Oldal frissítése

Slovník

RAM memória frekvenciája

A maximális sebesség, amellyel a memória képes feldolgozni az adatokat. MHz-ben vagy MT/s-ban van megadva, és a DDR minden egyes generációjával 2-szeresére nő a memóriabusz órajelének megduplázása miatt. A magasabb frekvencia hatása a számítógép teljesítményére azonban más összetevőktől és a futtatott alkalmazások típusától is függ.

Az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kombinációja

Szeretnél saját számítógépet építeni, de nem tudod pontosan, hogyan kell csinálni? Szívesen segítünk, mert mi is jól ismerjük azt a felemelő érzést, amely egy új számítógép sikeres első indítását kíséri. Nemcsak abban adunk tanácsot, hogyan építsd meg technikailag a számítógépét, hanem az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kiválasztására is összpontosítunk.

Mi az a DLSS?

A DLSS az egyik legizgalmasabb technológia, amely az NVIDIA GeForce RTX videokártyák megjelenésével került be a köztudatba. Hogyan működik valójában, és mire jó?

RAID lemezkötegek

A különböző RAID lemezkötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen meghibásodása esetén.

Mi az a gyorsítótár, avagy cache?

A gyorsítótár egy puffer, amely adatokat tárol a későbbi gyors hozzáférés érdekében. Előnye a nagy sebesség és a rövid hozzáférési idő. A cache-memória megtalálható a processzorokban, merevlemezekben stb.

Mi az a CPU cache?

A gyorsítótár (cache) rendkívül fontos része minden processzornak. A gyorsítótár villámgyors hozzáférést biztosít a leggyakrabban használt adatokhoz. A CPU-ban lévő gyorsítótár-memóriának több rétege és funkciója van. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik mindez.

Memória késleltetés (RAM latency)

A Column Address Strobe (CAS) késleltetés a dinamikus véletlen hozzáférésű memóriamodulok (DRAM) sebességének egyik mércéje. Ez az az idő, amely az olvasási vagy írási parancs memóriába történő elküldése és az adat tényleges processzor általi rendelkezésre állása között telik el. A CAS késleltetést a felhasznált chipek típusa és a gyártó határozza meg, így az utólag nem változtatható meg. Nézzük meg közelebbről, hogyan működik a memória késleltetése, és hogyan befolyásolja a megfelelő RAM-modulok kiválasztását.

Mi a processzor TDP-értéke?

A processzor termikus tervezési teljesítménye (TDP) a processzor legnagyobb lehetséges hőteljesítménye, amely a szabványos alkalmazásokban elérhető. Azt jelzi, hogy a számítógép hűtőrendszerének mennyi hőt kell elvezetnie a processzortól, hogy megvédje a túl magas hőmérséklettől, amelyet az nem képes kezelni. A tervezett hőteljesítmény értékét a gyártó adja meg minden egyes komponensre (processzorok, videókártyák stb.). A magasabb TDP érték általában nagyobb teljesítményű processzort jelent. Azonban ahogy nő az értéke, úgy nőnek a hűtési követelmények is. A TDP mértékegysége a watt.

Mi az a processzor?

A processzor a személyi számítógépek, valamint más eszközök, például mobiltelefonok fő vezérlőközpontja. Az Intel és az AMD a személyi számítógép processzorainak legnagyobb gyártói. A processzorok bináris adatokkal dolgoznak. Mit is jelent ez? Megtanulhatod cikkünkből.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10