyre gyártották őket. Ez azt jelenti, hogy például az USA számára készült laptopok a mellékelt hálózati adapterben különbözni fognak az Európának készültektől, még akkor is, ha egyébként azonosak. 

Dugalj típusok áttekintése

Dugalj típusok Hol használatosak? Dugalj ábrázolása
Dugalj típus A Egyesült Államok, Japán A típusú dugalj
Dugalj típus C Európa és Magyarország C típusú dugalj
Dugalj típus E Csehország, Szlovákia, Franciaország, Belgium, Magyarország E típusú dugalj
Dugalj típus F Németország, Ausztria, Spanyolország F típusú dugalj
Dugalj típus G Egyesült Királyság, Írország, Málta, Ciprus, Hong Kong G típusú dugalj
Dugalj típus I Ausztrália, Kína, Új-Zéland I típusú dugalj
Dugalj típus J Svájc, Lichteinstein J típusú dugalj
Dugalj típus L Olaszország L típusú dugalj

Az Európában leggyakoribb konnektor típusok

Annak ellenére, hogy Európa egy viszonylag kis kontinens, számos különböző típusú csatlakozó aljzat létezik. Az alábbi E, F és C típusok a leggyakoribbak közé tartoznak. A népszerű turista desztinációkban, például Horvátországban, Görögországban és Spanyolországban is megtalálhatók. Ha szeretnél egy univerzális utazó adapter tulajdonosa lenni, akkor azt itt vásárolhatod meg.

E típusú dugalj

E típus - Francia dugalj

Magyarországon 230 V feszültségű egyfázisú konnektorokkal találkozunk. Minden konnektor egy bal és egy jobb oldali aljzatból, valamint egy földelőcsapból áll. Ezt a típust E-ként emlegetik, de "francia aljzatnak" is nevezik. Jellemzően Franciaországban, Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, de Szlovákiában vagy Lengyelországban is használják. Ha ezekbe az országokba utazol, ne fájjon a fejed a különféle redukciók miatt. Viszont ha biztosra szeretnél menni, akkor egy francia utazó adapter lesz a jó választás.

F típusú dugalj

F típus - Német dugalj

Ezt a széles körben használt aljzatot Schuko néven is ismerik. Az egyetlen jelentős különbség az E típusú aljzathoz képest a földelőcsap hiánya. Ezt azonban egy pár földelőcsík helyettesíti, amelyek a konnektor tetején és az alján helyezkednek el. Németországon kívül ez a foglalattípus Afrika és Ázsia egyes részein is megtalálható. Ebben az esetben célszerű előre meggyőződni arról, hogy az eszközeink csatlakozói milyenek, és szükség esetén a megfelelő típusú dugót megvásárolni.

C típusú dugalj

C típus - Euro dugalj

A C típusú dugaljak kettős szigeteléssel rendelkeznek, és nem használnak földelt vezetéket. Gyakran megtalálhatóak különböző adapterekben. Ez a típusú dugó kompatibilis az E vagy F típusú aljzatokkal.

Nem hagyományos konnektor típusok Európában

Svájcban vagy Olaszországban kevés közös konnektor típust találunk. Nézzük ezeket.

J típusú dugalj

J típus - Svájci dugalj

Ez a dugaszoló aljzat részben hasonlít a C típusú aljzathoz, viszont három csapja van, a középsőt a földelő vezetékhez csatlakoztatták. Az optimális használathoz tehát szükség lesz egy szűkítőre a svájci nyaralásunk során.

L típusú dugalj

L típus - Olasz dugalj

Egy olasz nyaraláson háromféle csatlakozó aljzatot találsz majd. A C és az F típus valószínűleg nem meglepő, de az L típus igazi csemege lesz. Az egy sorban elhelyezett három csap ráadásul dupla változatban is megtalálható. A 10 amper áramfelvétel esetén a legkülső aljzatok távolsága 19 mm. Az olaszok azonban nagyon gyakran használnak kombinált típusú aljzatot, amellyel mindkét csatlakozó típus kompatibilis. A szállodákban vagy apartmanokban számíthatsz a szabványos dugaljak használatára, de a magánszállásokon kellemetlen meglepetésben lehet részed. Olaszországi utazásod során jól jöhet bizony egy olasz utazó adapter. Olaszországba való utazáskor néha szükséged lehet, egy olasz hálózati adapterre.

K típusú dugalj

K típus - Dán dugalj

A K-típusú dugaszoló aljzat három csapból áll, amelyek közül kettő kerek (fázis és nulla), a harmadik pedig félkör alakú (föld). Általában ezt a típusú aljzatot úgy szerelik a falra, hogy a földelőnyílás alul található. A fázis- és a nullás kábel közötti távolság megegyezik a C típusú dugaszolóaljzatéval (19 mm), amellyel így kompatibilis. Dánián kívül Grönlandon is megtalálható ez a típusú konnektor.

Dugaszoló aljzatok az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban G-típusú csatlakozó aljzatot használnak, amely téglalap alakú keresztmetszetéről és három csapjáról ismerhető fel. Ez az úgynevezett BS 1363 brit szabvány. Ezt a típusú konnektor modellt számos más országban is használják. Ezek közé tartoznak a Maldív-szigetek, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és a Seychelle-szigetek. Angliai utad során jó, ha lesz nálad egy hálózati adapter.

Dugaszoló aljzatok az Egyesült Királyságban
Érdekes kialakítású konnektor, amelyet az Egyesült Királyságban használnak. Minden aljzatnak saját kapcsolója van, és még egy beépített USB-töltő is található rajta.

Az amerikai és Japánkon konnektor fajták

Az Egyesült Államokban teljesen más az elektromos hálózat, mint Európában. Európa túlnyomó többségében 230 V és 50 Hz-es feszültségű konnektorokat találunk. Ezzel szemben az USA-ban a 110-120 V és a 60 Hz az általános. Sajnos azok a készülékek, amelyeket nem ehhez a feszültséghez igazítottak, nem fognak működni az USA-ban. A jó hír az, hogy a legtöbb kis elektromos eszköz (pl. töltők, laptop adapterek) működni fog az USA-ban. Az egyetlen probléma az itt használt konnektorok teljesen eltérő formája - A és B típusú. Ezért az USA-ba történő utazáskor megfelelő átalakítóra lesz szükséged.

Ha sokat utazol, és kísértésbe esel, hogy például az Egyesült Államokból Japánon keresztül utazz, akkor jó hírünk van... Japánban ugyanis ugyanolyan konnektor változatokat használnak, mint az Egyesült Államokban. A és B típusút.

A típus

Egy egyszerűbb konnektor típus, ami egy pár lapos csapból áll. Ennek a dugasznak az újabb változatánál a nullázó csapot megnagyobbították, így azt már nem lehet fordítva bedugni a foglalatba. A régebbi típusú dugókat lehetett az újabb típusú aljzatba is csatlakoztatni, de ez fordítva nem lehetséges.

B típus

Ez az A aljzat továbbfejlesztett, földelőcsappal kiegészített változata. Ez a földelőcsap lehet kerek vagy U alakú.

Dugaljak az USA-ban
Az USA-ban az A típusú (a képen felül) és a B típusú (alul) aljzatot használják. Japánban is találhatók azonos aljzatok.

Dugalj típusok Thaiföldön

Az egyik nagyon gyakori nyaralási célpont a távoli Thaiföld. A multikulturális társadalom miatt itt négyféle dugalj változattal találkozhatunk. Konkrétan az A, B, C és F típusokkal. Ha szerencséd van, nem lesz szükséged semmilyen kiegészítőre, és a C, valamint F típusú konnektor megfelelő lesz az "európai" eredetű elektronikai eszközöd számára is. Erre azonban nem lehet hagyatkozni, és egy utazási iroda katalógusából nehéz megmondani, hogy a szállodák milyen típusú csatlakozókat helyeztek el szobáikban. Ezért mindenképp készülj fel még időben, és szerezd be a szükséges redukciókat a thaiföldi utazásodhoz

Pro TIPP: Az ideális hordozható átalakító

Az ideális hordozható átalakító kiválasztása nem könnyű. Különösen akkor, ha gyakran, különböző kontinensek között utazunk. Azonban mindenre van megoldás. Vásárolhatsz például eldobható utazási adaptereket, amelyeket az adott országokban való használatra terveztek. Ilyen például a Hama adapter Dél-Európához, a Nemzetközösség országaihoz és így tovább. Ez egyrészt olcsó megoldás, másrészt kevésbé praktikus. Nekünk, és talán Neked is jobban tetszhet a népszerű PowerCube ReWirable USB. Ez a hatalmas adapter ugyanis szinte az egész világ számára cserélhető konnektor verziókkal rendelkezik. Ugyanakkor otthon, az íróasztalod mellett is használhatod. Az alapcsomagban összesen 4 csatlakozót találsz a legnépszerűbb célállomásokhoz (USA és Japán - B típus, Egyesült Királyság - G típus, Ausztrália és Kína - I típus, Európa - E és F típus). A kocka négy E típusú konnektorral, valamint egy pár USB-vel rendelkezik mobiltelefonod és egyéb tartozékaid töltéséhez.

Cikkünk elolvasása után már pontosan tudod, milyen tartozékokra lesz szükséged ahhoz, hogy feltölthesd lemerült laptopod például Spanyolországban, a tengerparton, vagy Japán természeti szépségeit felfedezve.

Képek forrásai: Thriftxfun.com, Worldstandards.eu, Planetacestovani.cz, Techadvisor.co.uk

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20