Oldal frissítése

A kijelző típusa: Fényes vs Matt | TN vs IPS

Aktualizálva

A kijelző az egyik legfontosabb paraméter egy új laptop kiválasztásakor, a videókártya, a processzor, az operatív memória és a tárhely mellett. Természetesen nincs tökéletes kijelző. Cikkünkben tanácsokkal látunk el arra vonatkozóan, hogy milyen típusú kijelzőt válassz.

A kijelző típusa – TARTALOM

 1. Matt (tükröződésmentes) vagy fényes kijelző?
 2. Megjelenítési típusok: TN, IPS, VA vagy OLED?
 3. TN kijelzők
 4. IPS kijelzők

Matt (tükröződésmentes) vagy fényes kijelző?

A kijelzők kétféle felületkezeléssel rendelkezhetnek - fényes vagy matt. Nem lehet egyértelműen megmondani, hogy melyik opció a jobb. Ez az személyes preferenciáidtól függ.

Fényes kijelzők

A fényes kijelzők élénkebb színekkel és magasabb kontraszttal rendelkeznek. A színek gazdagabbak, a feketék pedig intenzívebbek. A tükröződés azonban problémát jelenthet. Az ablakon keresztül beeső fény szintén megnehezítheti az olvashatóságot és a színvisszaadást. Közvetlen napfényben szinte lehetetlen dolgozni velük. Ezenkívül a fényes kijelzők könnyen beszennyeződnek.

Milyen esetben válassz fényes kijelzőt? Ha a laptopot beltéren fogod használni, így azt nem éri közvetlen napfény. Ebben az esetben nagyra fogod értékelni a jobb színvisszaadást, különösen játszás és videónézés közben.

A fényes kijelzők előnyei

 • jobb színvisszaadás
 • alacsonyabb napfény-olvashatóság

A fényes kijelzők hátrányai

 • könnyen beszennyeződik

Matt (tükröződésmentes) kijelzők

A matt kijelzők tükröződésmentes bevonattal rendelkeznek (gyakran "tükröződésmentes kijelzőknek" is nevezik őket). Már elnevezésük is mutatja, hogy sokkal jobban megakadályozzák a fényvisszaverődést, mint a fényes kijelzők. A matt képernyő még egy világos szobában is jól olvasható, és a szabadban is megállja a helyét. Hátránya, hogy a felületkezelés miatt a színek kevésbé kontrasztosak.

Milyen esetben válassz tükröződésmentes kijelzőt? Ha a laptopot kültéren vagy világos helyiségben szeretnéd használni. De vigyázz: még a matt kijelző sem teljesen védett a tükröződéssel szemben, különösen közvetlen napfényben. Általánosságban elmondható, hogy ez a kijelzőtípus akkor hasznos, ha sokat utazol és út közben is dolgozol.

A matt (tükröződésmentes) kijelzők előnyei

 • jobb olvashatóság napfényben
 • kevesebb elmosódás

A matt (tükröződésmentes) kijelzők hátrányai

 • rosszabb színvisszaadás

Megjelenítési típusok: TN, IPS, VA vagy OLED?

A kijelző kiválasztásakor a legfontosabb paraméter a típus. A leggyakoribb paneltípusok az IPS, a TN, a VA és az OLED. És ahogy az életben lenni szokott, nem lehet egyértelműen megmondani, hogy melyik típus a legjobb. Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. Vegyük sorra őket.

TN kijelzők

A TN kijelző a legrégebbi típus, az 1980-as évek óta használatos. Kora ellenére azonban még mindig az egyik legszélesebb körben használt panel, főként alacsony ára miatt. Nem meglepő, hogy főként a legolcsóbb laptopokban kap helyet.

Ez azonban nem szabályszerű. Vannak a piacon drágább TN panelek is, amelyeket gamingre szánt laptopokban és monitorokban használnak. Ezek nagyon népszerűek a professzionális játékosok körében. Ennek oka, hogy a TN panelek magas frissítési sebességgel és gyors válaszidővel jeleskednek.

A TN kijelzők viszont nem alkalmasak videók készítésére és megtekintésére. Ennek oka a rossz betekintési szögek és a pontatlan színvisszaadás.

A TN kijelzők előnyei

 • alacsony ár
 • magas frissítési sebesség
 • alacsony válaszidő
 • alkalmas versenyzős játékokhoz

A TN kijelzők hátrányai

 • gyenge betekintési szögek
 • gyenge színvisszaadás és -pontosság

IPS kijelzők

Az IPS kijelzők a TN panel rossz betekintési szögeinek és pontatlan színvisszaadásának megoldására tett kísérletként jöttek létre. És ez sikerült is: az IPS-panelek nagyszerű betekintési szögekkel és pontos színvisszaadással jeleskednek. Ennek ára a válaszidő növekedése és a frissítési frekvencia 60 Hz-re való csökkentése volt. A gyártók csak nemrégiben vezettek be magasabb frekvenciájú kijelzőket. Ráadásul az IPS-kijelzőket nehezebb gyártani, ami az árukban is megmutatkozik.

Az IPS-panelek jobb betekintési szögük, színvisszaadásuk és pontosságuk miatt alkalmasak tartalomkészítésre és médiafogyasztásra. Olyan játékokban is megállják a helyüket, mint az RPG-k, kalandjátékok és stratégiai játékok, ahol a frissítési frekvencia nem játszik olyan fontos szerepet, ellenben hasznosabb lehet a jobb színvisszaadás. Ha hajlandó vagy megfizetni a felárat, a piacon már kaphatók magasabb frissítési frekvenciájú IPS-panelek is. Ehhez azonban egy kicsit mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod.

Az IPS-kijelzők előnyei

 • kiváló betekintési szögek
 • kiváló színvisszaadás és színhelyesség

Az IPS-kijelzők hátrányai

 • lassabb válaszidő
 • alacsonyabb frissítési frekvencia
 • ár

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05