Oldal frissítése

Hogyan csatlakoztassam a telefont a TV-hez? (ÚTMUTATÓ)

• Szerző: Szerkesztőség

A hordozható eszközök kijelzőinek vitathatatlan fejlődése ellenére a multimédiás tartalmakat még mindig inkább egy nagyobb televízió képernyőjén szeretnénk élvezni. De hogyan jeleníthetjük meg telefonunk, tabletünk tartalmát a tévénken anélkül, hogy a fájlokat egy pendrive-ra kellene mentenünk? Jelen esetünkben nem a streamek, a YouTube vagy a Netflix közvetlen megtekintéséről beszélünk. A tévé vezérlése mobiltelefonunkkal egyszerűbb, mint ahogy azt első pillantásra gondolnánk. Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az okostelefonod vagy tableted tévéhez való csatlakoztatására, és egyszerű lépésekben leírjuk a különféle módszereket arra vonatkozóan, hogyan kell csatlakoztatni a telefont, vagy más multimédiás eszközöket a TV-hez.

Telefon csatlakoztatása TV-hez

Tablet vagy telefon csatlakoztatása TV-hez – TARTALOM

  1. Kép tükrözése
  2. Telefon csatlakoztatása a TV-hez – kábel segítségével
  3. Mobil csatlakoztatása TV-hez - ANDROID TV
  4. Android TV nélkül is lehetséges: Chromecast és Miracast
  5. A gyártók saját módszerei zsákutcába vezettek
  6. Hogy kell csatlakoztatni a telefont a TV-hez? – Apple TV
  7. TV nézés mobilon

Kép tükrözése

Hasonlóan, mint a második monitor laptophoz vagy asztali számítógéphez való csatlakoztatásakor, az okostelefon csatlakoztatása a TV-hez a kép tükrözését jelenti (hagyjuk figyelmen kívül a kiterjesztett asztali számítógépet, amellyel a számítógépes rendszerek szintén működhetnek). Mindenekelőtt azonban ki kell emelnünk egy fontos különbséget a második monitor és a telefonhoz csatlakoztatott televízió között: Nem számíthatunk arra, hogy a tévét a telefon kijelzőjének egyfajta kiterjesztett asztalaként használhatjuk. Ez a megoldás valójában (egy kivételtől eltekintve) tényleg csak egy tükörkép lesz.

Hogyan csatlakoztassam a telefonomat a tévéhez, és milyen lehetőségeim vannak? A csatlakoztatási lehetőségeket alapvetően két csoportra oszthatjuk. Egészen a közelmúltig jelentős kategóriát képeztek maguk a gyártók által kínált megoldások is, de ezt kiszorította a közvetlenül az Android operációs rendszerben megvalósított módszert (lásd lent). A telefon kijelzőjének tartalmát a tévéképernyőre a következőképpen juttathatjuk:

  • kábel segítségével
  • WiFi-n keresztül

Az alábbiakban bemutatjuk részletesen a két opciót.

HDMI kábel
A HDMI ma már egy szabvány a más eszközök tévékészülékekhez való csatlakoztatására, emellett videókártyák esetében is alkalmazzák.

Telefon csatlakoztatása a TV-hez – kábel segítségével

A kábellel való csatlakoztatás kifejezetten jó megoldás a problémára, de ennek a módszernek is megvannak a maga hátrányai. Az egyik ezek közül az, hogy ez a megoldás nem a legpraktikusabb, mivel a kábel hossza miatt a telefonnak a tévé közelében kell maradnia. Hogyan csatlakoztassam a telefont a tévéhez HDMI-kábelen keresztül? Elég egy átalakítót vásárolnunk. Általában egy micro USB / USB-C – HDMI adapterről van szó, amely rendelkezik micro USB tápcsatlakozóval is.

A mobiltelefon vagy tablet TV-hez való csatlakoztatásának lehetősége az MHL (Mobile High-Definition Link) szabványon alapul. Ennek egyik verziója az MHL 3, amely maximálisan támogatja az Ultra HD felbontást (4K) és a 7.1-ig terjedő hangzást is. Mindemellett a forráskészülék egyidejűleg áramot is kaphat, ami azért hasznos, mert a folyamatos médialejátszás értelemszerűen jobban megterheli az akkumulátort.

i 4K felbontás (Ultra HD): minden, amit tudnod kell róla

Mobiltelefon csatlakoztatása a TV-hez - ANDROID TV

A legsokoldalúbb és legegyszerűbb módja annak, hogy a telefonon megjelenített tartalmakat eljuttassuk a TV-re az az, ha kihasználjuk, hogy mindkét eszköz ugyanazon hálózathoz csatlakozik. Ehhez természetesen elengedhetetlen az Android TV-t vagy Google TV-t támogató televízió. Ezek a tévék a Cast protokollt használják, amelyet a Google indított útjára, ezért mind a tévén, mind a mobiltelefonon vagy táblagépen az Android a fő operációs rendszer. Ez lényegében a siker kulcsa. Ezután már csak el kell indítanunk a képernyőtükrözést a telefon beállításaiban (ezt általában vagy a kijelző vagy a kapcsolat beállításai között találjuk), és már készen is vagyunk. Ennek a módszernek az egyetlen hátulütője az, hogy a tévé pontosan azt fogja mutatni, ami a telefon kijelzőjén van. Sajnos ezáltal a telefont ezzel egyidejűleg nem tudjuk más tevékenységekre használni.

Android TV
Az Android TV vagy Google TV már fél siker. Tulajdonképpen egy egész… A tévé és a mobil csatlakoztatása ebben az esetben gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

Android TV nélkül is lehetséges: Chromecast és Miracast

Chromecast

Egy ideig még maradunk a fent említett Cast protokollnál. A Google a Chromecast nevű népszerű eszközben valósította meg ezt a csatlakoztatási lehetőséget. A Chromecast nem nagyobb, mint egy pendrive (az USB-vel ellentétben HDMI-porttal rendelkezik), és segítségével a tévét multimédiás központtá alakíthatjuk. A Google ezt az eszközt elsősorban a Chrome webböngészőből történő videó- és hangstreamingre tervezte (csak a Google Cast plugint kell letöltenünk), de harmadik féltől származó alkalmazásokkal, vagy akár egy filmarchívummal rendelkező számítógépet vagy más távoli tárhelyet is csatlakoztathatunk a Chromecasthoz.

Ez az eszköz szintén az használja ki, hogy minden készülék ugyanazon a hálózaton van, így ha a mobiltelefonod is része ennek a hálózatnak, mi sem egyszerűbb, mint a kijelzőjét a tévére tükrözni. Lényegében ez egy Android TV csatlakoztatható doboz formájában, természetesen annak minden funkciójával.

Chromecast
A Chromecast egy kicsi szerkezet, amely a klasszikus tévét okos televízióvá alakítja. A tévé mobiltelefonnal történő vezérlése ezzel az eszközzel gyerekjáték lesz.

Miracast

Mielőtt a Chromecast átvette volna a piacot, volt - és természetesen még mindig létezik - a Miracast. Ez a rendszer azonban végül nem érte el a várt sikereket. Ez részben az Apple által uralt piaci szegmensnek köszönhető, amely nem támogatja a Miracastot, részben pedig annak a bizonyos megbízhatatlanságnak, amitől maga a rendszer szenved.

i A mobiltelefonok kijelzőjének felbontása

Két dolog fontos ahhoz, hogy a Miracast működjön: először is közvetlenül a tévé támogatására van szüksége, és arra, hogy a tévé vezeték nélkül csatlakozzon a hálózathoz. LAN-kábelen keresztül, bármilyen furcsa is, egyszerűen nem működik. Ennek oka az, hogy a TV és az okostelefon közötti kommunikáció a közvetlen vezeték nélküli kapcsolaton alapul.

A Miracast nem egészen egyszerű válasz vagy megoldás arra a kérdésre, hogy hogyan kell a telefont csatlakoztatni a TV-hez. A két eszköz párosítása nem automatikusan történik, mint a Google megoldásánál, hanem ki kell választanunk az alkalmazást a tévén, elindítani a telefonon a kijelző tükrözését, majd meg kell erősítenünk a hozzáférést.

A Miracast nagy hátránya a körülbelül egy másodperces késleltetés, azaz a kép késik a fő kijelzőn a megjelenő képhez képest. Videólejátszás esetén ez nem jelent nagyobb problémát (a hang szinkronizálódik a tévén megjelenő képpel), de rosszabb, ha a tévét nagyobb kijelzőként szeretnénk használni munkához vagy játékhoz. Ilyenkor már észrevehető a késleltetés. Ráadásul a Miracast meglehetősen igényli a CPU teljesítményét, és az átvitel sajnos kieséseket szenved el.

Netflix mobiltelefonon
A Netflix alkalmazásban főként a telefon kis képernyőjével kell megküzdenünk. Ha a telefont a tévéhez csatlakoztatjuk, nagy képernyőn is élvezhetjük a műsor.

A gyártók saját módszerei zsákutcába vezettek

Sok mobiltelefon-gyártó egyben tévégyártó is. Ezért nem meglepő, hogy annak idején igyekeztek saját felhasználói felületet kínálni a telefon és a tévé egyszerű összekapcsolására. Ilyen például a Samsung, HTC és az LG. A Cast protokoll Androidba történő implementálásának köszönhetően alábbhagyott a lendület ezen folyamatok további fejlesztésében.

Szinte teljesen felesleges előállni egy olyan egyedi megoldással, amely amúgy is csak a már bevált módszereket ismételné, amikor a megoldás ott van a felhasználó orra előtt, az operációs rendszerben. Az egyetlen, aki még mindig ragaszkodik a saját megoldásához, az az Apple. Náluk viszont érthető az igyekezet. Bár a cég, amelynek emblémájában az a bizonyos harapott alma szerepel, nem kínál saját tévéket, de legalább saját médiaközpontot biztosít a felhasználóknak Apple TV néven.

i Mi a különbség az OLED és a QLED között?

Hogy kell csatlakoztatni a telefont a TV-hez? – Apple TV

Az Apple TV egy olyan eszköz, ami egyfajta médiaközpont. Az olyan internetes szolgáltatásokból, mint az iTunes, az iCloud, a YouTube és mások, származó tartalmak fogadására szolgál, és lehetőséget biztosít az iPhone és a TV összekapcsolására is. Nemcsak a telefonok képernyőtükrözését teszi lehetővé, hanem az összes iOS-eszközét is. Az AirPlay az iPhone és iPad kijelzőjének tükrözésére szolgál. Segítségével a képátvitel nagyon egyszerű és intuitív.

Okostelefon csatlakoztatása TV-hez
Tulajdonképpen nagyon egyszerű a televíziót a telefonról származó tartalommal "táplálni". Csupán a megfelelő eszközökre van szükség.

TV nézés mobilon

Ahogy egy mobiltelefont is csatlakoztathatunk egy tévéhez, úgy egy tévét is összekapcsolhatunk egy mobiltelefonnal. Ez azonban a legtöbb esetben fizetős szolgáltatás. Számos jelenlegi TV-szolgáltató (O2TV, Skylink, T-Mobile TV stb.) kínál saját letölthető alkalmazást, amellyel internetes TV-csomagot vásárolhatunk a mobilunkra. Ezt a szolgáltatást nagyon nehéz lesz ingyenesen beszerezni. Néhány alkalmazás ugyan kínál tévénézési lehetőséget mobiltelefonon, de ez sajnos általában nagyon korlátozott programválasztékot jelent.

A legtöbb internetes TV-csomag akár hét napra elegendő archivált műsort kínál, és az éppen futó műsorokat is újranézhetjük. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bárhol és bármikor megnézhesse kedvenc műsorait.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A mobiltelefon képernyőjének csatlakoztatása és tükrözése nem bonyolult. Ez a lehetőség ma már mindkét operációs rendszer, azaz az Android és az iOS része. Akár egy alkalmazás telepítésével, akár egy speciális, Android operációs rendszerrel rendelkező készülék vagy televízió megvásárlásával már bárki könnyedén összekapcsolhat egy tévét és egy mobiltelefont.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05