Oldal frissítése

Komponensek

Az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kombinációja

Szeretnél saját számítógépet építeni, de nem tudod pontosan, hogyan kell csinálni? Szívesen segítünk, mert mi is jól ismerjük azt a felemelő érzést, amely egy új számítógép sikeres első indítását kíséri. Nemcsak abban adunk tanácsot, hogyan építsd meg technikailag a számítógépét, hanem az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kiválasztására is összpontosítunk.

RAID lemezkötegek

A különböző RAID lemezkötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen meghibásodása esetén.

Mi az a gyorsítótár, avagy cache?

A gyorsítótár egy puffer, amely adatokat tárol a későbbi gyors hozzáférés érdekében. Előnye a nagy sebesség és a rövid hozzáférési idő. A cache-memória megtalálható a processzorokban, merevlemezekben stb.

Mi az a CPU cache?

A gyorsítótár (cache) rendkívül fontos része minden processzornak. A gyorsítótár villámgyors hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt adatokhoz. A CPU-ban lévő gyorsítótár-memóriának több rétege és funkciója van. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik mindez.

Árnyékolt kábel

A kábel árnyékolása a nem kívánt zajok szűrőjeként szolgál. A zaj a videó-, hang- vagy adatkimenet minőségének romlásában nyilvánulhat meg. Számos tápkábel is fel van vértezve a zajok ellen (általában egy ferritgyűrűvel a csatlakozónál), de ezek inkább egyfajta biztosítékot jelentenek. A legtöbb végberendezés, például a laptopok közvetlenül a testükben kondenzátorokat is tartalmaznak, amelyek a feszültségszűrésért felelősek.

Mi az a DVI?

A DVI (Digital Visual Interface) interfész a monitor számítógéphez való csatlakoztatására szolgál, továbbá analóg és digitális jeleket egyaránt képes továbbítani. A csatlakozó, beleértve a visszafelé kompatibilitást biztosító átalakítókat is, különböző változatokban kapható. A DVI interfész még mindig széles körben elterjedt, bár ez egy régebbi technológia, amely lassan a homályba vész. Mi a DVI? Milyen a DVI jövője? És mi a különbség a DVI-A, a DVI-D és a DVI-I között? A válaszokat a cikkben találod.

Mi az a HDMI?

A HDMI (High Definition Multimedia Interface, azaz nagyfelbontású multimédia interfész) a ma legszélesebb körben használt digitális szabvány a videó-, hang- és internetátvitelhez. Nagyon gyakran használják televíziók, monitorok vagy projektorok multimédiás berendezésekhez való csatlakoztatására. Széleskörű használata és sokoldalúsága miatt különböző változatok és csatlakozóformák léteznek. További részletek a cikkben.

Mi a processzor TDP-értéke?

A processzor termikus tervezési teljesítménye (TDP) a processzor legnagyobb lehetséges hőteljesítménye, amely a szabványos alkalmazásokban elérhető. Azt jelzi, hogy a számítógép hűtőrendszerének mennyi hőt kell elvezetnie a processzortól, hogy megvédje a túl magas hőmérséklettől, amelyet az nem képes kezelni. A tervezett hőteljesítmény értékét a gyártó adja meg minden egyes komponensre (processzorok, videókártyák stb.). A magasabb TDP érték általában nagyobb teljesítményű processzort jelent. Azonban ahogy nő az értéke, úgy nőnek a hűtési követelmények is. A TDP mértékegysége a watt.

Mi az az SSD? (SSD vs HDD)

Az első SSD meghajtót 1976-ban gyártották le, de 35 hosszú évbe telt, amíg az ára elérte azt a szintet, hogy a nagy tömegek számára is elérhetővé váljon. Mit hozott magával tulajdonképpen az SSD, mennyire megbízható, és hogyan csatlakozik? Mi a különbség az SSD és a HDD között? Mi az NVMe SSD? Milyen SSD-t vegyek? Cikkünkből megtudhatod.

AMD Chipsets (ÁTTEKINTÉS)

Mi az a KodakCoin?

A KodakCoin egy új kriptovaluta, amelyet az Eastman Kodak Company hozott létre és amely az újonnan épített KodakOne rendszerben fizetési formaként is szolgál. Ez az új pénznem a KodakOne mellett a CES 2018 Las Vegas-i fogyasztói elektronikai vásáron került bevezetésre. Az érmék forgalomba hozatalának kezdeti bevezetésére (ICO), és ezáltal az egész platform elindítására, a londoni médiavállalat Wenn Media csoportjával együttműködésben ez év január 31-én került sor.

Mi az a deep web?

A deep web a  World Wide Web (WWW), azon része, amelynek tartalma nem érhető el a klasszikus internetes keresőmotorokon keresztül, mint például a Google vagy a Bing. Ezek a keresőmotorok nem képesek vagy különböző okok miatt nem szeretnének egyes weboldalakat indexelni. Ez azt jelenti, hogy ha keresel valamit az interneten, akkor ténylegesen "csak"  a használt kereső adatbázisában vagy indexében tudsz keresni, miközben ez az index csak töredéke annak, ami az interneten van. Részletes infografikát találsz a "Mi a deep web" témakörben a whoishostingthis.com oldalon.

Mi az a dedikált videókártya | Előnyök | Összehasonlítás

A dedikált grafikus kártya egyértelmű jele annak, hogy egy ilyen számítógép vagy laptop nagyon jó grafikus teljesítményt nyújt. Mik a fő különbségek az integrált grafikához képest? És hogyan lehet valójában meghatározni, hogy milyen típusú videókártya van a számítógépben?

Intel Chipsets (DETAILED OVERVIEW)

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20