Oldal frissítése

Internetes telefonálás: mi áll a HD Voice, VoLTE vagy WiFi telefonálás kifejezések mögött?

Aktualizálva • Szerző: Ondřej Chabr 

Olyan technológiák, mint a HD Voice, javítják a telefonhívások minőségét. Ezenkívül a WiFi-n vagy a VoLTE-n keresztüli telefonálás lehetővé teszi, hogy olyan helyekről kezdeményezz hívásokat, ahol az üzemeltető jele elmarad az ideális körülményektől. Mire van szükséged, hogy kipróbáld ezeket a szolgáltatásokat?

Internetes telefonálás

Telefonálás interneten keresztül – HD Voice, WiFi telefonálás és VoLTE – TARTALOM

  1. HD Voice technológia a tiszta hangzáshoz telefonálás közben
  2. Telefonos kapcsolat még gyenge vételi jel mellett is a VoLTE-nek köszönhetően
  3. A WiFi telefonálás lehetővé teszi, hogy hívásokat kezdeményezz, de szöveges üzeneteket is csak a WiFi hálózat használatával küldhetsz

HD Voice technológia a tiszta hangzáshoz telefonálás közben

Ahogy a neve is sugallja, ez a megnevezés a jobb hangátvitel technológiájáról beszél. Hagyományos telefonhívásnál mindig hallható zaj, és ezt a kapcsolatot természetesen az üzemeltető jelének vétele is nagyban befolyásolja. A HD Voice a kiváló minőségű AMR-WB audiókodekre támaszkodik, amely lehetővé teszi nagyobb adatsebesség és szélesebb frekvenciatartomány továbbítását.

A szokásos telefonhívások frekvenciája 300–3400 Hz, míg a HD Voice hatótávolsága sokkal szélesebb, mégpedig 50–7000 Hz közötti.
Ez lehetővé teszi a tisztább hang elérését zúgás és környezeti zaj nélkül. A hangodat sokkal jobban hallja a másik fél, mintha egymás mellett állnátok.
HD Voice
A HD Voice hatótávolsága észrevehetően szélesebb, így tisztább hang továbbítására nyílik lehetőség a környezeti zajok nélkül. Forrás: androidauthority.com

Nemcsak a hívónak, hanem a hívott félnek is HD Voice támogatással rendelkező mobiltelefonnal kell kommunikálnia. De ne aggódj, a HD Voice automatikusan jelen van a modern okostelefonok túlnyomó többségében. A gyártó paramétereiben ellenőrizheted, hogy a telefonod is támogatja-e, és ha T-Mobile-lal rendelkezel, hívd a 4004 telefonszámot a kompatibilitás ellenőrzéséhez.

A szolgáltató támogatására is szükség van. A T-Mobile volt az első, aki ezt a technológiát 2011-ben piacra dobta, és 4 év után a Vodafone is csatlakozott hozzá. Telefonálhat a két hálózat között is. Egyelőre az O2 szolgáltató részvétele nélkül. A telefonhívások eme gyakorlati feljavításáért nem fizetsz semmit külön a szolgáltatódnak. Csak 3G vételre van szükséged.

Telefonos kapcsolat még gyenge vételi jel mellett is a VoLTE-nek köszönhetően

A szolgáltatók jelenleg a leggyorsabb mobilinternet elérése érdekében az 5G jellel próbálják bővíteni az ország lefedettségét. A korábbi 4G LTE technológia természetesen kiterjedt az ország területén. Ezt nemcsak a gyors mobil adatátvitelhez használhatod, hanem a VoLTE szolgáltatáson keresztüli jobb minőségű telefonhívásokhoz is. A jobb hangzás mellett azonban a hang adathálózaton keresztül történő továbbításának köszönhetően olyan helyekről is telefonálhatsz, ahol a telefon gyenge vagy egyáltalán nem érzékel jelet.

i Már az 5G hálózati technológia is színre lép.

Tehát a pincéből, az erdő közepén lévő házból és mindenhonnan telefonálhatsz, ahol különben egyáltalán nem lehet fogni a mobil jelet. Ezenkívül videohívást is beállíthatsz így, ezt a szolgáltatást ViLTE-nek hívják. Mi szükséges a VoLTE megfelelő működéséhez?

Mi szükséges a VoLTE használatához?

  • LTE SIM kártya.
  • Ezt a funkciót támogató telefon. A támogatást a szolgáltatók webhelye vagy az eszköz paraméterei tartalmazzák.
  • A VoLTE-t mind a 3 fő szolgáltató támogatja, azonban győződj meg arról, hogy rendelkezel-e az aktív funkcióval, és letöltötted-e a megfelelő firmware-t a szolgáltatótól.

Fizetek valami pluszt? Fogyasztja az adatcsomagomból az adatokat?

A VoLTE-n (vagy ViLTE-n) keresztüli hívásért a szolgáltató árlistája szerint fizetsz, ugyanúgy, mint egy normál GSM-hívás esetén. A híváshoz használt adatok nem számítanak az adatcsomagból elfogyasztottnak.

Lehet így külföldre is telefonálni?

Külföldön roamingban ez a szolgáltatás nem elérhető.

Mindkét félnek meg kell felelnie a VoLTE hívásindítási feltételeinek?

Lehet, hogy a hívott másik fél nem felel meg a VoLTE követelményeinek, lehet, hogy régebbi, nyomógombos telefonja van, de akkor is bárhonnan felveheted a kapcsolatot ezzel az emberrel az LTE vételével. Ha azonban a másik fél is készen áll a VoLTE-re, és ideális esetben ugyanazon szolgáltató hálózatában vagytok, akkor a hangátvitel észrevehetően jobb lesz. A funkció egyedi paraméterei operátoronként eltérőek.

A VoLTE és a ViLTE szolgáltatások tehát valójában az interneten keresztüli hívások az LTE jel használatával, de akkor is fizetned kell értük, mint a mobilhálózat normál telefonhívásaiért.

A WiFi telefonálás lehetővé teszi, hogy hívásokat kezdeményezz, de szöveges üzeneteket is csak a WiFi hálózat használatával küldhetsz

A WiFi-n, vagy a VoWifi-n keresztüli hívás valójában megegyezik az LTE-átvitel használatának alapelvével. Tehát egyáltalán nem kell támaszkodnia a mobil hálózat jelenlétére. Mindössze a WiFi internet vételre, a támogatott telefonra és a WiFi hívás funkcióra van szükség.

A telefonálás mellett a szolgáltatók támogatják szöveges üzenetek küldésének vagy a videohívásra való áttérésnek a lehetőségét is. Mindent klasszikus módon, az üzemeltető árlistája szerinti szokásos telefonhívásként számolnak fel.

Hogyan állítsuk be a WiFi telefonálást az okostelefonon?


  • Android: Telefon – Beállítás – WiFi telefonálás
  • iOS: Beállítás – Telefon – WiFi telefonbeszélgetések

Mi van, ha telefonálás közben megszakad a WiFi-kapcsolatom?

A telefonnak automatikusan, szétkapcsolás nélkül kell átállnia egy szokásos hívásra. Valószínűleg észreveszed a GSM hálózaton keresztüli klasszikus hívásra való átmenetet a hangminőség romlása miatt.

Wi-Fi telefonálás aktiválása
Ne felejtsd el bekapcsolni a szolgáltatást a telefon beállításaiban.
i Ez is érdekelhet

A WiFi-n vagy az LTE-n keresztüli telefonálás nem csak azok számára alkalmas, akik rosszabb jelfedettségű helyekről szeretnének telefonálni, hanem mindenkinek jól jön, aki értékeli a tisztább hangzást és a jobb általános hívásminőséget. A HD Voice technológia a klasszikus GSM mobil hívásokon keresztül is kiváló minőségű hangot kínál.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15