Oldal frissítése

8K felbontás: Mit hoz a TV-nézőknek és a PC-játékosoknak?

Az IFA kiállításon a Sharp bemutatta az új, rendszeres értékesítésre szánt 8K-s televízióját, valamint 8K-s monitorát. A 8K formátum tesztelésének évei így befejeződtek, és (nem csak) a televíziós szórakoztatás lép ezáltal új korszakba.

8K

  1. A 4K már szabvány
  2. A világ első 8K-s televíziója
  3. A 8K felbontás 16-szor jobb, mint a Full HD
  4. A 8K monitor minden játékost izgatottá tesz
  5. A Super Hi-Vision 24 csatornás hangot kínál
  6. A 8K felbontás gyerekbetegségei

A 4K már szabvány

Hol vannak már azok az idők, amikor a 4K UHD felbontás újdonságnak számított. Napjainkban rengeteg internetes videó jelenleg 4K-s felbontást kínál (például a Netflix); másodpercek alatt 4K Blu-ray lemezeket rendelhetsz meg, és több 2160p videót is találsz Youtube-on. A 4K-s felbontás ma már standard szabvány, amely csak idő kérdése volt, amióta az 1995-ben tesztelt 8K formátum elindult útjára.

A világ első 8K televíziója

Mindez pedig valósággá válik napjainkban. A Sharp az IFA-n bemutatott egy új, 8K-os televíziót, amely már nem kutatási cél eszköze vagy a prezentációra készült darab, hanem rendszeres értékesítésre készült és tervezett.

Ezt a TV-t Aquosnak nevezték el (a teljes elnevezés Sharp LC-70X500) és októbertől 70 colos méretben Kínában már kapható. Decemberben az Aquos megérkezik a japán és tajvani piacra, de az első európai 8K-s televízióra jövő év tavaszáig várnunk kell, amelynek ára a becslések szerint 73 000 dollár, ez a csillagászati 1 586 000 cseh koronának felel meg.

Sharp LC-70X500

A Sharp Aquos LC-70X500 az első 8K televízió a piacon. A képernyőn szimbolikusan Berlin látható, amikor ebben a városban bemutatásra került.

Idővel a televízió további méretben is kapható lesz, nevezetesen 60, 65 és 80 colos átmérővel. A Sharp LV-70X500E 8K monitor szintén piacra fog kerülni, és egyértelmű, hogy a 8K felbontás az egyik szenzáció lesz az idei, 2018-as CES kiállításon is.

A 8K felbontás 16-szor jobb, mint a Full HD

De beszéljünk a 8K formátumról. A felbontás 7680 × 4320 pixel, illetve 4320p. A 2160p-s 4K-felbontással összehasonlítva mindez 4× több pixelt jelent.

Míg a 8K-s megoldások a gyakorlatban még mindig nagyon ritkák, első benyomásra úgy tűnik, van még mire várnunk. Ha például olyan nézők közé tartozol, akiknek az 1080p felbontás még mindig a maximum, ehhez viszonyítva a 8K formátum 16-szor részletesebb képet nyújt!

Full HD, 4K és 8K összehasonlítás

Ezenkívül a kép annyira részletes, hogy még közelről szemlélve sem jelennek azok a pixelpontok, amelyek a hagyományos képernyőkön láthatók. Még ha orrod hegyét a képernyőhöz érinted sem zavarják meg a látványt a pixel „négyzetek”. A Sharp a "Végre olyan valóságot, amelyet még az emberi szem sem képes elcsípni" szlogennel reklámozza készülékét.

Ami a többi funkciót illeti, természetesen a 8K-os formátum támogatja a HDR-t is, így kiváló minőségű képeket élvezhetünk szenzációs minőségű színekben és nagy kontrasztban.

A 8K monitor minden játékost izgatottá tesz

A 8K felbontás nem csak filmek és tévéműsorok megtekintésére szolgál. Mint már említettük, a Sharp egy 8K-s monitort is bemutatott LV-70X500E típusjelzéssel az új TV mellett.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan fog szerepelni játék közben a 8K felbontás, akkor akár 120 Hz-es képsebesség is rendelkezésedre áll, amely kétszerese a standard képernyőknek. A 8K felbontásnak köszönhetően a játék szintén teljesen új dimenziót nyit a felhasználók számára. Az érme másik oldala a hardver, amely rengeteg képpontot kínál magas képsebesség mellett - a ma rendelkezésre álló grafikus kártyák viszont sokszor 4K-nál húzzák meg a határt, így még várhatunk további hatékony komponensek megjelenésére is.

8K DELL monitor

De nem csak játékokról van szó: a filmek, sorozatok, TV-műsorok vagy sportesemények megtekintése szintén abszolút maximumot nyújt, hiszen a képernyő előtt állva teljesen lenyűgöz majd a „pixel-mentes” 8K-s kép. Az ilyen felhasználás már nem igényel extrém teljesítményt, a televíziózásban ez már teljesen aktuálissá vált.

A Super Hi-Vision 24 csatornás hangot kínál

A 8K nem csak egy nagyszerű képet kínál, de kiváló minőségű hangot is. A 8K-s formátumot a Super Hi-Vision, rendszer támogatását élvezi, amely hihetetlen 22,2-csatornás, óriási erejű hangzással büszkélkedhet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha házimozit építesz, a nappalidban 2 mélysugárzót és 22 hangszórót helyezhetsz el! A térhangzás megteremtése már csak rajtad áll, de a Super Hi-Visionnek köszönhetően még több lehetőséged lesz ehhez.

De ez nem csak a házimozi felszerelésről szól, hanem a hétköznapi televíziós közvetítés hangjáról is: ha 22,2-es Super Hi-Vision csatornára váltasz, akkor filmeket, sorozatokat, TV-műsorokat és sporteseményeket egyidejűleg több nyelvi variáción is megtalálsz és kiválaszthatod a neked megfelelőt. Ez az opció például támogatja olyan globális televíziózás létrehozását, amely egyidejűleg több országban is sugározhatja majd ugyanazt az adást.

A japán közszolgálati műsorszolgáltató, az NHK, amely a 8K felbontás területén a világ egyik legfontosabb úttörője, jelenleg lobbizik, hogy a jövőbeli televíziós műsorszórás Super Hi-Vision szabványon alapuljon, amely teljes mértékben kihasználja a 22,2 csatornás hangot.

A 8K felbontás gyerekbetegségei

A 8K-s felbontásra határozottan várakozással tekintünk, de ahogy minden haladás, ez sem mentes a komplikációktól.

Az első kellemetlen tény az, hogy az első televíziók 8K felbontással minden bizonnyal nagyon drágák lesznek - az első 8K-s TV sem kecsegtet túl sok jóval ebben a tekintetben. Talán legalább a 8K monitor nem lesz olyan drága, mint azt általában feltételezik.

Sharp LC-70X500

Egy másik kérdés: a 8K-s tartalom. Hol kapsz videókat, amelyeket 8K felbontásban nézhetsz? Az egyetlen rendelkezésre álló 8K-s tartalmat a már említett japán NHK televízió biztosítja múlt év óta műholdas közvetítés útján.

Mindazonáltal az első 8K tartalmakat Youtube-on is megtekintheted, amelyek különösen tájakat bemutató promóciós videók - de ez még biztosan nem az, amivel egy estét szívesen eltöltenél.

Az NHK immár törekszik arra, hogy a 8K-s felbontást rendszeres jeladásként tegye elérhetővé. Ez azonban a túlterhelt TV-sáv problémáját érinti, és még a DVB-T2 átmenet sikeres befejezése után sem biztos, hogy elérhető lesz – valószínűleg nem.

És végül: A 8K jeláram olyan kiterjedt, hogy a meglévő HDMI kábeleket nem tudod használni, és újabb interfész-szabványokat kell majd igénybe venned.

Berlin TV torony

A japán NKH TV azonban nem adja fel, és már tervezi az első 8K-s adást, amely a 2020-as Tokiói Olimpián kerül napvilágra (de meg kell jegyeznünk, hogy ez már csúszásnak számít, mivel a 8K-s műsorok premierjét a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpiai sportesemények idejére tervezték).

Ami a filmeket illeti, szintén nehéz dolguk lesz: a filmeknek új formátumra kell áttérniük, és új 8K Blu-ray lemezekre kell írnódniuk, amely arra kényszeríti majd a felhasználókat, hogy új 8K Blu-ray lejátszót vegyenek. A Sharp a 8K legnagyobb úttörőjével, az NKH-val együtt tisztában van ezzel, és már most lázasan fejlesztenek új 8K-s vevőegységeket és 8K-s kamerákat, hogy a 8K-s ökoszisztémát a lehető leggyorsabban kényelmesebbé tehessék.

Ha nem érdekelnek a 8K-s TV-k, és inkább a 8K monitorok foglalkoztatnak, akkor sajnos a játék sem lesz könnyű (és olcsó sem). Mint fentebb már említettük, a 8K játék lejátszása a legerősebb hardvert követeli meg, amely még ma sem garantálja a grafikailag igényes játékok zökkenőmentes élményét. Meg kell várnunk a következő generációs grafikus kártyák és processzorok megjelenését.

Végül meg kell említenünk, hogy a Sharp nem csak szórakoztató elektronikát ígér 8K felbontásban, hanem orvosi, üzleti és egyéb területeket is szeretné megmutatni ezt a technikát. Idő kérdése és kiderül, hogy valóra válik-e mindez.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10