Oldal frissítése

Mi az a HDMI?

Cikk

Aktualizálva

A HDMI jelenleg az egyik legszélesebb körben használt digitális szabvány a video- és hangjelek továbbítására. Általában televíziók, monitorok vagy projektorok multimédiás berendezésekhez való csatlakoztatására használják. Sokoldalúságának és népszerűségének köszönhetően a csatlakozók különböző változatai és formái léteznek. Melyek a HDMI típusai? Hogyan alakult a HDMI fejlődése?

Mi a HDMI?

A HDMI egy szabványos interfész a tömörítetlen digitális videó, a hang és az internet egyetlen kábelen történő továbbítására. A HDMI segítségével tévét, monitort vagy projektort csatlakoztathatsz különböző multimédiás eszközökhöz, például játékkonzolhoz, számítógéphez, laptophoz, Android/Apple TV-hez vagy akár Blu-ray/DVD-lejátszóhoz. A HDMI a legújabb, 2.1-es verzióval is töretlenül a legszélesebb körben használt interfész, amely támogatja a 10K felbontást, 48 Gbps átviteli sebességet, akár 32 hangcsatornát, illetve a HDR, 3D, Deep color, Dolby TrueHD és DTS-HD Master audio technológiákat, tehát valószínűleg a belátható jövőben is tartani fogja a vezető pozícióját.

druhy HDMI

A HDMI három méretben létezik, így kisebb eszközökben, például fényképezőgépekben, videokamerákban, laptopokban vagy tabletekben is elhelyezhető.

HDMI csatlakozó típusai

 • HDMI (A típus) – A legtöbb eszközön megtalálható klasszikus csatlakozó.
 • HDMI-Mini (C típus) – A csatlakozó kisebb változata, amelyet hordozható eszközökhöz, például laptopokhoz, videokamerákhoz és fényképezőgépekhez terveztek.
 • HDMI-Micro (D típus) – A csatlakozó legkisebb változata, amelyet tabletekhez és más mobileszközökhöz terveztek.

A HDMI fejlődése verziók szerint

HDMI 1.4 - A legszélesebb körben használt verzió, amely kielégíti a felhasználók többségének igényeit.

 • Hozzáadott csatorna az Ethernet számára.
 • 3D támogatás.
 • Maximális 4K felbontás támogatása 30 Hz-en.

HDMI 2.0 - Újabb verzió, amelyet elsősorban 4K TV-k és monitorok esetében használnak.

 • Az adatátviteli sebesség akár 18 Gbps.
 • Akár 32 hangcsatorna támogatása.
 • Legfeljebb 4 hangsáv támogatása.
 • A 21 : 9 képarány támogatása.
 • A 4K 60 Hz támogatása.

HDMI 2.1 - A legújabb verzió, amely még nem annyira elterjedt, úgynevezett future-proofingnak tekinthető, azaz biztosítás a jövőre nézve.

 • Adatátviteli sebesség 48 Gbps.
 • A 4K 120 Hz, 8K 60 Hz és a 10K felbontás támogatása.
 • HDR támogatás.
iA HDMI visszafelé kompatibilis, maga a kábel ugyanolyan maradt, így csak az eszköz portja az, ami változik.

HDMI kábel hossza és típusai

A HDMI kábel ajánlott maximális hossza 10-12 méter, ennél nagyobb méretek képvesztést vagy villódzást okozhatnak. Ezt elosztóval (extender, repeater), átalakítóval vagy drágább optikai kábellel lehet megoldani.

DVI-kompatibilitás

A DVI kompatibilis a HDMI-vel a képminőség romlása nélkül, ha DVI kimenetről (PC) és HDMI bemenetről (monitor, TV, projektor) van szó. Ellenkező esetben, azaz HDMI kimenet (PC, laptop, konzol, multimédiás eszköz) és DVI bemenet (monitor, TV, projektor) esetén a megfelelő működés nem garantált.

További cikkek a Televíziók kategóriájában itt találhatók.

 

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20