Oldal frissítése

4K felbontás (Ultra HD): minden, amit tudnod kell róla

Cikk

Aktualizálva

Napjainkban a 4K felbontás (UHD) uralja a televíziók kínálatát - megfizethető és prémium modellekben egyaránt megtalálható. De egyre gyakrabban találkozhatunk vele projektorok, számítógép-monitorok és akár laptopok esetében is. A 4K felbontás négyszer nagyobb, mint a jól ismert és még mindig elterjedt Full HD, így sokkal élesebb képet képes megjeleníteni. Ennek számos előnye, de hátránya is van - ezekről, valamint a 4K felbontás technikai vonatkozásairól az alábbiakban mindent elmondunk, amit tudni kell.

UHD – 4K felbontás

4K felbontás (Ultra HD) – TARTALOM

  1. UHD vs. 4K felbontás: magyarázat és technikai szempontok
  2. Televízió: megfelelő távolságban ülsz?
  3. 4K felbontás és a PC: vedd figyelembe a számítógép teljesítményét (nemcsak a játékokban)

UHD vs. 4K felbontás: magyarázat és technikai szempontok

Manapság, amikor 4K felbontásról vagy UHD (Ultra HD) felbontásról beszélünk, általában 3840 × 2160 pixeles felbontásra gondolunk. Tisztázzunk valamit: a pixelek pontosan vezérelt képpontok, amelyek különböző színekben világítanak, hogy a kijelzőn képet hozzanak létre. A nagyobb pixelszám egy adott képátlóra vetítve azt jelenti, hogy a pixelek kisebbek. És minél kisebbek a pixelek, annál finomabbnak tűnik a kép. A túl nagy pixelek akár rövid távolságból is észrevehetők, olyannyira, hogy a kép elveszíti az egységesség illúzióját. Ezért kívánatos, hogy a felbontás minél nagyobb legyen.

4K UHD felbontás – összehasonlítás
A leggyakoribb felbontások összehasonlítása. A méreteket nem a fizikai méretek, hanem a pixelek száma adja meg.
i

PPI egység

A kijelző finomságát PPI-ben (pixel per inch) mérjük - a pixelek száma hüvelykenként. Az éles kép érdekében ennek az értéknek a lehető legmagasabbnak kell lennie.

A felbontás amellett, hogy a képmegjelenítő eszközök egyik technikai adata, a digitális vizuális tartalmak fontos paramétere is - különösen a fényképek és videók esetében. Minél nagyobb egy fénykép vagy videó felbontása, általában annál jobb a minősége. Természetesen az a legjobb, ha a megjelenítendő tartalom ugyanolyan nagy felbontású, mint a képernyő - így kapod a lehető legjobb minőséget -, de akkor sem történik semmi, ha a tartalom kisebb felbontású. Ebben az esetben a tartalom egyszerűen alacsonyabb minőségben jelenik meg.

A TV-k és számítógépes monitorok általános felbontásainak táblázata
Megjelölés Szélesség pixelben Magasság pixelben
HD
1 280
720
Full HD
1 920
1 080
Quad HD
2 560
1 440
Ultra HD (4K)
3 840
2 160
8K
7 680
4 320
i

4K vs. UHD

Bár manapság önkényesen összekeverjük a 4K felbontás és az UHD kifejezéseket, mindkettő esetében a 3840 × 2160 pixeles felbontásra gondolunk, eredetileg eltérő jelentéssel bírtak. A 4K egy filmes szabvány, amely 4096 × 2160 px felbontást és 1,9 : 1 képarányt feltételez. Az UHD szintén egy szabvány a televíziós műsorszórás és a különböző kijelzők (különösen a televíziók) számára, amely az 1,78 : 1 vagy 16 : 9 képaránynak felel meg.

Televízió: megfelelő távolságban ülsz?

Napjainkban a 4K (UHD) teljesen uralja a televíziós piacot. Létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, mi sem tehetünk mást, mint hogy ezt a felbontást ajánljuk. Már az olcsóbb modellekben is megtalálható, jelenlétének előnye jelentős. A nagyképernyős tévéknél a négyszeres pixelszám különösen akkor érzékelhető, ha közelebb ülsz a tévéhez - így a képernyő lefedi a látómező nagy részét (mint a moziban).

4K UHD felbontás – képátlók összehasonlítása
A tévé nézési távolságát a méretéhez képest kell megválasztani, és fordítva.

Ezzel elérkeztünk a nézési távolsághoz, amely szorosan összefügg a felbontással, és amelynek optimálisnak kell lennie. Ezt a következő táblázatban feltüntetett tartomány jelzi. A felső határát úgy kell beállítani, hogy ne ülj túl messze a televíziótól, illetve, hogy jól lásd azt. Az alsó határ egyben a pixelfelbontás határa is - távolabb kell ülnöd, hogy a kép szép egyenletesnek tűnjön. Az optimális nézési távolság, a táblázatban szereplő középső érték az ideális, mert a tévé így lefedi a látómező nagy részét, de nem kényszerít arra, hogy kényelmetlenül elfordítsd a nyakad.

Ajánlott nézési távolság táblázata (4K felbontás)
Képátló
Minimális
Optimális
Maximális
40" (100 cm)
0,7 m
1,7 m
2,5 m
43" (108 cm)
0,8 m
1,9 m
2,7 m
50" (127 cm)
0,9 m
2,1 m
3,2 m
55" (139 cm)
1 m
2,3 m
3,5 m
60" (152 cm)
1,2 m
2,5 m
3,8 m
65" (164 cm)
1,3 m
2,7 m
4,1 m
70" (177 cm)
1,4 m
2,9 m
4,4 m
75" (189 cm)
1,5 m
3,1 m
4,7 m
80" (200 cm)
1,6 m
3,3 m
5 m
85" (215 cm)
1,7 m
3,5 m
5,3 m

A 4K felbontást érdemes szem előtt tartani a tévé vásárlásakor, még akkor is, ha konzolos játékos vagy. Már az előző generációs konzolok is kínáltak néhány játékot Ultra HD (4K) felbontásban, de a PlayStation 5 és az Xbox Series X szabvánnyá is tette a játékok 4K felbontásban és 60 fps sebességgel történő játszását. Ezért, ha valaki úgy szerez be egy következő generációs konzolt, hogy nincs 4K-s tévéje, bizonyos mértékig lemarad az új technológiában rejlő lehetőségekről.

4K felbontás és a PC: vedd figyelembe a számítógép teljesítményét (nemcsak a játékokban)

Az UHD (4K) felbontás egy ideje már sok számítógépes monitorban megtalálható. A képminőség szempontjából ez számos előnnyel jár, amelyek gyakorlatilag minden típusú felhasználó számára előnyösek, különösen a nagyobb képátlóval (27"+) együtt. Egy könyvelőnek sokkal több helye lesz az excel táblázatokhoz, egy programozó kényelmesen egymás mellé rakhat több kódoszlopot, egy újságíró vagy szövegíró örülhet a tökéletesen éles szövegnek, egy fotós könnyen felismeri az elmosódott fotókat, egy videószerkesztőnek pedig bőven lesz helye az idővonalak előnézetéhez.

4K felbontás – gaming
A játszás 4K felbontásban PC-n is lehetséges, de ehhez igazán erős hardverre van szükség.

Végül, de nem utolsósorban fontos szót ejteni a gamerekről is, akik számára a 4K felbontás az új mérce a legrealisztikusabb grafika megtapasztalásában. Meg kell azonban említeni, hogy a 4K felbontás rendkívül hardverigényes - csak a legerősebb számítógépek képesek 60 fps sebességgel futtatni a játékokban, és nem is mindegyik. A számítógép teljesítményét akkor is szem előtt kell tartani, ha Windows környezetben dolgozunk - ez értelemszerűen kevésbé igényes, mint a játék, de a gyenge (jellemzően integrált) grafikus chipekkel rendelkező laptopok lassabbak lehetnek, mint alacsonyabb felbontásoknál.

Ha elsősorban munkához szeretnél 4K-s monitort, nem feltétlenül kell amiatt aggódnod, hogy a számítógéped nem lesz elég erős a 4K-s játékhoz. Egyszerűen csak állítsd a játékban a felbontást alacsonyabbra - jellemzően 1080p vagy 1440p. Bár az online fórumokon azt olvashatod, hogy a kép akkor néz ki a legjobban, ha a monitor felbontása megegyezik a játékéval - ami igaz is -, az észrevehető különbségek nem túl feltűnőek. Így nyugodtan élvezheted a 4K felbontás előnyeit a produktivitásod idején, míg este ugyanezen a monitoron zökkenőmentesen játszhatsz.

i

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A tévék esetében a 4K felbontásnak tagadhatatlanul van értelme - nem drága, lényegesen jobb képminőséget kínál, és a következő generációs konzolok is erre építenek. Csak azt kell szem előtt tartanod, hogy milyen messze helyezed el magadtól a tévét. PC-s használat esetén a válasz nem ennyire egyértelmű - számos irodai és kreatív tevékenységnél a 4K felbontás rendkívül hasznos, de az optimális működéshez legalább egy kellően erős laptopra van szükség.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20