Oldal frissítése

PC diagnosztika – Hogyan mérjük a teljesítményt?

Frissítve

Gondoltál már rá, hogy leteszteld a számítógéped vagy a laptopod teljesítményét? Egyáltalán mire jó a PC diagnosztika? Melyek a legmegfelelőbb programok a teljesítményméréshez? Az alábbi részletes útmutatóban elmagyarázzuk, hogyan kell helyesen végezni a számítógépes diagnosztikát és mit az, amit érdemes elkerülni. Amennyiben érdekel a hardver-összehasonlítás témaköre, vagy csak valami újat szeretnél tanulni, mindenképp olvass tovább.

PC diagnosztika, számítógép-fogyasztása

PC diagnosztika – Hogyan mérjük a teljesítményt? (ÚTMUTATÓ)

 1. PC diagnosztika: miért érdemes tesztelni?
 2. PC diagnosztika: módszertan és mérési eljárás
 3. PC diagnosztika: processzor
 4. PC diagnosztika: videókártya
 5. PC diagnosztika: operációs rendszer
 6. PC diagnosztika: SSD meghajtó
 7. PC diagnosztika: játékteljesítmény
 8. PC diagnosztika: számítógép hőmérséklet
 9. PC diagnosztika: számítógép teljesítmény növelés
 10. PC diagnosztika: a PC fogyasztása
 11. Összegzés – Teszteld le még ma a számítógép teljesítményét!

PC diagnosztika: miért érdemes tesztelni?

A PC teljesítménymérésnek számos oka lehet. Soroljunk fel néhány gyakorlati célt és élethelyzetet, amelyek esetében szükség lehet a diagnosztika végrehajtására:

 • Új alkatrész vásárlásakor - ha kíváncsi vagy, mennyiben változott a teljesítmény a régihez képest - PC stressz teszt.
 • Annak leellenőrzése érdekében, hogy a hardver eléri-e a benne rejlő teljes potenciált.
 • A túlhúzás után kapott megnövekedett teljesítmény kimutatása.
 • A rendszer stabilitásának és a hűtés működésének leellenőrzése.
 • Ha bizonyítani szeretnéd a szomszédnak, hogy jobb a laptopod, mint az övé.
PC diagnosztika - számítógép-fogyasztása - számítógép teljesítmény növelés
A számítógép bővítése remek alkalmat kínál a teljesítmény mérésére.

Ha a fenti példák közül valamelyik érvényes rád és le szeretnéd ellenőrizni a számítógép teljesítményét, vágj bele a tesztelésbe. Előtte azonban beszéljünk még egy kicsit a PC tesztelés módszertanáról.

PC diagnosztika: módszertan és mérési eljárás

Sajnos nem létezik mindenki számára egyformán megfelelő számítógépes tesztelési megközelítés - mindig az adott helyzethez kell alkalmazkodni és annak megfelelően kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Azonban annak érdekében, hogy a számítógép teszt valóban hasznot hozzon és a lehető legpontosabb legyen, tanácsos betartani három alapvető szabályt:

Azonos tesztelési módszertan használata

A PC sebesség teszt során az teljesítményt minden eszközön ugyanazon szoftver, ugyanazon verziójával mérd, mivel két különböző szoftver eredményeit nem lehet összehasonlítani. Mindig ugyanazokat a beállításokat használd, tehát például a felbontás, a részletesség, az élsimítás és a többi hasonló beállítás is legyen megegyező minden eszközön. A játéktesztek esetében szintén fontos az azonos tesztjelenet kiválasztása és annak betartása. Például, ha a DOOM játékban két laptop FPS értékét szeretnéd összehasonlítani, alkalmazd ugyanazon grafikai beállításokat mindkét eszközön, és ugyanabban a küldetésben, ugyanolyan nehézségi fokon hajtsd végre a méréseket. A lehető legpontosabb mérés érdekében próbálj mindig ugyanúgy mozogni, ugyanúgy hajtsd végre a műveleteket.

PC diagnosztika, rendszerinfó, számítógép-fogyasztása

Az operációs rendszer pontos verzióját a beépített Rendszerinformációs segédprogram segítségével tudhatod meg.

Azonos tesztkörülmények

Az eredmények pontossága és hűsége érdekében a PC teljesítménymérés előtt ellenőrizd le, hogy a (szoftveres) mérési körülmények megegyeznek-e mindkét eszköz esetében. Az operációs rendszer verziójának és a frissítéseknek is egyezniük kell, valamint lehetőleg friss telepítés után végezd el a mérést. Amennyiben az operációs rendszer telepítése régebben történt, bizonyosodj meg róla, hogy 100%-osan működik és nincsenek benne rosszindulatú programok, rendszerhibák. A mérés előtt az összes feleslegesen futó programot zárd be. Hacsak nem kifejezetten egy új illesztőprogram előnyeit szeretnéd lemérni, célszerű mindkét eszközre azonos verziójú illesztőprogramokat telepíteni (kivéve, ha valamely verzió ismert problémákat okoz bizonyos eszközökön).

Azonos mérési feltételek

Gondoskodj róla, hogy a hardvert semmi ne akadályozza mesterséges módon. Példaként: laptopot mindig a hálózati adapterre csatlakoztatva tesztelj, maximális teljesítményre állítva. A hűtés hatékonyságának tesztelésekor mindig azonos környezetben (a laptopok ugyanazon a felületen legyenek) és szobahőmérsékleten mérj. A benchmark során soha ne végezz egyéb tevékenységeket a számítógépen, mivel az befolyásolhatja a mérés eredményeit.

! Ha minden számítógép teszt során szem előtt tartod a fenti három szabályt és be is tartod őket, akkor a mérés minden bizonnyal pontos lesz és a jövőben nyugodtan visszatérhetsz az eredményekre referenciaértékként. De elég az elméletből, lássuk a gyakorlatot. Sándor szerint a laptopja jobb, mint Károly asztali számítógépe. Károly erről nincs meggyőződve, ezért PC teljesítmény tesztet javasol. Mit érdemes mérniük?

PC diagnosztika: processzor

A processzor teljesítményének tesztelésére többszáz szoftver áll rendelkezésre, ha pedig megpróbálnánk összeállítani belőlük egy ranglistát, valószínűleg akartalanul is sok nagyszerű szoftvert hagynánk le róla. Ezért inkább csak azokat mutatjuk be, amelyeket mi is használunk és amelyek véleményünk szerint a legtöbb hasznos információval szolgálnak.

Számítógépes diagnosztika: CineBench R15
Számítógépes diagnosztika: CineBench R15 - CPU renderelés.

Cinebench R15 teszt szoftver

A Cinebench R15 a legmodernebb tesztelés alfája és omegája. Alkalmas a processzor teljesítményének CPU renderelés közbeni tesztelésére. Képes tesztelni külön csak egy mag és a teljes processzor teljesítményét is. Eredményként egy összehasonlításra alkalmas pontértékeléssel szolgál. A szoftver ingyen elérhető a fejlesztő honlapján.

PC teljesítmény teszt online: Passmark
PC teljesítmény teszt online: PassMark Performance Test 9.0 – CPU Mark.

PassMark Performance Test 9.0 (CPU Mark)

A következő szintén remek teszt szoftver a PassMark terméke, mely a CPU mellett egyéb hardverek tesztelésére is alkalmas. A CPU Mark lehetőséget kínál a processzor 9 különböző tesztelésére - titkosítás, matematikai számítások, lebegőpontos műveletek és hasonlók. Ezek alapján kapjuk meg a végeredményt. Ezenkívül az eredmények egy online adatbázisban is archiválásra kerülnek, így könnyen leellenőrizheted, hogy a processzorod megfelelően működik-e. A szoftver fizetős, de elérhető egy 30 napos próbaverzió is, amely már elegendő a mérés elvégzéséhez.

Számítógépes tesztelés: wPrime
Számítógépes tesztelés: a wPrime 2.10 1024M összetett matematikai számításokat végez.

wPrime 2.10 teszt szoftver

Egy régebbi, de még mindig teljes mértékben működő teszt szoftver, amely a CPU komplex matematikai számításaira alapszik. Amennyiben az 1024M teszt eredményekre vagy kíváncsi, tisztában kell lenned vele, hogy a végső pontszám a számítások elvégzéséhez szükséges időt tükrözi, így ebben az esetben a kisebb érték a jobb. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Thread Count paramétert a processzor szálainak natív értékére kell állítani. Például az Intel Core i7-11700K esetében ez 12. A szoftver ingyen elérhető a fejlesztő weboldalán.

PC sebesség teszt: Corona
PC sebesség teszt: Corona Renderer 1.30 - CPU renderelés.

Corona Renderer 1.3 teszt szoftver

Ez egy olyan benchmark, amely a Cinebench-hez hasonlóan a processzor teljesítményét méri a kiválasztott jelenet renderelése során. Az eredmény a feladat elvégzéséhez szükséges időérték, tehát ebben az esetben is a legkisebb érték a nyerő. Nagyszerű szoftver a PC teljesítménymérésére olyan kreatív alkalmazásokban, mint a 3dsMAX és hasonlók. A szoftver ingyen elérhető a fejlesztő weboldalán.

PC diagnosztika: videókártya

A processzorokhoz hasonlóan a videókártyák teszteléséhez is számtalan tesztprogram közül válogathatunk. Az alábbiakban felsoroljuk közülük a legnépszerűbbeket, de nyugodtan választhatsz másik szoftvert is a saját belátásod szerint.

PC teljesítmény teszt: Unigine Superposition
PC teljesítmény teszt: Az Unigine Superposition az egyik legnépszerűbb benchmark szoftver.

Unigine Superposition benchmark

Az egyik legmodernebb benchmark, mely képes 4K és akár 8K felbontásban is tesztelni. Számos beállítás közül választhatsz, például DirectX vagy OpenGL API-t. Támogatja a sugárkövetést és a virtuális valóságot is. Továbbá a teljesítmény mellett alkalmas a stabilitás és a hőértékek ellenőrzésére is. A szoftver ingyen elérhető a fejlesztő weboldalán, ahol különböző mérési eredmények is rendelkezésre állnak.

PC teljesítmény teszt: OctaneBench
PC teljesítmény teszt: OctaneBench - GPU Renderer.

OctaneBench benchmark

Az OctaneBench professzionális használatra alkalmas mérceként szolgál. Ugyanúgy méri a grafikus adapter teljesítményét GPU renderelés során, mint a Corona Renderer a processzorét. Az eredmény egy olyan pontszám, ahol a GPU renderelésben mért magasabb érték jobb teljesítményt jelent. A referenciaérték 100, amely a GTX 980 kártyának felel meg. A szoftver ingyen elérhető a fejlesztő honlapján.

Számítógép teszt: 3DMark
Számítógép teszt: 3DMark grafikai benchmark.

3DMark benchmark

A 3DMark csaknem húsz éve a grafikai teljesítmény tesztelésének alappillére (az első verzió a 3DMark99 volt). Legfrissebb verzió már kilenc különböző tesztjelenetet kínál, a legegyszerűbbtől (Ice Storm) a legigényesebbig (Time Spy Extreme). Az eredmény a teljes pontszám, amely különböző specifikus benchmarkok szerint további alcsoportokra osztható. Ha pusztán a grafikus adapter teljesítményét szeretnéd tesztelni, akkor számodra az úgynevezett Graphics Score lesz érdekes. A szoftver limitált változatban szabadon elérhető a fejlesztő honlapján.

PC diagnosztika: operációs rendszer

Rendszer alatt ebben az esetben nem kimondottan az operációs rendszert értjük, hanem az asztali számítógép egészét. Ez egy olyan típusú PC teljesítmény teszt, amely többféle szempontból is leellenőrzi és értékeli a számítógép teljesítményét. A kapott pontszám leginkább olyan esetekben bizonyul hasznosnak, amikor azt szeretnénk letesztelni, hogy a vállalat flottájának számítógépei teljes kapacitással működnek-e.

Számítógép teljesítmény: PCMARK10
Számítógép teljesítmény: PCMARK10 rendszer benchmark.

A PCMark benchmarkot kifejezetten rendszerek tesztelésére fejlesztették ki, legutóbbi verziója a PCMark10. Három különböző szakterületen teszteli a számítógépet: Essentials, Productivity és Digital Content Creation. Ezek felelnek a számítógépen végezhető webböngészés, videokonferencia, videólejátszás, dokumentumkészítés, videoszerkesztés, képszerkesztés és renderelés szimulációjáért. Eredményként megkapjuk a teljes pontszámot, illetve az egyes szakágak pontszámát is. A szoftver limitált változatban szabadon elérhető a fejlesztő honlapján.

i Ez is érdekelhet

PC diagnosztika: SSD meghajtó

Ha azt a meghajtót teszteled, amelyről az operációs rendszer fut, az eredmények eltorzulnak. A lehető legpontosabb mérés érdekében a merevlemeznek teljesen üresnek kell lennie, egyetlen partícióra formázva. Ha erre nincs lehetőséged, akkor számolnod kell egy bizonyos fokú teljesítménykorlátozással. Már a diagnosztikát megelőzően nem árt felkészülni arra a tényre, hogy a gyártók által ígért érték az esetek 99%-ában csupán egy utópia, így aztán nem fogsz csalódni vagy meglepődni az esetleges alacsonyabb eredmények miatt. A meghajtó teszteléséhez az Anvil's Storage Utilities szoftvert ajánljuk, amely gyakorlatilag a CrystalDiskMark egy továbbfejlesztett változata. A teszt eredményeként MB/s-ban megadott sebességértéket kapunk, valamint a meghajtó teljes pontszámát.

PC sebesség teszt: Anvil's Storage Utilities
PC sebesség teszt: SSD diagnosztika az Anvil's Storage Utilities segítségével.

PC diagnosztika: játékteljesítmény

A játékok teljesítményének mérése során a képkockasebesség (FPS) bír a legnagyobb jelentőséggel, amit például a méltán népszerű és ingyenesen elérhető FRAPS szoftverrel tudsz mérni. A képernyő sarkában mutatja valós időben az FPS értéket. Ezenkívül képernyőfotókat és videofelvételeket is készíthetsz a játékról, valamint rögzítheted az FPS értékeket egy .txt naplófájlba. Csak indítsd el, minimalizáld, majd futtasd a játékot.

Számítógépes tesztelés: FRAPS
Számítógépes tesztelés: a FRAPS ideális választás az egyszerű FPS mérésekhez.

Fontos tudni, hogy a játékteljesítmény tesztelését, illetve annak eredményeit nagyban befolyásolja a felhasználó játékon belüli viselkedése is. Ezért, ha az adott játék nem rendelkezik saját beépített benchmarkkal (mint például a GTA V), akkor azon kell lenned, hogy minden egyes teszt során ugyanúgy viselkedj a játékban. Mivel általában mindenkit csak az általa játszott játékok teljesítménye érdekel, talán nincs értelme ajánlásokat tenni, ám mégis érdemes megemlíteni a Doom Eternal-t, a Witcher III: Wild Hunt-ot és a Battlefield V-t, melyek egy rendkívül népszerű és grafikailag igényes játékok trióját alkotják.

Számítógépes diagnosztika: MSI Afterburner
Számítógépes diagnosztika: Az MSI Afterburner lehetővé teszi az FPS, valamint a CPU és a GPU terhelésének részletes mérését.

Ha merészebb és tapasztaltabb felhasználónak tarotd magad, próbáld ki például az MSI Afterburner szoftvert, mely segítségével átfogóbb beállítások után a képernyőn megjelenítheted az FPS mellett a CPU és a GPU igénybevételét, hőmérsékletét, az egyes magok terheltségét, frekvenciáját és még sok mást.

PC diagnosztika: számítógép hőmérséklet

A PC teljesítmény nem az egyetlen dolog, amit érdemes lehet kideríteni a számítógépről. A hűtés hatékonysága, a rendszerhűtő ventilátorok sebessége és a processzor feszültsége szintén hasznos információval tud szolgálni. Remek segítségedre lehet ebben a HWMonitor szoftver, mely minden ismert értéket valós időben, tisztán átlátható táblázatban szemléltet, valamint a minimum és maximum értékeket is jelzi.

PC hőmérséklet mérés: HWMonitor
PC hőmérséklet mérés: A HWMonitor alkalmas a PC hőmérséklet pontos mérésére.

Az imént említett benchmarkon túl használhatsz specifikus PC stressz teszt szoftvereket is, mint például a Prime95 és a FurMark.

PC diagnosztika: számítógép teljesítmény növelés

Bizonyára megfordult már a fejedben, hogy a számítógéped talán jobban és gyorsabban is működhetne. Ha az előző fejezet alapján problémamentes üzemi hőmérsékletet mértél, akár hozzá is láthatsz a túlhúzáshoz. Lássuk tehát, hogyan működik a gyakorlatban a PC teljesítmény növelése:

CPU túlhúzás

Bár a processzor túlhúzása nem atomfizika, mégis igényel némi gondolkodást, a kiválasztott alkatrészek tekintetében pedig megfelelő előkészítést. Amennyiben nem érzed a számítógép teljesítmény növelés szükségét, akár át is ugorhatod ezt a részt, ha pedig belevágsz, akkor a lényeg, hogy mindig tudd, mit csinálsz. A processzor túlhúzása a számítógép általános sebességének növelésére szolgál. Körülbelül 10%-kal gyorsíthatod fel így a CPU sebességét.

Alapvetően azzal kell tisztában lenni, hogy az egyes Intel processzorok elnevezésének végén szereplő mágikus "K" betű jelzi a szorzó feloldhatóságának lehetőségét. Ehhez azonban olyan alaplapra van szükség, amely támogatja az túlhúzást. Az ilyen alaplapokat jellemzően prémium "Z" chipsettel látják el, mint például a Z490 vagy a Z590. Ha pedig AMD-rajongó vagy, akkor nagy valószínűséggel azt is tudod, hogy gyakorlatilag bármely Ryzen túlhúzható és a gyártó semmilyen módon nem támaszt korlátokat az alaplappal kapcsolatban.

A processzor túlhúzása; CPU overclocking
Az Intel processzorok túlhúzásakor fontos a megfelelő hővezető paszta használata.

A sikeres túlhúzás legfontosabb feltétele az átlagon felüli hűtés, ezért jobb, ha inkább elfelejted az ingyenes BOX hűtőket. Új számítógép összeállításakor érdemes egyből venni egy jobb ventilátort is. A legprofibb felhasználók előszeretettel használnak vízhűtést, amely egy minőségi alaplappal kombinálva meglehetősen nagy mozgásteret kínál a processzor ideális működési frekvenciájának kitapasztalásához.

A videókártya túlhúzása

Ellentétben a régi modellekkel, manapság már egyik új generációs videókártya (Turing, Navi) sem használ a játékok futtatása során rögzített grafikus chip frekvenciát és feszültséget, hanem a dinamikus frekvencia- és feszültség-allokáció elvén működnek. Ez egy viszonylag összetett folyamat, röviden annyit jelent, hogy terhelés alatt a frekvencia az üzemi hőmérséklet függvényében változik. Ha a videókártya a játék futtatása során azt észleli, hogy a chip meghaladja a megengedett hőmérsékletet vagy teljesítményhatárt, automatikusan csökkenti a frekvenciát, ennek köszönhetően csökkenti a hőmérsékletet és a fogyasztást.

MSI Afterburner; OC Scanner
Az MSI Afterburner felületén, a bal felső sarokban lévő gomb segítségével indíthatod el az OC Scanner eszközt. Az OC Scanner elindítása előtt azonban győződj meg arról, hogy az összes korlátozás maximumra van állítva. A grafikus memória sebességét is érdemes túlhúzni, azonban meg kell győződni annak stabilitásáról. Az OC Scanner csupán a grafikus chipeket húzza túl, de nem figyel a grafikus memória frekvenciájára.

A fentiek alapján talán számodra is egyértelmű, hogy nem kényszerítheted rá a videókártyát, hogy szigorúan az általad elvárt frekvenciaállapotokon dolgozzon. Van azonban egy megoldásunk a videókártya automatikus túlhúzására, ez pedig az NVIDIA OC Scanner szoftver, mely közvetlenül a GeForce kártya illesztőprogramjában hajt végre változásokat. A szoftver minden fejlesztő számára könnyen beépíthető megoldást kínál. A GPU viszonylag egyszerű túlhúzásához olyan további szoftverek is rendelkezésre állnak, mint például az Asus GPU Tweak, a Gigabyte Aorus Engine, az MSI Afterburner stb.

i

Sajnos az AMD Radeon tulajdonosok számára nem állnak rendelkezésre ilyen eszközök a videókártya automatikus túlhúzásához, ezért ők csak az órajel kézi átállítására támaszkodhatnak.

Az OC Scanner szoftver előnye nemcsak abban rejlik, hogy minden, a grafikus chip túlhúzásával kapcsolatos munkát elvégez helyetted, hanem ami a legfontosabb, hogy az automatikus órajel-átállítási folyamat során gyakorlatilag minden aktuális állapotot letesztel a frekvencia/feszültség görbén, valamint figyel a grafikus chip esetleges hibáira is. Amennyiben hibát érzékel, az adott frekvenciaállapotot megfelelő értékekre állítja be. Az eredmény egy módosított feszültség/frekvencia görbe, amely már nem okoz semmilyen hibát, így nem kell aggódnod az instabilitás miatt miközben túlhajtott videókártyával játszod a kedvenc játékodat.

Fizikai és szoftveres PC tisztítás

Mint minden gép, a számítógép is időnként karbantartásra szorul, ki kell tisztítani. Első lépésként el kell távolítani belőle a port, amely leginkább közvetlenül a hűtőrácsok bordái között szeret megbújni, így lényegében véve hőszigetelő hatást fejt ki. A számítógép erre a ventilátor sebességének növelésével reagál, ami a gépházból érkező hangos és bosszantó zajjal jár. A portól való megszabadításához szerezz be például egy sűrített levegős sprayt, mely segítségével egyszerű és hatékony módon fújhatod ki a port a hűtőrácsok bordái közül. Természetesen a művelet előtt ki kell kapcsolni és le kell csatlakoztatni a számítógépet az hálózati áramforrásról. Az egész nem tart tovább néhány percnél.

A számítógép megtisztítása a felesleges alkalmazásoktól sajnos ennél már jóval több időt vehet igénybe. Érdemes főleg azokra a programokra koncentrálni, amelyek az operációs rendszer betöltődésével automatikusan elindulnak – ezeket a jobb alsó sarokban találod, az óra mellett. Második lépésként azokat az alkalmazásokat érdemes eltávolítani, amelyekre már nincs szükséged.

PC diagnosztika: PC fogyasztás

Az emberek általában kiemelt figyelmet fordítanak az energiafogyasztásra amikor hűtőszekrényt, mosógépet vagy szárítógépet vásárolnak, azonban a háztartás számítógép-fogyasztása már csak kevés felhasználót érdekel igazán. Pedig nem árt, ha tudod, hogy a megfelelő alkatrészek kiválasztásával évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatsz a villanyszámlán.

Átlagos laptop- és PC fogyasztás

Először is azt kell átgondolnod, hogy a mire fogod használni a számítógépet. Ha az energiafogyasztás különösen fontos számodra, akkor érdemes lehet laptop vásárlásában gondolkodnod, hiszen a laptopok átlagos használat mellett körülbelül 30 W-ot, maximális terhelés mellett pedig körülbelül 80 W-ot fogyasztanak, ráadásul ebben már benne van a kijelző fogyasztása is. Természetesen egy gamer laptop esetében akár több mint 200 W-os fogyasztással is számolni kell. Összehasonlításképp, ezek az értékek körülbelül egy erőteljes asztali PC fogyasztásának a harmadát teszik ki. Egy izmos, GeForce RTX 3080 Ti videókártyával felszerelt gamer PC könnyedén elfogyaszt akár 550 W-ot is és ehhez még hozzá kell számolni a monitor energiaszükségletét is.

PC fogyasztás
Számos olyan tényező játszhat szerepet az össz-energiafogyasztásban, amelyre házi mérésekkel nehéz fényt deríteni.

Lássuk, mit jelentenek a fentiek a villamosenergia-fogyasztásra vonatkozó számlák szempontjából? Tegyük fel, hogy adott évben napi négy órát használod a laptopodat, akkor annak üzemeltetése a jelenlegi villamosenergia-árak szerint körülbelül 4-5 ezer forintba fog kerülni. Egy irodai számítógép esetében azonban a számla ennek a háromszorosa, egy gamer összeállítás üzemeltetése pedig könnyen akár több tízezer forintba is kerülhet. Mint láthatod, elég nagy különbség lehet egyik-másik PC fogyasztása között. Mivel manapság egyre többen dolgoznak otthonról, érdemes szem előtt tartani, hogy egy energiatakarékosabb számítógép használatával komoly összegeket lehet megspórolni.

i

Ha drága számítógépet vásároltál és szeretnéd biztonságban tudni, feltétlenül gondoskodj a túlfeszültség elleni védelemről egy szerezz be egy szünetmentes tápegységet is. Megfelelő védelem nélkül elég egy villámcsapás és a védtelen PC egy pillanat alatt tönkremehet.

Hogyan mérjük a számítógép fogyasztását?

Ha azt remélted, hogy valamilyen ingyenes szoftver segítségével önmagában is le tudod mérni a számítógép fogyasztását, akkor csalódást kell okoznunk, ugyanis szükséged lesz egy wattmérőnek nevezett fizikai eszközre vagy egy fogyasztásmérőre is. Ez lehet például egy okos konnektor is, mellyel csak annyi a dolgod, hogy csatlakoztatod az elektromos aljzatba, majd közvetlenül rácsatlakoztatod a számítógépet vagy a laptopot. Egy ilyen praktikus eszköz pontosan le tudja mérni a feszültséget, az áramot, a frekvenciát és a pillanatnyi energiafogyasztást is. A mérési adatok többnyire egy applikáció segítségével kérhetők le és követhetők nyomon, valamint a vezérlés is az applikáción keresztül történik. Érdekes termékelőnynek számít például, hogy megadhatod az áram költéségét, így azt is láthatod, hogy mennyibe fog kerülni az aktuális fogyasztás.

Okos konnektor: számítógép-fogyasztása
Ez a rendkívül sokoldalú eszköz képes mérni az aktuális és hosszú távú áramfogyasztást, az adatokat pedig az applikáció segítéségével, diagramokkal szemlélteti.

Összegzés – Teszteld le még ma a számítógép teljesítményét!

Most már te is tudod, hogy a PC diagnosztika, a számítógép teljesítményének mérése egyáltalán nem egy bonyolult folyamat. A mi álláspontunk szerint az ilyen jellegű teszteket új számítógép vásárlása, összeszerelése vagy a meglévő PC bővítés esetén érdemes elvégezni - egyrészt mert ingyenes, másrészt mert kapsz egy referenciaértéket, amely viszonyítási pontként szolgálhat a jövőbeli problémák vagy meghibásodások bekövetkeztekor. A bemutatott mérési módszereket periodikusan, akár évente is megismételheted, mint afféle számítógépes műszaki vizsga, de a túlhúzással (overclocking) való kísérletezés során is rendkívül hasznosnak tudnak bizonyulni, hiszen megtudhatod az elért teljesítmény százalékos arányát.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10