Oldal frissítése

Milyen telefont vegyek 2024-ben?

Aktualizálva

A mobiltelefonok sok szempontból különböznek egymástól, és a megfelelő modell kiválasztása nem a legegyszerűbb feladat. Tanácsokkal látunk el, hogy mire figyelj, akár a munkához keresel egy nagy teljesítményű telefont, akár olcsóbbat a mindennapi használathoz, fotómobilt vagy nyomógombos modellt a nagymamád számára. Emellett áttekintjük a mobiltelefonok különböző kategóriáit, a fontos specifikációkat és a GYIK-eket, valamint olyan fogalmakat fedezünk fel, mint a fotómodul, az 5G és az eSIM.

Milyen mobilt vegyek? Néhány tipp a kiválasztáshoz:

 1. Döntsd el, hogy okostelefont (smartphone) szeretnél-e vagy hagyományos nyomógombos telefont.

 2. A nagy képátlójú kijelzőn élvezni fogod a multimédiás tartalmakat, játékokat, internetböngészést, de a nagyobb telefonokat nehezebb egy kézzel kezelni.

 3. Azokat az okostelefonokat, amelyekkel gyönyörű képeket készíthetsz, a fotómobilok között keresd.

 4. Ha olyan telefont szeretnél, amely minden időjárási viszontagság közt használható, válaszd az ellenálló, strapabíró modelleket.

 5. Az idősebbeknek szóló telefonok nagyobb nyomógombokkal és olvashatóbb kijelzővel, nagyobb betűmérettel rendelkeznek.

Milyen telefont vegyek?

A mobiltelefon kisokos fejezetei

Okostelefonok (smartphone)

Az okostelefonok nagy érintőképernyőt kínálnak, és operációs rendszerrel (iOS, vagy Android) futnak. Az operációs rendszer olyan alkalmazások elvén működik, amelyeket a gyártó vagy előre telepített a telefonra, vagy a felhasználó töltötte le azokat az App Store-ból vagy a Google Play-ről. Az alkalmazások gyakorlatilag korlátlan számú funkcióval látják el az okostelefonokat. Játékokat játszhatunk, jegyzeteket menthetünk, fényképeket szerkeszthetünk, minden feladatunkat kezelhetjük, vagy a banki alkalmazásokkal akár pénzünket is kezelhetjük.

Okostelefonok alapvető paraméterei

Kijelző

A telefon kiválasztása során az egyik első lépés a kijelző méretének megválasztása - a méretek az idő múlásával folyamatosan növekednek. Ezzel párhuzamosan maguk a telefonok méretei is nőnek, de nem olyan jelentősen, mint amilyennek tűnhet. A gyártók egyre vékonyabb kerettel rendelkező telefonokat fejlesztenek ki. Az ilyen eszközök esetében gyakran használt kifejezéssé vált a keret nélküli telefon elnevezés. Nagyobb kijelzőt helyeznek ugyanabba a testbe, ami praktikus és ugyanakkor jól mutat.

Ma az átlagos képarány 18:9 (vagy 19:9, 20:9 stb.), amely az elavult 16:9 képarányt váltotta fel. Az ilyen telefonok hosszúkásabb alakkal rendelkeznek, vagyis amíg magasabbá váltak, addig megtartották ugyanakkora szélességüket. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb kijelzőn több tartalom is elfér, ugyanakkor a telefonok jól illeszkednek a kézbe, mert nem olyan szélesek.

Általános formatervezési elem a kijelzőn található kivágás - az ún. notch. Szenzorszigetnek vagy kamerakivágásnak is nevezik, és az egyes telefonok esetében különböző alakja vagy elhelyezése is lehet. Funkcionális szempontból nem mindegy, hogy középen vagy oldalt helyezkedik el. Mindig ezekben a kivágásokban vannak elrejtve a szelfikamerák vagy érzékelők a telefon arccal történő feloldásához. De a gyártók legszívesebben teljesen megszabadulnának a kivágásoktól, hogy semmi se zavarja a kijelzőt. Ezért kísérleteket végeznek a kijelzők megjelenítő rétege mögötti kamerák kifejlesztésére. Azonban még várnunk kell a rendszeres értékesítésük bevezetésére.

Az okostelefonok kijelzőjének mérete

 • 4,4" vagy annál kisebb - ilyen képátlójú telefonokkal manapság ritkán találkozhatunk. A kategória képviselői közé tartozik például a masszív Cubot King Kong Mini vagy a nyomógombos Alcatel U3 2019.
 • 4,5"-5,4" - az ilyen képátlójú telefonokat fél kézzel is könnyedén kezelheted. Ezzel a kijelzőmérettel ritkán találkozhatunk, a kategória kevés képviselője közé tartozik az iPhone SE 2022, az iPhone 13 mini és az iPhone 12 Mini. Korábban ez a méret nagynak számított, manapság viszont inkább a kisebbek közé tartozik, mégis sok rajongója van.
 • 5,5"-5,9" - a képátlók, amelyek például 2015-ben még nagynak számítottak, de ma legfeljebb közepesnek tartjuk őket. Ebbe a kategóriába tartozik például az Asus Zenfone 9. Ennél a méretnél valószínűleg már problémákba ütközünk, ha egy kézzel szeretnénk vezérelni az eszközt, de bizonyos mértékig még így is működhet.
 • 6"-6,4" - sok felhasználó körében kedvelt képátló. Ez a méret ideális kompromisszumot jelent a könnyű kezelhetőség, valamint a filmnézés, a játék, az internetezés és egyéb tevékenységek között. Paradoxonnak tűnhet, de némelyik telefon, amelyik ilyen képátlóval rendelkezik, rendkívül kompakt is, ezért szerepelnek A legjobb mini telefonok című cikkünkben.
 • 6,5" és nagyobb - ezzel a képátlóval rendelkezik a legtöbb zászlóshajó, de sok középkategóriás telefon is. Előnyük természetesen a nagy kijelzőfelület és a nagyobb akkumulátor - ezáltal pedig az élettartam is hosszabb.

Ha azt gondolod, hogy a nagyobb képátló nagyobb készüléket is jelent, akkor tévedsz. Manapság sok mobiltelefon kerete olyan minimális méretűre van csökkentve, hogy egy közel ugyanakkora házba már nagyobb kijelzőt tudnak tenni. Az alábbi ábra két hasonló hosszúságú mobilt mutat. A jobb oldalinak azonban – hála a vékony keretnek – jelentősen nagyobb a kijelzője.

Példák vastag keretes telefonra:

Telefon Képátló A kijelző méret és a ház aránya Méretek Megjelenése éve
iPhone SE 2022 4,7" 65,4 % 138,4 × 67,3 × 7,3 mm 2022
Sony Xperia Z3 5,2" 70,9 % 146 × 72 × 7,3 mm 2014
iPhone 8 Plus 5,5" 67,4 % 158,4 × 78,1 × 7,5 mm 2017

Példák vékony keretes telefonra:

Telefon Képátló A kijelző méret és a ház aránya Méretek Megjelenése éve
iPhone 15 Pro Max 6,7" 89,8 % 159,9 × 76,7 × 8,3 mm 2023
Samsung Galaxy S24 Ultra 6,8" 89,9 % 162,3 × 78,1 × 8,9 mm 2024
OnePlus 11
6,7" 89,7 % 163,1 × 74,1 × 8,5 mm 2023
Realme 9 Pro 6,81" 91,4% 164,3 x 74,6 x 8,1 mm 2022
iPhone 13 Pro Max 6,7" 87,4 % 160,8 × 78,1 × 7,65 mm 2021


Tehát ha a kijelzőnél nagy képátló van feltüntetve, nem jelenti feltétlen azt, hogy péklapátról van szó. Nézd meg a telefon teljes méretét.

Kijelző-technológiák

Az OLED kijelzők jelenleg a legjobbak a piacon. Két kategóriájuk van, a használt mátrix alapján soroljuk be őket.

 • AMOLED – aktív mátrixú kijelzők. A többi megjelenítési technológiától leginkább az különbözteti meg őket, hogy nagyon hűen ábrázolják a fekete színt, aminek köszönhetően a többi nem veheti fel velük a versenyt a kontrasztok terén. Ehhez tartozik még a széles betekintési szög, alacsony akkumulátor-fogyasztás és rövid válaszidő.
 • P-OLED – passzív mátrixú kijelzők. Egyszerűbb és olcsóbb konstrukciók. Főként okosóráknál és kisebb kijelzőknél használják őket.
 • SUPER-AMOLED – a Samsung szabadalma. Az érintésérzékelők közvetlenül az AMOLED panelen találhatóak, ami lehetővé tette a Samsung számára, hogy minimálisra szűkítse telefonjainak AMOLED kijelzőit.

Az LCD kijelzők általánosságban több energiát fogyasztanak, mint az OLED kijelzők. Sokkal olcsóbb viszont a konstrukciójuk, éppen ezért az olcsóbb modelleknél gyakran találkozunk LCD kijelzővel.

 • Super LCD – a világos színek megjelenítésével tűnnek ki a többi közül, valamint alacsony fogyasztásukkal. Nagy előnyük az, hogy minimális távolság van a kijelző és a védőüveg közt.
 • IPS – nagyon hitelesen ábrázolja színek széles skáláját, a legjobb betekintési szögekkel. A legelterjedtebb technológia ez a mobiltelefonoknál, a középkategóriás készülékek nagyjánál ezt használják.
 • TFT – bár ez nem új technológia, főleg az alsó középkategóriás modelleknél tér vissza az utóbbi időben. Bár a minőség nem éri el az IPS panelek szintjét, gyorsabb a válaszreakciója, amelyet egyes felhasználók jobban értékelnek.
 • TN – régebbi LCD technológia, gyakran használják - főleg monitoroknál és asztali számítógépeknél. Nagyon olcsó a gyártásuk és magas fényerővel rendelkeznek, valamint kicsit alacsonyabb az energiafogyasztásuk. Hátrányuk viszont a rossz betekintési szög. Főként régebbi és olcsóbb telefonoknál és tableteknél találkozhatunk vele.

Kijelző oldalaránya

Számos oldalarány létezik. Alapvetően nem vonatkozik rájuk semmilyen korlátozás és a gyártók gyakran kísérleteznek is velük. A leggyakrabban azonban az alábbiakkal találkozni:

 • 18:9 – modern képarány, a mai okostelefonok túlnyomó többségére ez jellemző.
 • 18,5:9 – egyike az „úttörőknek”, amellyel a mobilgyártók kijöttek, hogy megkülönböztessék készülékeiket. De ez összességében egyáltalán nem számít és nem szükséges ódzkodni ettől a mérettől.
 • 19:9 – gyakori arány, amely gyakran még 19,5:9-ig (20:9) is növekszik. Minél nagyobb az arány, annál hosszabb a kijelző.
 • 16:9 – mára elavulttá vált arány, amely új telefonok esetén már nem használatos.
 • 4:3 – régebbi arány, amellyel a nyomógombos telefonoknál találkozhatunk.

Legelterjedtebb felbontások

Kijelző felbontásának megjelölése Kijelző felbontása
HD 1280 × 720 pixel
Full HD 1920 × 1080 pixel
WQHD 2560 × 1440 pixel
4K 3840 × 2160 pixel


Minél nagyobb a felbontás, annál élesebb a kép. A HD felbontás a legolcsóbb, legkisebb képátlójú telefonokra jellemző. A Full HD már szabványnak számít a középkategóriánál, ennél finomabb felbontást pedig a felső középkategóriánál és a csúcskészülékeknél találhatunk. A 4K felbontás még csak kísérletként jelent meg egy-két készüléknél. A táblázatban felsoroltakon kívül léteznek további értékek is.

A kijelző finomsága

A kijelző felbontása nem minden. Előfordulhat, hogy a 4K okostelefon kijelzőjén megjelenített képek elmosódottabbak, mint egy másik, csak Full HD felbontású okostelefon esetében. A különbség itt a kijelző finomságában lesz - ez nemcsak a felbontástól, hanem a képernyő méretétől, valamint az adott technológiától és az egyes kijelzők feldolgozásától is függ. Ezt ppi-ben (pixel per inch) adják meg, és általában minél nagyobb az érték, annál élesebb a kép. A telefonok esetében ez az érték átlagosan 350 - 400 ppi.

Kijelző frekvencia

Az elmúlt hónapokban az okostelefonok körében újabb számítógépes trendek jelentek meg. A megnövelt frissítési gyakoriságról beszélünk. A frissítési gyakoriság olyan érték, amely azt jelzi, hogy másodpercenként hányszor képes a telefon kijelzője új információkat megjeleníteni. Egészen a közelmúltig a klasszikus 60 Hz-es paneleket használták (ezért a videók többnyire 60 FPS értéken futnak, a kijelzők egyébként sem tudtak többet megjeleníteni).

Ma azonban már sokkal magasabb értékekkel találkozunk. A középkategóriás telefonok is rendelkeznek már 90 Hz-es panellel, míg a csúcsmodellek a 120 vagy akár a 144 Hz-es értéket is elérik. A megnövekedett frissítési gyakoriságot mindenhol felismerhetjük, a kezelőfelület simább böngészésétől kezdve a játékokig vagy az internetig. Kezdetben problémát okozott a megnövekedett fogyasztás, de ma a gyártók adaptív frissítési gyakoriságot alkalmaznak. A helyzettől függően 1 Hz-től a maximális értékig változhat, és ezáltal energiát takaríthat meg.


Hajlítható kijelző

Egyre többet lehet hallani a hajlítható kijelzőkről. Ez a technológia számos gyártó portfóliójába bekerült, és mindegyik kicsit másképp működik. Például a hajlítható Samsung Galaxy Z Fold5 úgy nyitható, mint egy könyv, míg a Samsung Galaxy Z Flip5 és a Motorola Razr a kagyló alakú telefonok modern képviselői. A Xiaomi pedig egy bizarr prototípust mutatott be. A Mi Mix Alpha telefonnak szó szerint minden oldala kijelző. Az Alpha-t azonban nem a nagyközönség számára történő értékesítésre tervezték.

RAM memória

A RAM memória befolyásolja a telefon általános teljesítményét, és a kiválasztás során az egyik fontos paraméter. Minél több RAM memóriával rendelkezik a készülék, annál gyorsabban futnak az alkalmazások és annál több műveletet végezhetünk egyszerre.

Mennyi memóriára van szükségem?

 • 1–2 GB – Ennyit találunk az olcsóbb és régebbi okostelefonoknál. A mai alkalmazásokhoz ez nagyrészt nem elegendő, és komolyabb terhelés során a rendszer akadozik majd, és nem reagál. Nem ajánljuk az ilyen kis operatív memóriát.
 • 3–4 GB – Manapság ez az alaptelefonok szabványa. 3-4 GB memória elegendő a kevésbé memóriaigényes webböngészéshez, zenehallgatáshoz és a mobil játékokhoz.
 • 6–8 GB - a középkategóriás okostelefonok, valamint néhány zászlóshajó normál értéke. Gyors reagálást biztosít a telefon nagyobb igénybevételt jelentő használata során is.
 • 12 GB és több - ez a kapacitás csak néhány zászlóshajóra és a vezető gamer telefonokra jellemző. Megbízhatóan száműzi a telefon darabos működésével kapcsolatos összes rémálmot, még akkor is, ha nagyobb igénybevételt jelentő feladatokat végzel vagy a leginkább memóriaigényes játékokkal játszol.

Processzor

Processzor magja

A processzor legfontosabb része, amely minden számításos műveletért felel. Az okostelefonoknál a magok száma általában 4 és 8 között mozog, és azt lehet mondani, hogy minél több mag, annál jobb. A több mag jobban megosztja egymás között a munkát, ezzel csökken az annak megoldására fordítandó idő.

Processzor frekvenciája

A frekvencia az utasítások azon számát mutatja, amelyeket a processzor 1 másodperc alatt képes végrehajtani. GHz-ben van megadva. Minél nagyobb a frekvencia, annál hatékonyabb a processzor. Az általános alapvető frekvenciaértékek 1,8 GHz-től 2,8 GHz-ig terjednek. Manapság az is gyakori, hogy egy magot erősebbé tesznek (Prime), és kevésbé erőteljesekkel egészítik ki. A gyártók így egyetlen magon keresztül szilárd teljesítményt érnek el, ami gyakran problémát jelent a nyolc magos processzoroknál.

Processzor modell-megjelölése

Gyakorlatilag az egyetlen adat, amely alapján megjósolható a telefon teljesítménye a tesztek és benchmarkok átnézése után. Például egy modern négymagos chip nyugodtam lehet nagyobb teljesítményű, mint egy elöregedett nyolcmagos.

Mesterséges intelligencia

Különösen az új csúcskategóriás telefonok esetében egyre gyakrabban találkozunk a mesterséges intelligenciával. Mi is ez valójában? A telefon processzorában található egy extra feldolgozó egység vagy egy kód, amely például megkönnyíti a fényképezést vagy az energiatakarékosságot. A mesterséges intelligenciával az olyan hangasszisztenseknél is találkozhatunk, mint a Google Assistant (Google), Alexa (Amazon), Siri (Apple), Bixby (Samsung), stb.

Legismertebb gyártók


Qualcomm
A processzorokat és grafikus gyorsítóegységeket elsősorban multitasking-képességük miatt dicsérik, és azért, amilyen teljesítményt nyújtanak játékok játszásakor. A vállalat 2005 óta gyárt processzorokat és azóta gazdag mobil-mérnöki tapasztalatokat szereztek. Snapdragon processzoraikat a legnagyobb gyártók zászlóshajóiban használják, mint amilyen a Google Pixel tiszta Androiddal, a Xiaomi Mi vagy a Samsung Galaxy S néhány modellvariációja.

 • Snapdragon – mobil chipset megjelölése. Ide tartozik főként a Cortex CPU és az Adreno grafikus processzor, valamint a Hexagon mesterséges intelligencia processzor vagy a mobilinternet fogadására szolgáló modemek. A fényképezőgép-szoftverfunkciók népszerűsítése óta ide tartozik a Spectra fotóprocesszor is.
 • Cortex - az egyes processzormagok megnevezése. A legerősebbek közé tartozik a 2,4 GHz-es Cortex A78, vagy az új Prime X sorozat a Corex X1-gyel. Ennek frekvenciája akár 2,84 GHz is lehet.
 • Adreno – grafikus gyorsítóegységek, amelyek hasonló funkciót látnak el, mint a grafikus gyorsítókártyák a laptopokban és asztali számítógépekben.


Apple
Az Apple a keze ügyében tartja a processzorait, és a szoftverrel való tökéletes együttműködésre támaszkodik.

 • Apple A – a telefon és tablet processzorok megjelölése. Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max készülékeket Apple A17 Pro lapkakészlet hajtja.
 • Apple M – olyan processzorcsalád, amely asztali számítógépeket (MacBook, iMac, Mac mini és iPad Pro) hajt. Ugyanazon az architektúrán alapul, mint a hagyományos mobil processzorok, és egyes vélemények szerint az Apple végül az iPhone-okba is beépíti majd.


Samsung
A koreai gyártó is fejleszt olyan processzorokat, amelyeket a piacunkon található legjobb telefonjaiban használ. De nem csak a saját chipkészleteit használja. Az Egyesült Államokban és más piacokon a Qualcomm processzoraival egészíti ki csúcsmodelljeit. Teljesítményük és egyéb paramétereik tekintetében egyenértékűek.

 • Exynos – chipsetek közvetlenül a Samsung-tól. A fejlett grafikus chipnek köszönhetően képesek 3D-s játékok lejátszására és a 4K UHD felbontás feldolgozására.


MediaTek
A MediaTek egy tajvani processzorgyártó, a Qualcomm egyik fő konkurense. Portfóliójában az olcsó processzoroktól a középkategória részére felturbózott chipeken keresztül a futurisztikus X-series-ig minden megtalálható, ez utóbbi 3 GHz frekvenciát is nyújthat. Számos eredeti funkcióval büszkélkedhetnek, mint például a szabadalmaztatott MiraVision. A processzorok rendkívül népszerűek a kínai gyártóknál - a legismertebb közülük a Xiaomi és a Meizu.

 • Helio – a vállalat legújabb büszkesége. Maga a gyártó a jövő processzorának nevezi.


HiSilicon
A kínai cég a Huawei óriásvállalat tulajdona. A legnagyobb nyomtatott áramkörgyártóról van szó a kínai piacon, ezáltal remek háttérrel rendelkeznek az új technológiák fejlesztéséhez. A többi ázsiai gyártóval szemben nem a magok számának emelésével növeli a teljesítményt, hanem magukat a magokat javítják fel.

 • Kirin 900 – a legújabb olyan mobilprocesszor-sorozat, amelynek tagjait kizárólag a Huawei és a Honor okostelefonjaiban és tabletjeiben használják.
 • Kirin 600/700 – általános használatra tervezett processzorok sorozata. Teljesítményük alapján a középkategóriába sorolódnak, legfőbb előnyük gazdaságos működésük.


NVIDIA
A grafikus kártyák területéről ismert játékos pár évvel ezelőtt kezdett bele a mobilprocesszorok gyártásába, és egyértelműen kijelenthetjük, hogy nincsenek lemaradva a konkurenciához képest. Az nVidia processzorok elsősorban játékok játszása során nyújtott teljesítményükkel tűnnek ki. A legmodernebb Tegra X1 egy négymagos chipset 256 magot tartalmazó grafikus egységgel, így ezt használják a hordozható nVidia SHIELD Android TV játékkonzolban is.

 • Tegra K1 – a processzort telefonok hosszú sora használja, főként viszont az nVidia SHIELD tablet, amelyen szuper számítógépes játékokat lehet játszani, mint amilyen a Half-Life vagy a Knights of the Old Republic.

Akkumulátor

Az akkumulátor üzemidejét mAh mértékegységben - miliamperórában szokták megadni. Minél magasabb a szám, annál magasabb a kapacitása. Az általános akkumulátorkapacitás, amely egy napos működési időt biztosít, az körülbelül 5000 mAh. Az 5500 mAh körüli értékűek átlag feletti akkumulátornak mondhatók, amivel a telefonok hosszú ideig működnek egy töltéssel.

Választás során további aspektusokat is figyelembe kell venni, amelyek befolyásolhatják a merülés sebességét, főként a kijelző méretét, processzor teljesítményét és az adatfunkciók használatát. Annak érdekében, hogy az egyes telefonok akkumulátor-idejének összehasonlítása minél objektívebb lehessen, a rendelkezésre állási időt szokás megadni. Azt laboratóriumi körülmények közt tesztelik, és semmiképp sem reális működési időt mutat. Ez a maximális lehetséges idő, amelyet a telefon kibír bekapcsolt állapotban egy töltéssel.

Sok telefon támogatja a gyorstöltést, ami nem jelent mást, mint a telefon gyors feltöltését. A 15 W-os és annál nagyobb értékkel rendelkező eszközt gyorstöltőnek tekinthetjük, de néhány mobiltelefon 65 W-os töltést is kínál. Így néhány tucatnyi perc alatt feltölthetjük az akkumulátort.

A drágább telefonoknál vezeték nélküli töltés funkció is elérhető. Ez akkor igazán hasznos, ha nem akarsz állandóan kábeleket keresni, csatlakoztatni. Mára ezt a típust már jópár márka támogatja, és egyre többnél lesz elérhető a jövőben is. Másik előnye, hogy az ún. dokkolóval akár okosóra is tölthető. Az utóbbi időben vezetéknélküli kivitelű power bankok is megjelentek. Ezek a vezetéknélküli power bankok, mint pl. a Samsung Wireless Battery Pack ugyanúgy működnek, mint hagyományos társaik. Többet is megtudhatsz a Hogy működik a vezeték nélküli töltés? című cikkünkből.

Egy másik újdonság a fordított töltés. Erre egyre több vezeték nélküli töltésre képes telefon alkalmas. A fordított töltés a telefonodból csinál vezeték nélküli töltőt. Töltsd fel a barátod akkumulátorát vagy az okos kiegészítőket útközben. A fordított töltést jelenleg pl. a Samsung Galaxy S22 5G (és az S22 Ultra, valamint az S22+ is) vagy a Xiaomi 12 Pro telefonok támogatják.

Kamera

A mobiltelefon kiválasztása során fontos tényező a kamera. A legjobbak támogatják a magas dinamikatartományt (HDR), sötétben is jó fényképeket készítenek, és optikai nagyítással képesek ráközelíteni a távoli tárgyakra.

Első/hátsó oldali fényképezőgép

Legyen szó okostelefonról vagy akár hagyományos nyomógombosról, ma már mindben van hátoldali kamera – gyakran kettős vagy akár hármas is. Ez általában nagyobb felbontású, nagyobb fényerejű és szélesebb objektívű, hogy lehessen vele fényképezni a természetet és a környezetet is. A szelfikészítésre az előlapi, gyakran már szintén dupla fényképezőgép szolgál.

Több kamera

Ma már minden modern okostelefonnak több kamerája van. A fő (szélesvásznú) lencsén kívül más típusokkal is találkozhatsz, amelyek mindegyike valami másban jeleskedik. A leggyakoribbak:

 • Ultraszéles látószögű lencsék - nagyobb területek (pl. panorámaképek) fényképezéséhez. Gyakran 120°-nál nagyobb látószöggel büszkélkedhetnek.
 • Teleobjektív - távoli tárgyak fotózására használják. Mivel széles látószögű vagy ultraszéles látószögű objektívvel történő nagyításkor torzulás és elmosódás következik be, ezért többek között optikai zoomot is találunk a teleobjektíveken.
 • Makró kamera - Nagyon közeli és kicsi témák megörökítésére alkalmas. Gyakran használják pl. virágok vagy rovarok fényképezésére.
 • Mélységérzékelő kamera / ToF érzékelő - a mélységérzékelő kamerát, vagy annak továbbfejlesztett 3D-s variánsát a ToF kamerát a fénykép különböző mélységrétegeinek felismerésére használják. Ezután a rétegek könnyedén szétválaszthatók és külön kezelhetőek. Példa erre a népszerű bokeh.

Felbontás

A pixelek száma, amelyeket az elkészült kép tartalmazni fog. Nem ez az egyetlen tényező, amely alapján egy fényképezőgép minőségét meghatározni érdemes, mivel a minőséget elsősorban a képérzékelő chip mérete határozza meg, és 14-28 Mpx között ráadásul nincs semmilyen különbség. Még a legjobb telefongyártók némelyike is inkább a kisebb felbontású fényképezőgépek mellett dönt – lásd az iPhone 14 (12 + 12 + 12 Mpx). De például a Samsung Galaxy S24 Ultra 200 Mpx-es érzékelőt használ.

Nagyfelbontású fényképek nyomtatásához jobb a magasabb felbontás, viszont ezeknél ismét inkább a képérzékelő mérete határol majd be, és lesz ezáltal gyengébb minőségű a kép a tükörreflexes készülékkel készítettnél.

Fényerő és rekesz

A kamera fő paramétere nem csak a megapixelek száma (MPx), hanem a fényerő is. Ez utóbbit "f" betűvel jelöljük. Az utána lévő szám adja meg az objektíven való áthaladás során történő fényveszteséget. Minél kisebb a szám, annál jobban tud megküzdeni a készülék a fényhiánnyal, ami nélkülözhetetlen, ha éles képeket szeretnénk kapni, nem csak sötétedéskor. A nagyobb fényerő okozza egyebek mellett a gyönyörű elmosódott hátteret, amelyet mindannyian annyira szeretünk. Az okostelefon szokásos rekeszmérete f/1,8 - f/2,4 körül van. A legjobb eszközök f/1,5 rekeszméretet adnak meg.

Videó

A mobilos fényképezőgépek nagy felbontású videófelvételt is tudnak rögzíteni, gyakran számos funkcióval ellátva, mint amilyen a slow-motion vagy a time lapse. A telefonok többsége Full HD felbontásban rögzít, a jobban felszerelt modellek a 4K-val is elbírnak, míg az abszolút csúcs modellek akár 8 K-val is.

A videóknál fontos paraméter a képkockák másodpercenkénti száma is (FPS). Gyakori érték a 30 vagy 60 másodpercenkénti képkocka. Ha a telefon 60 FPS-es Full HD-ra képes, akkor a felvétel zökkenőmentesebb lesz, mint a 30 FPS-es Full HD-s. A slow-motion üzemmmódok különleges esetnek számítanak. Nagyon magas képkockasebességgel képesek videófelvételt készíteni (pl. 240 FPS).

HDR és jelenetek

Arra való tekintettel, hogy a fényképezőgépek inkább automatikusan, mint manuálisan működnek, számos jelenet-üzemmódot tartalmaznak sokfajta eshetőségre felkészülve.

 • A HDR az a funkció, amelyet a fényképezés során mindig is használtak, és mostanság találja meg a helyét a digitális fényképezés területén is. Több különböző expozícióval készült fénykép kombinációjáról van szó, a cél egy nagykontrasztú kép elkészülése.
 • A panoráma üzemmód lehetővé teszi széles fényképek rögzítését, például a kilátótoronyról való teljes kilátás megörökítését.
 • A portré üzemmód emberek fényképezésére való, a legkisebb rekeszbeállítást használja, elmosódott háttérrel.
 • A makro üzemmódot kisebb objektumok fényképezésénél használjuk, például virágok vagy bogarak megörökítésekor.
 • Stabilizálás

  Mivel mobillal való fényképezéskor rendkívül ritkán használunk állványt, így minden fényképezőgép képstabilizátorral van felszerelve. Két kategóriája van, az elektronikus (EIS) és az optikai (OIS). Az olcsóbb modellek elektronikus stabilizátorral rendelkeznek, amely csak növeli az ISO érzékenységet a rövidebb expozíciós idő elérésének érdekében. Az elektronikus stabilizációval készült kép elméletileg rosszabb is lehet, mint ha anélkül készült volna. Az OIS viszont lényegesen jobb eredményeket produkál, mivel magába a fényképezőgépbe van beépítve. Néhány telefon mindkét technológiát együttesen használja, így jön létre a hibrid stabilizáció.

  Autofókusz

  Bármilyen jobb fényképezőgépnek támogatnia kellene az automatikus képélesítést (autofókuszt). A jobb telefonok lézerrel segítik a rövidebb távolságra való fókuszálást, és a tetszőlegesre pedig fázisdetektálással (PDAF), a legjobb készülékek a két mód kombinációját használják. Az iPhone telefonoknál a PDAF megfelelője a Focus Pixels.

  ToF technológia

  A ToF (Time-of-Flight) technológia vagy az azon alapuló szenzorok nagyon elterjedtek a legújabb telefonoknál. Fejlett mélységérzékékelőkről van szó, amelyek fénysugarak vagy ultrahang segítségével mérik az egymás és a látómezőben lévő tárgyak közötti távolságot. Csak 1% -os maximális hibaaránnyal működnek, míg a hagyományos kettős kamerák hibaaránya akár 10%. A ToF érzékelő így sokkal pontosabb a bokeh vagy fókusz effektus létrehozásához. Egy másik cikkünkből többet megtudhatsz a Time of Flight érzékelőről.

Kapcsolódás és szenzorok

Kapcsolódás

 • LTE/4G

A jelenlegi okostelefonokból már semmiképp sem szabadna hiányoznia a gyors LTE Internet-támogatásnak. Vigyázni kell azon készülékekkel, amelyek támogatják ugyan az LTE-t, nem értik meg egymást viszont a magyar frekvenciákkal. A helyi LTE hálózatok nagy része 800 MHz frekvencián fut. Technikai paramétereinkben általában megtalálható az információ, hogy az adott készülék támogatja-e az "itthoni" LTE-t vagy nem.

 • 5G

Az 5G-s telefonokhoz szükséges 5G hálózatok kiépítése már megkezdődött az egész világon, de egyelőre nem eléggé elterjedt szabvány a mobilhálózatok között. Csakúgy, mint más országokban, Magyarország tekintetében is jelenleg alig találkozni 5G-vel, kivéve a kifejezetten fenntartott tesztterületeket. Néhány év múlva azonban az 5G válhat szabvánnyá a nagy átviteli sebesség biztosításában a városokban, falvakban és a legfélreesőbb helyeken is.

 • GPS

A Globális Helymeghatározó Rendszerhez való csatlakozás lehetővé teszi, hogy pár méteres pontossággal követhesd helyzetedet bárhol a Földön.

 • WiFi

Csatlakozási lehetőség az Internethez a WiFi vezetéknélküli hálózat segítségével.

 • Bluetooth

Vezeték nélküli kommunikáció a telefon és egyéb eszközök között, főként hangszórókkal és fej-/fülhallgatókkal. Minél magasabb verzió, annál gyorsabb kapcsolódás és alacsonyabb fogyasztás.

 • NFC

Két elektronikus készülék kommunikálási módja. Kétirányú adat- és információátvitelre szolgál. A jövő technológiájaként szokás emlegetni, és leginkább a mobillal való fizetésre használatos. Nálunk pl. a Google Pay, Apple Pay és egyéb fizetési rendszereket részesítik előnyben. A mobilt elég csak hozzáérinteni a terminálhoz, hasonlóan, mint az érintéses plasztik kártyák esetén.

 • Infraport

Infravörös sugárzás segítségével történő adatátvitelre szolgál. Ma már nem használják túl gyakran mobiltelefonoknál, a Bluetooth és az NFC váltotta fel. Továbbra is használatos viszont mindenféle elektronikai eszköz távirányítójánál, mint amilyenek a TV-k, klímák, otthoni zenelejátszók, stb.

 • USB-C / Lightning / Micro USB

Foglalatok adatkábel csatlakoztatásához. A kábel a telefon töltését vagy számítógéphez való kapcsolását szolgálja.

USB-C – Az USB modern verziója, minden új okostelefonnál ezt használják.

Lightning – Kizárólag iPhone telefonoknál használják.

Micro USB – A korábban legelterjedtebb típus, főként Androidos telefonoknál még mindig gyakori. Fokozatosan kezd azonban eltűnni, mert ez a mára elavulttá vált csatlakozó lassú és aszimmetrikus.

 • USB OTG

További perifériákat szeretnél csatlakoztatni a mobiltelefonhoz? Akkor biztosan nagyra fogod értékelni az USB OTG (On-The-Go) szabvány jelenlétét, amely tovább bővíti a telefon csatlakoztatási lehetőségének körét. Egy speciális átalakítóval az USB-C / Micro USB csatlakozó klasszikus „nagy” USB csatlakozóvá alakítható, így külső pendrive-ot, merevlemezt (amelyhez pl. USB elosztóról szükség lehet további energiára) vagy SD-kártyaolvasót csatlakoztathatsz. Bizonyos esetekben az Ethernet port, a vezetékes billentyűzet vagy egér is hasznos lehet.

Szenzorok

 • Barométer

Légnyomásmérő. Rendkívül hasznos kis kiegészítője a mobiltelefonoknak.

 • Fényszenzor

Ha nem szereted, hogy folyton állítgatni kell a telefon fényerejét, a fényszenzornak köszönhetően a készülék nélküled is megoldja, hogy az adott körülmények között láss mindent, amit szeretnél.

 • Mozgásérzékelő (gyorsulásmérő) és giroszkóp

A telefon mozgását és pozícióját kísérik figyelemmel. Főként a játékoknál vesszük hasznát, de hasznos segítőtársak lehetnek a mindennapokban - pl. a mobilos vízmérték.

 • Mágneses iránytű

Az égtájak meghatározásához használhatjuk, a Föld mágneses mezője alapján tájékozódik.

 • Közelségérzékelő (proximity sensor)

Nagyon fontos érzékelő minden telefonban. Ha közelíted a telefont az arcodhoz beszéd közben, lezárja a képernyőt, hogy ne nyomhass meg akaratlanul valamit az arcoddal, vagy szakíthasd meg a hívást.

Belső tárhely és memóriakártyák

Főként azoknál a telefonoknál, amelyeknek nem bővíthető kártyával a tárhelye, légy körültekintő, és válassz inkább olyat, amelynek nagyobb a belső tárhelye. Választáskor azt is vedd figyelembe, hogy a felhasználható tárhelybe nem tartozik bele az a hely, amelyet az operációs rendszer foglal le. Amennyiben 16GB tárhelyű telefont vásárolsz, számolj vele, hogy egy átlagos oprendszer kb. 4-5 GB helyet foglal le, ami azt jelenti, hogy 11-12 GB hely marad az adataidnak. Az Androidos telefonoknál ráadásul eltérhet a rendelkezésre álló tárhely a gyártó és a modell függvényében, mivel mindegyik más-más alkalmazásokat telepít fel előre a telefonra, és saját grafikus felhasználói interfészt használnak.

A piacon az alábbi tárhelyekkel találkozhatunk:

 • 16 GB-ig – Kisebb igényű felhasználók számára. A telefonon csak pár alkalmazás fér el.
 • 32 GB – Néhány alkalmazáshoz és kevésbé igényes felhasználásra.
 • 64 GB – Több tucat alkalmazáshoz, játékhoz, zenei albumhoz, pár filmhez. A felhasználók nagy része számára elegendő lesz.
 • 128 GB – Párszáz alkalmazáshoz, több tucat játékhoz és filmhez. Intenzív használathoz ajánljuk.
 • 256 GB – Több tucat film, játék, alkalmazás elfér rajta, a legigényesebb felhasználókat is kielégíti.
 • 512 GB - 1 TB – azoknak ajánlott, akik sokat fényképeznek, 4K-s felvételeket készítenek vagy több száz, nagy tárhely igényű alkalmazást használnak.

Tipp: Ha a telefonodon kevés tárhely van, azon úgy segíthetsz például, ha törlöd a fotók biztonsági másolatát (pl. a Google Fotóknál) a telefonodról. Nem fogod elveszíteni őket, online továbbra is elérhetők lesznek, csak nem fognak helyet foglalni a mobilodon.

Anyagfelhasználás

Az anyag, amelyből a telefont készítették, fontos szerepet játszik annak kinézetében, élettartamában és árában.

 • Műanyag – a műanyag telefonok aránylag könnyen törnek, főként az olcsóbb modellek készülnek teljes mértékben műanyagból. Műanyagot használnak gyakran a fényképezőgép lencséjeként.
 • Alumínium – a drágább és prémium telefonok általában alumíniumötvözetekből készülnek. A középkategóriás mobiloknál alumínium és műanyag kombinációjával találkozunk gyakran, vagy megmunkált felületű polikarbonáttal.
 • Üveg – főként prémium-kategóriás telefonok hátlapjának kialakításához használják.
 • Rozsdamentes acél – többnyire a kerethez használják, pl. az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max esetében.
 • Titánium - az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max készülékek keretét készítik ilyen anyagból, valamint a Samsung Galaxy S24 Ultra keretét is. A titánium könnyű és tartós, de könnyebben karcolódik.

Hasznos funkciók

Ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerés

Ha félted a telefonodban tárolt adataidat, ezen funkciók magasabb szintű biztonságot garantálnak. Az ujjlenyomat-leolvasó szokásos helye a telefon hátulja, vagy elől a kijelző alatt, esetleg egyből a kijelzőn.

AI Assistant

Az Al Assistant minden operációs rendszerbe beépített funkció. Kikeresi neked a legközelebbi éttermet, vagy pár szó alapján felhív egy adott kontaktot. Az iOS-ben az asszisztenst Sirinek hívják, a Google pedig Google Asszisztensnek nevezte el a sajátját.

Értesítő LED

Tetszőleges színnel világít abban az esetben, amit beállítottál. Mindenképp hasznos eleme a mobiltelefonnak! Ennek ellenére egyre kevésbé fordul elő, s az új 2021-es telefonoknál inkább kivétel lesz.

FM rádió

A telefonok nagy része a fülhallgatót rádiójelvevőként tudja használni. A kedvenc adódra tekerhetsz, bárhol is vagy, anélkül, hogy csatlakoznod kellene az internethez.

Dual SIM

Azon telefonokat, amelyekben két SIM kártya is használható egyszerre, Dual SIM-es telefonoknak nevezzük. Az egyik kártyán lehet hangátviteli előfizetés, a másikon adatátviteli, vagy használhatod két szolgáltató szolgáltatásait egyidőben. Számos telefon lehetővé teszi, hogy az adatátviteli szolgáltatásokat csak egy SIM slotnál vedd igénybe. A Dual SIM készülékek között is vannak érintőképernyősek és billentyűzetesek.

eSIM

Az eSIM támogatásnak köszönhetően ma már nem szükséges valódi SIM-kártyát helyezni a telefonba s a megfelelő méret miatt aggódni (SIM / micro SIM / nano SIM). A telefon beépített chipje, amely a hagyományos SIM-kártyát helyettesíti, lehetővé teszi bármilyen telefonszám rögzítését az eSIM profil egyszerű küldésével a szolgáltató hálózatán keresztül. Több eSIM profil esetén azonban csak egy használható (egyelőre).

Nagyobb ellenállás

A nagyobb ellenállású telefonokat bizonyos mértékig használhatod kedvezőtlenebb körülmények között - porban vagy nedvességben, nem fog ártani nekik. Az ellenállóság mértéke általában a védettség mértékében meghatározott, pl. IP67 vagy IP68. Az első szám azt mutatja, mennyire áll ellen a por behatolásának, a második szám a vízzel szembeni védettséget takarja. Egy IP67 védettségű telefont mondjuk fél órára vízbe meríthetsz, maximum 1 méter mélységben, ez sem, és az eső sem fog ártani neki. A kültéri sportokhoz szükséges ütődés esetére vonatkozó védettség az alapján deríthető ki leginkább, hogy vannak-e gumiütközők a telefon testén.

Desktop (asztali) mód

Ha gyakran dolgozol a mobiltelefonoddal utazás közben is, de néha monitorhoz is hozzá tudsz férni, és PC-hez hasonló hordozható munkaállomást szeretnél létrehozni, akkor értékelni fogod a desktop/asztali módot. Bizonyos telefonokat, különösen a magasabb sorozatú, nagyobb teljesítményű telefonokat, speciális elosztó segítségével lehetséges monitorhoz, billentyűzethez, egérhez és egyéb perifériákhoz csatlakoztatni. Ez bizonyos mértékig olyan asztali számítógépet eredményez, amely a mobiltelefon teljesítményét használja ki. Jó példa erre a Samsung DeX Station a Galaxy S szériában és a Desktop Mode a Huawei Mate modellekben.

Google szolgáltatások

A Google szolgáltatások kérdése csak az utóbbi időben vált jelentősebbé az Android okostelefonok használói számára, az USA és Kína közötti vita miatt, melynek eredményeként a Huawei-nek megtiltották a Google szolgáltatások használatát a Huawei telefonokon. A Huawei-nek ezért új processzorokkal felszerelt telefonjait saját mobil szolgáltatásokkal kell ellátnia. Ezért jelenleg az Android telefonoknál két lehetőség közül választhatunk:

 • Google Mobile Services – egy ismerős felület hozzáféréssel az összes Google-alkalmazáshoz, beleértve a Google Play áruházat is. A GMS az Android okostelefonok túlnyomó többségén megtalálható.
 • Huawei Mobile Services – a Huawei saját felülete, amely nem engedélyezi a Google alkalmazások vagy a Google Play áruház használatát. A Huawei ezeket az alkalmazásokat saját ökoszisztémájával váltja fel. Bővebben a Huawei Mobile Services-ről szóló cikkünkben olvashatsz, ahol ezeket a szolgáltatásokat ki is próbáltuk. A Huawei Mobile Services körülbelül 2020 kezdete óta minden újabb Huawei okostelefonon megtalálható.

Milyen mobilt használ egy...

Mobil lányoknak

• Minőségi kamera
• Keret nélküli kijelző
• Legalább 6,1"-os képátló

Menedzser mobil

• Nagy kijelző
• Vezeték nélküli töltés
• Nagy teljesítmény

telefon kockáknak

• Kiemelkedő teljesítmény
• Rengeteg funkció
• Min. 256 GB memória

telefon fotósoknak

• OIS kamera
• 512 GB körüli tárhely
• Hármas kamerarendszer

telefon játékhoz

• Kiemelkedő teljesítmény
• Min. 6,5"-os kijelző
• Gyorstöltés

hagyományos telefon

• Fizikai nyomógombok
• Dual SIM
• FM rádió

outdoor telefon

• Víz- és ütésálló
• Nagy teljesítményű akkumulátor
• LED-es zseblámpa

telefon idősebbeknek

• Fizikai nyomógombok
• SOS gomb
• Nagyobb teljesítményű akkumulátor

telefon gyerekeknek

• Érintőkijelző
• Alacsonyabb ár
• Nagyobb akkumulátor

telefon sportoláshoz

• Vízálló
• Bluetooth
• GPS

telefon VR-hez

• 500 PPI körüli finomság
• Alacsonyabb tömeg
• Giroszkóp

telefon filmfelvételhez

• Kamera elektronikus képstabilizátorral
• Min. 512 GB memória

Mobiltelefonok alapvető kategóriái

okostelefonok (smartphone)

Okostelefonok (smartphone)

 • Internetcsatlakozás
 • Nagy érintőkijelző
 • Fényképezőgép, zenelejátszó
 • Operációs rendszer
 • Számos alkalmazás és magasabb szintű funkció

Az okostelefonok a mai piacon a legfejlettebb technológiájú készülékek. Széles képátlójú, érintős képernyőjük miatt ideálisak videók lejátszásához, játékokhoz, könyvek és emailek olvasásához, nem utolsó sorban pedig az internet böngészéséhez. A modern okostelefon általános felszereltségének része a fényképezőgép is, amely ma a legjobb modelleknél eléri az általános kompakt fényképezőgépek színvonalát.

Előnyök és hátrányok
 • Nagy kijelző
 • Érintéses kezelés
 • Számos funkció
 • Jó minőségű fényképezőgép
 • Nagyobb méret
 • Hamarabb lemerül
 • Kisebb mechanikai védettség

Okostelefonok operációs rendszere

Az interneten található számos szenvedélyes vita mutatja, hogy talán minden felhasználó eltérően határozza meg a "legjobb" operációs rendszert. Amennyiben még nem döntöttél, melyik OS-t választod, elkészítettünk számodra egy jól átlátható kalauzt: Mobil operációs rendszerek összehasonlítása.

Okostelefonok ár alapján

Csúcskategóriás telefonok

Okostelefonok 180 000 Ft-tól

Prémiumkategóriás telefonok, a legjobb paraméterekkel. Ebben az árkategóriában gyakorlatilag már nem találkozhatsz sima műanyag konstrukcióval, a minőségi anyagok számítanak standardnak, mint amilyen a fém és az üveg. Az olcsóbb modellekkel szemben ezeknél nincsenek kompromisszumos megoldások. Csúcskategóriás fényképezőgépet kapsz, hibátlan kijelzőt, extrém módon hatékony processzort és több RAM-ot.

Amennyiben a lehető legjobbat akarod, ami mostanság a piacon van, prémium-kategóriás telefont válassz. Így abban is biztos lehetsz, hogy az elkövetkezendő évek modelljei közt is megállja majd a helyét.

Előnyök és hátrányok

 • Maximális teljesítmény
 • Első osztályú kijelző és fényképezőgép
 • Elsőrangú konstrukció
 • Hosszabb időn keresztül számíthatunk aktualizálásra
 • Magasabb ár

Felső-középkategóriás okostelefonok

Okostelefonok 120 000 és 180 000 Ft között

Az ún. felső-középkategóriás okostelefonok egy általános okostelefon és egy prémiumkategóriás modell közötti határmezsgyén mozognak. Nagyon gyakori a minőségi konstrukció, amely gyakran vetekszik a legjobb telefonokéval. A prémiumkategóriás telefonokkal szemben az alacsonyabb ár elsősorban a rosszabb fényképezőgépben jelenik meg, gyengébb processzorban, kisebb, de az igényeket teljesen kielégítő munkamemóriában, és a kijelző nem éri el a csúcsmodellek minőségét. Ebbe a kategóriába kerülnek viszont gyakran az előző év zászlóshajói.

Ha tökéletesen kidolgozott és megfelelően nagy teljesítményű telefont szeretnél minőségi fényképezőgéppel, de fontos számodra az ár is, válassz ebből a kategóriából.

Előnyök és hátrányok

 • Minőségi konstrukció
 • Teljesen megfelelő teljesítmény
 • Jó fényképezőgép és kijelző
 • Jó ár/érték arány
 • Kompromisszumok a prémiumkategóriás modellekhez képest

Alsó-középkategóriás okostelefonok

Okostelefonok 70 000 és 120 000 Ft között

Az okostelefonok középkategóriája számos felhasználó számára a tökéletes ár/érték arányú telefonokat jelenti. Némelyik, elsősorban a drágább modellek ebből az árkategóriából részben fém konstrukcióval büszkélkedhetnek, szép Full HD kijelzővel, és megfelelő teljesítménnyel általános felhasználáshoz. A drágább okostelefonokkal szemben általában a fényképezőgép terén maradnak alul. Azzal is számolni kell, hogy a teljesítmény néhány év múlva nem lesz elegendő, és - emellett - a gyártók gyakran nem kínálnak sokéves támogatást ezekre a modellekre.

A középkategóriás telefonok gyakran a felhasználók első belépését jelentik az okostelefonok világába. Aránylag jó minőséget és paramétereket kínálnak relatíve alacsony áron, de kompromisszumok árán a teljesítmény, konstrukció, aktualizációk elérhetősége és a fényképezőgép minősége területén.

Előnyök és hátrányok

 • Ár
 • Általános használathoz elegendő teljesítmény
 • Relatíve minőségi kijelző
 • Később elérhetőek az aktualizációk
 • Alacsonyabb teljesítmény igényesebb alkalmazások és játékok esetén
 • Rosszabb fényképezőgép

Olcsó okostelefonok

Okostelefonok 70 000 Ft-ig

A legolcsóbb okostelefonok a drága modellek funkcióit kínálják, viszont lényegesen alacsonyabb áron. Ugyanaz az operációs rendszer van rajtuk, így ugyanazok az alkalmazások és játékok elérhetőek ezeken is. Az olcsóbb telefonok nem érik el viszont a drágább modellek teljesítményét, így nem biztos, hogy minden program akadozás nélkül fut majd. Az alacsony ár megnyilvánul továbbá a nem túl jó minőségű fényképezőgépekben, a kevésbé minőségi konstrukcióban és kijelzőben, kisebb felbontásban és rosszabb színhűségben.

Az olcsóbb okostelefon második telefonként ideális lehet - munkabeszélgetésekhez, gyerekek számára, utazásokra, ahol nagyobb az esélye, hogy elveszik vagy megsemmisül.

Előnyök és hátrányok

 • Alacsony ár
 • Hasonló funkciók, mint a drágább modelleknél
 • Alacsony teljesítmény
 • Kevésbé jó minőségű fényképezőgép
 • Alacsonyabb felbontású kijelző
 • Rosszabb hozzáférés az aktualizációkhoz
 • Gyengébb konstrukció-minőség
Android telefonok

Android telefonok

 • Android operációs rendszer
 • Széles modellválaszték
 • Számos alkalmazás és játék
 • Személyre szabható felhasználói környezet

Az Androidos okostelefonok szinte minden felhasználó számára megfelelőek. A Google vállalat Android operációs rendszere nagyobb szabadságot biztosít a felhasználó számára személyre szabhatóság terén a többi mobilos operációs rendszerrel szemben. Az Androidra érhető el ugyanakkor az alkalmazások és játékok legnagyobb választéka. Ezen operációs rendszerrel ellátott okostelefonok minden árkategóriában, különböző méretben és kinézetben képviseltetik magukat. Egyszerűségüknek és a széles modellválasztéknak köszönhetően szinte mindenki talál majd olyan telefont, amely elérhető számára és tetszik neki.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi modellek elfogadható árakon
 • Széles választék
 • Személyre szabható operációs rendszer
 • Számos alkalmazás és játék
 • Az olcsóbb modelleknél nem akadozásmentesen fut az operációs rendszer
 • Kevésbé elérhető aktualizációk
Apple iPhone

Apple iPhone

 • iOS operációs rendszer
 • Apple ökoszisztéma
 • Csúcsminőségű konstrukció
 • Egyszerűen kezelhető

Az Apple vállalat termékei mindig magas minőségű kidolgozottsággal és kiválóan megalkotott szoftverrel rendelkeznek. Az Apple iPhone ehhez hozzáteszi még az egyik legjobb mobilos fényképezőgépet, minőségi kijelzőt és az intuitív iOS operációs rendszert. Mint az Apple minden készüléke, ez is ideális az Apple egyéb termékeinek ökoszisztémájában való használatra. Olyan telefonról van szó, amely mindig az éppen elérhető legjobbak közé tartozik.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi fényképezőgép
 • Hibátlan minőségű konstrukció
 • Akadozásmentesen fut az operációs rendszer
 • Összeköthető az egyéb Apple készülékekkel
 • Magasabb ár
 • Az Androidhoz képest a rendszer kisebb mértékben testreszabható

Melyik iPhone-t válasszam?

iPhone 15

iPhone 15

A legújabb generációs iPhone 15 alapváltozata több frissítésen is átesett. A telefonok ezen generációjának teljes megjelenése egységesült, az iPhone 15 pedig az új típusú tartalominterakciót lehetővé tevő, okos Dynamic Island hosszanti kivágást is megkapta. A telefont mostantól az A16 Bionic chip hajtja, ami már ismerős lehet a tavalyi évből, de az csak a Pro szériában volt jelen. A teljesítménye még mindig bőven elegendő. A kamera felbontása 48 Mpx-re ugrott, így az iPhone 2x-es optikai zoomra is képes. Az USB-C csatlakozónak köszönhetően az Apple Watch-ot vagy az AirPods-ot is töltheted az iPhone-oddal.

Megfizethető árának köszönhetően az új alapmodell remek választás lehet azok számára, akiknek fontos a fotók minősége, de nem szeretnének túl sokat fizetni egy telefonért.

Előnyök és hátrányok

 • Nagy teljesítményű A16 Bionic chip
 • Dynamic Island kijelző-kivágás
 • 48 Mpx-es kamera optikai zoommal
 • Apple Watch és AirPods töltésének lehetősége
 • Hosszabb akkumulátor-üzemidő
 • Még mindig hiányzik belőle a 120 Hz-es kijelző

iPhone 15 Plus

iPhone 15 Plus

Ha nagyobb kijelzőt szeretnél, válaszd inkább a 15 Plus változatot a sima iPhone 15 helyett. A nagyobb testbe nagyobb akkumulátor is belefér, ami nagyszerű üzemidőt eredményez. A Pro modellekhez képest természetesen hiányzik belőle a dedikált teleobjektív, de az alap 15-össel együtt a nagyobb felbontásnak köszönhetően 2x-es optikai zoommal rendelkezik. Még a nagyobb alapmodellből is hiányzik a 120 Hz-es kijelző.

A 15 Plus nagyobb, 6,7 hüvelykes OLED kijelzője nagy valószínűséggel le fog nyűgözni. Ráadásul 5 színkombináció közül választhatsz.

Előnyök és hátrányok

 • Nagy teljesítményű A16 Bionic chip
 • Dynamic Island kijelző-kivágás
 • 48 Mpx-es kamera
 • Apple Watch és AirPods töltésének lehetősége
 • Nagyobb akkumulátorkapacitás
 • Hiányzik belőle a 120 Hz-es kijelző

iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro

Az iPhone 15 Pro már új processzorral rendelkezik a fenti alapmodellekhez képest. Az A17 Pro chip nagyobb teljesítményre képes, de az Apple idén kiemeli a jobb grafikai teljesítményt a konzolminőségű játékokhoz. Az iPhone 15 Pro garantáltan felismerhető, a kijelző körüli keret az eddigi legvékonyabb, a titánium oldalakon pedig új akciógomb kapott helyet. Az USB-C USB 3 sebességgel rendelkezik a gyorsabb adatátvitel érdekében.

Ha az új, titániumkerettel ellátott dizájnra vágysz, és szeretnél verhetetlen fotókat készíteni 3x-os optikai zoommal, akkor az iPhone 15 Pro lesz az igazi.

Előnyök és hátrányok

 • Vadonatúj A17 Pro chip
 • 8 GB operatív memória
 • Titánium test
 • Akciógomb
 • 120 Hz-es Super Retina XDR kijelző
 • A 15 Pro Max modellhez képest nincs jobb zoomja

iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max

Az iPhone 15 Pro Max kétségkívül a valaha volt legjobb telefon, amit az Apple piacra dobott. Az A17 Pro chip erejével és a nagyobb RAM-kapacitással példátlan teljesítményt nyújt. Természetesen osztozik az új megjelenésen az iPhone 15 Pro-val, csak a képátlót növeli 6,1"-ről 6,7"-re. Emellett nagyobb akkumulátorkapacitást is kínál. Több év elteltével a nagyobbik iPhone Pro kiérdemelt egy extra funkciót, mégpedig az 5x optikai zoom képességét, ami az eddigi iPhone-ok közül a legfejlettebb.

Az alap tárhely opció 256 GB-ról indul, az ár pedig még alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Ha a lehető legjobbat szeretnéd, az iPhone 15 Pro Max a nyilvánvaló választás.

Előnyök és hátrányok

 • Erőteljes A17 Pro chip
 • Új dizájn
 • Alacsonyabb ár, mint tavaly
 • 256 GB alap tárhely
 • 5x optikai zoom
 • Néhány funkció nálunk nem működik (például a műholdon keresztül működő SOS segélyhívó).

iPhone 14

iPhone 14

A 2022-es generáció legkisebb modellje az iPhone 14. Az alapot ebben az esetben egy 6,1 hüvelykes kijelző és egy A15 Bionic processzor adja, melynek az egy évvel korábbi generációhoz képest némileg megnövekedett a teljesítménye. Az akkumulátor üzemideje meghosszabbodott, a készülék képes érzékelni a hirtelen túlterhelést, és képes észlelni egy autóbalesetet, valamint szükség esetén hangjelzéssel segítséget is hív. Az iPhone 14 jobb kamerateljesítménnyel és jobb videostabilizátorral rendelkezik rossz fényviszonyok között is. Tehát számos változáson esett át a korábbi iPhone 13-hoz képest, emellett a szánválasztékba bekerült a lila változat is.

Ha egy minőségi fotómobilt keresel ultraszéles látószögű érzékelővel, emelett fontos tényező számodra az akkumulátor üzemideje is, akkor számodra az iPhone 14 a tökéletes "almás" telefon.

Előnyök és hátrányok

 • Erőteljes A15 Bionic chip
 • Tökéletes kijelző
 • Autóbaleset-érzékelés
 • 5 színválaszték
 • Hosszabb akkumulátor-üzemidő
 • Nem 120 Hz-es a kijelzője

iPhone 14 Plus

iPhone 14 Plus

Több év elteltével a Plus modell visszatért az iPhone-ok soraiba. Az Apple így nevezte el ezt az iPhone készülékét. Ez az iPhone 14 Plus, mely az alapmodellhez képest nagyobb képátlóval rendelkezik, egészen pontosan 6,7 hüvelykre nőtt. Ezt a méretet eddig csak a Pro Max tulajdonosok élvezhették. A Plus modell esetében azonban a nagyobb akkumulátornak és az energiatakarékos alkatrészeknek köszönhetően az akkumulátor üzemideje is hosszabb.

A döntés igencsak egyszerű - ha tetszik az iPhone 14, de nagyobb kijelzőt szeretnél, válaszd a 14 Plus-t.

Előnyök és hátrányok

 • Erőteljes A15 Bionic chip
 • Nagy 6,7"-os kijelző
 • Autóbaleset-érzékelés
 • 5 színválaszték
 • A leghosszabb akkumulátor-üzemidő az iPhone-ok közül
 • Nem 120Hz-es a kijelzője

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro

Míg az alap iPhone 14 és 14 Plus modellek esetében elsősorban belső változások történtek, a Pro modellek vizuálisan is megváltoztak. Az új iPhone 14 Pro könnyen felismerhető a kijelzőkivágásáról, amelyet az Apple Dynamic Islandnek nevezett el. A kapszula alakú kivágásból különböző értesítések ugranak elő, a kivágás közelében megjelenő alkalmazásra koppintással válthatsz át, és így tovább. Ráadásul a kijelző Always-on üzemmódot is kapott, így mindig az általad kiválasztott információkat jeleníti meg. A teljesítményről az A16 Bionic chip gondoskodik, a kamera pedig 4x-es felbontást, azaz 48 Mpx-t kapott.

A magasabb igényeket támasztó felhasználóknak, különösen a mobilfotózás terén, érdemes fontolóra venniük az iPhone 14 Pro beszerzését. Ráadásul a Dynamic Island izgalmas interakcióba lép az egyes tartalmakkal.

Előnyök és hátrányok

 • Erőteljes A16 Bionic chip
 • Dynamic Island kijelző-kivágás
 • Nagyobb fényerő és Always-on kijelző
 • 48 Mpx-es kamera
 • Kiváló iPhone funkciók
 • Magasabb ár
 • Az alap tárhelykapacitás csak 128 GB

iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max

Az iPhone 14 és 14 Plus közötti különbséghez hasonlóan az iPhone 14 Pro Max is csak a kijelző mérete, felbontása és az akkumulátorkapacitás tekintetében különbözik az előző modelltől. Az iPhone 14 Pro Max fekete, arany, ezüst vagy lila színben kapható. A készülék testét fényes acélszegély teszi még tetszetősebbé.

Ha a legnagyobb kijelzővel és az egyik legjobb fotózási képességekkel rendelkező iPhone-t szeretnéd, akkor számodra egyértelmű a választás. Ha hajlandó vagy nagyobb összeget kifizetni egy telefonért, akkor az iPhone 14 Pro Max remek választás.

Előnyök és hátrányok

 • Erőteljes A16 Bionic chip
 • Dynamic Island kijelző-kivágás
 • Nagyobb fényerejű és Always-on kijelző
 • 48 Mpx-es kamera
 • Hosszabb akkumulátor-üzemidő
 • Kiváló iPhone funkciók
 • Magasabb ár
 • Az alap memóriakapacitás csak 128 GB

iPhone 13 mini

iPhone 13 mini

Az iPhone-ok egy meglehetősen kompakt verziója, mely mindössze 5,4"-os képátlóval rendelkezik. Ez az iPhone azonban tökéletesen megtéveszt a külsejével, ugyanis elődjéhez hasonlóan a legjobb iPhone-ok teljesítményével is felveszi a versenyt. A különbségeket máshol kell keresnünk. Habár csak egy hátsó kamera páros maradt meg, az optikai stabilizálás a lencseshifttel idén ebbe a modellbe is bekerült. Emellett élvezheted a filmszerű módot a videózás során, amely egy leheletnyi hollywoodi hangulatot kölcsönöz az elkészült felvételnek.

Kompromisszumok nélküli teljesítményre és csúcsminőségű kamerára vágysz, de továbbra is egy kis méretű telefon lenne a cél? Az új iPhone 13 mini az abszolút ideális választás.

Előnyök és hátrányok

 • Nagy teljesítményű A15 Bionic chip
 • Minőségi optikai stabilizáció
 • Filmszerű mód
 • 5 színváltozat
 • Magasabb akkumulátor kapacitás
 • A 120 Hz-es kijelző hiánya

iPhone 13

iPhone 13

Alapvetően ugyanaz az eszköz, mint a fent említett iPhone 13 mini, a standard iPhone 13. Gyakorlatilag csak a képátlóban különbözik a mini modelltől, amely itt 6,1"-re ugrik. Belsejében szintén A15 Bionic chip dübörög 5G támogatással. A memóriaváltozat 128 GB-nál indul, amely már egy rendkívül tisztességes alap, és számos felhasználót ki fog elégíteni.

Azok, akiknek az iPhone 13 mini paraméterei megfelelnek, de a képátlója túl kicsi, az iPhone 13 nagyobb kijelzőjét minden bizonnyal értékelni fogják. Ráadásul az idei iPhone ára lejjebb ment, így a beszerzése most még inkább megéri.

Előnyök és hátrányok

 • Nagy teljesítményű A15 Bionic chip
 • Minőségi optikai stabilizáció
 • Filmszerű mód
 • Magasabb akkumulátor kapacitás
 • 128 GB alapkapacitás
 • A 120 Hz-es kijelző hiánya

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro

Az iPhone 13 Pro esetén ez már keményebb dió. A fent említett iPhone méreteiben vannak olyan különlegességek, amelyek megindokolják a magasabb árcédulát. A 6,1"-es kijelző zökkenőmenetesebb mozgást biztosít a kijelzőn, hála a 120 Hz-es képfrissítési frekvenciának. Dinamikus, így amikor nincs rá szükség, a frekvencia visszaáll 10 Hz-re, hogy ezzel is spóroljon az energiával. Az üzemidő szintén megnőtt. Az összes kamera támogatja az éjszakai módot, emellett pedig képesek részletes makrófelvételek és kisebb tömörítésű videók rögzítésére. A legigényesebbeket az 1 TB-os változat fogja lenyűgözni.

Az iPhone 13 Pro azoknak lett kitalálva, akik a kamera tekintetében csakis a legjobbra vágynak. 4 színváltozat közül választhatunk - grafitszürke, ezüst, arany és sierrakék.

Előnyök és hátrányok

 • 120 Hz-es kijelző
 • Nagy teljesítményű A15 Bionic chip
 • Makrófelvételek készítése
 • Akár 1 TB-os tárhely
 • Magasabb ár

iPhone SE 2022

iPhone SE 2022

Az ideális belépő telefon az iOS világába a legújabb iPhone SE 2022. Vizuálisan nem különbözik az előző, 2020-as modelltől, de az Apple erősebb üveget választott az előlaphoz és a hátlaphoz. A belső felszereltség azonban észrevehető változásokon ment keresztül. Az első a csúcskategóriás A15 Bionic processzor beépítése, amely a csúcsmodell iPhone 13-ban is megtalálható, s olyan fejlett kameraopciókat tesz lehetővé, mint a Deep Fusion vagy a Smart HDR 4 finom részletinek rögzítése.

Azok számára, akiknek fontos a gyors és stabil mobilkapcsolat, jó hír, hogy az új iPhone SE támogatja az 5G hálózatokat is. Ebben az árkategóriában a 2022-es iPhone SE egy nagyon jó képességű okostelefon, amely még a drágább Android-telefonokat is veri, bár megjelenésében nem különbözik a 2017-es iPhone 8-tól.

Előnyök és hátrányok

 • Az 5G hálózatok támogatása
 • Nagy teljesítményű A15 Bionic chip
 • Haladó kameraopciók
 • Alacsonyabb ár
 • Régebbi formatervezés

iPhone 12

iPhone 12

Az iPhone 12 szintén 2020 októberében érkezett meg, és olyan ideális választás, amely pontosan az Apple kínálatának közepkategóriájában áll. A régebbi iPhone-ok külsejét követő, kellemes szögletes kialakítás 6,1" méretű képátlóval rendelkezik, és a Mini modellhez képest így több helyet biztosít a munkának és a szórakozásnak. A legkisebb modellhez hasonlóan öt színváltozatban kapható.

Az iPhone 12 abszolút ideális választás mindazok számára, akiknek az iPhone 12 Mini túl kicsi. A vékony kereteknek köszönhetően, még 6,1" hüvelykes kijelzővel is kicsi telefonnak számít, amely nem fog akadályozni, de mégis sokat tud nyújtani a számodra.

Előnyök és hátrányok

 • Még mindig kompakt méretek a vékony keretnek köszönhetően
 • A dupla lencse ultra széles látószögű felvételek készítésére képes
 • 5G támogatás
 • Színválaszték
 • A kiszerelés nem tartalmaz töltőt és fülhallgatót
 • Az alapmodell mindössze 64 GB belső tárhellyel rendelkezik

iPhone 11

iPhone 11

Az iPhone 11 az egyike a 2019 szeptemberében bemutatott modelleknek. Elődjéhez, az iPhone Xr-hez képest számos fejlesztést láthatunk. A hátsó kamera új társat kapott. Az Apple most először ultra-széles lencsét használt, és a kamera támogatja az optikai stabilizálást és az optikai zoomot is. Az új Apple A13 processzor jelenleg a világ egyik legerősebb processzora. Az érdeklődők szintén értékelni fogják az alacsonyabb árat az előző generációhoz képest.

Az iPhone 11 nagyszerű kezdő modellnek tűnik, ha azon töprengsz, hogy Apple modellbe fektetsz be. Az telefon alapvetően hasonlít az iPhone Xr-hez, bár bizonyos területeken annál fejlettebb.

Előnyök és hátrányok

 • Elfogadható méretű kijelző
 • Kettős kamera OIS és optikai zoommal
 • Az első ultra-széles lencsével rendelkező iPhone
 • Nagyszerű teljesítmény az A13 processzornak köszönhetően
 • Az ár alacsonyabb, mint a tavalyi azonos modellé
 • A sorozat többi tagjával ellentétben itt hiányzik az XDR kijelző
 • Nem kínálják 512 GB-os méretben

Felújított iPhone-okat kínálunk

Nem ragaszkodsz a vadonatúj iPhone-okhoz? A Renewd céggel való partnerségünknek köszönhetően mostantól felújított iPhone-okat is kínálunk. Ha a pénztárcádat és a természetet is kímélni szeretnéd, akkor itt a nagyszerű lehetőség.

Felújított iPhone Renewd ajánlataink:

 • 100%-ban eredeti Apple alkatrészek
 • Alapos minőségellenőrzés
 • Új eredeti tartozékok a csomagban
 • Majdnem tökéletes megjelenés
 • Mindig az iOS legújabb verziója
 • Környezetbarát csomagolás és alacsonyabb ár
 • Két év garancia, még vállalkozások számára is

Lepd meg magad például egy felújított iPhone Xs, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone SE 2020 vagy iPhone X készülékkel. Tekintsd meg a felújított iPhone-ok teljes kínálatát.

Fotómobilok, Huawei P20 Pro

Fotómobilok

 • Átlagon felüli fényképezőgép-minőség
 • Képstabilizálás
 • Szép képek minden körülmény közt
 • Fényképezőgép, amely mindig kéznél van

A legjobb fényképezőgép az, amelyik éppen nálad van. És a fotómobiloknak köszönhetően egyáltalán nem kell gyengének lennie! A fotómobilok közé tartozó telefonok minőségi fényképezőgéppel rendelkeznek, amely segít megörökíteni bármelyik pillanatot. A minőség elegendő lesz a családi nyaralások, ünnepségek képeinek rögzítéséhez, vagy az "örömfotózáshoz". A fotómobilokra telepítve van az operációs rendszer, úgyhogy az okostelefonok közé soroljuk őket, ami azt jelenti, hogy rendelkeznek azok minden előnyével, mint például az óriási mennyiségű elérhető alkalmazás és játék.

Előnyök és hátrányok
 • Minőségi fényképezőgép
 • Magas felbontású videók rögzítése
 • A többi okostelefonnal megegyező funkciók és tulajdonságok
 • Nem kell magaddal külön fényképezőgépet hordanod
 • Gyakran hiányzik az optikai zoom
 • Érzékenyebbek a fényre a kompakt fényképezőgépeknél

Gyakran ismételt kérdések fotómobil kiválasztása során

Jobb a több megapixellel rendelkező kamera?

A magasabb megapixel-szám nem jelent egyértelműen jobb minőségű képet. A fényképezőgép érzékelőjének mérete a fontos. A mobiltelefonok általában kis érzékelővel rendelkeznek és a magasabb megapixelszám kisebb területen nagyobb zajt okoz. A kép – mobilos szoftver segítségével való utólagos szerkesztése során törlődnek az apró részletek. A legjobb fotómobilok ezért 12-15 megapixellel rendelkeznek.

Milyen paraméterekre figyeljek akkor a fényképezőgép kiválasztásánál?

Ahhoz, hogy jól belőhesd a fényképezőgép minőségét, érdemes a fényerőt és a kép optikai stabilizálását figyelni. A fényerő azt a mennyiséget takarja, amely az érzékelőlapkára jut, és f/tizedesjegyben adják meg. Minél kisebb a szám, annál több fény jut az érzékelőlapkára, ami elsősorban akkor jön jól, amikor rosszabb megvilágítási körülmények között készítünk képet, például este. Az optikai stabilizátor közvetlenül az objektív optikai rendszerébe van beépítve, és a szoftveres stabilizációval összehasonlítva lényegesen hatékonyabb. A telefon remegésének csökkentésére szolgál, ha kézben tartva fényképezünk, ennek köszönhetően nem lesznek elmosódottak a képek. A mélységélességgel történő játékhoz (bokeh) dupla kamerás telefonra lesz szükség.

Van különbség az okostelefonok és a fotótelefonok között?

Nincs. A fotómobilok okostelefonok jobb minőségű fényképezőgéppel.

Strapabíró telefonok

Strapabíró telefonok

 • Túlélik a nehezebb körülményeket
 • Ellenálló konstrukció
 • Okostelefonok és nyomógombos modellek
 • Mindig vízállók

Az ellenálló készülékeket az jellemzi, hogy IP tanúsítvánnyal alátámasztott magasabb védettséggel rendelkeznek - porral és vízzel szemben, némelyik pedig ütődések ellen is. Klasszikus nyomógombos telefonok és okostelefonok is kaphatóak a típusból. Amennyiben szívesen sportolsz vagy végzel aktív outdoor tevékenységeket, és emellett szereted böngészni a netet és különféle tetszőleges alkalmazásokat telepíteni, az okostelefon ideális választás a számodra. Másrészt viszont a nyomógombos telefonokkal szemben az a hátrányuk, hogy lényegesen rövidebb az üzemidejük, és általában nehezebbek is.

Előnyök és hátrányok
 • Magasabb ellenállás
 • Nyomógombos modellek és okostelefonok
 • Minden árkategória
 • Ideálisak kültéri tevékenységekhez
 • Általában nagyobb tömeg és méretek

Vízálló telefonok

A vízálló telefonoknál a gyártó garantálja, hogy nem juthat víz a készülékbe. A modern okostelefonok gyakran vízállóak is, és ez már nincs semmilyen szempontból rossz hatással a megjelenésükre sem.

Hogy jelölik a védettségi szintet?

A védettség szintjének meghatározására az IP norma szerinti tanúsítványok szolgálnak, pl. az IP57. Az első szám az IP prefix után azt jelöli, mennyire védett a por ellen, és 1-6-ig tartó skálán határozzák meg. A második szám a víz elleni védettséget jelöli, és 1-8-ig tart a skála. A piac legellenállóbb telefonjai IP68 jelölést kaptak - teljesen por- és vízállóak, nem kell attól félned, hogy a gyártó által meghatározott ideig víz alá meríted adott mélységben, a minimum itt 1 méteres mélység 30 percen keresztül.

Ütésálló telefonok

Azok a telefonok, amelyek ütésállóak, a legellenállóbbak közé tartoznak, amit kapni lehet. Fokozottan ellenállnak a mechanikai sérüléseknek vagy leesésnek adott magasságból, és vízállóak is. Az ilyen telefonok általában meg vannak erősítve, gumírozott a felületük vagy védőelemekkel vannak ellátva a rizikós területeken. Extrém körülmények közt is használhatók, például kültéri tevékenységekhez vagy veszélyes környezetben való munkavégzés esetén.

Hajlítható telefonok, Samsung Galaxy Z Fold3

Hajlítható telefonok

 • Nagy kijelzőt és kényelmes méreteket biztosítanak
 • Különböző kinyitási módok
 • Egyes modellek második kijelzővel rendelkeznek – hajlítható és klasszikus
 • A zászlóshajók csúcskategóriás paraméterei

A legmodernebb telefont keresed és nem bánod, hogy még feltáratlan technológiáért fizetsz? Akkor a hajlítható telefonokat neked találták ki. Paramétereik méltók a zászlóshajó megnevezéshez, a hajlítható kijelző pedig futurisztikus külsőt kölcsönöz a számukra, ezáltal sokáig magukra vonja a figyelmet. A hajlítható telefonok úgy nyílnak, mint egy könyv, egy fedél, megfordulnak és ki tudja, a későbbiekben mivel rukkolnak még elő a gyártók. Ezek a telefonok azonban nem valók mindenkinek - legalábbis egyelőre. Ám ha valami mást szeretnél, vagy egyszerűen csak szeretsz új dolgokat kipróbálni, a hajlítható telefonok el fogják nyerni a tetszésedet.

Előnyök és hátrányok
 • Zászlóshajó paraméterek
 • Futurisztikus design
 • Telefonok nagy kijelzővel, amelyek a zsebedben is elférnek
 • Lenyűgözik a modern technológia rajongóit
 • Magasabb ár
 • A fejlesztés korai szakaszában még nem zárható ki minden probléma

Gyakran ismételt kérdések hajlítható telefon kiválasztása során

Mire jó a hajlítható kijelző?

Köszönhetően a ténynek, hogy a hajlítható telefonok még nem teljesen érvényesültek a piacon, a hajlítható kijelzők használata modellről modellre változik. A Motorola Razr például az ikonikus vé utánzásaként használja ezt, megtartva a modern, nagy kijelzőt, de közben a kis méreteket is. A Samsung Galaxy Z Fold5 másképp működik. Két kijelzője van - egy klasszikus, amely gyors keresésre, hívások fogadására stb. használható, és egy nagyobb. Hajlítható és alkalmas filmnézésre, hatékony munkavégzésre vagy akár közösségi hálózatok kezelésére.

Még mindig vannak bosszantó problémái a hajlítható kijelzőknek?

A hajlítható telefonok bevezetése a mobiltechnológiák világába nem volt valami népszerű. A hajlítható telefonok azonban hosszú utat tettek meg az első úttörők óta, és mostanra már úgy tűnik, készen állnak a mindennapi használatra, amelynek során csak ritkán merülnek fel problémák. Ennek ellenére még mindig nagyon korai technológiáról van szó, ezt mindenképp tartsd szem előtt, ha hajlítható telefon vásárlásán gondolkodsz.

Hagyományos nyomógombos telefonok

Hagyományos (nyomógombos) telefonok

 • Fizikai nyomógombos billentyűzet
 • Ideális híváshoz és SMS-hez
 • Rendkívül sokáig bírják egy töltéssel
 • Csak alapfunkciók

A hagyományos nyomógombos telefonok megbízhatóak minden helyzetben, és ideálisak, ha a telefonodtól hosszú idejű rendelkezésre állást vársz el. Elsősorban telefonálásra és SMS kezelésre valók, amire tökéletesen alkalmasak a beépített fizikai billentyűzet miatt is. Lehet bennük integrált fényképezőgép, viszont lényegesen gyengébb minőségű, mint az okostelefonoknál. Az alacsony beszerzési árnak és a hosszú üzemidőnek köszönhetően póttelefonként és utazási telefonként is szokták őket használni.

Előnyök és hátrányok
 • Hívásokhoz és SMS kezeléséhez
 • Fizikai nyomógombos billentyűzet
 • Sokáig bírja egy töltéssel
 • Alacsony ár
 • Gyenge (vagy semmilyen) fényképezőgép
 • Kis kijelző
 • Hiányoznak az okostelefonok fejlettebb funkciói

Gyakran ismételt kérdések hagyományos (nyomógombos) telefon kiválasztása során

Van értelme manapság hagyományos mobiltelefont venni?

Igaz, hogy manapság már főleg okostelefonokat árulnak, mindenesetre a nyomógombos telefonoknak is megvannak a maguk rajongói. A nyomógombos konstrukció sok embernek megfelel, akik szívesen vissza-visszatérnek hozzájuk. Következő előny az egyszerű kezelésük és az alacsony ár. Ezt fejben tartják a gyártók is, és folyamatosan új modelleket mutatnak be, bár a kínálat nem olyan széles, mint a már említett okostelefonoknál.

Fényképezhetek nyomógombos telefonnal?

A nyomógombos telefonoknál is standard a beépített fényképezőgép. Minősége viszont nem összemérhető a kompakt fényképezőgépekével és az okostelefonokéval sem.

A nyomógombos telefonok tartalmaznak ébresztőórát is?

Igen. Bár a nyomógombos telefonok funkciói sok szempontból korlátozottak, az olyan alapvető funkciók, mint az ébresztőóra, a naptár, vagy az ún. gyorshívás (tehát a névjegyek egyes tárcsázó gombokhoz való hozzárendelése) az összes modellen megtalálhatóak.

Mobiltelefonok idősebbek részére

Mobiltelefonok időseknek

 • Fizikai nyomógombokkal ellátott modellek
 • Egyszerű kezelés
 • Nagy szöveg jól olvasható kijelzőn
 • Segítséghívó gomb

Az időseknek szóló telefonok önálló kategóriába tartoznak. Gyártóikat elsősorban az vezérli tervezésükkor, hogy minél praktikusabbak és egyszerűbbek legyenek. Ráadásként hasznos funkciókat kínálnak, amelyek életet is menthetnek. Természetesek a nagy nyomógombok és a könnyen olvasható kijelző, olyan betűtípussal, amely szemüveg nélkül is jól olvasható.

Előnyök és hátrányok
 • Egyszerű kezelés
 • Nagy nyomógombok
 • Jól olvasható kijelző
 • SOS gomb
 • Alapfunkciók
 • Design

Gyakran ismételt kérdések időseknek való mobiltelefon kiválasztása során

Mi az SOS gomb és hogy működik?

Az SOS gomb vészhelyzet esetére való, egy vagy több kontakt rendelhető hozzá, például a családtagok. Ha megnyomja a tulajdonos a gombot, általában SMS üzenet indul az adott kontaktok felé, esetleg telefonál is az adott kontaktnak, vagy akár a vészhelyzet esetén hívható 112 számra.

Mi alapján válasszak telefont időseknek, és milyen funkciókat keressek?

Még a legolcsóbb modellek, ami 5750 Ft-tól kezdődnek, nagy nyomógombokat kínálnak, kontrasztos és jól olvasható kijelzőt és pár egyéb funkciót. Az SOS nyomógombbal ellátott telefonok 8000 Ft-tól kezdődnek kb. A klasszikus konstrukció mellett V alakú készülékek is kaphatók, amelyek hasonló árnál kezdődnek. A drágább modelleknél nagyobb mondjuk a kijelző, támogatják a Bluetooth-t, vagy mutatósabb designjukkal hívják fel magukra a figyelmet.

Néhány mobilhoz a gyártó az alapcsomagban praktikus töltőállványt is ad, amelybe elég csak belehelyezni a mobilt. A felhasználónak nem kell így kábelre csatlakoztatnia a telefont töltéshez.

Hasznos az SOS Locator funkció is, amellyel néhány Aligator telefon rendelkezik. Ha megnyomja a tulajdonos az SOS gombot, a telefon a vészjelző SMS mellett hivatkozást is küld egy térképhez a felhasználó pozíciójának megjelölésével.

Milyen az időseknek szánt mobiltelefonok alapvető felszereltsége?

Az idősek számára készült mobiltelefonok általában mindössze alapvető felszereltséggel rendelkeznek, így általában az összes modell esetében megtalálhatóak a következő funkciók:

 • Fényképezőgép - az alacsonyabb felbontás miatt - amely nagyjából 0,3 Mpx körül mozog - ez általában egy alapvető szükségmegoldás
 • Magyar menü és kezelés - a vásárlás során keresd a kínálatban a "Magyar lokalizáció" információt
 • Gyorshívás - lehetővé teszi a névjegy konkrét nyomógombhoz való hozzárendelését, így a felhasználónak nem kell bonyolult tárcsázást végrehajtani
 • Ébresztőóra - a telefonok általános része, lehetővé teszi az ébresztés idejének egyszerű beállítását vagy a további figyelmeztetéseket

Vásárolható pót akkumulátor a modellekhez?

Általában nem lehetséges. Ugyanakkor az akkumulátor élettartama általában hosszabb, mint a telefonoké. Abban az esetben, ha pót akkumulátorra van szükség, itt hagyunk egy hivatkozást a mobiltelefon akkumulátorok kategóriájához; esetleg fordulj az adott márka hivatalos szervizéhez ez ügyben.

Asztali telefonok és egyéb

Asztali telefonok és faxok

 • Vezetékes telefonok
 • Ideális irodákba
 • Vezetékes és vezeték nélküli változatok
 • Gyakran rendelkeznek kijelzővel és több felhasználói fiókot támogatnak

Ha irodai telefont keresel, vagy egyszerűen csak egy jó öreg vezetékes telefont szeretnél, akkor az asztali telefonok között érdemes körülnézned. Azonban még a hagyományos telefonokat is megérintette a modern idők szele, így itt is gyakran találkozhatsz a klasszikus nyomógombok mellett kisebb vagy nagyobb kijelzőkkel. Gyakori a több, például 16, SIP-fiók támogatása is.

Előnyök és hátrányok
 • Alkalmas céges, vezetékes telefon létesítéséhez
 • Egyszerű és gyors működés
 • Ma már különféle modern technológiákat is kínál
 • Alacsony ár
 • Hálózatról működtethető - nem hordozható

Fogalomtár - mobiltelefonok

LTE

Bár némely mobilszolgáltatók helytelenül 4G-nek nevezik, nem egy teljes értékű 4G hálózatról van szó. Az az LTE Advanced. Az egy frekvenciasávbeli maximális elméleti letöltési adatátviteli sebesség akár 375 Mb/s és az adatküldésé akár 50 Mb/s. A magyar LTE hálózatok eltérő frekvenciasávon mozoghatnak, mint a külföldiek, ezért telefon vásárlása előtt győződj meg arról, támogatja-e a megfelelő frekvenciát.

Notch

A Notch a mobiltelefonoknál használt képernyőkivágás neve. Lehetővé teszi, hogy a képernyő a lehető legnagyobb mértékben foglalja el a telefon felületét, ugyanakkor az érzékelők és a szelfikamera is ergonomikusan legyenek elhelyezve.

Tiszta Android

A tiszta Android az Androidos mobiltelefonok operációs rendszerének legegyszerűbb formája - nem tartalmazza tehát sem a módosított grafikus felületet, sem pedig az esetleges funkciókat, amelyeket az operációs rendszer bővítésekor helyeznek bele az egyes gyártók.

IP védettség

Az IP védettség egy nemzetközileg szabványosított kód, amely azonosítja az elektromos készülékek ellenállását a külföldi tárgyak és folyadékok, különösen a víz bejutása ellen. Az úgynevezett IP-kód, amely az "IP" -ből és két számjegyből áll: az első jelzi a veszélyes érintkezés és az idegen tárgyak elleni védelmet, a második a vízbefolyás elleni védelem mértékét.

eSIM

A műanyag SIM-kártyáknak egy napon majd búcsút inthetünk, és helyüket az eSIM-technológia veheti át. Ez egy különálló, a telefon alaplapjába épített chip. Mi fog változni a plasztik kártyákhoz képest? És vannak-e a modern eSIM-technológiának buktatói?

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20