Oldal frissítése

Mi az a dedikált videókártya | Előnyök | Összehasonlítás

Aktualizálva

A grafikus kártya a számítógép egyik legfontosabb komponense, és különösen a játékosok azok, akik mindig a grafikus teljesítménye alapján választják ki új gépüket. Hogyan működik egy ilyen dedikált videókártya? Továbbra is kemény küzdelem folyik az AMD és az NVIDIA között a piacon? És azt tudtad egyáltalán, hogy egy csúcskategóriás dedikált grafikus kártyát külső kártyaként is csatlakoztathatsz a laptopodhoz?

Dedikovaná videókártya

Dedikált videókártya – TARTALOM

 1. Mit nevezünk dedikált videókártyának?
 2. Dedikált vs integrált grafikus kártya
 3. A dedikált grafikus kártya felosztása
 4. A legismertebb videókártya technológiák
 5. Hogyan állapíthatjuk meg a videókártya típusát?
 6. A dedikált videókártyák teljesítménye a laptopokban

Mit nevezünk dedikált videókártyának?

A dedikált videókártya a számítógépek vagy laptopok bővítőmodulja. Az asztali számítógépek esetében gyakran egy fizikailag meglehetősen nagyméretű kártyáról van szó, amelyet az alaplapon található szabad PCI Express ×16 foglalatba helyeznek be. A laptopok esetében a dedikált grafikus kártyát egy speciális chipben helyezik el, amely az alaplap szerves részét képezi.

És pontosan mi is a videókártya alapelve? Alapvetően az állóképek sorozatának fokozatos létrehozásáról és azok gyors elforgatásáról van szó. Az animációhoz hasonlóan egy ilyen képsor a mozgás illúziójává válik. Az ilyen felvételek másodpercenkénti számát jelzi az FPS értéke, amelyet sok laikus ismer, különösen a játékhoz készült videókártyák tesztjéből és értékeléséből. Természetesen a kapott képkockasebesség a PC egyéb összetevőitől is függ, különösen a processzortól.

A dedikált videókártya előnyei

 • Megfelelő játékteljesítményt biztosít
 • Gyorsabb videoszerkesztés hardveres gyorsítással
 • Kriptovaluta bányászat támogatása
 • Rengeteg grafikus kimenet – 4 monitor egyszerűen csatlakoztatható

A dedikált videókártya hátrányai

 • Magas beszerzési költség
 • Magasabb villamosenergia-üzemeltetési költségek (évi több tízezer forint a csúcskategóriás GPU-k esetében egy tuningolt PC-ben).
 • Meghibásodás esetén csak nagyon nehezen javítható (a garancia lejárta után)
 • Egyes modellek kis terhelés mellett is zajosak

i

Laptopok: dedikált vs integrált kártyák

Laptopot választasz, és nem tudod eldönteni, hogy dedikált vagy integrált videókártyával rendelkező laptopért fizess többet? A fenti előnyök és hátrányok a laptopokra is alkalmazhatók. Az egyetlen különbség az, hogy a laptopok esetében a magasabb fogyasztás nem csak az áramszámlán, hanem az akkumulátor élettartamán is meglátszik. A modern laptopok azonban általában képesek kikapcsolni a videókártyát, ha nem használod.

Mit nevezünk dedikált videókártyának?
A modern grafikus kártyák esetében nem csak a méreteket kell nézni, vagyis azt, hogy elférnek-e az alaplapon és a számítógépházban. Figyelj a tápegységre is: még a középkategóriás grafikusoknak is 650 W körüli teljesítményű tápegységre van szükségük.

A dedikált grafikus kártyák nem csak játékra szolgálnak, hanem teljesítményükre szükség van a sima 4K videólejátszáshoz, a videókódoláshoz, de a speciális számítóegységek segítségével jelentősen felgyorsítják a bonyolult matematikai műveletek kiszámítását, és természetesen képesek részletes 3D-s jelenetek valós idejű létrehozására is.

Dedikált vs integrált videókártya

Az integrált grafikus kártya a processzorház szerves része, amellyel megosztja a számítási teljesítményt és a rendelkezésre álló hardveres erőforrásokat. Például a saját használatára a rendszer RAM memóriájából vesz el egy darabot. Az integrált videókártya leggyakrabban irodai PC-kben vagy laptopokban található meg. Jellemzően ez az Intel egyik reinkarnációja az Intel HD Graphics formájában. Végül is az Intel a CPU-piac nagyjából 80%-át uralja, ugyanakkor ez a legelterjedtebb integrált GPU-típus.

Nyilvánvaló okokból ezek túlnyomórészt alacsony teljesítményű chipek, amelyek könnyedén képesek 4K felbontást megjeleníteni vagy filmeket lejátszani az elérhető maximális minőségben, de a játék területén alacsony teljesítményre számíthatsz tőlük. Vannak azonban kivételek.

Például az AMD Ryzen 7 5700G processzor legújabb generációs integrált GPU-ja formájában. A Far Cry 5-öt 1280×720-as felbontásban is játszhatod, körülbelül 50 FPS mellett. Ez egy tartalék megoldás, ha például nehéz új dedikált videókártyát találni.

De honnan tudja egy kevésbé tapasztalt felhasználó, hogy valójában ki tud-e jönni egy integrált grafikus kártyával, vagy inkább egy dedikált opciót kell választania? Összeállítottunk néhány modellhelyzetet, hogy segítsünk a döntésben.

Mire van szükséged? Dedikált videókártya Integrált videókártya Megjegyzés
Szeretnék játszani a legújabb játékokkal teljesen korlátlanul, akár 4K-ban is Ebben az esetben a legdrágább videókártyák vagy laptopok közül kell választanod.
Alkalmanként játszom, Full HD felbontással is elboldogulok. Ebben az esetben akár RTX 3060 szintű grafikával is beéred.
Nem érdekelnek az új játékok, élvezem a régieket. Ez ideális helyzet egy integrált videókártya használatához. Akár egy alapszintű Intel HD Graphics grafikus kártyával is elboldogulhatsz. Egy ilyen PC-hez azonban bármikor hozzáadhatsz dedikált grafikát. Egy laptop esetében azonban nincs szerencséd.
Videóvágás a hobbim Különösen a 4K videók feldolgozása rendkívül számításigényes feladat, amelyhez ajánlott egy gyors CPU és egy nagy teljesítményű GPU kombinációját használni. A hardveres gyorsításnak köszönhetően minden egyes videókivitelkor több tíz percet takaríthatsz meg. Hozd ki a legtöbbet az anyagi részéből.
Hétköznapi PC vagy laptop az irodában
Egy integrált GPU mindenképpen elegendő.
A lehető legolcsóbb számítógép vagy laptop Ebben az esetben mindig alapszintű integrált grafikával leszel felszerelve. A későbbi frissítések csak nagyon korlátozott mértékben lesznek lehetségesek a PC-k esetében (a többi komponens gyenge, és nem használja ki a dedikált grafikában rejlő lehetőségeket a játékban).
Multimédiás otthoni PC Ha sokoldalú otthoni PC-t szeretnél, akkor vagy a dedikált GPU-k egyikét, vagy egy erősebb integrált opciót kell választanod. A fent említett AMD Ryzen 7 5700G CPU például biztonságosan futtat számos játékot, köztük a jelenlegieket is.

A dedikált grafikus kártya felosztása

Ha megnézzük az önálló videókártyák kínálatát, elképesztő számhoz jutunk. Így egyértelmű, hogy nem mindegyik használható a legújabb játékok lejátszására. Mi alapján osztjuk fel tehát a videókártyákat? És hogyan is választunk valójában videókártyát?

A videókártyák felosztása tervezés szerint

Belső grafikus kártyák – ez a grafikus kártyák túlnyomó többsége, amellyel találkozhatunk. Gyakran egy fizikailag meglehetősen nagyméretű kártya, amely az alaplap PCIe ×16-os foglalatába illeszkedik. Gamer GPU-k esetében egy ilyen kártya súlya jóval meghaladhatja az egy kilogrammot, amely kihagyhatatlan hardverdarabbá teszi.

Külső grafikus kártyák – érdekes alternatívát jelentenek az elmúlt évekből, amelyet az USB-C csatlakozó által képviselt modern Thunderbolt 3 interfész hozott. Alapvetően egy külső doboz grafikus kártyahelyekkel. Egyes változatok esetében egy ilyen videókártya idővel cserélhető, hasonlóan a PC-khez. Néhány doboz azonban már a gyártótól a grafikus kártyához van kötve. Egy ilyen külső doboz videókártyával könnyen átalakíthat egy irodai laptopot egy nagy teljesítményű játékgéppé. Külső grafikus kártya vásárlása előtt mindig alaposan ellenőrizd, hogy laptopod rendelkezik-e Thunderbolt 3 interfésszel.

A videókártyák felosztása használat szerint

Gamer grafikus kártyák – ez egy kulcsfontosságú terület a videókártyák szegmensében, ahol az NVIDIA nagyjából 80%-os piaci részesedéssel dominál. A grafikus kártyák minden egyes új generációjával (jelenleg a GeForce RTX 30) új trendek alakulnak ki, és a teljesítmény határait feszegetik. Ennek oka, hogy az NVIDIA különösen a csúcskategóriás és középkategóriás GPU-kat uralja, és ez érthetően magasabb beszerzési árral jár. Ezzel szemben a konkurencia az AMD formájában az alacsonyabb és közepes teljesítményszintre célozza meg termékeit, ahol lehetőségeihez mérten viszonylag nagy sikereket ünnepel. Gamer grafikus kártya vásárlása előtt javasoljuk, hogy olvass el több független véleményt.

Irodai és multimédiás grafikus kártyák – lehet, hogy nem játszol játékokat, de akkor is két vagy három monitort kell csatlakoztatnod a számítógépedhez, amelyre egy tipikus, integrált grafikus kártyával rendelkező PC nem képes. Erre tervezték azonban az irodai grafikusokat, amelyek gyakran passzív (teljesen csendes) hűtéssel és több grafikus kimenettel rendelkeznek. Egy másik lehetséges felhasználási terület egy otthoni multimédiás PC építése a nappaliban való használatra. Egy ilyen gép nagyon jól szolgálja a 4K videólejátszás során szükséges gyorsítást.

Professzionális grafikus kártyák – 3D programokkal dolgozol, vagy építészeti megoldásokat tervezel CAD alkalmazásokban? Ehhez rendkívül speciális NVIDIA Quadro vagy AMD FirePro videókártyák állnak rendelkezésre. Kifinomult technológiával és szoftveroptimalizálással pontosan matematikai számításokhoz vagy 3D-s jelenetek valós idejű rendereléséhez tervezték őket.

A legismertebb videókártya technológiák

A videókártyák fejlesztése gyorsan halad előre, és mind az NVIDIA, mind az AMD szó szerint egyik izgalmas technológiát hozza ki a másik után. A jövőben pedig számítanunk kell az Intelre is, amely szintén nagyban tervezi, hogy belép a dedikált GPU-k világába. Végül is teljesen uralja az integráltakat.

Mi az a ray tracing?

A ray tracing egy kifinomult módszer, amely sugárkövetést használ a kép kiszámításához a megfigyelő helyzetéből. Ez lehetővé teszi a fizikailag helyes tükröződések, a fénytörés és a jelenet általános megvilágításának rendkívül hű szimulálását. A számítógépes grafika területe évek óta vár egy igazi áttörésre. Ez az NVIDIA Turing architektúrájának megjelenésével történt, amely elsőként tartalmazott speciális egységeket a sugárkövetési számításokhoz.

Mi az a DLSS?

A DLSS (Deep Learning Super Sampling) simítási technológiát elsősorban az NVIDIA GeForce RTX sorozatú grafikus processzorokban található, nagy teljesítményű tenzormagokat használó játékok képkockasebességének növelésére fejlesztették ki. Ez azon az elven működik, hogy a videókártya a szükséges pixelek felével rendereli a jelenetet. A másik felét egy továbbfejlesztett gépi tanulási neurális hálózat segítségével számítják ki. Az eredmény még mindig fantasztikus, teljes monitorfelbontású minőség, és nehéz különbséget tenni. Az NVIDIA for DLSS technológia egy mesterséges intelligencia-hálózatot használ az összes játékhoz. Ez a funkciót támogató játékok érezhetően gyorsabb bővülését jelenti, valamint azonnali FPS-lökést a kompatibilis játékokban.

DLSS

Pillanatkép a Deliver Us the Moon című filmből. Ha a DLSS-t engedélyezed minőségi módban, akkor az FPS-ed 42-ről szép 74-re nő. A DLSS segítségével számított kép megkülönböztethetetlen a bal oldali natív képtől.

Mi az a NVIDIA Reflex?

Érdekes funkció minden GeForce grafikus kártyánál (még a régebbi GeForce 1000-es sorozatnál is) az NVIDIA Reflex technológia, amely a késleltetés csökkentéséről gondoskodik. Ez egy forradalmi módosítás a játék API oldalán, amely révén a fejlesztők képesek felgyorsítani az új videókártya kimenetének reakciókészségét a játék kiegészítőkre. Az NVIDIA állítása szerint a válaszidő akár 30%-kal is csökkenhet. Természetesen ideális esetben célszerű egyidejűleg egy kiváló minőségű G-SNYC-monitort használni, hogy a képkockasebesség a lehető legmagasabb legyen. Összefoglalva, döntő előnyre tehetsz szert a gyors tempójú játékokban, ahol minden ezredmásodperc számít. Az NVIDIA Reflex technológia hamarosan elérhető lesz a legkeresettebb versenyjátékokhoz, mint például a Call of Duty, Fortnite, Apex Legends és más játékok.

FreeSync

A FreeSync egy olyan technológia, amely szinkronizálja a monitor frissítési sebességét (a kép másodpercenkénti frissítésének számát) a grafikus kártya képkockasebességével (a grafikus kártya másodpercenkénti képmegjelenítésének számát). A FreeSync dinamikus frissítési sebességet biztosít, amely alkalmazkodik a számítógép hardveréhez, és mind a HDMI-, mind a DisplayPort-kapcsolatokon keresztül támogatott. Megszünteti az olyan képi leleteket, mint az akadozás és a szakadás, amely nagyon bosszantó játék közben.

A FreeSync működéséhez változó képkockasebességű monitorra van szükség. A leggyorsabbak 260 Hz-et tudnak kezelni. Korábban a FreeSync-et is kizárólag az AMD grafikus kártyák támogatták, de 2019-től ez a funkció az NVIDIA GPU-k számára is elérhető.

NVIDIA G-Sync

Ez is egy olyan technológia, amely gondoskodik a grafikus kártya kimenetének szinkronizálásáról a monitor frissítési sebességével. Korábban szükség volt egy speciális monitorra, amely a GPU-val való kommunikációról gondoskodó NVIDIA chippel volt felszerelve. Ez azonban jelentősen megnövelte egy ilyen monitor előállítási költségeit, ezért az NVIDIA úgy döntött, hogy kicsit lazít a specifikációkon. Jelenleg három különböző monitorminőségi tanúsítványt használnak.

 • G-Sync Compatible – az így címkézett monitorok nem használnak dedikált NVIDIA chipet, de a tesztek szerint jó, alapvető, változó képfrissítési frekvenciájú (VRR) élményt nyújtanak képszakadás és zavarok nélkül.
 • G-Sync – már tartalmazzák az NVIDIA G-Sync chipet a lenyűgöző élményért, képszakadás, zavarok vagy bemeneti késleltetés nélkül. A rajongók és a profi játékosok egyaránt számíthatnak a Változó frissítési frekvencia (VRR) és a Változó túlhajtás (overdrive) teljes skálájára a tiszta kép és a kiváló játékélmény érdekében.
 • G-Sync Ultimate – az NVIDIA legmodernebb G-Sync chipjével a legjobb játékélményt nyújtja, emellett valósághű HDR-t, lenyűgöző kontrasztot, filmszerű színeket és rendkívül alacsony késleltetésű játékot biztosít.

AMD Smart Access Memory

Mivel az AMD processzorokat és videókártyákat is gyárt, csak idő kérdése volt, hogy a vállalat a játékteljesítmény növelésére is kihasználja ezt a kombinációt. Valójában a legújabb generációs Ryzen 5000 processzorok és a Radeon RX 6000 GPU-k megjelenésével egy kompatibilis lap közvetlenül a GPU memóriájába férhetsz hozzá a CPU-hoz, amely érezhetően növeli a játékteljesítményt. Ez mindig az adott játékok optimalizálásától függ, de 5 és 11 százalék közötti FPS-növekedésre lehet számítani.

Hogyan állapíthatjuk meg a videókártya típusát?

Lehet, hogy nem is tudod, milyen grafikus kártya van a számítógépedben. A pontos típus megállapítása azonban csak pillanatok kérdése. Csak használd az ingyenes alkalmazások egyikét. Ha már tudod a pontos típust, csak használd a kedvenc keresőmotorod szolgáltatásait, és egyszerűen kattints át az adott videókártya felülvizsgálatára.

GPU-Z

A GPU-Z egy egyszerű, ingyenesen elérhető alkalmazás, amely nemcsak abban segít, hogy megtudd, milyen grafikus kártyád van, hanem számos részletes információval is szolgál, amelyek érdekesek lehetnek számodra.

Grafikus kártya felismerése; grafikus kártya; grafikus kártya felismerése Grafikus kártya felismerése; grafikus kártya; grafikus kártya felismerése Grafikus kártya felismerése; grafikus kártya; grafikus kártya felismerése
Így derítheted ki a videókártyád típusát A GPU-Z egy egyszerű, de nagyon praktikus eszköz, amelyet mindenképpen ajánlott megismerni.

AIDA64

Az AIDA64 egy professzionális diagnosztikai szoftver, amely a szükségesnél többet tud meg a grafikus kártyádról, de az általános beállításokról is.

Hogyan ismerd fel a PC-d videókártyáját; videókártya; videókártyák felismerése
Az AIDA64 grafikus processzor (GPU) lapján nemcsak alapvető, hanem nagyon részletes információkat is találhatsz a számítógépében lévő grafikus kártyáról.

Az AIDA64 magyar nyelven is működik. Nagyon részletes kidolgozást kínál a videókártyával kapcsolatos összes olyan információról, amelyre a fent említett és nem említett okok miatt szükséged lehet.

HWINFO

A HWINFO egy diagnosztikai program a cseh műhelyből, amely nagyon részletes információkkal rendelkezik mindenféle érzékelőről és szenzorról, amelyek a számítógépben vannak. A HWINFO-nak köszönhetően nemcsak magáról a grafikus kártyáról tudhatsz meg részletes információkat, hanem olyan valós idejű adatokat is, mint a grafikus chip hőmérséklete, feszültsége és energiafogyasztása, a videómemória, a tápkaszkád és a hűtőventilátor fordulatszáma a videókártyán. De ezen túlmenően olyan problémákat is képes észlelni, mint például a fent említett videómemóriák hibái terhelés alatt.

Hogyan ismerd fel a PC-d videókártyáját; videókártya; videókártyák felismerése
A HWINFO környezetben a legrészletesebb információkat is megtudhatod a számítógépedben lévő grafikus kártyáról.

A HWINFO szintén részletes információkat szolgáltat a videókártyáról, de számos valós idejű működési információt is kaphatsz a grafikus kártya egyes alkatrészeiről és részeiről, például hőmérsékletről, energiafogyasztásról, feszültségről, áramról stb.

A dedikált videókártyák teljesítménye a laptopokban

Egyértelmű, hogy manapság sok felhasználó a nagy asztali gépházak helyett inkább egy jól hordozható gamer laptopot részesít előnyben. A játékosok szempontjából azonban világos, hogy egy viszonylag vékony, akár 2,5 kg-os laptopba aligha fér bele egy ugyanolyan grafikus kártya, mint amilyen könnyen beépíthető egy játékos PC-be. A felhasználó szempontjából két lehetőség van. Ha egy minőségi laptopot szerzel be Thunderbolt 3 interfésszel (Thunderbolt 4 is elérhető már), akkor egy ilyen laptophoz csatlakoztathatsz egy külső grafikus modult. Ebben az esetben teljesen azonos teljesítményt és a modern játékok lejátszásának lehetőségét kapod.

A gyakorlatban azonban jobb, ha egy dedikált grafikus kártyával ellátott játékra szánt laptopot veszünk. Természetesen ez a saját anyagi lehetőségeidtől függ, de fontos megjegyezni, hogy a laptop videókártyája nem cserélhető. Ez az alaplap szerves része. Ezért a gyakorlatban azt javasoljuk, hogy fizess többet, és válassz egy nagyobb teljesítményű laptopot, mint amelyre jelenleg szükséged van. Egy ilyen laptop a jövőre vonatkozó teljesítménytartalékkal a még ki nem adott játékokkal is megmozgathat.

Összeállítottuk az alábbi áttekintést, hogy tippeket és teljesítmény-összehasonlításokat adjunk a laptopok legkelendőbb gamer videókártyáinak jelenlegi generációjáról.

NVIDIA GeForce RTX 30 sorozatú mobil grafikus kártyák teljesítménye

 • A GeForce RTX 3060 90 képkockát kínál másodpercenként a legújabb játékokban ultra részletességű beállításokkal és 1080p felbontással. Az ilyen laptopok ára már 420 ezer körül van, amely egyáltalán nem rossz. A teljesítményt tekintve magasabb számokra számíthatunk, mint a laptopoknál az előző generáció zászlóshajó notebook GPU-jával - GeForce RTX 2080 SUPER -, amelynek ára gyakran jóval 840 ezer fölött volt.
 • A GeForce RTX 3070-et 1440p felbontású játékra tervezték, szintén 90fps sebességgel és ultra beállításokkal. Tekintettel a nagyobb teljesítményre (+ kb. 50% a GeForce RTX 2070-hez képest), vásárláskor minimum 560 ezerrel kell számolni.
 • A GeForce RTX 3080 az NVIDIA új zászlóshajó laptop GPU-ja. Ez akár 16 GB memóriát is hozhat, és lehetővé teszi a legerősebb laptopokat a játékosok és tartalomkészítők számára. Több mint 100 képkockát kínál másodpercenként, amikor 1440p-nél ultra részletességgel játszik. Az ezzel a GPU-val ellátott laptopok ára 840k felett van.
i Még érdekelhet

A dedikált grafikus kártya minden jobb számítógép vagy laptop része. Ennek oka, hogy elegendő teljesítményt biztosít a játékhoz, a videószerkesztéshez vagy a grafikus igényű alkalmazások támogatásához.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10