Oldal frissítése

Hogyan csatlakoztassunk laptophoz TV-t vagy monitort? (ÚTMUTATÓ)

Frissítve

Ha filmezni szeretnél a laptopodról, vagy csak bővítenéd a virtuális asztalodat, esetleg bemutatót tartanál harmadik fél számára, érdemes tudnod, hogyan csatlakoztathatod a laptopot a televízióhoz. Mivel hasonló módszer vonatkozik a laptop és a monitor összekötésére is, ezzel együtt ezt a folyamatot is bemutatjuk. Akár tudod, hogyan kell ezt csinálni, akár nem, összefoglaló cikkünk a laptop és a TV vagy monitor vezetékes és vezeték nélküli csatlakoztatásáról mindenképpen hasznos lehet számodra is.

PC összekötése TV-vel USB

Hogyan csatlakoztassunk laptophoz TV-t vagy monitort? - TARTALOM

 1. Laptop összekötése TV-vel vagy monitorral
 2. Számítógép összekötése TV-vel vagy monitorral - Képernyő-beállítások
 3. PC összekötése TV-vel vagy monitorral - Windows rendszerben
 4. Vezeték nélküli PC TV kapcsolat - Laptop összekötése TV-vel wifin keresztül
 5. TV számítógép összekötése Chromecast segítségével
 6. Számítógép csatlakoztatása TV-hez az AirPlay segítségével
 7. PC összekötése TV-vel HDMI és egyéb kábelek használatával
 8. Számítógép csatlakoztatása a TV-hez eltérő csatlakozókon keresztül

Laptop összekötése TV-vel vagy monitorral

A laptop és a TV összekötése nem igényel semmilyen szakértelmet. Csak annyi a dolgod, hogy megkeresed a laptop- és a TV csatlakozóját, majd a megfelelő kábel segítségével egymáshoz csatlakoztatod őket. Amennyiben átalakítót használsz, akkor természetesen csatlakoztatnod kell azt a kábelt és az eszköz bemenete közé. Erőfeszítésed eredményeként a számítógéped képernyőjét a tévéden láthatod, nagy képernyőn élheted át a videók, filmek és játékok nyújtotta élményt.

PC összekötése TV-vel HDMI
Laptop összekötése TV-vel HDMI kábellel - az egyik leggyakoribb fajta csatlakozó, nagy valószínűséggel neked is ilyen kábelre lesz szükséged.

Számítógép összekötése TV-vel vagy monitorral – Képernyő-beállítások

Mielőtt a Microsoft Windows 10 rendszerben elvégeznéd a szükséged beállításokat, előbb csatlakoztatnod kell a laptophoz a TV-t vagy a monitort. Ezt követően a TV távirányítójára vagy a monitor gombjaira lesz szükséged.

i Számítógép összekötése TV-vel HDMI kábelen keresztül - Mi a teendő, ha nincs kép?
Ha nem látsz semmit a képernyőn, miután csatlakoztattad a számítógépet a TV-hez, első lépésként válaszd ki a tévén a megfelelő képforrást, ezt követően a Windowsban kell majd elvégezned bizonyos beállításokat. Olvasd tovább a cikket és bővebb információkat is kaphatsz mindkét műveletre vonatkozóan.

Ha megfelelően csatlakoztattad a számítógépet a TV-hez és a probléma továbbra is fennáll, akkor elképzelhető, hogy hibás a csatlakozó, a kábel vagy az átalakító, amelyet használsz. Amennyiben lehetőséged van rá, próbálkozz egy másik kábellel vagy átalakítóval, hátha ezáltal megszűnik a probléma.

Ahogy az már a cikk elején is megemlítettük, ez az egyszerű folyamat természetesen a laptop és a TV vagy monitor fizikai csatlakoztatásával kezdődik. Közvetlenül ezután át is térhetsz a TV vagy a monitor beállítására.

PC és TV összekapcsolása

A TV és PC összekapcsolása, vagyis a beállítás, azzal kezdődik, hogy kézbe kell venned a távirányítót és meg kell keresned rajta a "Forrás", vagy "Digitális/Analóg", vagy "AUX" gombot. Nem minden készülék egyforma, ezért az is előfordulhat, hogy a gomb valahogy másképp van elnevezve, vagy pedig egyáltalán nem kapott helyet a távirányítón. Ebben az esetben kénytelen leszel a TV főmenüjében kiválasztani a bemeneti eszközt. Ha a környezet angol nyelvű, akkor keresd az "input" szót.

PC és TV összekapcsolása – távvezérlő
Példa: a képen piros kerettel jelölt gomb a TV és a laptop összekapcsolására szolgál.

A csatlakozók menüben válaszd ki azt, amelyik a számítógép és a TV-hez csatlakozását jelöli, ebben az esetben nagy valószínűséggel HDMI néven fog megjelenni. A legtöbb televízió több HDMI csatlakozóval is rendelkezik, szóval, ha nem emlékszel a csatlakozó számára, akkor kattints végig a lehetőségeken.

Laptop és monitor összekapcsolása

A monitorokhoz általában nem jár távvezérlő, helyette OSD (On Screen Display) áll rendelkezésre, amelyet a monitor elején, oldalán vagy hátulján található gombok vagy joystick segítségével érhetsz el. Az OSD segítségével bármilyen paraméter beállítható, ezek közül mi most a bemeneti csatlakozóra fordítjuk figyelmünket. Ismerkedj meg a menüben történő navigáció módjával, majd keresd meg a bemenetre (angolul: input) vonatkozó elemet.

Laptop és monitor összekapcsolása - a képernyőn
Akár a távirányítót, akár a monitor képernyőjén megjelenő menüt használod a beállításhoz, keresd a képen látható ikont.

Ugyanúgy, mint a TV beállításánál, a monitor bemeneti csatlakozó menüjében is azt a lehetőséget kell kiválasztani, amelyik a monitor és a laptop fizikai csatlakozására utal. A monitorok esetében ez lehet VGA, DVI, HDMI vagy DisplayPort.

PC összekötése TV-vel vagy monitorral - Windows rendszerben

Miután a számítógép és a TV (vagy monitor) fizikai csatlakoztatása és összekapcsolása is megtörtént, be kell állítani a másodlagos képernyőt a Windows rendszerben. A Windows erre többféle lehetőséget is kínál. Az egyik a megkettőzés, mely használatával mindkét képernyőn ugyanazt a képet láthatod. Ez a beállítás a prezentációk során különösen hasznosnak tud bizonyulni. A másik lehetőség a kiterjesztés, melyet úgy kell elképzelni, mintha két asztallal rendelkeznél, melyek egymás mellett helyezkednek el, az egérrel átmehetsz az egyikről a másikra.

PC összekötése TV-vel - Windows
A Windows 10 képernyő-megjelenítési beállítása - Számítógép csatlakoztatása a TV-hez vagy monitorhoz

Ha több monitort is csatlakoztatsz a számítógéphez, kiválaszthatod, hogy azok közül melyik jelenítse meg a tartalmat. A tartalom megjelenítése csak a második képernyőn kényelmes módja annak, ha dokkoló állomás segítségével csatlakoztatod a monitort a laptophoz. Ebben az esetben a laptop csak számítógépként funkcionál, melyet szabványos irodai perifériák és PC tartozékok vesznek körül. Ezzel szemben, ha a laptop beépített kijelzőjét használod, nincs értelme második monitort csatlakoztatni.

Laptop csatlakoztatása TV-hez vagy monitorhoz a Windows 10 rendszerben

A laptop és a TV vagy monitor összekötése Windows 10 rendszerben egy végtelenül egyszerű folyamat. Csupán annyi a dolgod, hogy követed az alábbi lépéseket:

 1. Első lépésként csatlakoztasd fizikailag a számítógépet a TV-hez vagy a monitorhoz - a megfelelő csatlakozóval ellátott kábel segítségével.
 2. Állítsd be a PC és a TV vagy monitor kapcsolatát a kijelző menüjében az előző fejezetben leírtak szerint.
 3. Nyomd meg a Win+P billentyűkombinációt.
 4. A megjelenő bal oldalsávon válaszd ki a képernyő megjelenítési módját.
i Mi a teendő, ha a számítógép és a TV HDMI kábelen keresztül történő összekötését követően nem működik a hang?
Gyakran előfordul, hogy nincs hang, ha a számítógép és a TV DisplayPorton vagy a HDMI-n keresztül került csatlakoztatásra, de ez a probléma általában könnyen orvosolható. Ellenőrizd, hogy a TV lejátszóeszközként van-e beállítva. Ha nem, akkor meg is van a probléma oka. Megoldásához csak annyit kell tenned, hogy az alábbiak szerint jársz el:
 1. Kattints a hangerőszabályzó ikonra a Windows 10 tálcáján.
 2. Miután megjelenik a csúszka, kattints a felette látható lejátszóeszköz nevére.
 3. A megjelenő listából válaszd ki a TV elnevezését.
Audio HDMI-n keresztül - Windows 10
Ha a TV nem ad ki hangot, állítsd át a Windows 10 rendszer lejátszóeszközét.

A speciális beállítások eléréséhez kattints a jobb egérgombbal az asztalon bárhová, majd a megjelenő menüben válaszd ki a "Képernyő-beállítások" lehetőséget. A speciális megjelenítési lehetőségek a következők:

Méretezés és elrendezés – lehetővé teszi a megjelenített tartalom méretének növelését vagy csökkentését. Ennek a beállításnak a módosítása hatással van mind a betűméretre, mind a Windows és egyes alkalmazások elemeire. A méretezés nem változtat a felbontáson.

Felbontás – a számítógépet TV-hez vagy monitorhoz való csatlakoztatását követően ajánlott a lehető legmagasabb értéket választani, az úgynevezett natív felbontást. Ez azért optimális, mert így érhető el a televízió vagy monitor képességeihez mért lehető legélesebb kép. A nagyobb felbontás egyúttal több virtuális megjelenítési felületet is biztosít.

Tájolás – a monitor tájolása fekvőre és állóra is beállítható. Nyilvánvalóan a monitorok alapértelmezett állapotban fekvő képre vannak állítva, azonban, ha a rendelkezésedre áll pivot, azaz elforgatható a monitorod, akkor megváltoztathatod annak tájolását. Például, ha hosszú szövegekkel dolgozol, az álló tájolás sokkal kényelmessé teheti a munkát.

Több kijelző – ez a menü ugyanazokat a lehetőségeket tartalmazza, amelyek a Win+P billentyűparancs lenyomásával érhetők el, melyről cikkünkben fentebb már írtunk.

Vezeték nélküli PC TV kapcsolat - Laptop összekötése TV-vel wifin keresztül

A klasszikus kábeles megoldáson túl a laptop összekötése TV-vel wifin keresztül, azaz vezeték nélküli kapcsolat útján is megvalósítható. Bár a kivitelezés technikailag kevésbé egyszerű, mégis sokkal magasabb szintű kényelemérzetet eredményez, hiszen a videók továbbításához a WiFi hálózatot használva elkerülheted a kábelezéssel járó kellemetlenségeket.

Laptop összekötése TV-vel wifin keresztül Számítógép összekötése TV-vel wifi
A laptop és a TV vezeték nélkül csatlakoztatásának legelterjedtebb módja a WiFi hálózat használata.

Chromecast

A Google által fejlesztett Chromecast, mely az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált, kifejezetten a laptop és a TV vezeték nélküli összekapcsolására kínál kényelmes megoldást. Maga a Chromecast szolgáltatás ingyenes, használatához azonban szükséged lesz egy Android TV-re vagy egy Chromecast eszközre, amely minden televíziót okostévévé varázsolt, tehát a laptop összekötése régi TV-vel sem lehetetlen.

Ismerkedj meg a Chromecast működésével - Számítógép összekötése Smart TV-vel

A szolgáltatást eredetileg azzal a céllal fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a tartalmak mobiltelefonról tévére történő megosztását, tehát a kábeles összeköttetéssel ellentétben a kép nem kerül közvetítésre a két eszköz között, ehelyett a Chromecast az okostelefontól fogadja a lejátszani kívánt tartalommal kapcsolatos információt. Amennyiben mégis inkább a tükrözni szeretnéd a képet, a Chromecast erre is kínál vezeték nélküli lehetőséget, melyet a Google Chrome böngészőben állíthatsz be, így többé nem lesz szükséged a laptop és a TV vagy monitor kábeles összekötésére.

AirPlay

Az AirPlay szolgáltatás lehetővé teszi az Apple eszközök vezeték nélküli összekötését, azonban nem csupán a laptop és a TV összekapcsolására szolgál, hanem az Apple ökoszisztémára kiterjedő, vezeték nélküli tartalommegosztást is kínál. Ebből kifolyólag az AirPlay csak és kizárólag Apple eszközökkel használható, a videótartalmak streamelése csak MacBook vagy iPhone használatával lehetséges, valamint Apple TV-re is szükség van. Az Apple TV a Chromecast-hoz hasonlóan egy kis doboz, amely HDMI-n keresztül is csatlakozik, így szinte bármilyen TV-vel vagy monitorral kompatibilis.

Ismerkedj meg az Apple TV színes világával - Számítógép összekötése Smart TV-vel

Miracast

A Miracast vezeték nélküli szabvány a WiFi Alliance támogatását tudhatja a háta mögött, amely a legnagyobb információtechnológiai gyártók által létrehozott kereskedelmi szövetség. A Miracast sokban hasonlít az fentebb bemutatott megoldáshoz, de velük ellentétben nem egy átfogó szolgáltatás, hanem olyan technológia, amely lehetővé teszi a kép átvitelét egyik eszközről a másikra. A Miracast főleg az átvitel módjában különbözik a Chromecast-tól és az AirPlay-től. Nemcsak a helyi vezeték nélküli hálózatot, hanem a WiFi Direct technológiát is képes használni, ami a tévékészülék számítógéphez vagy más eszközhöz wifin keresztül történő csatlakoztatásának egy router nélküli módja, melynek működési elve hasonlít a Bluetooth technológiára. A Miracast egy könnyen hozzáférhető technológia és a legtöbb Smart televízió is támogatja.

WiDi – Intel Wireless

Az Intel sem maradhat ki PC és a TV vezeték nélküli összekötésének lehetőségét kínáló cégek sorából. Megoldását WiDi - Intel Wireless néven ismerhetjük. Az Intel követelményei a laptop és a TV csatlakoztatásához a következők: egy Intel processzorral felszerelt számítógép, a TV-nek vagy WiDi támogatással kell rendelkeznie, vagy pedig a PC és a TV kapcsolatát arra kompatibilis médialejátszó eszközzel kell biztosítani. A Miracast-hoz hasonlóan a WiDi is széles körben elérhető az okostévékben. Amennyiben a tévékészüléked erre mégsem alkalmas, használhatsz erre a célra Intel vezeték nélküli adaptert.

Vezeték nélküli PC TV kapcsolat – Intel WiDi

DLNA

A DLNA ugyanabba a szabványkészletbe tartozik, mint a Miracast és a WiDi, a televíziók és a Windows 7, 8, 10 rendszerek teljes körű támogatottságával rendelkezik. A DLNA szerverre és kliensre osztja fel az eszközt. A szerver az adatszolgáltató eszköz, azaz a laptop, a kliens az adatokat fogadó és megjelenítő eszköz. Ez arra engedhet következtetni, hogy a DLNA nem éppen a legintuitívabb módja a laptop és a TV csatlakoztatásának, mégis korábban ez volt a legelterjedtebb szabvány. Ma minden bizonnyal már érdemes inkább az alternatívák közül választani.

TV számítógép összekötése Chromecast segítségével

 1. Első lépésként csatlakoztasd a Chromecast eszközt a TV-hez, ez követően a Chromecast könnyen érthető és intuitív útmutatója lépésről lépésre vezet végig az eszköz beállításain.
 2. Ha nincs telepítve a számítógépedre a Google Chrome, letöltheted a www.google.com/chrome webhelyről.
 3. A telepített Chrome böngészőben kattints a jobb felső sarokban található, három pöttyel jelölt gombra.
 4. A megjelenő lehetőségek közül válaszd ki az "Átküldés", angolul "Cast" menüpontot.
 5. Ha elolvastad a használati feltételeket és egyet is értesz velük, erősítse meg az "Értem" gombbal.
 6. Most már valószínűleg látod is a listán a csatlakoztatott Chromecast eszközt. Kattintson rá, és a számítógép csatlakoztatása a TV-hez Chromecast-on keresztül el is készült.
 7. Ugyanennek az ablaknak a felső részén kiválaszthatod, hogy a Chrome csak az aktuális lapot, vagy pedig a teljes képernyőt küldj át a tévére. A másik lehetőség a Windows és a Google Chrome-on kívüli alkalmazások megosztását teszi lehetővé.
i

Hogyan kell csatlakoztatni a Chromecast-ot a TV-hez?

A Chromecast csatlakoztatása a TV-hez rendkívül egyszerű. Minden Chromecast részét képezi egy HDMI csatlakozó, amely egy rövid kábellel biztonságosan az eszközhöz van rögzítve, valamint egy USB csatlakozó a tápellátáshoz. Csatlakoztasd a Chromecast-ot a TV-hez a HDMI és az USB kábel segítségével. Ezt követően már csak be kell állítani.

Számítógép csatlakoztatása TV-hez az AirPlay segítségével

 1. Ha még nem tetted volna meg, csatlakoztasd az Apple TV eszközt a TV-hez.
 2. A MacBook számítógépeden nyisd meg a bal felső sarokban található Apple menüt, majd válaszd a „Rendszerbeállítások” lehetőséget.
 3. Kattints a "Kijelzők" lehetőségre.
 4. Az ablak alsó részen elhelyezkedő "AirPlay-kijelző" legördülő menüjéből válaszd ki az "Apple TV" lehetőséget.
 5. A tükrözéshez kattints az "Elrendezés" lapra, majd aktiváld a "Kijelző tükrözése" opciót.
 6. Elméletileg most már látnod kéne a MacBook képernyőjét az Apple TV-hez csatlakoztatott TV-n vagy monitoron.

PC összekötése TV-vel HDMI és egyéb csatlakozók használatával

Technikai tudás és pénzügyi szempontból a legtöbb esetben a vezetékes kapcsolat a laptop és a TV vagy monitor összekötésének a legkevésbé igényes módja. A megvalósításhoz többféle kábel és csatlakozó is alkalmas, tehát a folyamat elengedhetetlen része annak kiderítése, hogy a laptop és a TV vagy monitor milyen csatlakozóval rendelkezik erre a célra. Alapértelmezés szerint minden eszközön lennie kell egy-egy ún. nőstény csatlakozónak, ennek megfelelően egy mindkét végén hím csatlakozóval ellátott kábelre van szükség.

PC összekötése TV-vel HDMI
A szabványos laptopok rendelkeznek legalább egy HDMI vagy VGA csatlakozóval. Az üzleti laptopok vagy színes laptopok gyakran fejlettebb vagy alternatív megoldásokat választhatnak a monitorhoz való csatlakozáshoz.

Régebbi PC összekötése TV-vel VGA kábel segítségével

A VGA egy régebbi, a képátvitelhez mégis széles körben használt interfész, mely alkalmas lehet az asztali számítógép vagy laptop TV-hez vagy monitorhoz való csatlakoztatására. Legnagyobb előnye, hogy megtalálható szinte minden monitoron, projektoron, laptopon, televízión és asztali számítógépen, beleértve a legtöbb régebbi modellt is.

PC összekötése TV-vel VGA
Bár számos laptopon még mindig megtalálható a biztonsági mechanizmussal ellátott VGA csatlakozó, analóg jelátvitele miatt nem épp a legideálisabb választás, ha a laptopot monitorhoz vagy televízióhoz szeretnéd csatlakoztatni.

Vajon miért ennyire elterjedt a VGA? Az biztos, hogy nem a képminőségnek köszönhetően. A VGA egy analóg interfész, ami azt jelenti, hogy az átvitt kép hajlamos az interferenciára, ami a kábel hosszának növekedésével arányosan romlik. Bár a maximális 2048 × 1536 px felbontás 85 Hz-en nem tűnik olyan rossznak, egyéb jellemzői miatt a VGA soha nem lesz képes olyan jó minőséget biztosítani, mint digitális társai. Tulajdonképpen a széles körben elterjedt használata az egyetlen előnye. Ha csak teheted, a laptop TV-hez vagy monitorhoz való csatlakoztatásához használd inkább az alábbiakban bemutatott digitális interfészek egyikét.

DVI: A digitális képátvitel első képviselője

A DVI, mint a digitális képátvitel első elterjedt interfésze, első pillantásra hasonlónak tűnhet a fent említett VGA-hoz, azonban ez csak a látszat. Míg a laptop összekötése TV-vel VGA kábel használata mellett csupán analóg, addig a DVI csatlakozó már digitális átvitelt biztosít, mely amellett, hogy ellenállóbb az interferenciával szemben, hosszabb kábel használata esetén is sokkal alacsonyabb romlást eredményez.

PC összekötése TV-vel DVI
Bár a televíziókon DVI csatlakozó csak ritka esetekben áll rendelkezésre, a digitális jelnek és a HDMI-re való egyszerű átalakíthatóságának köszönhetően remek megoldást kínál a laptop és a TV összekapcsolásához.

Mit is jelent ez pontosan? Arról van szó, hogy a digitális formában továbbított kép egyszerűen jobb, minősége következetesebb, így a DVI által közvetített 2560 × 1600 pixeles kép 60 Hz-en is teljes mértékben megbízható. De milyen hátrányokkal rendelkezik? Amellett, hogy a DVI csatlakozó még a VGA-nál is nagyobb, szükség lehet még átalakítóra is. Míg az asztali számítógépek és a monitor többnyire rendelkeznek DVI porttal, laptopokon és a televíziókon ritkán fordul elő. Minden bizonnyal kitartó kereséssel rá lehet bukkanni a piacon egy-egy DVI-vel felszerelt TV-re vagy laptopra, de tömeges elterjedésökre soha nem került sor. Ha a laptopodon véletlenül mégis található egy DVI port, akkor használhatod azt a laptop és a TV vagy monitorhoz összekötéséhez.

HDMI: A laptop TV-vel, monitorral és tulajdonképpen bármi mással való összekötésének legcivilizáltabb módja

A HDMI az első olyan fejlett videóinterfész, amely nem a múlt évezredből származik és a csatlakozó kinézete is már egy modern technológia látszatát kelti. Digitális interfészről beszélünk, azonban a DVI-vel ellentétben az elterjedtsége rendkívül széles körű. Szinte minden kijelző- és számítástechnikai eszköz rendelkezik HDMI porttal, ennek köszönhetően meglehetősen kényelmes megoldást kínál a laptop és a TV vagy monitor csatlakoztatására.

Számítógép összekötése TV-vel HDMI
Laptop összekötése TV-vel HDMI csatlakozón keresztül – minden bizonnyal ez a lehető legjobb választás, mivel szinte minden eszközön megtalálható.

A DVI-hez viszonyítva a HDMI számos előnnyel rendelkezik. Először is kisebb a csatlakozója, melynek köszönhetően a kábel mérete jóval kompaktabb, így kényelmesen elfér ultrabookok és egyéb eszközök mellett is. Másik előnye, hogy egyidejűleg képes hangátvitelre is, ami azt jelenti, hogy a TV-készülék PC-hez való csatlakoztatásakor csupán egyetlen kábelre van szükség a hang és a kép továbbításához. Ezek alapján bátran kijelenthető, hogy a HDMI a laptop és a monitor vagy a televízió csatlakoztatásának modern és kifinomult módja.

Azonban a HDMI többféle változatával is találkozhatsz, minden újabb verzió valamiben jobb az előzőnél. A legelterjedtebb verzió a HDMI 1.4, ezt követi a már széles körben használt HDMI 2.0, a legújabb pedig a HDMI 2.1, amely ugyan már kapható, de szélesebb körű felhasználása még várat magára. Az egyes változatok több tekintetben is különböznek egymástól, az alábbi táblázatból kaphatsz is erről némi áttekintést:

HDMI verzió 1.4 2.0 2.1
Maximális támogatott felbontás 3840 × 2160 / 30 Hz 3840 × 2160 / 60 Hz 10240 x 4320 / 120 Hz
Teljes áteresztőképesség 10,2 GB/s 18 GB/s 48 GB/s

Jelenleg a DisplayPort áll legközelebb a tökéletes képátvitelhez

Amikor már azt hihetnénk, hogy egy csatlakozó jobb már nem is lehetne, akkor jön képbe a DisplayPort. A viszonylag újonnan bevezetett HDMI 2.1-hez képest elavultnak tűnhet, de a HDMI 1.4 és 2.0 hasonlóképpen korszerű és elterjedt verzióihoz képest a DisplayPort technológia fejlettebb, de leginkább az asztali számítógépek esetében használatos. Vajon a DisplayPort kényelmes megoldást kínál a laptop TV-hez vagy monitorhoz való csatlakoztatására?

TV számítógép összekötése – DisplayPort
A kép bal oldalán látható Mini DisplayPort gyakran megtalálható a professzionális laptopokon, a mellette látható klasszikus csatlakozó inkább csak asztali számítógépeken és monitorokon áll rendelkezésre.

A DisplayPort klasszikus formája laptopok esetében meglehetősen ritka, mivel a laptopokba általában inkább Mini DisplayPort vagy USB-C formátumú Thunderbolt 3 interfész kerül beépítésre. Laptop összekötése TV-vel DisplayPort használatával – kétségtelenül az egyik legjobb megoldás, ráadásul egy egyszerű redukció használta mellett kompatibilis a többi szabvánnyal is (HDMI, DVI, VGA).

A méltán népszerű DisplayPortnak is megvannak a sajátosságai. A versenytársakhoz képest lényegesen több megjelenítő eszközt tud működtetni egyetlen csatlakozón keresztül, ami különösen hasznosnak tud bizonyulni a laptop dokkolásakor. A különböző változatok tulajdonságai a következők:

DisplayPort verzió 1.2 1.3 1.4
Maximális támogatott felbontás 3840 × 2160 / 30 Hz 7680 × 4320 / 30 Hz 7680 × 4320 / 60 Hz
Teljes áteresztőképesség 17,28 GB/s 32,4 GB/s 32,4 GB/s
i Laptop összekötése TV-vel - Milyen módszert érdemes választani?
A laptop és TV összekötéséhez válaszd a HDMI-t, lehetőség szerint a HDMI 2.0-t, mivel a TV-d nagy valószínűséggel rendelkezik ilyen csatlakozóval. Azonban ne felejtsd el megnézni a másik oldalt is, a laptopot. Ha esetleg nincs rajta HDMI csatlakozó, akkor alternatív megoldást kell választani, és a kapcsolatot a két eszköz között redukcióval kell biztosítani.

Számítógép csatlakoztatása a TV-hez eltérő csatlakozókon keresztül

Ahogy azt már korábban is felvázoltuk, ha két különböző csatlakozón keresztül szeretnéd összekötni a számítógépet és TV-t, akkor átalakítóra lesz szükséged. Eltérő csatlakozók használatára speciális szabályok vonatkoznak. Az egyszerű, tisztán mechanikus redukciók általában a digitális jelet használó szabványokhoz használhatók. Kivételt képez a DisplayPort és a DVI-I, melyek képesek az analóg és a digitális jelátvitelre is. Az alábbi táblázat segítségével szemléltetjük a különböző szabványok natív kompatibilitását:


VGA DVI-D DVI-I HDMI DisplayPort
VGA × ×
DVI-D ×
DVI-I
HDMI ×
DisplayPort

Azonban, ha kölcsönösen inkompatibilis szabványokat használsz, a TV és a számítógép csatlakoztatása olyan redukcióval valósítható meg, amely digitális-analóg vagy analóg-digitális átalakítót tartalmaz. Ily módon például átalakíthatod a VGA kábel egyik végét HDMI-re. A laptop és a TV összekötése átalakító használata mellet azzal jár, hogy a jelátvitel a lassabbik csatlakozó sebességével fog megvalósulni. VGA-HDMI kapcsolat esetén a VGA a meghatározó.

i Az Alza.hu Hírek oldalon további érdekes cikkek várnak rád:

Ha eddig nem tudtad, hogyan működik a laptop összekötése TV-vel vagy monitorral, reméljük, hogy cikkünkből választ kaptál minden felmerülő kérdésedre. Objektív vélemények alapján leszögezhető, hogy a HDMI a legjobb és legnépszerűbb választástás, azonban a laptop összekötése TV-vel wifin keresztül lényegesen kényelmesebb megoldást jelent.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05