Oldal frissítése

Hardware újdonságok és bemutatók

Epson HX-20: Japán meghökkenti a világot | Mobil forradalom

Fedezd fel, hogyan alakította át az Epson HX-20 a hordozható számítógépek fogalmát, és hozott létre olyan elemeket, amelyek a mai napig megtalálhatók a laptopokban. Ez a cikk bemutatja, hogyan tért el az Epson az 1980-as években a tömegtől, és összpontosított azokra az innovációkra, amelyek a mobil technológiák jövőjét formálták. Olvasd el, miért volt ez a megközelítés forradalmi, és hogyan befolyásolta a hordozható eszközök jelenlegi fogalmát.

A laptopok technológiai korlátai | Mobil forradalom

Biztos vagyok benne, hogy még emlékszel a régi dobozos monitorokra, amelyek az íróasztal felét elfoglalták, nehezek voltak, és annyit fogyasztottak, mint egy egész számítógép. Egy ilyen típusú panellel ellátott laptop tervezése elképzelhetetlen volt, ezért más lehetőségeket kezdtek keresni a kép megjelenítésére. A következő cikkben elolvashatod, hogyan jutottunk el a sárgarépától a mai lapos képernyőkig.

A Commodore SX64 és a megkísérelt otthoni mobilforradalom | Mobil forradalom

Ebben a cikkben a Commodore SX64-et, az első hordozható színes képernyős számítógépet vesszük szemügyre, amely az 1980-as években megpróbálta megváltoztatni a játékszabályokat. Megtudhatod, hogy mi lett a készülék sorsa, és hogy követték-e a koncepciót és továbbfejlesztették-e.

Osborne 1: A számítógépek útra kelnek | Mobil forradalom

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan sikerült rövid idő alatt drasztikusan csökkenteni a tömeget, ezáltal növelni a hordozhatóságot. De ami a legfontosabb, hogy a készülékek olyan árszintre kerültek, hogy a kevésbé tehetős szakemberek is megvásárolhatták őket. Bár ezek még mindig nem hasonlítottak a mai értelemben használt hordozható vevőeszközökre, a cégek rájöttek, hogy erre a szegmensre van kereslet, és érdemes befektetni.

Az első mikroszámítógépek | Mobil forradalom

Az 1971-es év mérföldkő volt a számítástechnikában: az Intel bemutatta az első mikroprocesszort, és megnyitotta az utat az íróasztalon elférő számítógépek előtt. Ez a cikk bemutatja, hogyan jutottunk el a nehéz számítógépektől a mai könnyű tabletekig és ultrabookokig. Visszaemlékezünk az első IBM hordozható számítógépre, az Apple garázsbeli kezdeteire és a Dynabook vízióra, amely megelőlegezte a mai tableteket. Olvasd el a Mobil forradalom sorozat következő cikkét.

A legjobb processzor hűtők (TESZT)

Új számítógép építésekor a megfelelő processzor kiválasztása lehet az egyik legfontosabb lépés. Miután eldöntötted, hogy melyiket választod, a következő feladatod az, hogy kiválaszd, hogyan hűtsd le. Tesztünkben 12 középáras CPU hűtőt vizsgáltunk meg, mind a hűtési teljesítmény, mind a zajszint szempontjából. Melyik hűtő a legjobb választás az új AMD Ryzenhez, és melyik az Intel Core-hoz? További részletekért tekintsd meg a cikkünket!

Hogyan frissítsd a PC-det vagy laptopodat, ha arra kerül a sor?

Mint minden gépnek, a számítógépnek is szüksége van időről időre karbantartásra. Ha biztonságosan szeretnél hozzáférni a banki szolgáltatásokhoz, elvégezni a munkafeladatokat vagy játszani a modern játékokkal, akkor gondoskodnod kell a rendszeres frissítésről. Mikor érdemes ezt megtenni? És mely esetben jobb egy vadonatúj gépet venni?

Hogyan ne frissítsd a számítógépedet, avagy mire kell figyelni?

Furcsán hangozhat, de vannak olyan esetek, amikor úgy döntünk, hogy nem frissítjük a meglévő rendszert – vagy megtartjuk, és csak részben frissítjük. Egy ilyen számítógép megfelelő lehet régi játékokhoz, egy ipari rendszer kezelésére, amely már hosszú ideje nem támogatott és nem könnyű lecserélni, esetleg az is előfordulhat, hogy az adott számítógép kivételes érzelmi vagy gyakorlati értékkel bír. Cikkünkből megtudhatod, hogyan áll neki.

PC Tuning – Milyen RGB PC világítást vegyek? (TIPPEK és TRÜKKÖK)

Szeretnéd stílusos RGB világítással felszerelni a gamer PC-det? Vagy épp az eredeti "világító" komponensekre vetettél szemet? Akkor olvasd el figyelmesen cikkünket, amelyben a PC Tuningra és különösen a különböző RGB világítási elemekre fókuszálunk. Megtudhatod például, hogyan kombináld az RGB összetevőket úgy, hogy minden tökéletesen működjön.

Mikor érdemes frissíteni és mely esetben jobb lecserélni az egész gépet?

A legtöbb ember nem szeretné lecserélni a teljes számítógépét, mondván: Nézd csak meg, hogy mennyire jön ki egy új építésű számítógép összértéke. Továbbá a legtöbb ember így vélekedik: A számítógépem elég jó, csak ezt és ezt kell jobbat venni bele. Sok esetben ez igaz is, néha azonban nem - és ez nemcsak attól függ, hogyan használod a számítógéped, hanem attól is, hogyan változik a hardvergeneráció.

Milyen videókártyám van?

Nem bírja a tempót a számítógépedben lévő videókártya, ezért le szeretnéd cserélni? Mi a teendő, ha a számítógéped egyáltalán nem akar együttműködni, például nincs kép? Ezekben az esetekben jó, ha tudod vagy megtudod, hogy milyen videókártya van a számítógépedben. Fogalmad sincs, hogyan kell ezt megtenni? Akkor ez az útmutató neked szól.

RAM memória frekvenciája

A maximális sebesség, amellyel a memória képes feldolgozni az adatokat. MHz-ben vagy MT/s-ban van megadva, és a DDR minden egyes generációjával 2-szeresére nő a memóriabusz órajelének megduplázása miatt. A magasabb frekvencia hatása a számítógép teljesítményére azonban más összetevőktől és a futtatott alkalmazások típusától is függ.

Videokártya hőmérséklete (ÚTMUTATÓ)

Túlmelegszik a videokártyád? Vagy netán nem is tudsz róla? A GPU hőmérsékletét nem árt figyelemmel kísérni. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan mérheted megfelelően a videokártyád hőmérsékletét, és milyen programokat használhatsz ehhez.

Videokártya órajele (ÚTMUTATÓ): hogyan növelhető a GPU teljesítménye?

Szeretnéd a legtöbbet kihozni új videokártyádból, hogy növeld az FPS-t a játékokban, vagy szeretnél javítani a teljesítményén? Akkor ez a cikk neked szól, mert megnézzük, hogyan is néznek ki manapság a videokártyák órajelei.

Vízhűtés: kinek való és kinek nem?

Az egyedi vízhűtés egyértelműen a legjobb módja a PC-alkatrészek hűtésének, de nem mindenkinek való. Vannak elérhetőbb lehetőségek, például az All-in-One megoldások, amelyek a léghűtés egyszerűségét a vízhűtés hatékonyságával kombinálják. Ebben a cikkben megpróbálunk rávilágítani arra, hogy a kínált lehetőségek közül melyik lehet ideális számodra.

GIGABYTE Z790 MASTER X (TESZT)

Nemrég kerültek bemutatásra az Intel újonnan frissített 14. generációs processzorai, és mivel ezek nemcsak rendkívül nagy teljesítményűek, hanem elég falánk szilíciumok is, az alaplapgyártók felfrissítették meglévő modelljeiket. Ezek az X utótagot viselik, és mai tesztünkben a GIGABYTE AORUS második legjobb modelljét, a MASTER X modellt vesszük szemügyre. Az alaplap főbb újdonságai közé tartozik a gyorsabb, akár 8 266 MT/s sebességű operatív memóriák támogatása OC üzemmódban, valamint az új Wi-Fi 7 támogatás.

Az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kombinációja

Szeretnél saját számítógépet építeni, de nem tudod pontosan, hogyan kell csinálni? Szívesen segítünk, mert mi is jól ismerjük azt a felemelő érzést, amely egy új számítógép sikeres első indítását kíséri. Nemcsak abban adunk tanácsot, hogyan építsd meg technikailag a számítógépét, hanem az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kiválasztására is összpontosítunk.

Mi az a DLSS?

A DLSS az egyik legizgalmasabb technológia, amely az NVIDIA GeForce RTX videokártyák megjelenésével került be a köztudatba. Hogyan működik valójában, és mire jó?

Hogyan cseréljünk processzort? (TIPPEK ÉS TRÜKKÖK)

A processzor cseréjének gondolata a legtöbb ember számára fejtörést és bizonytalanságot okoz. Mégis, sokunk előbb vagy utóbb kénytelen lesz szembenézni a feladattal. Rábízhatjuk másra is, de mi magunk is elvégezhetjük. Fontos azonban, hogy tudjuk, mit csinálunk, és mire kell odafigyelnünk.

RAID lemezkötegek

A különböző RAID lemezkötegek alapvető módon különböznek egymástól, ami befolyásolja a teljesítményüket, a biztonságot és az árat. Egyes kötegek alkalmasak az írás és olvasás gyorsítására, míg mások szinte azonnali adatmentést biztosítanak több meghajtó hirtelen meghibásodása esetén.
20 További...

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15