Oldal frissítése

Hogyan töltsünk helyesen?

Frissítve

Manapság mindegyikünk rendelkezik legalább egy elektronikus eszközzel, amelyet szükséges tölteni, legyen az mobiltelefon, laptop, tablet vagy MP3 lejátszó. Cikkünkben megnézzük, mihez lehet kezdeni egy lemerült telefonnal, és hogyan lehet a telefon töltése gyorsabb. Tanácsot adunk, hogyan töltheted fel megfelelően telefonodat, illetve milyen különbségek vannak a különböző készülékek töltői között. Arról is beszélünk, hogy miért jobb, ha valódi tartozékokat használunk, valamint segítünk a különböző csatlakozók között navigálni.

Lemerült telefon a töltőn

Elektronikus eszközök töltése – tartalom

 1. Hogyan töltsünk helyesen?
 2. Hogyan gyorsítható a telefon töltése?
 3. Micro USB a USB-C – mobiltelefonokhoz és tabletekhez
 4. Qi – vezeték nélküli töltés
 5. Mini USB –MP3-lejátszókhoz, ebook olvasókhoz, esetleg fényképezőgépekhez
 6. Csatlakozók laptopok töltéséhez
 7. Autós töltés
 8. Napelemes töltők
 9. Elem töltők
 10. Különböző hálózati feszültségek világszerte


Hogyan töltsünk helyesen?

A helyes töltéshez a következő alapszabályokat kell betartani:

 • ha lehetséges, használd az eredeti tápkábelt és adaptert,
 • ha pót adaptert vásárolsz, azt javasoljuk, ugyanattól a gyártótól válassz,
 • a készülék töltéséhez mindig az ajánlott maximális töltőáramot használd („A”-ban van megadva),
 • ne hagyd a készüléket túl sokáig a töltőn a feltöltés után, pl. egy éjszakán át,
 • ha hosszabb ideig nem tervezed használni a készüléket, az akkumulátort kb. 50%-on töltsd és töltsd fel folyamatosan,
 • ne töltsd a készüléket túl alacsony, vagy ellenkezőleg, túl alacsony hőmérsékleten, a 20 - 25° C szobahőmérséklet az ajánlott.
i Érdekel néhány tipp a készülékek helyes töltéséről? Akkor javasoljuk, olvasd el cikkünket, amelyben egyszerű pontokba szedve elmagyarázzuk, hogyan növelheted az akkumulátorok élettartamát a helyes töltéssel.


A továbbiakban bemutatjuk azokat a módszereket, amelyekkel a mobil eszközök, de a laptopok és a hagyományos akkumulátorok is tölthetőek és a töltési idő is lerövidíthető.

Laptop töltése
A laptopok töltése néha problémás lehet. Minden gyártónak saját tápcsatlakozója van, és nyoma sincs a mobiltelefonoknál megszokott univerzalitásnak.

Hogyan gyorsítható a telefon töltése?

A szerényebb eszközöknél általában egy olyan adapter található, amely 1A áramot biztosít. Az ilyen típusú töltők a legolcsóbbak közé tartoznak és mobiltelefon töltése is lehetséges velük. Azonban ezeket jobb, ha 2A feletti teljesítményű adapterekkel töltjük, általában 2,4A körüliekkel. Ezek drágább adapterek, de abban az esetben, ha a készülék ezt megengedi, gyorsabb töltést tesznek lehetővé. A gyorstöltés lassan általános szabvánnyá válik, és akár 6,5A töltési áramot is kínál. A gyorstöltés a lehető legjobb módszer a mobiltelefon gyors töltésére.

A nem megfelelő adapter használata azonban csökkentheti az akkumulátor élettartamát.

 • a töltőadaptert az amperben megadott, maximális lehetséges áramerősségnek megfelelően válaszd ki,
 • minél nagyobb az áramerősség, amelyet a készüléked támogat, annál gyorsabban is tölthető,
 • a készüléket kikapcsolhatod töltés közben, így a töltött energia egy részére sem lesz rögtön szükség,
 • töltés közben bekapcsolhatod a repülési üzemmódot, a telefon így energiát spórol, mert nem kell kommunikálnia a hálózattal,
 • a gyorsabb töltéshez is tartsd a készüléket szobahőmérsékleten.

A mobiltelefon lassú töltése, különösen, ha a töltési sebesség a közelmúltig rendben volt, problémára utal. Valószínűleg a telefon akkumulátorának élettartama kezd a végéhez közeledni, és újat kell venni. Ugyanez igaz akkor is, ha a feltöltött mobiltelefon gyorsan lemerül, vagy ha az akkumulátor kapacitása csökken.

i A telefon töltése töltő nélkül? Előfordulhat, hogy otthon felejted a töltődet, és messze földön nincs senki, aki kölcsönadna egyet. Ha van a telefonodhoz illő kábeled, csak csatlakoztasd számítógéphez vagy az autó USB-portjához. Ha olyan területen tartózkodsz, ahol nincs áramellátás, jó megoldás lehet egy feltöltött powerbank vagy egy hordozható napelem, amellyel a telefon töltése megoldható. Találhatók a piacon kézi USB-töltők is, amelyek kurblival működnek.

Micro USB és USB-C mobiltelefonokhoz és tabletekhez

Habár első pillantásra nem tűnik lényegesnek, a megfelelő akkumulátortöltő kiválasztása nemcsak gyorsabb töltést tesz lehetővé, hanem a készülék akkumulátorának élettartamát is meghosszabbítja. Megmutatjuk, hogyan válaszd ki a megfelelő hálózati adaptert és a megfelelő végződésű kábelt. Milyen csatlakozók használhatók a különböző eszközök töltésére?

A mobiltelefonoknál, amelyeket akár naponta töltünk ez viszonylag egyszerű. Az ugyanolyan operációs rendszerrel futó készülékek ugyanolyan csatlakozót használnak. Az iPhone és az iPad készülékek töltése Lightning porton, az Androidos eszközöké pedig USB-C csatlakozón keresztül történik. Ez az univerzális csatlakozó az elmúlt években a mobiltelefonok tápcsatlakozói között a legszélesebb körben használt szabvány lett, de a modern laptopokban is egyre nagyobb teret hódít. Fokozatosan teljesen felváltja a most már elégtelen microUSB-t.

i Tudtad, hogy különbség van a szabvány és a csatlakozó típusa között?

Ha csatlakozókról beszélünk, a szabvány egy verzió vagy a csatlakozó generációja. A legelterjedtebb szabványok az USB 3.1 Gen2, az USB 3.0 és az USB 2.0. Ezzel szemben a csatlakozók típusa könnyen megkülönböztethető egymástól, mivel különböző alakúak vagy méretűek. Például az USB-C mindkét oldalon csatlakoztatható, az USB-A pedig nem.

Példa a micro USB és az USB-C csatlakozók közötti különbségekre

Az USB-C ugyanúgy néz ki mindkét oldalról, így már nem történhet meg, hogy csak a sokadik próbálkozás után sikerül jól csatlakoztatnod a kábelt. Ha pedig USB 3.1 szabványról van szó, akkor még a gyors töltést is biztosítja, mivel több amper áramot juttat át az adapteren. Az USB-C-vel az USB 3.0 és 2.0 szabványoknál is találkozhatunk. Ezeknél azonban már nincs jelen a DisplayPort, illetve a nagysebességű adatátvitel. Ezért mindig figyelj az USB-C csatlakozóknál a szabványokra és generációkra.

Qi – vezeték nélküli, indukciós töltés

A „vezeték nélküli töltés“ kifejezés a jövő technológiájára utal. De egyáltalán nem az. A vezeték nélküli töltést már közép és felső kategóriás mobiltelefonoknál is megvalósították. Annak ellenére, hogy az ilyen töltés általában lassabb, mint a kábel segítségével történő, a felhasználók körében igen népszerű. Léteznek azonban gyors vezeték nélküli töltők is, mint a Belkin Boost Up Qi, amellyel a mobil feltöltése gyorsabb, mint a kábellel.

i Az ún. Qi-technológia 2015 óta töltési szabvány, amikor olyan gyártók, mint a Samsung, a Nokia és további 214 tag szövetség döntött a vezeték nélküli töltés egységes módjáról. A kezdeményezéshez az IKEA is csatlakozott olyan bútorok gyártásával, amelyek lehetővé teszik a készülékek töltését a Qi segítségével.

A telefonok és manapság más eszközök, például okosórák vagy fejhallgatók vezeték nélküli töltése az elektromágneses indukció elvén alapul, amely két tekercs között jön létre – a töltő alátét és maga a készülék között, amely ezt a technológiát használja. A töltés befejezése után például egy mobiltelefon az indukció segítségével visszajelezheti az alátétnek, hogy már fel van töltve. Az ennek köszönhetően úgy csökkenti a teljesítményét, hogy a telefon 100%-on maradjon, de ne pazarolja az energiát.

Vezeték nélküli Qi töltés
A vezeték nélküli töltés nemcsak funkcionális, hanem stílusos is.

Ha a mobiltelefonod nem Qi-kompatibilis, de szeretnéd vezeték nélkül tölteni, akkor szerezz be egy speciális Qi-szabványt támogató hátlapot, vagy matricát, amely a telefon akkumulátorának érintkezőihez csatlakozik.

i Hogy működik a vezeték nélküli töltés?

Mini USB MP3-lejátszókhoz, ebook olvasókhoz, esetleg fényképezőgépekhez

A mini USB-típusú csatlakozó manapság egyre inkább háttérbe szorul. Ezt a 21. század elejétől használták és a micro USB-nél nagyobb vastagságúak. Ez is oka volt, hogy a mobiltelefonoknál lecserélték az újabb micro USB típusra.

A mini USB-t azonban néhány régebbi készüléknél is megtalálhatjuk. A vezeték nélküli hangszórókat ezen keresztül töltötték és a régebbi digitális fényképezőgépek ezen keresztül jelenítették még a televíziókon a fényképeket a ma már általánosabb HDMI szabvány helyett. Ezenkívül a mini USB-t használták és még használhatják adatátvitelre is, például az MP3 lejátszóknál vagy az ebook olvasóknál a zene vagy az olvasnivalók készülékre történő átvitelére.

Mini USB kábel
Mini USB kábelcsatlakozó.

Számtalan csatlakozó-típus a laptop töltéséhez

Hagyományos laptop csatlakozóból számtalan fajta létezik. Íratlan szabály, hogy szinte minden gyártónak saját, speciális végződésű töltője van. Az alábbi ábrán látható csatlakozók túlnyomó többsége nem rendelkezik egyedi jelöléssel, az azonosításra a gyártó, esetenként a laptop sorozat megnevezése szolgál.

A hordozható PC-k tekintetében azonban talán közelegnek a jobb idők. Az Acer, ami nem csak laptopokat gyárt, éppen mostanában kezdett el egyfajta csatlakozót használni a töltőknél. Az Apple is nemrég állt át a könnyen leválasztható MagSafe csatlakozóról az utóbbi időben terjedő USB-C szabványra.

Laptop-töltő csatlakozók

Az autós töltés szabványa

A mobilkészülékek autós, USB-csatlakozós szivargyújtóval történő töltése ma is nagy népszerűségnek örvend. Az autós töltők különböző kimeneti áramerősségeket kínálnak. Minél magasabb ampernyi áramot képes a töltő a készülékbe juttatni, annál gyorsabban tölti fel. Azonban szükséges hozzá, hogy a telefon támogassa az adott áramerősséget.

A legolcsóbb töltők csak 1A alap áramerősséget szolgáltatnak. Ez olyan lassú töltést biztosít, hogy többségében arra elegendő, hogy egy kevésbé igényes navigációt működésben tartson. A GPS-ket ezért sok esetben használat közben nem töltik. A 2.1A áramerősségű töltőkhöz drágábban lehet hozzájutni. Ezek viszont már elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy rövidebb idő alatt töltsenek fel egy mobiltelefont, mint az 1A-s töltők, illetve hogy a GPS-t használat közben is feltöltsék.

Autós töltés


A napelemek lassabbak, de a civilizációtól távol is működnek

Különleges és meglehetősen szokatlan kategória a napelemes töltés. A mobiltelefon USB-porton keresztüli feltöltéséhez a napelemes töltők a napenergiát villamos energiává alakítják át. Mivel az időjárás változékony lehet, még az alapmodellek is rendelkeznek beépített powerbankkal a zökkenőmentes töltés biztosítása érdekében. Hogy mi a hátránya? A napenergiával történő töltés időigényes. Megfelelő körülmények között a töltő 300 mA (0,3 A) körüli áramot biztosít, miközben az aljzat legalább 2A-t képes kezelni.

Napelemes töltő
A napelemes töltő jól jön, ha olyan helyre mész, ahol nem lesz konnektor. Viszont nem a leggyorsabbak.

Egyes elemtöltők powerbankként is szolgálnak

Az elemtöltők szabványosnak számítanak az akkumulátortöltők piacán. Az aljzatbeli váltóáramot egyenárammá alakítják, így tudják tölteni főleg az AA/AAA típusú akkumulátorokat. Léteznek olyan töltők, amelyek beépített powerbankkal rendelkeznek az áramforrás nélküli töltéshez. A különleges Batteroo töltéssel akár 3× meghosszabbítható az üzemidő.

Elemtöltő

i

Mi a különbség az akkumulátorban lévő egyenáram és a hálózati váltóáram között

 • A váltóáram, ami a hagyományos konnektorokban van, a készülékek többségének töltéséhez megfelelő. Az egyenáramtól elsősorban az különbözteti meg, hogy folyamatosan változik az áramkörben lévő feszültség amplitúdója (egy áramkör például a következő lehet: forrás  vezeték  kapcsoló  vezeték  izzó  vezeték  forrás). Az amplitúdó az aktuális irányú ingadozásokat ún. szinuszgörbével mutatja. Ezeknek az ingadozásoknak köszönhetően a váltakozó áram nem egyenletes, mint az egyenáram. Olyan eszközöknél használják, ahol nem okoz gondot ez a változékonyság motornál, porszívónál, lámpáknál, csengőnél és így tovább.
 • Ezzel szemben az egyenáramot olyan készülékeknél használják, amelyek számításokat végeznek és nem engedhetik meg a hiba lehetőségét. Így különösen alkalmas számítógépek, mobiltelefonok esetében. Mivel nincs változó amplitúdó, így megfelelőbb az ilyen készülékekhez és hozzájárul a számítások terén a szinte nulla hibaarányhoz. 

Hogyan ismerhetőek fel a különböző feszültségek és konnektor típusok világszerte

Az elektromos áram feszültségét voltban adják meg és régiónként eltérhet. A feszültségen kívül figyelembe kell venni az áram frekvenciáját is. Európában 50 Hz frekvencia (ismétlődő ingadozás egy adott idő alatt) és 230 V a megállapodás, míg az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Brazíliába 60 Hz és 120 V. Emiatt a készülékeket nem mindenhol lehet használni a szükséges adapter (amennyiben a töltő lehetővé teszi a bemeneti feszültség megváltoztatását), vagy feszültségszabályozó nélkül.

Aljzatok a világ különböző régióiban
Mielőtt az Európai Unión kívülre utazol, érdemes tájékozódni arról, hogy milyen konnektorokat használnak az adott országban.

Bizonyos esetekben 380 V feszültség használatával is lehet találkozni olyan dolgoknál, amelyeknél feltételezettnél nagyobb a terhelés. Ezt a feszültséget használják például a háztartásokban az indukciós főzőlapoknál, nagyobb elektromos motorok, fúrók, stb. meghajtására.


i

Tudd meg szótárunkból a töltéssel kapcsolatos kifejezések meghatározását. Mit jelent az elektromos feszültség, az áramerősség, a teljesítmény és a fogyasztás?

Minden tápkábel alapja a fázis és a nulla vezeték. Opcionálisan, amennyiben a készülék megkívánja, földelés is használható. Európában általában klasszikus kétpólusú villát használnak, úgy, mint nálunk is. Egyedül Nagy-Britanniában és Írországban a G típusú villa a szabvány, vagyis három téglalap alakú csap hatszögletű alappal.

i Szintén érdekelhet

Végül, de nem utolsósorban javasoljuk az eredeti adapterek vagy az eszközhöz mellékelt tartozékok használatát. Ez azért fontos, mert a kölcsönös kompatibilitást ezeknél tesztelték. A nem eredeti töltők használata csökkentheti az akkumulátor élettartamát, vagy a készülék tartós károsodásához vezethet.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15