Oldal frissítése

Gyorstöltés (INFORMÁCIÓ): az egyes technológiák összehasonlítása

• Szerző: Szerkesztőség

A fizika törvényei megdönthetetlenek, így tehát képtelenség az akkumulátorcellák méretének végtelenségig történő kicsinyítése úgy, hogy amellett szeretnénk megőrizni az eredeti kapacitásukat. Amin viszont javíthatunk - a gyártók sikeresen próbálkoznak - a töltési folyamat sebességének gyorsítása. Az összes mobilkészülék gyártó másképp nevezte el a gyorstöltési funkcióját, ugyanakkor nem csak szabadalmazott technológiákat találunk a listán. Ebben a cikkben bemutatjuk az egyes gyorstöltési technológiákat, beleértve a sebességüket, előnyeiket és hátrányaikat.

Gyorstöltés

Gyorstöltés – TARTALOM

 1. Mi a gyorstöltés?
 2. Mely készülékek támogatják a gyorstöltést?
 3. A gyorstöltés egyes technológiái
 4. Qualcomm Quick Charge – Samsung, Xiaomi
 5. USB Power Delivery – Apple iPhone, Google Pixel
 6. Warp Charge – OnePlus
 7. Huawei SuperCharge
 8. Motorola TurboPower
 9. PumpExpress
 10. Gyorstöltés - utószó

Mi a gyorstöltés?

Az összes mobilkészülék akkumulátora többé-kevésbé ugyanolyan módon adja át az energiát az eszköznek. Ez egy fizikális folyamat. Az akkumulátor feltölt, ha elektromos áram halad keresztül rajta. A nagyobb áramerősség és a nagyobb feszültség gyorsabb töltést eredményez. De még így is fizikális határokba ütközünk. A töltés szabályozó feladata figyelni az akkumulátorba belépő- és az akkumulátorból kilépő áramot. A lehetséges túlmelegedés miatt nem mindig támogatott a teljes töltési teljesítmény, még ha elméletileg többszörösen gyorsabban is lehetne tölteni.

i Hogyan töltsünk helyesen? (ÚTMUTATÓ)

Fontos számolni az egyes csatlakozók határaival is. A klasszikus USB csatlakozás esetén a felhasznált USB technológia generációja is fontos. Az újabb USB 3.0 képes az általános 5 V-os feszültséggel, valamint 0,5 és 0,9 A áramerősséggel dolgozni. Az eredmény egy 4,5 W-os teljesítmény. A modernebb USB 3.1 abból a szempontból előnyösebb, hogy az USB Power Delivery használata során akár 100 W-os potenciális teljesítménnyel is számolhatunk. Ez az érték ugyanakkor USB-C konnektoron keresztül töltött notebookokra vonatkozik, pl. mint a MacBook Air vagy a Lenovo Chromebook.

Gyorstöltés
A gyorstöltés funkció sokak számára fontos lehet egy új okostelefon kiválasztása során. Forrás: gadgetmatch.com

Emellett manapság a gyártók próbálják elérni a gyorstöltést már a vezeték nélküli töltés során is, indukciós technológia felhasználásával. Nem kivételes tehát az a szituáció, amikor néhány modernebb okostelefon gyorsabb vezeték nélküli töltéssel rendelkezik, mint más okostelefonok vezetékes töltővel.

Az energia bevezetéséhez természetesen szükséges a választ adó töltőadapter, mely a szükséges teljesítménnyel képes feltölteni a készüléket. Néhány gyártó mellékeli a mobilkészülék mellé, más gyártók díjakat szabnak az ilyen típusú eszközök beszerzéséhez, ugyanis opcionális kiegészítőként értékesítik őket.

Mely készülékek támogatják a gyorstöltést?

A gyorstöltés nevű paraméter viszonylag friss. A széles körben használt "akkumulátor kapacitását" egészíti ki, mely a felhasználók számára nem kevésbé fontos. Manapság az összes gyártó igyekszik bekapcsolódni a versenybe, hogy a legmagasabb töltési teljesítményt támogathassa. A töltés közben felhasználandó nagyobb teljesítményt a gyártók általában a zászlóshajóik részére hagyják meg.

Az ilyen funkcionalitások integrációja és a gyorstöltők mellékelése elég sokat jelent, és egy magasabb árkategóriás telefon esetében ez nagyobb veszteséget jelent, mint egy 130.000 Ft alatti értékű telefonnál. Az egyes technológiák esetében megmutatjuk, mely gyártók használták fel a gyorstöltést sajátjukként.

A gyorstöltés egyes technológiái

Megtekintjük a leggyakrabban használt, gyorstöltést biztosító technológiákat, melyek a jelenben léteznek. Nem csak a technikai nézőpontok, de a felhasználásuk is különbözik. Némely technológia nem csak telefonokban, hanem notebookokban is használatos. Bemutatjuk őket, és emellett felsoroljuk előnyeiket és hiányosságaikat is.

Qualcomm Quick Charge – Samsung, Xiaomi

Az egyik leggyakrabban hasznát gyorstöltési technológia a Qualcomm cég Quick Charge technológiája - ők készítik egyébként a Snapdragon processzorokat is. A szabvány kompatibilitása ugyanakkor nem csak a Qualcomm chipekkel rendelkező eszközökre vonatkozik, hanem más processzorokkal ellátott készülékeken is használható Ebben az esetben a magas teljesítmény a feszültség növelésével érhető el. A Quick Charge a legújabb, 4.0-ás generációja visszamenőleg kompatibilis az előző generációkkal.

A Qualcomm Quick Charge előnyei és hátrányai

 • Széles körben használt szabvány
 • Visszamenőleges kompatibilitás az öregebb Quick Charge verziókkal
 • A Quick Charge 3.0 nem kompatibilis az USB-PD funkcionalitással

Támogatott márkák:

USB Power Delivery – Apple iPhone, Google Pixel

Ha létezik egy univerzális gyorstöltési szabvány, akkor az az USB Power Delivery, rövidítve USB-PD. Bármely gyártó felhasználhatja bármely, USB konnektorral ellátott készülékén. A nagy teljesítménynek köszönhetően nem csak okostelefonok, hanem USB-C porttal rendelkező notebookok töltésére is alkalmas. Mindegyik gyártó kicsit másképp használja ezt a szabványt.

A Cupertino-ban elhelyezkedő Apple cég limitálja az iPhon készülékeit. A gyorstöltés mindössze 0–79 %-os intervallumban folyik. A kiszerelésben gyorstöltő-adapter nem található, külön szükséges megvásárolni. A Google Pixel készülékek esetében a töltés 80%-os töltöttségi szint elérése után lelassul. Az USB-PD töltési teljesítmény 18 W-ra van beállítva.

Az USB Power Delivery előnyei és hátrányai

 • Univerzális szabvány sok eszköz esetében
 • A Google Pixel készülékek esetében a töltőadapter a kiszerelés tartalma
 • Az iPhone mobilkészülékek esetében a töltőadaptert külön szükséges megvásárolni

Támogatott márkák:

 • Apple iPhone
 • Google Pixel
USB-PD
Az USB-PD technológiát a Google Pixel mobileszközök is alkalmazzák. Forrás: techradar.com.

Warp Charge – OnePlus

Ez a gyorstöltési szabvány a OnePlus gyártóhoz tartozik. Nem ossza meg senkivel, ugyanakkor az Oppo VOOC technológia inspirálta. Az eredeti Dash Charge megnevezést Warp Charge-ra nevezték át a 2018-as év során, és a név cseréjével együtt a technológia is megújult. Az áramerősség 4-ről 5 A-ra emelkedett, a maximális teljesítmény pedig 20-ról 30 W-ra. A feszültséggel kapcsolatos okos megoldásnak köszönhetően a telefon töltés során nem melegszik fel annyira, mivel a feszültség csökkentett mennyiségben érkezik el hozzá.

A Dash Charge, Warp Charge előnyei és hátrányai

 • Nagyobb töltési sebesség
 • Az adapter az alapfelszereltség része
 • A telefon nem melegszik fel
 • Csak a OnePlus készülékek használják

Támogatott márkák:

Warp Charge
A Warp Charge technológiát az Oppo VOOC inspirálta. Forrás: oneplus.com

Huawei SuperCharge

A SuperCharge egy olyan technológia, mely a Huawei gyártó alá tartozik. A feszültség és az áramerősség az akkumulátor aktuális állapota szerint csökken. A legújabb generáció 10 V-os feszültséget és 4 A-es áramerősséget is támogatja, így nagyszerű 40 W-os teljesítménnyel rendelkezik. A Huawei SuperCharge kompatibilis az USB-PD technológiával.

A Huawei SuperCharge előnyei és hátrányai

 • Kompatibilis az USB-PD-vel
 • Az adapter a kiszerelés része
 • A konkurens technológiák nagyobb teljesítményt is képesek bemutatni

Támogatott márkák:

Huawei SuperCharge
A Huawei SuperCharge egy nagyon gyors technológia. Forrás: drscmedia.eu.


Motorola TurboPower

Ahogy a neve is mutatja, egy, az új Motorola készülékek számára kifejlesztett szabványról beszélünk. A TurboPower 30 a leggyorsabb változat 5 V / 5,7 A adatokkal, és 28,5 W-os teljesítményt kínál. A TurboPower emellett együttműködik a szabad Quick Charge 2.0 adapterrel és annak újabb verzióival.

A Motorola TurboPower előnyei és hátrányai

 • Kompatibilis a Quick Charge 2.0-val és annak újabb verzióival
 • Az összes Motorola telefon része
 • A konkurens technológiák nagyobb teljesítményt is képesek bemutatni

Támogatott márkák:

 • Motorola
Motorola TurboPower
Bár nem a leggyorsabb töltést kínálja, de biztosan értékeled majd, hogy a Motorola TurboPower az összes új Motorola készülék része. Forrás: coveragecritic.com.

PumpExpress

A PumpExpress gyorstöltési technológiát a tajvani MediaTek gyártónál találhatjuk meg. A PumpExpress a 2.0 verzióját éli épp az alacsonyabb kategóriás, MicroUSB vagy USB-C csatlakozóval ellátott telefonok esetében. A 3.0 verzió már magasabb minőségű, USB-C csatlakozóval ellátott telefonok számára fenntartott, mivel 5 A áramerősséget kínál. A legújabb, 4.0 verzió abban különbözik az előzőektől, hogy támogatja a vezeték nélküli, Qi technológiás töltést 15 W-os teljesítménnyel.

Azok a készülékek, melyek a PumpExpress 3.0 vagy 4.0 verziójú gyorstöltést támogatják, nagyjából 20 perc alatt feltöltenek 0-ról 75%-ra.

A PumpExpress előnyei és hátrányai

 • Túlmelegedés elleni védelem
 • Kompatibilis a Quick Charge 2.0 technológiával
 • Lassabb, mint az egyéb szabványok

Támogatott márkák:Támogatott áramerősség és feszültség Teljesítmény Szabadalmazott
PumpExpress 6 V / 5 A 30 W nem
DashCharge / Warp Charge 6 V / 5 A 30 W igen
USB Power Delivery 20 V / 5 A 100 W nem
Qualcomm Quick Charge 3,6–20 V / 3 A 28 W nem
Huawei SuperCharge 10 V / 4 A 40 W igen
Motorola TurboPower 5 V / 5,7 A 28,5 W igen

Gyorstöltés - utószó

Sok gyártó igyekszik felhasználni a saját szabványait, mások együttműködnek, vagy nyilvánosan hozzáférhető szabványokból merítenek. Nekünk, felhasználóknak az a fontos, hogy ne veszítsünk sok időt a készülékünk töltésével, ezért a gyártók jó versenyt tartanak fenn. Ha az éjszaka során töltünk, nem akadály számunkra egy másik töltés. Ebben az esetben inkább kényelmi kérdés, hogy egy rövid szünet során feltölthetjük-e a telefonunkat, pl. munkában vagy az utazás során. Örömteli hír, hogy a vezeték nélküli töltés és fokozatosan gyorsul.

i Érdekelhet még

A cikkben bemutatott technológiák aktuálisan is használatban vannak, és a jövőben biztosan számíthatunk a további javításokra, valamint az új technológiák megjelenésére. A vezeték nélküli töltés is megtalálja lassan az útját a fogyasztók felé, és ebben az esetben is növekszik a töltési teljesítmény.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15