Oldal frissítése

Mi az az LTE? És milyen előnyöket kínál a korábbi hálózatokkal szemben?

Frissítve 2021. december 8. • Szerző: Szerkesztőség

Az LTE rövidítés gyakorlatilag minden modern mobiltelefon paramétereiben megtalálható. Ez a mobilhálózatokban ma valószínűleg a legszélesebb körben használt adatátviteli rendszer, amely gyors, megbízható és biztonságos. Ezt azonban a telefonnak támogatnia kell, mivel nem minden készülék képes csatlakozni az LTE-hálózathoz. Hosszú ideig a régebbi 3G rendszerrel párhuzamosan létezett, de a 3G korszaka lassan a végéhez közeledik. Mit jelent az LTE? Mik az előnyei? És meddig használhatjuk még a régebbi 3G-s telefonokat?

i

Az 5G hálózatok egyre szélesebb körben terjednek. A sebességről és a lefedettségről bővebben lásd: 5G hálózat Magyarországon (AKTUALIZÁLVA): sebesség, lefedettség, lehetséges kockázatok cikkünket.

Mi az az LTE?

Mi az az LTE? - TARTALOMJEGYZÉK

 1. Mi az az LTE?
 2. LTE vs 4G
 3. LTE sebesség és egyéb előnyök a régebbi 3G és 2G hálózatokkal szemben
 4. Az LTE hátrányai
 5. Az LTE Magyarországon
 6. Mikor kapcsolják ki a 3G-hálózatokat?
 7. Az LTE Európában

Mi az az LTE?

Az LTE egy nagy sebességű internet technológia mobil hálózatokon. A 2G GSM szabvány utódja. A neve a hivatalos név, a Long Term Evolution rövidítéséből született. A régebbi 3G és 2G hálózatokhoz képest gyorsabb letöltési és feltöltési sebességeket kínál. Ugyan az LTE-t a 4G hálózatokkal együtt említve is találkozhatunk, az hivatalosan még mindig a 3G kategóriába tartozik. Azok a sebességek, amelyek a 4G-re jellemzőek, még mindig csak nehezen érhetők el az LTE hálózatokkal.

Mi az az LTE?

Mi az az LTE? Az LTE egy nagy sebességű internetes technológia. Hivatalosan a 3G hálózatok közé soroljuk.

i Kezdjük a következő fogalmakkal

A GSM a mobiltelefonok legszélesebb körben használt szabványa. Jelenleg világszerte mintegy ötmilliárd eszköz használja. Cellás rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy a végfelhasználó mobil a legközelebbi cellát használja. Ez a technológia lassan megszűnik, de ez nem jelenti azt, hogy az elkövetkező évtizedekben teljesen eltűnik.

A GPRS egy szolgáltatás, amely lehetővé teszi az okostelefonok felhasználóinak, a GSM hálózaton történő adatátvitelt, azaz az internethez történő csatlakozást. A GPRS előnye az erőforrások jobb kihasználása, a hátránya pedig, az, hogy lehetetlen, vagy nehézkes vele a garantált átviteli sebesség elérése. Ennek negatív hatásai lehetnek, különösen akkor, ha streamelt videókat nézünk, vagy zenét hallgatunk.

A 2G hálózatok a mobilhálózatok egyik legrégebbi típusa. Mai szemmel nézve a fő hátrányuk a hanghálózatokra való orientáltságuk. Ma már a 2G hálózatok nagyon elavultak, mégis egyes helyeken (például a hegyekben) ezek az egyedüli hálózatok, amelyeket "lehet fogni". A telefon kijelzőjén ez esetben keresd a 2G vagy az Edge jelet.

A 3G hálózatok hozták el az első igazi mobilinternetet. Az eredeti átviteli sebesség 2 MB/s volt. A 2G-hez hasonlóan a 3G is fokozatosan elavul. A jövőjéről az alábbiakban olvashatsz.

Az 5G a legújabb és legfejlettebb mobilhálózat. Az LTE internethez képest ugrásszerűen jóval magasabb adatátviteli sebességet és alacsonyabb válaszidőt kínál. A szolgáltatást fokozatosan vezetik be Magyarországon is.

A 6G hálózatok még mindig a kutatási fázisban vannak, a szabványos használat megkezdését 2030-ra becsülik.

LTE vs 4G

Az LTE nem a 4G szinonímája. Mi tehát a fő különbség az LTE és a 4G között? A 4G legnagyobb erénye a villámsebes adatátvitel – akár 1 000 Mbit/s. Ezt az LTE nem képes elérni, letöltésnél és feltöltésnél is 10x lassabb, azaz 100 Mbit/s és 50 Mbit/s sebességre képes. Itt érdemes megjegyezni, hogy az itt feltüntetett LTE sebesség még mindig az LTE hálózat elméleti képességein belül mozog. Otthoni használat esetén körülbelül 5-12 Mbit/s letöltési, és 2-5 Mb/s feltöltési sebességet érhet el. Ez tehát a leginkább szembetűnő különbség. Azt mondhatjuk tehát, hogy az LTE a legrövidebb út a 4G szabvány felé. Emiatt tehát ez a 3G, és a jövőt jelentő 4G közötti köztes állomás.

i Az LTE modemek otthoni internetet biztosítanak
Az internetkapcsolat fejlődésével számos különböző lehetőség is jár. Ezek egyike például az LTE modem. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy otthoni hálózatodat mobiladatokon keresztül csatlakoztathasd az internethez. Ehhez mindössze egy megfelelő díjszabású SIM-kártyára van szükséged. A legnépszerűbbek közé tartozik például a TP-LINK Archer MR200. A Huawei B890, Huawei E5785 és Huawei B311 modemeket az O2 kedvezményes áron kínálja a tarifáival együtt. Az LTE-internet így automatikusan megkezdődik, amikor a SIM-kártyát behelyezed a készülékbe.


Telefon LTE-vel

A 4G és az LTE összehasonlításakor a különbség elsősorban a kapcsolat sebességében van. A VoLTE technológia ezután az LTE alá tartozik, és jobb hívásminőséget vagy a videohívások lehetőségét kínálja. Forrás: sm.mashable.com

Az LTE sebessége, és további előnyei a korábbi 3G és 2G szabványokkal szemben

 • Az LTE kétirányú és gyorsabb – letöltés (100 Mbit/s) és feltöltés (50 Mbit/s) – A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 10 MB-os zeneszámot a másodperc töredéke alatt le lehet tölteni az LTE segítségével, míg 3G hálózaton ez körülbelül tízszer annyi időbe telne.
 • Az LTE alacsonyabb késleltetési időt (úgynevezett ping-et), azaz az adatok küldésének/fogadásának késleltetését biztosítja - ez pozitív hatással van az összes szolgáltatás – mind az adat –, mind a hangszolgáltatás - megbízhatóságára. Ez azt is jelenti, hogy az alkalmazások és a web előnyére válik – mindkettő gyorsabban töltődik be.
 • Az LTE-t használó készülékek kevesebb energiát fogyasztanak a vételhez, így a mobiltelefonok tovább bírják egyetlen akkumulátortöltéssel.
 • Az LTE jobb lefedettséget kínál, és olyan területeken is elérhető, ahová a korábbi nagysebességű hálózatok nem jutottak el. Ezenkívül jobb stabilitást biztosít a rosszul fedett területeken is egyaránt.
 • Az LTE nagyobb kapacitásra van méretezve, ami nagyobb kényelmet biztosít még nagy hálózati terhelés esetén is. Ez azt is jelenti, hogy számos szolgáltatás, például a videochat, megbízhatóan, kevesebb kieséssel fog működni még egy forgalmas hálózaton is.
 • Jelenleg úgy tűnik, hogy a pesti metróban az LTE az egyetlen lehetőség a gyors adatátvitelre.
 • Az LTE néhány érdekes technológiát is kínál: a VoLTE (Voice Over LTE) lehetővé teszi, hogy az LTE-hálózaton keresztül hívást kezdeményezz illetve fogadj, és így növelhesd az átvitel minőségét, a VoLTE még a videohívások használatát is lehetővé teszi, de ezt nem minden mobiltelefon támogatja. Az LTE+ több sáv egyidejű használatával még gyorsabb internetezést tesz lehetővé. Bővebben erről a Internetes telefonálás: mi áll a HD Voice, VoLTE vagy WiFi telefonálás kifejezések mögött? cikkünkben olvashatsz.

Az LTE hátrányai

 • Az LTE nem feltétlenül működik minden telefonon (lásd lentebb).

Az LTE Magyarországon

Magyarországon mindhárom nagy mobilszolgáltató biztosít LTE lefedettséget. Így élvezheted a gyors internetelérést a mobilodon, vagy tableteden, ha az támogatja az LTE-t. Egy LTE modem használatával pedig asztali számítógépeddel vagy laptopoddal is hozzáférhetsz. Itthon leginkább a 800, 1800 és 2600 MHz-es frekvenciákon működik, utóbbi kettő főleg a nagyobb népsűrűségű területeken.

Telefon LTE-vel

Manapság szinte minden felhasználó képes elérni az LTE-t mobiljával. Ha te is közéjük tartozol, akkor az otthoni hálózatodon kívül is élvezheted a gyors internetet.

Mit jelent ez a felhasználók számára? Azt, hogy célszerű figyelmesen tanulmányozni a telefonok paramétereit. Nem mind támogatja a felsorolt frekvenciákat, a legrosszabb esetben pedig egyiket sem. Más szóval, az adott mobil csak egyes területeken lesz képes fogni az LTE jelet. Ahol a szolgáltatód egy nem támogatott frekvencián sugározza a jelet, ott kénytelen leszel beérni a klasszikus 3G hálózat kisebb sávszélességével. Ennek eredménye például lassabb internetelérés lesz. Ha azonban vadonatúj telefont vásárolsz, ne aggódj. A legtöbb újabb modell már gond nélkül fogadja az LTE-jeleket.

i Az LTE lefedettség majdnem teljes Magyarországon
A magyarországi nagy szolgáltatók lefedettségi térképei alapján mostanra gyakorlatilag teljes az LTE/4G (nincs elkülönített adat a kettőről) lefedettség Magyarországon. Fehér foltok elsősorban hegyvidékeinken találhatók. A nagyvárosok pedig minden szolgáltató által teljesen lefedettek, így azokban tökéletesen használható az LTE.

Mikor kapcsolják ki a 3G-hálózatokat?

Mint már említettük, a modern LTE mellett párhuzamosan működik a jelenleg kissé elavult 3G hálózat is. Ez utóbbit olyan régebbi készülékekhez tervezték, amelyek nem támogatják az LTE internetet. Piaci részesedésük azonban folyamatosan csökken, miközben az LTE-t támogató készülékek száma egyre csak növekszik. A 3G hálózatok korszaka Magyarországon 2005-ben indult útjára, viszont most már búcsút kell vennünk tőle. Az LTE internet és az 5G hálózat így lassan az egyetlen mobilinternet-kapcsolattá válik, mivel a 3G hálózatok 2022 második felétől kezdve fokozatosan kivezetésre kerülnek.

A legtöbb felhasználó nem fogja észrevenni a változást, készülékeik automatikusan átállnak a modernebb LTE, 4G vagy 5G hálózatokra. A régebbi, 5G-t vagy 4G-t nem támogató telefonokkal rendelkező felhasználóknak viszont új telefont kell majd beszerezniük, ha továbbra is szeretnének mobilinternetet használni. Nem kell attól tartanod, hogy a régebbi telefonok teljesen leállnak. Az SMS-ek és a hívások természetesen továbbra is működnek, mivel ezek a GSM-hálózatokhoz tartoznak. A 4G és a legújabb 5G szolgáltatás azonban továbbra is a korábbi 3G hálózatokon fog működni.

Telefon LTE-vel

Ma már szinte minden nap használjuk az LTE internetet a mobiltelefonunkon. Forrás: unsplash.com

i Nem ér véget a 4G, az új utód az 5G lesz
Még a 4G hálózatok is lassan csak egy köztes szakaszává válnak a következő verziónak, amelyet 5G-nek hívnak. Ezek a hálózatok 2020 óta működnek, és ugrásszerű (akár 10 GB/s-os) átviteli sebességet eredményeztek. Kényelmesen kezelik a virtuális valóság elemeinek átvitelét is. A késleltetés is nagyon alacsony, ezredmásodperc nagyságrendű. További előnye az alacsony energiafogyasztás. És úgy tűnik, a fejlesztés még itt sem ért véget - a világ már lassan elkezdett felkészülni a 6G-re.

Az LTE Európában

Az európai országok szolgáltatói különböző LTE-frekvenciákat használnak. Ennek a táblázatnak a segítségével könnyen tájékozódhatsz:

Frekvencia
Csehország Németország Ausztria
Magyarország
Szlovákia
800 MHz T-Mobile, O2, Vodafone O2, Telekom, Vodafone A1, Telekom Telekom, Telenor, Vodafone O2, Orange, Slovak Telekom
900 MHz
O2, Telekom, Vodafone 3
1 800 MHz T-Mobile, O2, Vodafone O2, Telekom, Vodafone
A1, 3, Telekom Telekom, Telenor, Vodafone, Digi O2, Slovak Telekom, 4ka
2 100 MHz T-Mobile, O2, Vodafone O2, Telekom, Vodafone
3, Telekom
Slovak Telekom
2 600 MHz T-Mobile, O2, Vodafone Vodafone A1, 3, Telekom
Slovak Telekom, Orange
i Szintén érdekelhet

Mi az az LTE? Az LTE számos előnyt kínál a régebbi 3G és 2G hálózatokkal szemben, elsősorban leginkább nagyobb sebességet. Ma már nem kérdés a lefedettség. Fontos azonban megjegyezni, hogy az LTE csak a következő állomás az 5G hálózatok felé vezető úton.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB10