Oldal frissítése

Virtuális RAM: Mi az és mire való?

Aktualizálva • Szerző: Szerkesztőség

Ki ne örülne annak, ha a zsebében lapuló telefon több operatív memóriával rendelkezne az alkalmazások futtatásához? Van egy módja annak, hogy az okostelefonod több operatív memóriát kapjon, mégpedig a belső tárhely egy részének "kiharapásával". Hogyan működik ez a valóságban?

Virtuális RAM
Forrás: remonews.com

Mi az a virtuális RAM - TARTALOM

  1. A virtuális RAM nem újdonság a technológia világában
  2. Hogyan segíthet a RAM növelése?
  3. Mely telefonok tudnak virtuális RAM-ot létrehozni?

A virtuális RAM nem újdonság a technológia világában

A virtuális RAM vagy az angol dynamic RAM expansion, illetve extended RAM kifejezések mind ugyanazt az új funkciót jelölik, amely az utóbbi hónapokban jelent meg egyes mobiltelefonokon. A klasszikus operatív memória (ún. RAM az angol Random Access Memory elnevezésből) egy kisebb kapacitású, gyors tárolóeszköz, amelyet az operatív rendszerrel és az alkalmazásokkal való működésre használnak. Az állandó folyamatok tárolása és visszakeresése ebből a gyors memóriából történik, ami nagy hatással van a készülék általános sebességére.

Virtuális RAM, számítógépes RAM
Így néz ki egy normál operatív memória egy átlagos számítógépben vagy laptopban. Forrás: avast.com

A hagyományos belső tároló sokkal nagyobb kapacitással rendelkezik, de nem ilyen villámgyors feldolgozásra tervezték. A virtuális RAM azonban éppen ezt próbálja megoldani. A belső tároló egy része az operatív memória céljára használható. Így például egy 6 GB klasszikus RAM-mal rendelkező telefon 5 GB belső tárhelyet kaphat, és az így kapott RAM 11 GB-ra nő. És ez egy igazán észrevehető ugrás. Ez a lehetőség nem új. A Linux operációs rendszerrel működő számítógépek esetében egy ideje már lehetséges a belső memória használata.

Hogyan segíthet a RAM növelése?

Hogyan lehet növelni? Meg kell jegyezni, hogy ez az újonnan hozzáadott rész fizikailag továbbra is a klasszikus belső tárolóban marad, és fizikailag nem válik operatív memóriává, ezért nevezzük virtuális RAM-nak. A belső tárhely mérete természetesen csökken. Miután beállítottad a belső memória méretét az operációs memória céljára, újra kell indítani a telefont. A belső memória jellemzői miatt az operatív memóriának van alárendelve. Ez mindig elsőbbséget élvez a futó folyamatok megfigyelésénél.

i Mobilok és gaming: a gamer telefonok minősége tovább növekszik, ahogy a játékosok száma is

Amint azonban a telefon érzékeli, hogy a normál RAM már nem képes befogadni az összes háttérfolyamatot, a kevésbé dinamikus folyamatokat a virtuális RAM-ban tárolja. A kevésbé dinamikus folyamatok közé tartoznak az olyan alkalmazások, mint a naptár, jegyzetek, üzenetek stb. A játékok és más igényesebb alkalmazások futtatását mindig a RAM oldaláról kell kezelni. Egyszerűen fogalmazva, a belső memória virtuális operatív memóriához való hozzárendelésével a felhasználó számára megnyílik a lehetőség a multitaskingra, vagyis több alkalmazást futtathat egyszerre és ezek között mozgékonyan váltogathat.

Mely telefonok tudnak virtuális RAM-ot létrehozni?

A technológiát a különböző gyártók különbözőképpen nevezik. Mindenki megpróbálja egy kicsit másképp elnevezni, hogy kitűnjön a marketing kommunikációban. A Dynamic RAM Expansion a Realme által használt kifejezés és a Realme 8 5G és a Narzo 30 5G telefonokban kínálja. Aztán ott van az Oppo a Reno5 5G vagy az A94 modellekkel. A magyar piacon azonban ezeken kívül még a OnePlus 9 Pro okostelefon is kapható.

Virtuális RAM, DRE
A DRE (Dynamic RAM Expansion) kifejezést a Realme telefongyártó használja. Forrás: realmetimes.com

Legtöbbször úgy tudhatod meg, hogy a telefon rendelkezik-e ezzel a funkcióval, ha a beállítások között a "virtuális RAM", "memóriabővítés" vagy valami hasonló kifejezésre rákeresel. Más, akár régebbi telefonokon is megjelenhet ez a funkció idővel az OTA szoftverfrissítéseknek köszönhetően. Ez alapvetően egy szoftveres parancs, amelynek a telefonon történő futtatásához nincs szükség hardveres beavatkozásra.

i Az alábbiak is érdekelhetnek

A virtuális RAM funkciót sok telefonon még nem fogod tudni kipróbálni. Várható azonban, hogy ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, egyre több alsó és középkategóriás telefonban fogunk találkozni a RAM-bővítés lehetőségével.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05