Oldal frissítése

Mi az OLED kijelző és hogyan működik?

Aktualizálva

Az OLED kijelző úgynevezett szerves diódákat használ. A technológia elnevezése is innen ered, az Organic Light-Emitting Diode (szerves fénykibocsátó dióda) rövidítése. Fejlettebb és sok szempontból jobb technológia, mint a hagyományos LCD és LED kijelzők, de számos tekintetben különbözik tőlük, és hátrányai is vannak. Az OLED kijelzők televíziókban, mobiltelefonokban egyéb készülékekben is megtalálhatók. Ebben a cikkben megismerkedhetsz az OLED technológiával, annak működési elvével, valamint az előnyeivel és hátrányaival.

OLED TV jelentése

Mi az OLED kijelző? – TARTALOM

 1. Milyen előnyei és hátrányai vannak az OLED kijelzőnek?
 2. Hogyan működik az OLED kijelző?
 3. A TV-készülékek OLED kijelzőinek típusai
 4. A mobiltelefonok OLED kijelzőinek típusai
 5. LG OLED vs. Samsung OLED - mi a különbség?

Milyen előnyei és hátrányai vannak az OLED kijelzőnek?

 • Gazdagabb és élénkebb színek
 • Bizonyos körülmények között alacsonyabb energiafogyasztás
 • Abszolút fekete megjelenítésének képessége
 • Sokkal nagyobb kontraszt
 • Új használati lehetőségek (pl. always on display)
 • Magasabb ár
 • A pixelek beégésének elméleti kockázata
 • Általában valamivel kisebb fényerő, mint az LCD-nél

Előnyök a TV-k és monitorok esetében

Az OLED kijelzők számos tagadhatatlan előnyük miatt váltak népszerűvé. A televíziók esetében ide sorolhatók a jobb színek, a nagyobb kontraszt és az abszolút fekete megjelenítésének képessége, amire a hagyományos LCD panelek nem képesek. Az eredmény általában lenyűgöző kép, amely a méretet leszámítva könnyedén felveszi a versenyt a legjobb mozik vizuális minőségével. A fő korlátot azonban az ár jelenti - az OLED televíziók jellemzően jelentősen drágábbak, mint az azonos képátlójú hagyományos LED-es alternatívák, ezért gyakorlatilag nem létezik "olcsó OLED TV". Ennek oka, hogy természetüknél fogva prémium termékek, amelyek prémium minőséget kínálnak prémium áron.

Az OLED kijelzők a jobb képminőségüknek köszönhetően kezdenek megjelenni a laptopokban és a monitorokban is.

OLED TV jelentése
Az OLED kijelzők nagyobb kontraszttal és élénkebb színekkel rendelkeznek, amit azonnal észre fogsz venni, ha ellátogatsz a bemutatótermünkbe, hogy megnézd.

Előnyök a mobiltelefonok és a viselhető elektronikai eszközök esetében

A mobiltelefonok esetében némileg más a helyzet. Az OLED kijelzők (gyakran AMOLED vagy P-OLED néven) megtalálhatók a megfizethető árú telefonokban is, ugyanakkor nem várhatjuk el ugyanazt a képminőséget, mint amit a prémium kategóriás telefonok nyújtanak. Egy okostelefonban azonban az OLED kijelzőnek a jobb képminőségen túl más előnyei is vannak. Alacsonyabb energiafogyasztás és ezáltal hosszabb akkumulátor-üzemidő érhető el az alkalmazások és webhelyek sötét üzemmódjának használatával. Tulajdonképpen az OLED kijelző sötét területei kevesebb energiát fogyasztanak, a fekete területek pedig egyáltalán nem is fogyasztanak áramot.

Az OLED kijelzők ezen tulajdonságának köszönhetően jött létre az "always on display" funkció. Ennek a funkciónak a segítségével a kijelző kikapcsolt állapotában is megjelenít néhány alapinformációt. Ezek jellemzően a dátum, az idő és esetleg különböző értesítések. Az egyes elemeket általában vékony körvonallal jeleníti meg, hogy az aktív pixelek száma a lehető legkevesebb legyen, így a kijelző fogyasztása a lehető legalacsonyabb.

Mi az OLED kijelző?
Az always on funkciónak köszönhetően az OLED kijelzők folyamatosan képesek tartalmat megjeleníteni, elhanyagolható energiafogyasztás mellett.

Az OLED kijelzők rugalmasak is lehetnek. Ez lehetővé teszi a mobiltelefonok keretének zsugorítását és miniatűr viselhető elektronikai eszközök, például okosórák és fitneszkarkötők gyártását. Maga a kijelző nem hajlítható, de a rugalmassága megkönnyíti a gyártást, és bővíti a kijelző eszközben való elhelyezésének lehetőségeit. Igaz azonban, hogy egyes kijelzők a használat során hajlíthatóak - ilyenek találhatók például a prémium kategóriás Samsung Galaxy Z hajlítható telefonokban.

Az OLED kijelzők hátrányai

A magasabb árat leszámítva, amely - különösen a televíziók esetében - jelentős mértékben megmutatkozik a termék teljes árában, az OLED kijelzőknek nincs túl sok hátránya. Van némi kockázata a pixelek beégésének - ez akkor fordulhat elő, ha a nagy fényerejű kép hosszú ideig nem változik a kijelző egy bizonyos pontján. Ilyen lehet például a tévécsatorna logója vagy a konzoljátékok felhasználói felületének egyes elemei. A gyártástechnológia fejlődése és a különböző korrekciós mechanizmusok azonban gondoskodtak arról, hogy a beégéstől ma már nem kell tartani.

Az OLED kijelzők maximális fényereje alacsonyabb, mint a LED kijelzőké. A telefonok esetében ez rontja az olvashatóságot közvetlen napfényben, a megfizethetőbb OLED televíziók esetében pedig hiányosságokat jelent a HDR tartalmak megjelenítésénél. Az OLED azonban bizonyos mértékig kompenzálja ezt a magas kontraszttal és az abszolút fekete színnel. Ez azonban mindig az adott modelltől és árkategóriától függ, mivel egy drágább OLED kijelző nagyobb fényerővel rendelkezhet, mint egy olcsóbb LCD/LED.

Hogyan működik az OLED kijelző?

Az OLED kijelző az úgynevezett szerves diódák alapján működik. Ezek olyan alkatrészek, amelyek képesek fénysugárzást generálni, ha elektromos mezőt alkalmaznak rájuk. Ezeket nem a képernyőbe építik be, hanem más rétegekkel együtt egy üveg- vagy más hordozón helyezik el. Az így kapott szerves dióda sokkal kisebb, mint egy hagyományos LED, így lehetővé válik, hogy ezeket a diódákat a kijelző egyes képpontjaivá szereljék össze (egy pixel egyetlen képpont - a képernyő több millió képponttal rendelkezik, és ezek pontos vezérlésével képes részletes képet megjeleníteni).

OLED displej
Az OLED kijelző különböző rétegei.

A hagyományos LED-ek nagyobbak, és az LCD-kijelzőkben csak háttérvilágításként használják őket - a színvisszaadásról egy úgynevezett folyadékkristály réteg gondoskodik. Tulajdonképpen ez dönti el, hogy a háttérvilágítás fénye hol és milyen intenzitással éri el a monitor felületét. Valójában a háttérvilágítás a képernyő teljes felülete alatt azonos fényerővel rendelkezik. Még ha a folyadékkristályok "le is vannak zárva", hogy ne engedjék át a fényt, és ezért feketén jelennek meg, bizonyos mennyiségű fény akkor is áthatol rajtuk. Az eredmény tehát nem abszolút fekete, hanem inkább szürke vagy sötétkék színű.

Az OLED kijelzők ezt a teljes folyadékkristály- és háttérvilágítási rendszert egyetlen réteg szerves fénykibocsátó diódával (OLED) helyettesítik. Ezek olyan kicsik, hogy képesek a folyadékkristályok helyét átvenni, ugyanakkor önállóan is képesek világítani. Ez azt jelenti, hogy az OLED kijelző minden egyes pixelének fényereje pontosan és tökéletesen szabályozható. Ezek a pixelek akár teljesen ki is kapcsolhatók, ami tökéletes feketét eredményez. Mivel a fény forrása maguk a pixelek, a fény közvetlenebbül jut el a szemünkig, ami azt is jelenti, hogy az OLED kijelzők élénkebb és valósághűbb színeket produkálnak.

A TV-készülékek OLED kijelzőinek típusai

A tévé kiválasztása viszonylag egyszerű, mert az OLED technológia már nem sokban különbözik. Gyakorlatilag minden OLED TV-t csak OLED-ként emlegetnek. Egy kivétellel, a modern QD-OLED tévék. Ezek abban különböznek a klasszikus OLED technológiától, hogy a klasszikus színszűrőt egy úgynevezett kvantumpontokból álló réteggel helyettesítik, amit már régóta ismerünk a QLED TV-kből. Az eredmény még jobb színek és nagyobb fényerő, miközben az OLED technológia minden pozitív tulajdonságát megtartják. Prémium technológiáról van szó, amely csak nagyon drága tévékben található meg.

i

QLED vagy OLED?

Két nagyon hasonló kifejezés - QLED és OLED - próbál minket összezavarni. Bár mindkettő a kijelzőtechnológiára utal, és szinte ugyanúgy néznek ki, egészen mást jelentenek. Az OLED egy olyan technológiára utal, amely szerves fénykibocsátó diódákat használ, ahogyan azt az előző fejezetben kitárgyaltuk. A QLED ezzel szemben az LCD technológiát jelenti, kiegészítve egy kvantumpont réteggel, amely nagyban feljavítja a kijelző tulajdonságait.

A kvantumpontok színes fényt bocsátanak ki, ha hátulról más (forrás)fény világítja meg őket. Az eredmény nagyobb fényerő és gazdagabb színek, mint amit a hagyományos LCD kijelzők színszűrői biztosítanak.

Tehát melyik a jobb? OLED vagy QLED? Ezt nem lehet egyértelműen megmondani, mivel mindegyik technológiának megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Ha e technológiák között vacillálsz, olvasd el a Mi a különbség az OLED és a QLED között? című cikkünket.

A mobiltelefonok OLED kijelzőinek típusai

A telefonok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel az OLED technológiát többféleképpen is emlegetik: OLED, AMOLED, Super AMOLED, Super AMOLED Plus, SAMOLED vagy akár P-OLED. Legtöbbször azonban ezek csak marketing elnevezések, amelyeknek gyakorlatilag ugyanaz a jelentésük, vagyis hogy OLED kijelzőről van szó.

 • OLED – nem igényel további magyarázatot. Ez az OLED kijelzők alapvető megnevezése.
 • AMOLED – "aktív mátrixszal" ellátott OLED kijelző. A gyakorlatban ez a Samsung által gyártott kijelző, amely az AMOLED-et bejegyeztette védjegyként.
 • Super AMOLED – a Samsung által gyártott OLED kijelzők, amelyek jobb integrált érintőréteggel rendelkeznek. A gyártó szerint ez jobb képmegjelenítési tulajdonságokat biztosít.
 • Super AMOLED Plus – a Samsung által gyártott OLED kijelzők, amelyek jobb integrált érintőréteggel és a színes alpixelek alternatív elrendezésével rendelkeznek, hogy növeljék az alpixelek teljes számát. Ezek a kijelzők emellett nagyobb fényerővel és alacsonyabb energiafogyasztással rendelkeznek, továbbá vékonyabbak.
 • P-OLED – az LG által gyártott OLED kijelzők.
i

Mi az PMOLED?

A PMOLED a Passive Matrix OLED rövidítése, és az AMOLED (Active Matrix OLED) alternatívája. A két technológia közötti fő különbség a kijelző vezérlésének módjában rejlik - abban, hogy melyik pixel milyen színeket jelenít meg. Míg a PMOLED passzív mátrixot, azaz külső áramkör által vezérelt elektródákból álló rácsot használ, addig az AMOLED miniatűr tranzisztorokból és kondenzátorokból álló aktív mátrixot. Az aktív mátrixot néha TFT-nek is nevezik. Az AMOLED számos előnnyel rendelkezik, mint például a magasabb frissítési sebesség vagy az alacsonyabb energiafogyasztás, ezért a PMOLED ma gyakorlatilag nem használatos.

Ha többet szeretnél megtudni az AMOLED és a PMOLED kijelzők működéséről, olvasd el a Mi az AMOLED kijelző? című cikkünket.

LG OLED vs. Samsung OLED - mi a különbség?

A Samsung és az LG a világ két legnagyobb LCD és OLED kijelzőgyártója. Bármilyen márkájú telefont vagy tévét vásárolsz, nagy valószínűséggel a felhasznált kijelző e gyártók valamelyikétől származik. És mindegyikük másképp hívja az OLED kijelzőit. Mint fentebb említettük, az AMOLED megnevezést kizárólag a Samsung használja védjegyként, bár más gyártók is használják az aktív mátrixot. Tulajdonképpen technológiailag ez a modern OLED kijelzők alapja.

OLED kijelző – iPhone
Nem minden iPhone rendelkezik ugyanattól a gyártótól származó kijelzővel. Míg némelyikben LG P-OLED, másokban Samsung AMOLED, sőt, megint másokban a kínai BOE gyártó kijelzője kapott helyet.

Ezért az LG-nek más nevet kell használnia, ez pedig a P-OLED. A P betű a "műanyagot" jelenti, és arról árulkodik, hogy az OLED kijelző a hagyományos üveg helyett műanyag hordozóra épül. Ennek van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a kijelzőt hajlíthatóvá lehet tenni. Csakhogy a Samsung is műanyag hordozót használ, az LG pedig szintén aktív mátrixot.

Tehát mindkét gyártó hasonlóan közelíti meg a kijelzők gyártását, csak a Samsung az aktív mátrix használatára utaló elnevezést, az LG pedig a műanyag hordozóra utaló elnevezést jegyeztette be. Mindkét név tehát a teljes gyártási technológia más-más részét tükrözi, de a technológia jellege nem különbözik annyira. A lényeg tehát az, hogy a Samsung AMOLED kijelzőket, az LG pedig P-OLED kijelzőket gyárt.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Bár az OLED-nek vannak kisebb hátrányai, ez a legfejlettebb kijelzőtechnológia, amely ma általánosan elérhető. Bár a tévék esetében még mindig prémium technológiának számít, a közép- és alsó kategóriás telefonokban már megtalálható.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05