Oldal frissítése

Árnyékolt kábel

Aktualizálva

A kábel árnyékolása a nem kívánt zajok szűrőjeként szolgál. A zaj a videó-, hang- vagy adatkimenet minőségének romlásában nyilvánulhat meg. Számos tápkábel is fel van vértezve a zajok ellen (általában egy ferritgyűrűvel a csatlakozónál), de ezek inkább egyfajta biztosítékot jelentenek. A legtöbb végberendezés, például a laptopok közvetlenül a testükben kondenzátorokat is tartalmaznak, amelyek a feszültségszűrésért felelősek.

Árnyékolt kábel

A VGA és DVI kábel árnyékolása

A VGA és DVI kábel egyes vezetékei saját szigeteléssel (általában PVC) rendelkeznek, majd össze vannak csavarva, és az egész köteg egy vagy két réteg alumíniummal vagy fonott alumíniumfóliával van körbetekerve. Ezenkívül a legtöbb VGA/DVI kábel ferritgyűrűkkel van ellátva az interferencia megelőzése érdekében. A szigetelőfóliák általában csak az egyik oldalon kapcsolódnak a csatlakozófejhez, hogy megakadályozzák az "antennahatást". Ezért mindig érdemes gondosan meghúzni a csatlakozófej csavarjait, hogy az árnyékolásnak legyen hová földelnie. A VGA és DVI kábeleken számos csapot is használnak árnyékolásra, lásd az alábbi képet.

DVI csatlakozó és az egyes csapok VGA csatlakozó és az egyes csapok
iFerritgyűrű (mágneses gyűrű, elektromágneses szűrő, EMI-szűrő) A ferritgyűrű a nagyfrekvenciás zajok elnyomására szolgál. Fém kábelekben használják, mert ezek maguk is egyfajta sajátos antennaként viselkednek. A ferritgyűrűk mindkét irányban megakadályozzák az elektromágneses interferenciát, azaz megakadályozzák, hogy a kábel az elektromágneses interferencia sugárzójaként működjön és a környezetből származó elektromágneses interferenciát is befogadja.

Ferritgyűrűt leggyakrabban a kábeleken láthatunk, de speciális ferrit tekercseket használnak az elektronikában a nyomtatott áramkörökön is.

Maga a ferrit egy kerámia-oxid, amelyet állandó mágnesek kialakítására használnak.

A DisplayPort és HDMI kábel árnyékolása

A HDMI és DisplayPort kábelek árnyékolási rendszere nagyon hasonló a VGA és DVI csatlakozókéhoz, mégis sok esetben azt láthatjuk, hogy a ferritgyűrű hiányzik róluk. Ez valószínűleg a kábelvastagság minimalizálására és a könnyű telepítésre irányuló törekvés miatt van így. Akár egy ferritgyűrű nélküli kábel is biztosíthat tökéletes képet, ha jól kivitelezett árnyékolással rendelkezik.

Inakustik Star HDMI kábel

Az Inakustik igazi etalon a kábelezés területén, a HDMI kábeleikkel nem lehet mellényúlni.

Miről ismerhető fel a jól árnyékolt kábel?

Először is szögezzük le, hogy a Kínából és általában Ázsiából származó olcsó kábelek vásárlását jobb elkerülni. Az interneten találhatunk olyan felhasználói véleményt is, mely szerint egy Ázsiából származó egy méteres HDMI kábelen rossz minőségű jelet fogtak, és miután elvágták, azt tapasztalták, hogy a ferritgyűrűt tartalmazó henger üres volt, és egyáltalán nem volt árnyékolás a kábelen (nem volt alumíniumfólia).

Az Alza.hu kizárólag minőségi kábeleket forgalmaz, így még ha csak egy néhány ezer forintos kábelt is veszel tőlünk, annak is kifogástalanul kell működnie. Az igazság azonban az, hogy a drágább kábelek általában hosszabb élettartamúak, nagyobb adatátviteli teljesítménnyel és jobb árnyékolással rendelkeznek, így hosszabb ideig tartanak. A bevált szabály tehát az, hogy bölcsen teszed, ha az arany középutat választod, azaz egy neves márkájú, középkategóriás kábelt veszel. Csak arra vigyázz, hogy a nagyon drága, erős árnyékolású kábelek viszonylag kemények lehetnek, és több helyet igényelnek a hajlításhoz.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05