Oldal frissítése

Tévékészülékek

Mi az analóg kimenet?

Mi az az analóg kimenet, mire használják, és melyek a fő különbségek az analóg és a digitális kimenet között? Cikkünk egy számítógépes laikus számára is világossá teszi, hogyan működik az analóg kimenet. Kezdjük egy egyszerű kérdéssel. Mit jelent a VGA rövidítés? A VGA a számítógép monitorán történő grafikus megjelenítés szabványa. Először az IBM használta 1987-ben.

Árnyékolt kábel

A kábel árnyékolása a nem kívánt zajok szűrőjeként szolgál. A zaj a videó-, hang- vagy adatkimenet minőségének romlásában nyilvánulhat meg. Számos tápkábel is fel van vértezve a zajok ellen (általában egy ferritgyűrűvel a csatlakozónál), de ezek inkább egyfajta biztosítékot jelentenek. A legtöbb végberendezés, például a laptopok közvetlenül a testükben kondenzátorokat is tartalmaznak, amelyek a feszültségszűrésért felelősek.

VESA felfüggesztés

A VESA felfüggesztés egy olyan szabvány, amely megkönnyíti a vásárlók számára a tájékozódást, amikor a tévéjükhöz vagy monitorukhoz állványt vásárolnak. Egységesíti a rögzítőelemeket, azaz a tévé hátoldalán lévő rögzítő nyílások elhelyezkedését, illetve a tartóelemeket. Cikkünkből megtudhatod, hogy hogyan működik, illetve hogyan igazodhatsz el a számok között.

Direct LED: Mi az és hogyan működik?

A Direct LED a LED televíziókban használt háttérvilágítási technológiák egyike. Mi a lényege, mik az előnyei és hátrányai, és miben különbözik az RGB LED-től vagy az Edge LED-től?

Mi az a DVI?

A DVI (Digital Visual Interface) interfész a monitor számítógéphez való csatlakoztatására szolgál, továbbá analóg és digitális jeleket egyaránt képes továbbítani. A csatlakozó, beleértve a visszafelé kompatibilitást biztosító átalakítókat is, különböző változatokban kapható. A DVI interfész még mindig széles körben elterjedt, bár ez egy régebbi technológia, amely lassan a homályba vész. Mi a DVI? Milyen a DVI jövője? És mi a különbség a DVI-A, a DVI-D és a DVI-I között? A válaszokat a cikkben találod.

Mi az a HDMI?

A HDMI (High Definition Multimedia Interface, azaz nagyfelbontású multimédia interfész) a ma legszélesebb körben használt digitális szabvány a videó-, hang- és internetátvitelhez. Nagyon gyakran használják televíziók, monitorok vagy projektorok multimédiás berendezésekhez való csatlakoztatására. Széleskörű használata és sokoldalúsága miatt különböző változatok és csatlakozóformák léteznek. További részletek a cikkben.

Mi az a Mini LED?

A Mini LED egy új LED háttérvilágítási technológia, amelyet LCD TV-kben használnak. Kisebb méretű LED-ekről van szó, ami sokkal nagyobb kontrasztot és ezáltal nagyobb képmélységet biztosít a tévékészülékeknek.

A képernyő felbontása

A kijelző felbontása egy olyan paraméter, amely azt jelzi, hogy hány képpont - úgynevezett pixel - alkotja a kijelzőn vagy képernyőn látható képet. A fényképezőgépekkel ellentétben, ahol a felbontást megapixelekben számítjuk, a kijelzőket a vízszintesen és függőlegesen elhelyezkedő pixelek számával írjuk le.

Mi az OLED kijelző és hogyan működik?

Az OLED kijelző úgynevezett szerves diódákat használ. A technológia elnevezése is innen ered, az Organic Light-Emitting Diode (szerves fénykibocsátó dióda) rövidítése. Fejlettebb és sok szempontból jobb technológia, mint a hagyományos LCD és LED kijelzők, de számos tekintetben különbözik tőlük, és hátrányai is vannak. Az OLED kijelzők televíziókban, mobiltelefonokban és egyéb készülékekben is megtalálhatók.

Mi az IPS kijelző?

Az IPS az LCD kijelző technológia egyik változata. Ez a legfejlettebb, de egyben a legdrágább is. Az LCD képernyők más típusaihoz képest jobb színminőséget és szélesebb betekintési szögeket kínál. De ennek is megvannak a hátrányai - elsősorban a magasabb ár és a gyengébb kontraszt. Az IPS kijelzők általános képminősége azonban a legjobb az LCD képernyők közül.

HDMI

High-Definition Multi-media Interface, digitális kimenet integrált hanggal (esetleg hálózati átvitellel), gyakran használják például televízióknál. Lehetővé teszi a 3D képek átvitelét, a többcsatornás hangátvitelt és akár a 4K felbontást is támogatja (a HDMI 2.0 esetében).

Mi a DVB-T?

A DVB-T a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás rövidítése. DVB-T tunerrel vagy set-top box-val felszerelt televíziók ingyenesen vehetők igénybe. Hogyan működik a DVB-T és milyen előnyökkel jár?

Miracast

A Miracast TV-vel képessé válsz klónozni a képet egy olyan mobilkészülékről, amely támogatja ezt a funkciót. Meg szeretnél mutatni egy videót az ismerőseidnek? A Miracastnak köszönhetően könnyedén megteheted. Úgy működik, mint a képernyőmegosztás, ami számos számítástechnikai programból ismerős lehet.

Local Dimming

A Local Dimming egy olyan televíziós szolgáltatás, amely szabályozza a háttérvilágítást a sötét területeken. A sötét részek kikapcsolhatóak anélkül, hogy csökkentenék a kép általános fényerejét.

Képátló

A képernyő bal alsó és jobb felső sarka közti távolság hüvelykben megadva (1" = 2.54 cm). A nagyobb képernyővel rendelkező modellek könnyebben átlátható felülettel rendelkeznek, míg a kisebb kijelzővel felszerelt változatokat kényelmesebben magunkkal vihetjük.

Ajánlott nézési távolság

Az ajánlott TV nézési távolság, amellyel a lehető legjobb vizuális élmény érhető el. Ezt az értéket a TV képernyő képátlója és a felbontása alapján lehet meghatározni.

LCD LED kijelző

Ez a technológia a képernyő háttérvilágítását jelenti. A LED kijelzők fénykibocsátó diódákat használnak, amelyek előnyei közé tartozik az alacsony fogyasztás és a tartósság.

Upscaling

Ez a funkció képes a kép egyszerű HD sugárzását Ultra HD-re változtatni - azaz a képet alacsonyabbról magasabb felbontásra konvertálja, ezzel javítja a képminőséget.

Tuner típusok

A tuner az egyik legalapvetőbb alkatrésze a TV-nek. Fogadja a jelet, ami lehetővé teszi hogy nézd a TV-csatornákat. A tuner megkülönböztethető a jel forrása alapján: DVB-T (digital terrestrial signal, azaz a digitális földfelszíni sugárzás vételére), DVB-C (cable, vagyis kábeles jelvétel), DVB-S (satellite TV, vagyis műholdas sugárzás vételére). Az új típusú televíziók egy második generiációs tunerrel is fel vannak szerelve, támogatva a nagyobb felbontást (4K).

Frissítési frekvencia

A frissítési gyakoriság (képfeldolgozási gyakoriság) a másodpercenkénti képkockák száma, amelyet a képernyő meg tud jeleníteni. Ezt hertzben (Hz) fejezik ki, az 1 Hz pedig azt jelenti, hogy másodpercenként legfeljebb 1 képkockát jeleníthet meg. A magasabb frekvenciák folyamatosabb és élesebb képet kínálnak, különösen a gyorsabb jeleneteknél.
20 További...

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05