Oldal frissítése

Direct LED: Mi az és hogyan működik?

• Szerző: Jiří V. Matýsek

A Direct LED a LED televíziókban használt háttérvilágítási technológia. Ahhoz, hogy egy LED TV képes legyen megjeleníteni a tartalmat, a folyadékkristályos panelt háttérvilágítással kell ellátni. A Direct LED a LED-eket a teljes kijelzőfelületre szétteríti. További háttérvilágítási technológiák az Edge LED és az RGB LED. Milyen előnyei és hátrányai vannak a Direct LED-nek?

LED televíziók

LCD háttérvilágítás – TARTALOM

 1. Az LCD és a LED TV-k a háttérvilágítás módjában különböznek egymástól
 2. LED televíziók: A háttérvilágítás három módja
 3. Direct LED vs. Edge LED vs. RGB LED: Előnyök és hátrányok

Az LCD és a LED TV-k a háttérvilágítás módjában különböznek egymástól

A LED TV elnevezés olyan televíziókra utal, amelyek még mindig LCD panelt használnak, de LED háttérvilágítással. 2006-ban a Samsung használta először ezt az elnevezést.

A LED televíziók mögött álló technológia lényege, hogy az LCD panelt (amely folyadékkristályokból áll) LED-ekkel világítják meg - szemben a hagyományos LCD televíziókkal, amelyek hidegkatódos fényt használnak háttérvilágításként.

A LED TV nagyobb dinamikus kontrasztot és nulla fényszivárgást képes biztosítani. További előnye az alacsonyabb energiafogyasztás és a készülék hosszabb élettartama. Másrészt hátránya a rosszabb betekintési szögek és a valamivel magasabb ár.

LED televíziók: A háttérvilágítás három módja

Jelenleg háromféleképpen működhet az LCD panel LED-es háttérvilágítása. Ezek a következők:

 • A Direct LED esetében a diódák a teljes kijelzőfelületre vannak elosztva, és csak fehér színűek.
 • Az RGB LED (vagy Full Array) esetében szintén az egész kijelzőn vannak elhelyezve a diódák, de az RGB LED-ekkel ellentétben itt négy diódacsoportot használnak - pirosat, kéket és két zöldet. A diódák száma magasabb, és közelebb vannak egymáshoz. Ez a típus magasabb színspektrumértékek elérésére is képes.
 • Az Edge LED esetében a diódákat csak a kijelző szélein helyezik el. Egy fényvisszaverő felületekkel ellátott fényvezető rendszer ezután a fényt a teljes területre szétteríti.
Direct LED vs Edge LED
A Full Array LED, az Edge LED és a Direct LED közötti különbség. Kép forrása: Promobit.com

Direct LED vs. Edge LED vs. RGB LED: Előnyök és hátrányok

Ma a Direct LED és az Edge LED egymás mellett létezik, és a LED televíziók világában vezető szerepet töltenek be. Az utolsó lehetőséget, az RGB LED-et kevésbé használják, főként a nehezebb előállítása miatt. Fentebb ismertettük az alapvető technológiai szempontokat, de mindegyiknek vannak bizonyos előnyei és hátrányai. Melyek ezek?

Direct LED

 • Jobb kontraszt és élesség
 • Helyi dimmelési képesség
 • Drágább a gyártás
 • A tévék általában nagyobb teljesítményűek

RGB LED

 • Jobb színvisszaadás
 • Helyi fényerőszabályozás
 • Legintenzívebb gyártás
 • Magasabb ár

Edge LED

 • Kevésbé gyártásigényes
 • Vékonyabb panel
 • A LED fényerő helyi szabályozása nem olyan pontos

A különböző háttérvilágítási módszerek között vannak különbségek, de a technológia ma már annyira fejlett, hogy a különbségek gyakorlatilag észrevehetetlenek. Alapvetően csak az olcsóbb modelleknél tűnhet fel. Mindezen módszerek előnye továbbra is a viszonylag alacsony ár az OLED vagy QLED technológiákhoz képest. A LED televíziók többek között ennek köszönhetően a legkelendőbbek közé tartoznak a piacon.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A megfelelő LED TV háttérvilágítási technológia kiválasztása összefüggésben áll a várható képminőséggel. A technológia azonban olyan sokat fejlődött, hogy mind a Direct LED, mind az Edge LED és RGB LED nagyszerű film- és tévénézési élményt nyújt. Minden attól függ, hogy a felhasználó számára mi a legkényelmesebb, és mit vár el a képminőségtől.

Televíziók

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05