Oldal frissítése

RAID lemezkötegek

Aktualizálva

A különböző RAID kötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen meghibásodása esetén. A kifinomultabb RAID típusok ezeket az előnyöket egyesítik. Szeretnél többet megtudni?

RAID lemezkötegek

RAID lemezkötegek – TARTALOM

 1. Mi az a RAID köteg?
 2. RAID lemezkötegek típusai
 3. RAID kötegek: részletes leírás és adatmentési tippek
 4. SSD RAID vagy HDD RAID?

Mi az a RAID köteg?

A RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) rövidítés olyan lemezkötegekre utal, amelyeken az adatokat két vagy több egymástól független lemezen kerülnek tárolásra. Ezekből a fizikai lemezekből könnyedén létrehozhatsz egy tárolót, amelyet a szerver vagy a számítógép operációs rendszere egyetlen logikai egységként ismer fel. Azonban ezek a több lemezből álló lemezkötegek hajlamosak lehetnek a hardveres hibákra. Ezért van a beépített hibatűrés, amely specifikus adattárolási módszerekkel biztosítja az adatok megőrzését, ha valamelyik lemez meghibásodik. A biztonsági szint a választott RAID típustól függ, amelyet számokkal jelölünk (leggyakrabban RAID 0, RAID 1, RAID 5 vagy RAID 6).

A RAID-et tipikusan leginkább szerverekben használják, de könnyedén létrehozhatod egy modern számítógépben is. Otthoni környezetben NAS szerver használata esetén találkozhatunk RAID köteggel. A NAS szerverekbe legalább két lemezt kell behelyezni, amelyek megfelelő beállításokkal védik a felhasználót az adatvesztéstől. Mindazonáltal jó, ha tudod, hogy a RAID típusú lemezkötegek nem helyettesítik az adatok biztonsági mentését.

RAID lemezkötegek típusai

Kötettípus HDD lemezek száma Tolerálható lemezhibák száma Leírás Kötetkapacitás
Alap 1 0
 • Egyetlen lemezből áll, mint független egység.
 • Nem biztosít adatredundanciát.
1× (HDD lemez mérete)
JBOD ≧1 0
 • Az egyes lemezeket egyetlen tárhelybe csoportosítja, amelynek kapacitása az egyes lemezek kapacitásának összege.
 • Nem biztosít adatredundanciát.
az összes HDD lemez méretének összege
RAID 0 ≧2 0
 • „Csíkozási” funkciót tartalmaz, amely során az adatok blokkokra osztódnak, és ezek a blokkok több lemezen helyezkendek el, ami növeli a teljesítményt.
 • Nem biztosít adatredundanciát.
az összes HDD lemez méretének összege
RAID 1
(tükrözés)
2 1
 • Egyidejűleg írja az adatokat mindkét lemezre.
 • Adatredundanciát biztosít.
a legkisebb HDD lemez mérete
3 2
4 3
RAID 5 ≧3 1
 • Blokk szintű adatcsíkozást vezet be paritással, mely során az adatok az összes bevonatlan lemezen oszlanak el, így az adatredundancia hatékonyabb, mint a RAID 1 típusnál.
(N – 1) × (a legkisebb HDD lemez mérete)
RAID 6 ≧4 2
 • Két paritás adatréteget vezet be, amely lehetővé teszi az adatok redundáns tárolását, amelyek mérete megegyezik két lemez méretével, ami magasabb adatredundancia szintet jelent, mint a RAID 5 típusnál.
(N – 2) × (a legkisebb HDD lemez mérete)
RAID 10 ≧4
(páros szám)
A HDD lemezek összes számának fele
 • A RAID 0 teljesítményét és a RAID 1 adatvédelmét nyújtja, ahol a lemezek párokba sorolódnak, és az adatok az egyik lemezről a másikra tükröződnek.
(N / 2) × (a legkisebb HDD lemez mérete)

RAID kötegek: részletes leírás és adatmentési tippek

Ahogy már említettük, ahhoz, hogy ilyen köteget létrehozzunk, legalább két lemezre van szükségünk. Többféle RAID létezik, és ezek alapvetően abban különböznek, ahogyan az adatokat kezelik. Most röviden bemutatjuk őket:

RAID 0

A RAID 0 nem az ideális lemezkonfiguráció NAS esetében, mert az adatbiztonság szempontjából még egyetlen lemeznél is rosszabb helyzetben van, egyszerű okból kifolyólag: a RAID 0 két lemezt úgy kapcsol össze, hogy az adatokat egyenletesen osztja szét közöttük. Mivel a RAID 0 képes egyszerre írni és olvasni mindkét lemezről, a kapacitásaik összeadódnak, és a továbbítási sebesség körülbelül a kétszeresére nő. Az ár azonban kritikus. Ha bármi történik az egyik lemezzel, az adatok a másikon is teljesen elvesznek.

RAID 1

Ez a megoldás, ellentétben a RAID 0-val, nem kínál semmilyen teljesítménybeli előnyt. Ez azt jelenti, hogy a lemezek ezen módon való összekapcsolása esetén ugyanolyan gyorsak lesznek, mintha egyáltalán nem lennének RAID-ben. Ráadásul a köteg használható kapacitása csak az egyik bekapcsolt lemez kapacitásával fog egyezni, még akkor is, ha három, négy vagy több lemezből áll. Hogyan lehetséges ez? A RAID 1 biztonságra összpontosít, ezért az adatokat csak egy lemezre írja, és a többi lemezre tükrözi őket. Ez azt jelenti, hogy mindig rendelkezésre áll legalább két másolat, ha a főlemezzel bármi történne. Ha ilyesmi történik, az összes adatot könnyen vissza lehet állítani.

RAID vállalati szerverben
Míg a RAID 0, 1 és 10 könnyen használható otthon is, a RAID 5 és 6 inkább vállalati alkalmazásra alkalmas.

RAID 10

A RAID 10 a két előző megoldás kombinációja, nem csak a névben, hanem funkcionálisan is. A használatához legalább négy lemezre van szükség. Ezeket logikailag két párra osztódnak, amelyek belsőleg RAID 0-ként vannak összekapcsolva. Ezeket a párokat ezután egymással tükröződnek, ami azt jelenti, hogy megkapjuk a RAID 0 sebességét és a RAID 1 adatbiztonságát. A hátránya, hogy a kezdeti befektetésnek tartalmaznia kell legalább a négy említett lemezt.

RAID 5

A RAID 5 sokkal összetettebb kötegelési módszer, mint az előző megoldások. Ez a bonyolultság azonban könnyen indokolható, mivel a RAID 5 magas szintű adatbiztonságot kínál. Azonos lemezek használata esetén egyet fenntartunk arra az esetre, ha a többi közül valamelyik kiesne. A RAID 5 hátránya az adatok helyreállításának és a lemezköteg egyéb kezelésének igényessége. Az adatok írása a lemezekre lassabb lehet, mivel az adatok egyszerre minden lemezen tárolódnak.

NAS – merevlemezek
A RAID lemezkötegekhez különleges, hosszú távú megbízható működésre tervezett lemezek állnak rendelkezésre.

RAID 6

A RAID 6 nagyon hasonlít a RAID 5-höz, azzal a különbséggel, hogy képes az adatokat helyreállítani akár két lemez egyidejű meghibásodása esetén is. Így a RAID 6 még biztonságosabb, mint a RAID 5, ugyanakkor az adatok írása lassabb. A RAID 5-tel együtt kifejezetten professzionális felhasználásra tervezték, többlemezes kötegek esetén sokkal több helyet kínál, mint a RAID 1. Ezért különösen az olyan adatközpontok számára ajánlott, ahol hajlandóak pénzt és időt fektetni a tárolórendszerbe.

! A RAID nem biztonsági mentés
Bár a RAID egyfajta adatbiztonsági forma, csak a lemezek mechanikai meghibásodása ellen védi az adatokat, nem pedig a szoftveres fenyegetésekkel (pl. zsarolóvírusok) szemben. Ezért minden adatot biztonsági menteni kell, legyen szó akár egy dedikált biztonsági mentési NAS-ról, vagy legalább egy biztonságos helyen tárolt külső meghajtóról.

SSD RAID vagy HDD RAID?

A lemezköteg létrehozásához választott lemez rendkívül fontos. Ahogy az egyes PC alkatrészek és tartozékok, a merevlemezek is lehetnek nagyon specializáltak. Ha spórolni szeretnél, megfelelőek lehetnek az asztali számítógépekhez készült alapmodellek, azonban ezt a lehetőséget nem ajánljuk jó szívvel. Sokkal jobb választást kínálnak például a NAS merevlemezek. Ezek ugyanis hosszú távú megbízható működésre lettek tervezve, 24/7 üzemidővel.

A lemezválasztás azonban az adott feladattól függ, amelyre a lemezköteget használni szeretnéd. Ha például több TB-ra van szükséged hosszú távú mentésekre, akkor a klasszikus tárcsás lemezek ideálisak lesznek erre a célra. Ma már ezeknek a kapacitása akár 20 TB is lehet. Ezzel szemben állnak a drágább, de rendkívül gyors SSD lemezek. Az ezekből létrehozható lemezkötegek alkalmasak több adatfolyam egyidejű olvasására és írására. Az ilyen lemezeket legfeljebb 8 TB maximális kapacitással kínálják.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A RAID kötegek szerves részét képezik a professzionális informatikai színtérnek. A NAS-ok elterjedésének köszönhetően azonban már az otthoni felhasználása is egyre elterjedtebb. Éppen ezért nem árt tudni, hogy miben különböznek egymástól a RAID-ek.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10