Oldal frissítése

Mi a különbség az OLED és a QLED között?

Aktualizálva

Januárban a Samsung hivatalosan is bemutatta a QLED elnevezésű új televíziósorozatát. Vajon melyik a jobb, OLED vagy QLED? Mi a különbség? És vajon az átlag felhasználó a gyakorlatban különbséget tud tenni a két típus között? Olvass tovább, mert cikkünkben ezekre és más sok más egyéb kérdésre próbálunk választ találni - OLED vs QLED.

OLED vagy QLED TV-t vegyek?

OLED vagy QLED? Mi a különbség? - TARTALOM

  1. Mi a közös a QLED TV-ben és a LED TV-ben?
  2. QLED, avagy hogyan fejlesztette tovább a Samsung a LED TV-t?
  3. Hogyan működik, mi az OLED TV?
  4. A fekete mélysége - QLED vagy OLED a jobb?
  5. Az OLED vagy QLED kontrasztja a jobb?
  6. Hogyan befolyásolja a Quantum Dot a QLED TV fényerejét?
  7. A QLED TV és az OLED TV is teljes értékű Smart TV
  8. Energiatakarékosság - OLED vs QLED
  9. A QLED és az OLED összehasonlítása - konklúzió

Mi az OLED?

Az OLED, ami az Organic Light Emitting Diodes (szerves fénykibocsátó diódák) rövidítése, olyan technológia, amelyet gyakran használnak televíziókban, okostelefonokban és más kijelzőkkel rendelkező eszközökben.

Az OLED alapelve az, hogy a képernyő minden egyes pixele önállóan képes fényt kibocsátani, ami eltér az LCD és LED televízióktól, amelyeknél a kép előállításához háttérvilágításra van szükség. Ez lehetővé teszi az OLED TV-k számára az abszolút fekete szín elérését, mivel egyes pixeleket egyszerűen ki lehet kapcsolni, míg mások bekapcsolva maradhatnak. Ez kivételesen nagy kontrasztot és élénk, természetes színeket eredményez.

Az OLED TV-k általában vékonyabbak is, mint a LED vagy LCD TV-k, mivel nem igényelnek háttérvilágítást. Ez a technológia gyorsabb képfrissítési sebességet is lehetővé tesz, ami előnyös a gyors tempójú események, például sportesemények vagy videojátékok megtekintéséhez.

Az OLED TV-knek azonban vannak hátrányai is. Például általában rövidebb élettartamúak, mint a LED televíziók, különösen a kék pixelek esetében, amelyek hajlamosak gyorsabban lebomlani. A technológia hajlamosabb lehet a kép beégésére is, ha hosszú ideig ugyanaz a statikus jelenet jelenik meg a képernyőn.

Mi a QLED?

A QLED a "Quantum Dot Light Emitting Diode", azaz kvantumpont fénykibocsátó dióda rövidítése. Ezt a megnevezést elsősorban a Samsung használja a televíziócsaládjaira, bár más tévégyártók is elkezdték használni ezt a technológiát.

A QLED technológia kulcsát jelentő kvantumpontok rendkívül apró (nanométeres nagyságrendű) részecskék, amelyek fény vagy elektromosság hatására képesek fényt kibocsátani vagy megváltoztatni azt. A QLED TV-kben a kvantumpontok a kijelző háttérvilágításán helyezkednek el, és a LED-es háttérvilágítás fényét különböző színekre változtatják.

A QLED TV-k fő előnye a fényerő és a színtartomány. Nagyon nagy fényerőt képesek elérni, így ideálisak a jól megvilágított helyiségekben történő megtekintéshez. A QLED TV-k emellett a színek széles skáláját képesek nagy pontossággal megjeleníteni.

Ezen előnyök ellenére a QLED TV-k nem rendelkeznek olyan mély fekete tónusokkal, mint az OLED TV-k, mivel továbbra is háttérvilágítást használnak, és nem képesek az egyes pixelek kikapcsolására. A QLED TV-k nem rendelkeznek olyan széles betekintési szögekkel, mint az OLED TV-k, ami azt jelenti, hogy a képminőség romolhat, ha széles szögből nézzük.

Az OLED-hez hasonlóan a QLED technológiát is folyamatosan fejlesztik, így ezek a problémák részben megoldódhatnak a jövőbeli modellekben.

Miben különbözik az OLED és a QLED?

                                             
Jellemző OLED QLED
Működési elv: Az OLED-kijelző minden egyes képpontja önállóan képes fényt kibocsátani. Ez azt jelenti, hogy ha egy pixel feketét jelenít meg, akkor teljesen kikapcsolható, ami tökéletes feketét és nagy kontrasztot eredményez. A QLED TV-k a kijelző háttérvilágításán elhelyezett kvantumpontok segítségével alakítják át a LED-es háttérvilágítás fényét különböző színekké. Bár ezek a készülékek fényesebb képet és szélesebb színpalettát képesek előállítani, nem képesek tökéletes feketére, mint az OLED-ek, mivel nem tudják teljesen kikapcsolni az egyes pixeleket.
Kontraszt és fekete: Az egyes pixelek teljes kikapcsolásának képességével az OLED TV-k képesek "abszolút feketét" és nagyon magas kontrasztarányt elérni. Bár a QLED tévék kiváló fényerőt és színskálát biztosítanak, nem érik el az OLED mély feketéit, mivel még mindig háttérvilágítást használnak.
Fényerő: Bár az OLED TV-k kiváló képminőséget biztosítanak, általában nem érnek el olyan nagy fényerőt, mint a QLED TV-k. A QLED TV-k sokkal nagyobb fényerőt képesek elérni, mint az OLED, így ideálisak a világos szobákban történő használatra.
Élettartam: Általánosságban elmondható, hogy az OLED TV-k élettartama rövidebb lehet, mint a QLED TV-ké, különösen a kék pixeleké, amelyek hajlamosak gyorsabban lebomlani. A QLED TV-k általában hosszabb élettartamúak, mint az OLED TV-k.
A kép beégetésének kockázata: Az OLED TV-k hajlamosabbak lehetnek a kép beégésére, ha hosszú ideig ugyanazt a statikus jelenetet jelenítik meg. A QLED TV-k általában kevésbé hajlamosak a kép beégésére.

A LED, OLED és QLED összehasonlítása

LED TV-k

A LED TV-k tulajdonképpen az LCD (Liquid Crystal Display) kategóriába tartoznak, de háttérvilágításuk LED-ekkel történik. Ezek a TV-k folyadékkristályokat használnak, amelyek a LED háttérvilágítás fényét modulálják a kép létrehozásához. A LED TV-k nagyon fényesek lehetnek, de általában alacsonyabb kontrasztaránnyal rendelkeznek, mint az OLED vagy QLED TV-k, mivel nem tudják teljesen kikapcsolni a fekete pixelek mögötti háttérvilágítást.

OLED TV-k

OLED (szerves fénykibocsátó diódák): Az OLED TV-k olyan szerves anyagokat használnak, amelyek elektromos töltés hatására fényt bocsátanak ki. Az OLED kijelzőkben minden egyes pixel saját fényt termel, így kikapcsolt állapotban valóban fekete, ami rendkívül nagy kontrasztot és élénk színeket eredményez.

QLED TV-k

A főként a Samsung által gyártott QLED TV-k úgynevezett kvantumpontokat használnak, amelyek olyan nanokristályos részecskék, amelyek képesek különböző színű fényt kibocsátani. Ezeket a pontokat a tévében egy rétegben helyezik el, amely aztán modulálja a LED-es háttérvilágításból származó fényt. A QLED tévék általában fényesebbek és szélesebb színskálát képesek megjeleníteni, mint az OLED tévék, de nem érik el ugyanazt a mélyfekete színt, mivel nem tudják teljesen kikapcsolni az egyes pixeleket.

LED, OLED vagy QLED TV-t vegyek?

Milyen tévét vagyek játszáshoz?

Játszáshoz fontos, hogy alacsony válaszidővel és magas képfrissítési frekvenciával rendelkező tévékészüléket válassz a késleltetés minimalizálása és a mozgás egyenletesebbé tétele érdekében. Itt jöhetnek jól az OLED TV-k, amelyek általában nagyon alacsony válaszidővel rendelkeznek és magas képfrissítési sebességet kínálnak. Olyan tévéket is érdemes számításba venni, amelyek rendelkeznek játékmóddal, amely a beállításokat a játszáshoz optimalizálja.

Milyen tévét vegyek sportjátékok nézéséhez?

Sportmérkőzések nézéséhez fontos a magas képfrissítési sebesség a gyors tempójú mozgások zökkenőmentes megtekintéséhez, valamint a jó betekintési szög, ha a tévét több ember nézi különböző szögekből. A QLED tévék ebből a szempontból jók lehetnek, mivel nagy fényerőt és kiváló színvisszaadást biztosítanak.

Milyen tévét vegyek filmnézéshez?

A filmnézéshez fontos a magas kontrasztarány és a mély feketék reprodukálásának képessége, ami hozzájárul a valósághű és magával ragadó kép megjelenítéséhez. Az OLED TV-k ideálisak ebből a szempontból, mivel képesek az egyes pixelek kikapcsolásával "abszolút feketét" elérni.

Milyen tévét vegyek tévécsatornák nézéséhez?

A LED/LCD tévék alkalmasak lehetnek az egyszerű televíziós műsorszórás nézéséhez. Ezek a TV-k általában kedvezőbb árúak, és a legtöbb TV-adáshoz megbízható teljesítményt nyújtanak. Ha magasabb képminőségre vágysz, tekintsd meg a magasabb kategóriájú LED/LCD TV-ket, amelyek jobb kontrasztot és jobb képbeállításokat kínálnak.

Mi a közös a QLED TV-ben és a LED TV-ben?

Mielőtt belevetnénk magunkat a QLED TV és az OLED TV összehasonlításába, vegyük át, hogyan is működik az LCD és a LED TV, hiszen ez fontos lehet a QLED és az OLED közötti különbségek megértéséhez.

Az LCD TV-ben az alap fénysugár forrása a fluoreszkáló háttérvilágítás, melyből a sugár áthalad egy folyadékkristályos rétegen, majd áthalad egy színszűrőn, melyben színeződik, és miután legyőzte az ún. polárszűrőket is, a sugár végül megjelenik a képernyőn és a felhasználó számára is láthatóvá válik.

A LED TV-k ugyanazon elv alapján működnek, mint az LCD TV-k, azzal a különbséggel, hogy a háttérvilágítás forrása nem egy fluoreszkáló réteg, hanem a LED-ek. Valójában a QLED televíziók is a LED technológia ezen elvén működnek.

QLED vagy OLED - Quantum Dot
LED TV-k esetében a háttérvilágítás forrása a LED-ek.

QLED, avagy hogyan fejlesztette tovább a Samsung a LED TV-t?

Bár a QLED televíziók azt a benyomást kelthetik, hogy sokban hasonlíthatnak az OLED technológiához, valójában gyakorlatilag semmi közük hozzá.

A QLED TV működési elve a LED-es háttérvilágítású LCD TV-n alapszik. A különbség a "közönséges" LED-ekhez képest a Quantum Dot technológia alkalmazásában rejlik. Így született meg a Samsung QLED TV elnevezés. Ebből adódóan a QLED gyakorlatilag nem egy forradalmi technológia, hanem "csak" az innováció megnevezése a régebbi és jól ismert LCD/LED TV-khez viszonyítva. Azonban le kell szögeznünk, hogy ez mindenképpen egy sikeres újítás a Samsung részéről, cikkünk további részéből azt is megtudhatod, hogy miért.

iHogyan működik a Quantum Dot?
A Quantum Dot (rövidítve QD) technológia olyan fénykibocsátó diódákat használ, amelyek képesek elnyelni és ezt követően kibocsátani az alap fénysugarakat. Mivel minden alapszínnek saját diódája van, minden színnek saját sugara van. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a képernyőn megjelenő színek egyszerűen fogalmazva gyönyörűek és tiszták. Ezért a QD technológiájú TV-k sokkal szebb színeket jelenítenek meg, mint a közönséges színszűrővel rendelkező TV-k. A Quantum Dot másik nagy előnye, hogy energiatakarékos.

Hogyan működik, mi az OLED TV?

A QLED TV-kkel ellentétben az OLED TV-k a régebbi LCD/LED technológiáktól teljesen eltérő módon működnek. Az OLED TV jelentése annyit takar, hogy a kijelző szerves fénypontokból (vagy képpontokból) áll, amelyek mindegyike saját fényt állít elő. Az OLED technológia többmilliónyi fénypontja komplex színmozaikot hoz létre, amelyet a szemünk tévénézés közben teljes képként érzékel.

OLED vs QLED: Mivel az OLED TV-k a kép minden pontját teljes fényerősséggel világítják meg, a technológia kiküszöböli a háttérvilágítás szükségességét. Elsősorban ezen tulajdonsága különbözteti meg a LED és QLED TV-ktől.

Az OLED TV-k és az LG

Az OLED technológia jellemzően elég összetett gyártási folyamatot igényel: jelenleg csak az LG képes nagy átlós paneleket gyártani hozzá. Több OLED TV gyártó is jelen van a piacon (Sony, Philips, Panasonic), azonban mind az LG OLED paneljeit építik be a termékeikbe.

A panelt leszámítva minden gyártó a saját alkatrészeiből, a saját know-how-ja szerint készíti el a OLED termékeit, így bátran kijelenthető, hogy minden márka teljes értékű és összetéveszthetetlen OLED TV-t kínál.

QLED OLED - LG OLED televízió
Jelenleg csak az LG képes nagyméretű OLED képernyőt gyártani.

Maga a gyártási folyamat azonban meglehetősen költséges, ezért a végfelhasználó kénytelen felárat fizetni a OLED TV-kben rejlő technológiáért. Ugyanez vonatkozik a QLED TV-kre is: a boltokban mindkét típusból a legolcsóbb modellek is több százezer forintba kerülnek (a képátlótól és a konkrét modelltől függően).

OLED-QLED a gyakorlatban

Kezdjük az átlagos tévénéző számára legfontosabb kritériummal, a színek minőségével. Kijelenthetjük, hogy a Samsung és a QLED TV-je, amely szinte teljes mértékben lefedi a DCI-P3 színskálát, áll első helyen ebben a kategóriában. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy nagyon szoros a verseny, hiszen az LG és a SONY OLED készülékei is elérik a DCI-P3 tartomány 90% feletti lefedettségét.

A fekete mélysége - QLED vagy OLED a jobb?

A színek tekintetében azonban van egy olyan terület, amelyben még a Samsung Quantum Dot technológiája sem kepés felvenni a versenyt az OLED-del, ez pedig a fekete szín megjelenítése. Csakúgy, mint a klasszikus LCD/LED kijelzők, a QLED kijelző a teljes felületén fényt bocsát ki, ezért még a képernyő legsötétebb részei sem tudnak 100%-ig kialudni.

Az OLED TV jelentése: a különálló fénypontoknak köszönhetően a pixelek teljesen kikapcsolhatók, így a jelenetek sötét részeinek egyszerűen nem világítanak. Ott, ahol a képnek fekete színűnek kell lennie, valóban teljes értékű fekete lesz, nem pedig elhalványult fekete, vagy sötétszürke szín.

OLED vs QLED - fekete szín
OLED vs QLED: Az OLED televíziókon a fekete valóban teljesen fekete.
iQLED vagy OLED? Melyik a jobb választás?
Hogy könnyebben el tudd dönteni, melyik technológia jobb számodra, csak abba kell belegondolnod, hogy mit szeretnél jobban: valódi feketét (OLED) vagy szélesebb színskálát (QLED)? A kérdésre nem létezik általános érvényű válasz, mivel a döntés pusztán személyes preferencia kérdése.

Az OLED vagy QLED kontrasztja a jobb?

A kontraszt szoros összefüggésben áll a fekete mélységének témakörével: minél feketébb a fekete, annál szélesebb a tartomány a fekete és a fehér között. Ebből adódóan, mivel az OLED TV-n mélyebb a fekete szín, mint a QLED TV-n, értelemszerűen a kontrasztja is nagyobb. A színskáláról és a kontrasztról bővebben a Mi a HDR és hogyan működik c. cikkünkben olvashatsz.

Hogyan befolyásolja a Quantum Dot a QLED TV fényerejét?

A képi megjelenítés minőségével kapcsolatban a következő paraméter: a fényerő. A Samsung QLED TV-k a kvantumpontoknak köszönhetően magasabb értékeket érnek el ezen a területen. A legjobb OLED TV-k fényereje körülbelül 700 cd/m2, míg az új QLED modellek fényereje meghaladja az 1500 cd/m2-t. Ennek köszönhetően a QLED televíziók világos helyiségekben élvezhetőbb képi megjelenítést kínálnak - szükségtelen behúzni a függönyöket.

OLED vs QLED
OLED vs QLED – fényerő: A QLED televíziók fényereje nagyobb, így fényes szobában is jól látható képet adnak.

A QLED TV és az OLED TV is teljes értékű Smart TV

Ami a funkciókat illeti, a két technológia összehasonlításnak ezen a területen nem sok értelme lenne. Figyelembe véve, hogy mind az OLED, mind a QLED TV-k a gyártók prémium termékei, magától értetődő, hogy mindkét típus egyben Smart TV is. Minden, a prémium termékekre jellemző funkció rendelkezésre áll: HDR, 4K felbontás, HDMI, DLNA, okosotthon vezérlése stb.

Energiatakarékosság - OLED vs QLED

Elterjedt egy mítosz a két technológia energiafogyasztásával kapcsolatban: sokan úgy vélik, hogy az OLED TV-k több energiát fogyasztanak, mint a LED és QLED TV-k. Ez a tévhit valószínűleg abból ered, hogy az OLED kijelzőkben minden egyes képpontot külön kell ellátni elektromossággal. Az igazság azonban az, hogy ezt a kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni.

QLED vagy OLED? - Samsung QLED
Minél sötétebb a kép, minél több feketét jelenít meg a kijelző, annál energiatakarékosabb az OLED TV.

Az LCD/LED/QLED-ek esetében a fogyasztás többek között a háttérvilágítás erősségén múlik: ez viszont egy olyan tényező, amelyet te is be tudsz állítani a készüléken. Tehát, ha alacsonyabbra veszed a fényerőt, akkor értelemszerűen alacsonyabb lesz az energiafogyasztás is.

Az OLED esetében a fogyasztás elve az egymástól függetlenül világító és kialvó pixeleknek köszönhetően teljesen eltérő. Ha például egy sötét krimit nézel, amely tele van éjszakai jelenetekkel, kevesebb pixel fog világítani, tehát az OLED TV ilyen esetben kevesebbet fogyaszt. Egy nagyon világos jelenetben, vagy például jégkorong-mérkőzés nézésekor, a fogyasztás éppen az ellenkezője lesz.

iMinőségi képernyő és a minőségi Blu-ray tartalom támogatása. Ha szeretnéd kiaknázni ez a lehetőséget, szeretnéd csúcsminőségben nézni a kedvenc filmjeidet, tekintsd meg Blu-ray lejátszó kínálatunkat.

Amennyiben az energiahatékonyság szerint szeretnél készüléket választani, nézd meg az egyes modellek fogyasztását, de ne hagyd figyelmen kívül, hogy az energiafogyasztás az egyéni beállításoktól és a megjelenített képi tartalomtól is függ.

QLED-OLED összehasonlítás - konklúzió

Melyik televízió jobb tehát a felhasználó szempontjából? QLED vs OLED: mindent eldöntő ítélet nem hozható az ügyben, hiszen mindkét technológiának megvannak a maga sajátosságai, valamint sok múlik a különféle modellek közti különbségeken is.

Források:
http://www.rtings.com
http://televisions.reviewed.com
https://www.cnet.com

i Ezek is érdekelhetnek:
OLED vagy QLED? Az, hogy melyik típusra esik a választásod, csupán a te személyes preferenciáidtól és igényeidtől függ. Reméljük cikkünk alapján átfogó képet kaptál arról, hogy mi mindent kínálnak az egyes technológiák, és ezek alapján meg tudod hozni a megfelelő döntést. Egy azonban biztos: akár OLED TV-t, akár a QLED TV-t választasz, a tévénézés első osztályú élmény lesz számodra.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15