Oldal frissítése

Mi az a gyorsítótár, avagy cache?

Aktualizálva

A cache, vagy más néven gyorsítótár egy fontos eleme a számítógépek világának. Nem csak a hardveres felszereltség részeként találkozhatunk vele, hanem nagy szerepe van az operációs rendszer és a webböngésző mindennapi használatában is.

Mi az a gyorsítótár?

Mi a cache? – TARTALOM

  1. Mi az a gyorsítótár?
  2. CPU cache
  3. Webböngésző cache
  4. Hogyan törölhető a böngésző gyorsítótára?

Mi az a gyorsítótár?

A cache a gyorsítótár megnevezése, ahova a leggyakrabban használt adatok kerülnek. A processzornak is van cache-e, ahol ez egy kis, de rendkívül gyors memóriablokk. A cache-be tárolt adatoknak köszönhetően a főmemória sokkal gyorsabban végezheti el a számításokat, mintha minden információt újra és újra be kellene tölteni.

Hogy még bonyolultabb legyen, a cache ismert webböngészők vagy operációs rendszerek gyorsítótáraként is. Mindkét esetben a leggyakrabban használt adatok tárolására szolgál, ezáltal gyorsítva az általános működést.

CPU cache

Valószínűleg tudod, hogy a számítógép a processzor (CPU) használatával végzi el a másodpercenkénti számításokat. A hatékonyság növelése érdekében a processzor egy kis memóriát használ a processzormag közelében, amit processzor gyorsítótárnak, azaz CPU cache-nek nevezünk. A feladata az egyes komponensek közötti sebességkülönbségek kiegyenlítése. Nagyon gyorsak, és a processzoron belül rétegek, angolul layer, szerint vannak felosztva, ezért van az, hogy az L betű áll a réteg szám előtt. Az L3 cache a processzorban a leglassabb, legnagyobb és minden mag által hozzáférhető. Minél alacsonyabb a memória szintje, annál kisebb a térfogata, nagyobb a sebessége és közelebb van magához a processzorhoz.

  • L1 cache – általában a processzorchip része, és általában a leggyorsabb és legkisebb processzor gyorsítótár.
  • L2 cache – egy gyorsítótár a processzor számára. Az operációs memória és a processzor számítási egységei között helyezkedik el, hogy megakadályozza a processzor sebességének a memória sebességével való csökkenését. Minden magnak megvan a saját L2 cache-e.
  • L3 cache – a processzornak csak egy van belőle, és minden mag által hozzáférhető. Általában igaz, hogy minél nagyobb a cache, annál jobb. Ebben az esetben ez azonban nem feltétlenül mérvadó szempont, és ha a követelményeid nem irányulnak kimondottan ebbe az irányba, nem kell prioritásként kezelned.

Az L2 és L1 memóriák tehát közvetlenül a magban vannak implementálva. Általánosságban igaz, hogy minél nagyobb az L3 cache memória, annál jobb. Ez azonban nem mindig igaz, például az Intel a legújabb processzor architektúráinál felülvizsgálta a gyorsítótárak tervezését és csökkentette az L3 méretét az L2 cache javára.

Processzor, definíció, CPU, leírás
Kíváncsi vagy, mi a processzor szerepe és milyen funkciókat lát el? A processzor feladata a gépi kód feldolgozása, az összes periféria együttműködésének biztosítása és matematikai műveletek végrehajtása.

Webböngésző cache

A webböngésző cache memóriája információk tárolására szolgál. Amikor először nyitod meg egy adott weboldalt, a webböngésző gyorsítótárába (például a Google Chrome) mentődnek a fájlok, képek és egyéb fontos adatok. Ezek az adatok minden további weboldal-látogatáskor részben újra felhasználásra kerülnek. A gyorsítótár így ideiglenes adatokat gyűjt össze és segít a weboldalaknak, böngészőknek és alkalmazásoknak gyorsabban betöltődni. Legyen szó számítógépről, laptopról vagy telefonról, webböngészőről vagy alkalmazásról, minden esetben jelen van valamilyen módon az implementált cache.

Hogyan lehet törölni a böngésző cache-ét?

Az egyik ok, ami miatt a weboldalak rosszul tölthetők be, az a böngésző gyorsítótárában található elavult információk lehetnek. Néhány lépésben törölheted a gyorsítótárat, és így a weboldalak a legfrissebb formában jelenhetnek meg. A cache törlése a hétköznapi felhasználó szempontjából nem töröl semmilyen fontos adatot. A cache egy gyorsítótár, és a webböngésző a gyorsabb feldolgozás érdekében tárolja azt.

A böngésző gyorsítótárának törlése

A böngésző gyorsítótárának törlésére szolgáló lehetőség megjelenítéséhez a következő billentyűkombináció alkalmazható a legtöbb böngészőben: Ctrl + Shift + Del. A lehetőség megjelenítését követően először győződj meg arról, hogy csak a "gyorsítótár" opció van bejelölve.

Nem sikerült megnyitni a gyorsítótár törlésének lehetőségét? Ha Google Chrome-ot használsz, kattints a jobb felső sarokban az egymás fölött lévő három pontra, vidd a kurzort a További eszközök fölé, majd kattintson a Böngészési adatok törlése gombra. Jelöld be a "gyorsítótár" opciót. Ügyelj arra, hogy a legördülő mezőben a "mindenkori" lehetőség legyen kiválasztva.

i Cikkajánló:

A cikkünk elolvasása után bizonyára érthető képet kaptál arról, hogyan működik a processzor cache-e vagy hogyan lehet egyszerűen törölni a webböngésző gyorsítótárát.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05