Oldal frissítése

Az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kombinációja

Aktualizálva

Szeretnél saját számítógépet építeni, de nem tudod pontosan, hogyan kell csinálni? Szívesen segítünk, mert mi is jól ismerjük azt a felemelő érzést, amely egy új számítógép sikeres első indítását kíséri. Nemcsak abban adunk tanácsot, hogyan építsd meg technikailag a számítógépét, hanem az alaplap, a videokártya és a processzor megfelelő kiválasztására is összpontosítunk.

Alaplap, CPU, GPU összeválogatása

Alaplap, videokártya és processzor kombinációja – TARTALOM

 1. Hogyan válasszunk ki a megfelelő PC alkatrészeket?
 2. Ajánlott alap gamer összeállítások 2024-ben
 3. PC összeszerelése
 4. AMD vs. Intel
 5. Számítógép építése – néhány tipp a végére

Hogyan válasszunk ki a megfelelő PC alkatrészeket?

Mielőtt belekezdenél az egyes alkatrészek kiválasztásába, alaposan gondold át a számítógép tervezett használatát. Különösen az alábbi fontos előfeltételeket kell figyelembe venni:

 • Tervezett teljesítmény – döntő paraméter a megfelelő alkatrészek kiválasztásához. Szereted a régebbi játékokat és nem törődsz a grafikai részletekkel? Egy Oldschool vagy Basic típusú gép biztosan elegendő lesz számodra. Ha viszont inkább egy nagy, ívelt monitorra és a legújabb játékra vágysz, akkor egy megfelelő High-end vagy Ultimate szintű teljesítményre lesz szükséged.
 • Költségvetés – a kívánt teljesítménnyel természetesen összefügg a végső ár is. A kevésbé igényes gamerek egy 300 ezer forintos géppel is megelégednek, ahol idővel például kicserélhetik a videokártyát egy modernebbre. A 4K felbontású vagy virtuális valóság iránt érdeklődő igényesebb felhasználóknak jóval mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Akár 1 millió forintig is.
 • Hordozhatóság – rendszeresen utazol hétvégente, de mégsem akarsz lemondani a játszásról? Bár egy kis méretű számítógépházban is összeállítható egy gamer PC, talán egy erőteljes gamer laptop lesz számodra a legjobb választás.
 • Alkatrészek összehangolása – tapasztalatból ajánljuk, hogy tartsd magad egy egyszerű szabályhoz. Ha NVIDIA chipes videokártyát szeretnél, akkor válassz hozzá Intel processzort. Ez egy sokszorosan bevizsgált kombináció, amelynél minimális a későbbi kompatibilitási problémák esélye. Hasonlóképpen, az AMD processzorok mellé érdemes AMD videokártyát választani. Ez általában egy olcsóbb opció is egyben.
 • Kiegészítők – a gép mellett egy gamernek szüksége van megfelelő mikrofonos fejhallgatóra, gyors egérre és strapabíró gamer billentyűzetre is. Természetesen egy monitor is alapkövetelmény, ahol 24 colnál kisebb képátlóra gondolni sem érdemes. Egyből ajánljuk a 144 Hz-es gamer monitorokat a jobb élményért.
 • Operációs rendszer – itt a gamereknek nincs sok választásuk, be kell fektetniük egy Microsoft Windows 11 operációs rendszerbe. Otthoni használatra a Windows 11 Home olcsóbb kiadása tökéletesen megfelelő. A régebbi rendszerekről, vagy esetleg a Linuxról a játékvilágban egyáltalán nem érdemes gondolkodni.

i

PC konfigurátor az Alza.hu-n

Tudtad, hogy a konfigurátorunk figyel arra, hogy ne válassz kompatibilitási problémákat okozó alkatrészeket? Ha aggódsz, hogy véletlenül egy AMD processzort választasz egy kizárólag Intel CPU-khoz tervezett alaplaphoz, akkor a konfigurátorunkkal egy gonddal kevesebb lesz.

Konfigurátorunk azonban nem véd meg az Intel Core i3 és NVIDIA RTX 4090 kombinációjának kiválasztásától. A számítógép így is fog működni, de mégsem ajánljuk ezt a lépést. Ha többet szeretnél tudni a megfelelő alkatrészek kiválasztásáról és a konfigurátorunkról, van számodra egy részletes útmutatónk: Alza PC konfigurátor: Hogyan működik?.

És mellékesen, mindezt megteheted olvasás nélkül is. Egyszerűen csak tedd le a voksodat egy Alza PC mellett, amelyeket a műszaki csapatunk állít össze. Így nem csak a választással kapcsolatos gondokat kerülheted el, hanem 3 év hosszabbított garanciát is kapsz.

Ajánlott alap gamer összeállítások 2024-ben

Nyilvánvaló, hogy minden felhasználónak más-más az igénye és természetesen a költségvetése is. Összeállítottunk nektek néhány alapkonfigurációt, amelyek az Oldschool, Basic, Medium történelmileg megszilárdult neveket viselik, és megfelelnek a kezdő és a közepesen igényes gamereknek. A valódi „gamer” felhasználók az Optimum, High-end és Ultimate konfigurációkat használják.

Összeállítás típusa Oldschool Basic Medium Optimum High-end Ultimate
Processzor Intel Core i3-12100F vagy AMD Ryzen 5 3600 AMD Ryzen 5 5500 Intel Core i5-13400 AMD Ryzen 7 7700 AMD Ryzen 9 7900X3D AMD Ryzen 9 7950X3D
Alaplap GIGABYTE H610M K DDR4 vagy ASUS PRIME B550M-K ASUS PRIME B550M-K ASROCK B660M Pro RS MSI PRO B650-S WIFI MSI PRO X670-P WIFI MSI PRO X670-P WIFI
Videokártya NVIDIA GeForce GTX 1650 vagy SAPPHIRE PULSE Radeon RX 6400 GAMING 4G NVIDIA GeForce RTX 3060 NVIDIA GeForce RTX 4060 NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti NVIDIA GeForce RTX 4080
Hozzávetőleges ár 130 000 Ft 200 000 Ft 300 000 Ft 400 000 Ft 700 000 Ft 850 000 Ft

*A gamer összeállítások 2024. március 20-ával érvényesek, az ár csak tájékoztató jellegű.

Mit játszol a kiválasztott kombinációval?

 • Oldschool – CS:Go (Counter-Strike: Global Offensive), LoL (League of Legends), Sims és gyakorlatilag bármelyik régebbi játék.
 • Basic – aktuális címek, közepes vagy magasabb részletességgel játszhatók Full HD-ben.
 • Medium – ideális ár/érték arány, a játékok többsége magas részletességgel fut Full HD-ben.
 • Optimum – ugyanaz, mint a Medium konfiguráció, plusz 20% teljesítménytartalék a jövőre nézve, vagy alap a problémamentes játékhoz magasabb felbontásban.
 • High-end – hatalmas teljesítménynövekedés, de ez árbeli ugrással is jár, főleg a videokártya miatt. Az viszont gondoskodik a magas képfrissítési rátáról még 2K felbontásban is. VR-hez is alkalmas.
 • Ultimate – minden a maximumon, beleértve a 4K felbontást is. A legigényesebbek további 300 ezer forintért megkaphatják a jelenlegi legerősebb GPU-t, a GeForce RTX 4090-et.

PC összeszerelése

Annak ellenére, hogy manapság egy számítógép összeállítása olyan, mint egy egyszerű elektrotechnikai kirakós, készítettünk számodra egy részletes útmutatót. Cikkünk, a Hogyan rakd össze a számítógéped 8 lépésben részletesen végigvezet minden buktatón, így néhány tipp segítségével bárki képes lesz elvégezni az összeszerelést.

i

Még mindig nem bízol a saját PC-építési képességeidben? Segíthetünk az egyedi PC összeállításával.

AMD vs. Intel

AMD kontra Intel. Egy kérdés, ami már az ókori sztoikus filozófusokat is foglalkoztatta a hellenisztikus korban. Manapság azonban már nem a filozófiai iskolák napi kenyeréről van szó, hanem azoknak az szakértőknek az egzisztenciális kérdéséről, akiket ez a téma átívelően foglalkoztat a különböző fórumokon és közösségi hálókon. Melyik processzor hoz több örömöt és jobb játékélményt? Az AMD Ryzen 5 7600X, vagy az Intel i5-14600KF? Vagy talán az Intel i7-14700K, vagy a Ryzen 7 7800X3D? És mi a különbség a Ryzen 9 7950X3D és az i9-14900KF között? AMD vagy Intel?

CPU; Intel; AMD;
Az örök Intel kontra AMD csata teljes gőzzel folytatódik.

Néhány kivételtől eltekintve az AMD és Intel processzorok is viszonylag egyenletes teljesítményt nyújtanak. A cache-érzékeny szcenáriókban, ahol az Intelek az azonos árszintű 3D-Cache-s modellekkel versenyeznek, ott az Intel veszít. A nyers erőt igénylő helyzetekben viszont az Intel teljesít jobban. Amint a Ryzen processzorokból hiányzik a 3D-Cache, már nem olyan fényes a helyzet, lásd az Intel i5-14600KF és a Ryzen 5 7600X összehasonlítását.

i

AMD vagy Intel? Ugyanezt a kérdést tette fel magának Michal Mikle is, és mérésekbe kezdett. Az eredményeket a következő cikkben olvashatod: Intel vs. AMD processzorok a PC játékokban (TESZTEK ÉS EREDMÉNYEK).

A fogyasztásbeli különbségek azonban lényegesek. Az AMD Ryzen 7000-es sorozat már a TSMC 5nm-es FinFET gyártási folyamatának köszönhetően is rendkívüli energiahatekonysággal rendelkezik. Ha ezeket 3D-Cache-sel szerelik fel, a fogyasztás még alacsonyabb. Ezzel szemben az Intel legújabb processzorai számos kis, bár hatékony maggal rendelkeznek, amelyek jó néhány wattal többet fogyasztanak. Különösen, ha a gyári frekvenciákat már a versenyben maradás érdekében feljebb tornázták.

CPU; Intel; AMD;
A processzorcsere egyszerű. Különösen, ha a meglévő foglalatba generációsan jobb (gyorsabb és takarékosabb) CPU-t lehet illeszteni.

Nem utolsósorban az aktuális Intel platform a 14. generációs processzorokhoz már nem kínál frissítési lehetőséget, míg az AM5 a jelenlegi Ryzen 7000-esekhez még több generáción át képes lehet támogatást nyújtani, ami az AMD vs. Intel kérdésben nagy plusz az AMD javára. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az AMD Ryzen processzorok DDR5 memóriasebesség-határa jelentősen alacsonyabb, mint az Intel processzoroké, körülbelül 6000 MT/s, ami egyrészt hátrány, másrészt viszont jelentős megtakarítást jelent az Intellel szemben.

A magasabb és középkategóriás árszinten a teljesítmény és fogyasztás eredményei egyértelműen az AMD Ryzen processzorok mellett szólnak, ha 3D-Cache-sel vannak felszerelve. Az alacsonyabb árszinten már inkább a prioritásokról szól a döntés, tehát arról, hogy a Ryzen 5 7600X által kínált 6 mag elegendő-e számodra, vagy az Intel i5-14600KF által kínált 8 E-Core jobban megfelel-e. Mindenesetre ma már a játékokhoz általában kevés a 6 mag.

i

Kínálatunkban processzorok és videokártyák széles választéka tárul eléd.

Számítógép építése – néhány tipp a végére

 • Ne becsüld alá a tápegység kiválasztását, ez a számítógép legfontosabb alkatrésze, amely jelentős hatással van az egész konfiguráció élettartamára. A Seasonic tápegységeket ajánljuk, melyek a minőség, hosszú élettartam és rendkívül alacsony meghibásodási ráta garanciáját jelentik. A moduláris, azaz teljesen leválasztható kábelezésű tápegységeket ajánljuk, így csak a szükséges kábeleket kell használnod.
 • Gondolj a számítógépház kiválasztására is. Ha szereted a komponenseidet, mindig érdemes beruházni egy porfilterekkel ellátott házba, amely jól átgondolt légáramlással és jó szerkezettel rendelkezik. Az olcsó házakban megmarad a por és felhalmozódik a meleg levegő. Mindkettő nagyon káros a komponensekre nézve és csökkenti azok élettartamát. A minőségi házkonstrukció az egész konfiguráció alacsony zajszintjének alapja.
 • A számítógép összeállításakor mindig jól jön néhány eszköz a kábelrendezéshez. Ajánljuk, hogy legalább kábelkötegelőket tarts kéznél.

i

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Nem nehéz számítógépet építeni, különösen az útmutatónk segítségével. A legfontosabb döntés azonban az alkatrészek tényleges kiválasztása. Ezért cikkünk a kulcsfontosságú komponensek megfelelő kombinációjára összpontosít. Középpontban a CPU, a GPU és az alaplap.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20