Oldal frissítése

Mi az IPS kijelző?

Cikk

Aktualizálva

Az IPS az LCD kijelző technológia egyik változata. Ez a legfejlettebb, de egyben a legdrágább is. Az LCD képernyők más típusaihoz képest jobb színminőséget és szélesebb betekintési szögeket kínál. Ugyanakkor hátrányai is vannak - magasabb ár, gyengébb kontraszt és néha fokozott érzékenység a képhibákra, amelyeket az alábbiakban ismertetünk. Pontosan miben különbözik az IPS más technológiáktól? És mik az előnyei és hátrányai? Az alábbiakban elmagyarázzuk.

IPS jelentése

IPS kijelző jelentése – TARTALOM

 1. Az IPS kijelzők előnyei és hátrányai
 2. Mi az az IPS kijelző és hogyan működik?
 3. Hogyan használja az IPS a folyadékkristályokat?

Az IPS kijelzők előnyei és hátrányai

 • Pontos és élénk színek
 • Széles betekintési szögek
 • Jó olvashatóság napfényben
 • Hosszú élettartam
 • Magasabb ár
 • Alacsonyabb kontraszt

Előnyök és hátrányok más LCD technológiákkal szemben

Amikor laptopot vagy számítógép-monitort szeretnél vásárolni, többek között azzal a döntéssel kell szembesülnöd, hogy milyen típusú LCD kijelzőt válassz. Az IPS mellett találkozhatsz VA és TN technológiákkal, amelyek bár nem olyan fejlettek, mint az IPS, megvannak a maguk előnyei. A VA kijelzők nagyobb kontraszttal rendelkeznek, a TN kijelzők pedig gyorsabbak. Mindkét technológia általában olcsóbb is. Az IPS előnyei azonban többnyire felülmúlják ezeket, ezért érdemes lehet megfizetni érte a felárat.

IPS monitor jelentése
A mai gamer IPS monitorok már ugyanolyan gyorsak, mint a régebbi TN kijelzők, de többe kerülnek.

Ráadásul a drágább IPS kijelzők reakciósebessége hasonló a TN kijelzőkéhez, így az utolsó és egyetlen érv a régebbi technológia (TN) választása mellett továbbra is a nagyon alacsony ár.

 • TN – Nagyon alacsony ár, gyors válaszidő, pontatlan színek, alacsony kontraszt, rossz betekintési szögek - a színek jelentősen megváltoznak, ha oldalról nézzük a képernyőt. Már csak a legolcsóbb monitorok használják ezt a technológiát.
 • VA – Kedvező ár, nagy kontraszt, tisztességes színek és betekintési szögek, de még így sem annyira jó, mint az IPS. Kevésbé jellemzőek rá a képhibák.
 • IPS – Magasabb ár, nagyszerű színek és betekintési szögek, átlagos kontraszt, lassabb válaszidő (a nagyobb sebesség az IPS monitor árában mutatkozik meg), érzékenység a képhibákra (lásd alább: backlight bleed és IPS glow).

Az OLED előnyei és hátrányai

Az utóbbi években egyre több modern, OLED technológiát használó kijelzőt láthatunk. Ezek megtalálhatók mobiltelefonokban, laptopokban, televíziókban és számítógépes monitorokban is. Az OLED kijelzők szinte minden tekintetben jobbak, mint az LCD. Az OLED kijelző egyik hátránya a pixelek beégésének kockázata, ami akkor fordulhat elő, ha statikus tartalmakat jelenítenek meg rajta hosszú ideig. Ha tehát aggodalommal tölt el ez a nem túl gyakori probléma, egy LCD kijelző lehet, hogy jobb választás a számodra.

IPS panel jelentése
Ha új LCD-tévét vásárolsz, nem feltétlenül kell, hogy az IPS-tévé legyen. A másik népszerű technológia a VA, amelyet a gyártók azért választanak, mert nagy kontrasztot képes megjeleníteni - nagyobbat, mint az IPS, de nem olyan nagyot, mint az OLED.

Az LCD panelek maximális fényereje is nagyobb, így a mobiltelefonok általában könnyebben olvashatók napfényben. Az OLED kijelzők között azonban árkategóriánként különbségek figyelhetők meg. A legújabb iPhone és Samsung csúcstelefonok sokkal jobb minőségű OLED kijelzővel rendelkeznek, mint a megfizethetőbb modellek. Az LCD/IPS kijelzőkhöz képest az OLED kijelzők jobb színekkel, sokkal nagyobb kontraszttal, gyorsabb reakcióidővel rendelkeznek, általában energiatakarékosabbak, továbbá képesek az abszolút fekete megjelenítésére, köszönhetően annak, hogy a panel az egyes pixelek megvilágítását külön ki tudja kapcsolni.

i

Ha többet szeretnél megtudni az OLED kijelzőkről és azok előnyeiről, olvasd el a Mi az OLED kijelző és hogyan működik? c. cikkünket.

Mi az az IPS kijelző és hogyan működik?

Az IPS az In-Plane Switching rövidítése. A teljes név arra utal, ahogyan a folyadékkristályok az LCD rétegen belül viselkednek. Az LCD technológia lényege a folyadékkristály - az LCD rövidítés szó szerint a Liquid Crystal Display (folyadékkristályos kijelző) rövidítése. Ezeket a miniatűr kristályokat elektromos feszültség segítségével lehet irányítani, ezzel befolyásolva tulajdonságaikat. Ha a folyadékkristályokat polarizációs szűrőkkel egészítik ki, akkor beállítható, hogy a háttérvilágítás fénye áthaladjon-e a kristályokon, vagy sem. A folyadékkristályok pontos beállítása állítja össze a kijelzőn megjelenő képet.

IPS LDS kijelző jelentése
Az LCD kijelzőkben az egyes pixelek nem világítanak. Csak azt határozzák meg, hogy a háttérvilágítás fénye elérje-e a szemünket. A pixelek színes alpixelekre vannak felosztva, és a rajtuk áthatoló fény intenzitásának szabályozásával gyakorlatilag minden elképzelhető színt "kikeverhetnek".

A folyadékkristályokra kapcsolt elektromos feszültség képes megváltoztatni a pozíciójukat. Ez határozza meg, hogy a fény áthatol-e a kristályokon és szűrőkön, illetve hogy milyen intenzitással. Ha a kristályok egy pozícióban vannak, akkor áteresztik vagy módosítják a fényt, hogy az a képernyőn látható legyen. Ha más helyzetben vannak, akkor megakadályozzák a fény áthaladását.

A folyadékkristályok működése az, ami miatt a egyes LCD technológiák különböznek egymástól. A TN elfordítja a kristályokat, a VA megdönti, az IPS pedig elforgatja őket. Ennek eredményeképpen alapvető különbségek mutatkoznak meg a fent leírt kijelzőjellemzőkben - színek, kontraszt, betekintési szögek és válaszidő.

Hogyan használja az IPS a folyadékkristályokat?

A válasz erre a kérdésre részben a technológia nevében rejlik - az In-Plane Switching jelentése "síkban történő kapcsolás". Ez azt jelenti, hogy a kristálymolekulák, amelyeket apró hengerekként képzelhetünk el, a képernyő szubsztrátjával párhuzamosan, mindkét lehetséges helyzetben - "be" és "ki" - orientálódnak. Amikor ezek között a pozíciók között váltunk, a molekulák csak a függőleges tengely körül forognak - mintha egy ceruzát forgatnánk az asztalon körbe-körbe.

IPS jelentése
Az IPS, TN és VA közötti különbségek a folyadékkristályos réteg viselkedésében rejlenek.

A kristályok képesek megváltoztatni a fény polarizációját - "bekapcsolt" helyzetben úgy változtatják meg, hogy a fény áthatoljon a felső polarizációs szűrőn, és így elérje a képernyő felületét. Másrészt "kikapcsolt" helyzetben a fény helytelenül polarizálódik, és nem hatol át a felső szűrőn.

i

IPS glow és backlight bleed képhibák

Minden LCD kijelzőnél előfordulhat egy gyártási hiba, az úgynevezett háttérvilágítás vérzés - angolul backlight bleed. Előfordulhat, hogy a kijelző különböző rétegeit egyes helyeken erősebben nyomják össze, mint más helyeken, ami a fényáteresztés megváltozását okozza. Ennek eredményeképpen általában a képernyő sarkaiban vagy szélein olyan területek jelennek meg, amelyek a fekete szín megjelenítésekor világosabbak, mint más területek.

Az IPS glow-nak nevezett jelenség, amelyet szó szerint "IPS izzásnak" lehet fordítani, némileg hasonlít a fent leírt háttérvilágítás vérzéshez. Ez azonban kizárólag az IPS kijelzőkben fordul elő, és inkább magával az IPS technológiával kapcsolatos hatás, mint gyártási hiba. A fényesen izzó foltokról van szó, amelyeket általában csak a feketét megjelenítő képernyőn vehetünk észre. Ezek a foltok a képernyő betekintési szögétől függően változnak - közvetlenül a képernyő előtt ülve a sarkokban tűnnek fel.

Mindkét jelenség hangsúlyossága monitor-modellenként, sőt néha termékenként is változik. Ezek a hatások azonban pusztán esztétikai jellegűek, és általában nem korlátozzák a monitor használhatóságát. Ezért nem adnak okot reklamációra. Ha azonban nem vagy elégedett az új monitor megjelenítési jellemzőivel, 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldheted azt.

Minden LCD technológia hasonlóan működik, kis különbségekkel. A TN kristályoknál például a molekulák "kikapcsolt" helyzetben a képernyő hordozójára merőlegesen helyezkednek el. Amikor bekapcsolt helyzetbe kapcsolódnak, tájolásuk a hordozóval párhuzamosra változik. A molekulák forgása nem azonos - ehelyett egy csavart láncot alkotnak, ez gondoskodik a fény polarizációjának megváltozásáról.

Az átlagfogyasztó szemszögéből nézve tehát a TN, IPS és VA kijelzők működése közötti különbségek nem igazán jelentősek. A képmegjelenítési tulajdonások szempontjából viszont annál inkább.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ha monitort vagy laptopot készülsz vásárolni, célszerű IPS technológiát használó monitort vagy laptopot választanod, mivel jobb színeket és széles betekintési szögeket biztosít. Emellett, ha hajlandó vagy megfizeni a felárat, gyors válaszidejű monitort is választhatsz.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15