Oldal frissítése

Mobilok és gaming: a gamer telefonok minősége tovább növekszik, ahogy a játékosok száma is

• Szerző: Szerkesztőség

A gamer telefonok és a mobiljátékok az elmúlt években egyre népszerűbbé válnak. Az átlagos olcsó telefonokhoz képest magasabb teljesítményt, minőségibb kijelzőt, hűtést vagy valamilyen megkülönböztető elemet kínálnak. Mely paraméterek fontosak a mobiljátékokhoz, mit tudnak a középosztálybeli telefonok és mi a helyzet az e-sporttal?

Játék mobiltelefonon

Mobilok és gaming – TARTALOM

 1. A gamer telefonok teljesítménye javuló tendenciát mutat
 2. Számos gamer telefon különféle processzorral
 3. A gamer telefonok hűtése több, mint fontos
 4. A benchmark tesztek segítenek az egyes telefonok teljesítményének összehasonlításában
 5. A gamer telefonok rendhagyó funkciókkal érkeznek
 6. Az 5G kapcsolat alacsonyabb késleltetést biztosít
 7. A gamer telefonokhoz megfizethetőbb kiegészítők állnak rendelkezésre
 8. Az e-sport egyre nagyobb teret hódít a gamer mobiltelefonok esetében is

A gamer telefonok teljesítménye javuló tendenciát mutat

A gamer telefonok teljesítményét a legjobban a képkockasebesség tükrözi, amelyet az eszköz minden egyes mobiljátékban túlhúzhat. A képkockasebességet FPS-ben (képkocka per másodperc) mérjük. Egyszerűen mondva ez a képkockák száma, amely a telefon képernyőjén egy másodperc alatt megjelenik.

A legtöbb játék maximális képkockasebessége manapság 120 FPS. Ahhoz, hogy maga a telefon elérje ezt az értéket, nem csak elegendő teljesítménnyel kell rendelkeznie, de a legalább 120 Hz-es képfrissítési rátával is. Ha a készülék csak 90 Hz-es kijelzővel bír, akkor a maximális képkockasebessége 90 FPS lesz. 120 Hz-es panellel nem büszkélkedhet bármelyik telefon, ehhez legalább a középosztályban kell szétnézni.

Grafika beállítása - PubG Mobile
A legtöbb játék grafikai és FPS-beállításokat kínál. A legerősebb gamer telefonok képesek kezelni a legjobb grafika beállításait a maximális FPS számmal kombinálva. Másrészt gyorsabban meríti le az akkumulátort és melegíti fel a telefont. A képen a PUBG Mobile játék beállításai láthatóak. Forrás: thegameroof.com

Egyes gamer telefonok, mint például az Asus ROG Phone 5, 144 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzővel rendelkezik. Ezzel az értékkel leggyakrabban a jobb és drágább asztali monitoroknál találkozunk. Látható, hogy a mobil gaming továbbra is fejlődésben van. Az erős kijelzővel és magas frissítési frekvenciával bíró gaming telefonok azonban nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezért az energiafelhasználásuk is gyorsabb. Ennek eredményeképp a közép- és felsőosztályba tartozó telefonok nagyobb kapacitású akkumulátorral vannak ellátva.

iTöbb tanulmány szerint az emberi szem mindössze 60 FPS érzékelésére képes. Ez azonban a szemmel látható tárgyakra vonatkozik. A 60 FPS és a 144 FPS közötti különbség egy telefon képernyőjén még mindig eléggé észrevehető.

Számos gamer telefon különféle processzorral

A legminőségibb processzorok különféle felszereltséget igényelnek. Már jó pár van belőlük a piacon, és minden vállalatnak megvannak a kedvenceik. Az egyik legnépszerűbb a Qualcomm Snapdragon 888, amelyet az egyik legerősebb mobiltelefon chipszettként tartanak számon. Ez leginkább zászlóshajó modelleken vagy középosztálybeli kínai telefonokban található meg.

Qualcomm Snapdragon 888 5G
A Qualcomm Snapdragon 888 5G processzor jelenleg a világ legerősebb mobiltelefon processzorának számít. Forrás: cnet.com

Ugyanakkor versenybe száll más processzorokkal, mint a Samsung Exynos 2100 vagy a Kirin 9000. Ezeket a chipszetteket a legújabb és legerősebb Android telefonok, valamint a legjobb gamer telefonok tudhatják a magukénak.

iA legjobb gamer telefonok 2021 (FRISSÍTVE)

Minden egyes processzor saját GPU-val rendelkezik, amelynek köszönhetően az olyan játékok, mint a PUBG Mobile, Call of Duty Mobile vagy Fortnite a legmagasabb FPS-t érhetik el. A leggyakrabban az Adreno nevű GPU-val találkozunk, amelyet közvetlenül a Qualcomm alkotott meg, és amelyet Snapdragon lapkakészletekben használnak. Legnagyobb versenytársa az ARM Mali, amely Huawei HiSilicon, MediTek vagy Samsung processzorokat használ.

Az új iPhone-okban és egyéb, iOS operációs rendszert támogató modellekben egy másik rendkívül erős chipszettet találhatunk, amely Apple A Bionic néven fut. A vállalat létrehozta saját, egyedi Apple GPU-ját, amely az összes processzort hajtja.

iAz egyes GPU-kat főleg az órajel frekvenciája és a magok száma alapján hasonlítjuk össze. Minél magasabb az érték, annál nagyobb teljesítményt nyújt maga a GPU.

A gamer telefonok hűtése több, mint fontos

gamer mobiltelefonok viszonylag nagy teljesítményűek. A processzorok, kijelzők és minden funkció teljes sebességen fut, a telefon pedig egy idő után elkezd melegedni. A legtöbb új gamer telefon ezért saját belső hűtéssel van ellátva, amely megakadályozza az eszköz túlmelegedését. Légy óvatos, ha olcsó telefont vásárolsz! Gyakran nem rendelkeznek hűtéssel és nagyobb igénybevétel esetén az alkotóelemek megsérülhetnek.

Az Asus ROG Phone 5 gamer telefon esetén a processzor felülről középre került, ahol jobban hűthető, hála a speciális grafitlemeznek és az egyedülálló párakamrának. Játék közben maga a telefon hőmérséklete akár 15 °C-kal is csökkenhet.

iASUS ROG Phone 5 (PREVIEW): az igazi gamer szörnyeteg

A magas teljesítmény magasabb energiafelhasználást is jelent. A gamer mobiltelefonok éppen ezért nagyrészt viszonylag nagy kapacitású akkumulátorral és gyorstöltés támogatással büszkélkedhetnek.

iNéhány gamer mobiltelefon oldalán egy töltőrekesz található, így a kezed nem akad bele kábelbe a játék során.

A benchmark tesztek segítenek az egyes telefonok teljesítményének összehasonlításában

A benchmarkok olyan egyedi tesztet, amelyek lehetővé teszik a telefonok hatékony összehasonlítását. Egy alkalmazásról van szó, amely méri az adott készülék teljesítményét. Habár az eredményt fenntartással kell kezelni, mivel az egyes benchmarkok valamennyire eltérhetnek egymástól.

A legelterjedtebb és legjobban ellenőrzött benchmark az Antutu, amelyet felhasználók ezrei használnak világszerte. Az Antutu az eszközöket a teljesítményük az alapján az alábbi sorrendbe rakja:

 1. Nubia Red Magic 6
 2. ROG Phone 5
 3. iQOO 7
 4. Realme GT
 5. Mi 11 Ultra

A kapott táblázatban látható pontszám a telefon egyes paramétereinek átlagértéke. A táblázat a GPU teljesítményt, a CPU teljesítmény, a memória méretét és a felhasználói elégedettséget foglalja magában.

A gamer telefonok rendhagyó funkciókkal érkeznek

Akárcsak a gamer számítógépek, a gamer telefonok is rendelkeznek mindenféle szoftverrel, amelyek javíthatják a telefon környezetét. Ezek a leggyakrabban speciális üzemmódok, amelyekbe a telefon kapcsolható. Ezek az üzemmódok javíthatják a játékteljesítményt más háttéralkalmazások elnémításával, a kijelző frissítési frekvenciájának növelésével vagy nagyobb akkumulátor-felhasználás lehetővé tételével.

Xiaomi Black Shark 3
A képen a Xiaomi Black Shark 3 gamer telefon látható, amely nemcsak egyedi, kicsúsztatható gombokkal rendelkezik, hanem egy speciális panellel is, amelyről a telefon általános teljesítménye vezérelhető. Forrás: digittaly.com

Az egyéb jellemzők közé tartozhat a speciális gombzár. Játék előtt a felhasználó egyszerűen kiválasztja, hogy a telefonján mely gombokat szeretné zárolni, hogy játék közben ne jelenjen meg a kijelzőn valami, amelyet nem szeretne látni, és ne zavarjon bele a játékba.

Az 5G kapcsolat alacsonyabb késleltetést biztosít

A gamer mobiltelefonok legújabb processzorainak előnye az 5G csatlakozási támogatás. Ahogy fokozatosan köszönt be az 5G-korszak és mondunk búcsút a régi mobilhálózatoknak, ez nagy előny. Ennek oka, hogy az 5G hálózatépítés gyorsabb kapcsolatokat és alacsonyabb késleltetést eredményez egyszerre. Ez pedig gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé a célszerverrel, így kisebb az esélye a játék esetleges késésének (laggolásának).

A legtöbb játék képes megjeleníteni ezt a késleltetést, amelyet pingként jelez. Ez az az idő, amely alatt a készülék adatokat küld és fogad. Jó kapcsolat és internet esetén a pingnek 0-50 ms körül kell lennie. Ha a ping 50-200 ms, akkor a kapcsolat már problémákba ütközhet, és a játékban való mozgás fokozatosan lassulni fog.

A gamer telefonokhoz megfizethetőbb kiegészítők állnak rendelkezésre

A gamer mobiltelefonok kapcsán nagyon gyakran találkozhatunk számos kiegészítővel. Ezek leggyakrabban egyedi tartók vagy gamepadok, amelyekkel a készülék sokkal könnyebben tartható, és egyszerre több gombot is használhatsz. Egyes tartók beépített ventilátorral is rendelkeznek, amely hűti a telefon hátulját.

Nubia Red Magic 6 - ventilátor
Speciális ventilátor a Nubia Red Magic 6-hoz. Forrás: envatotech.com

A nagy előny az árkülönbség a PC-kiegészítőkhöz képest. Legtöbbször néhány ezer forinton belül vagyunk. A mobiltelefonon való játék tehát anyagilag rendkívül baráti.

Az e-sport egyre nagyobb teret hódít a gamer mobiltelefonok esetében is

Amint ismeretes, az e-sport iparág az elmúlt néhány évben nagyon gyors növekedésnek indult. Tíz évvel ezelőtt ez több tíz, több száz rajongónak szólt kisebb versenyeken, amelyeket főként LAN-kapcsolaton keresztül, régebbi számítógépeken rendeztek. A technológia fejlődésével és az új játékok hatalmas bővülésével a tíz- és százezres rajongótáborok száma mára már tíz- és százezres nagyságrendűre nőtt, és a mai versenyek némelyike könnyen vetekedhet a világ legnagyobb sporteseményeivel.

iAz e-sport versenyek legmagasabb összdíjazása 34 330 069 dollár volt, a 2019-es The International Dota 2 versenyen. A győztes csapat több mint 15,5 millió dollárt vihetett haza.

Az e-sport ezáltal fokozatosan tört utat magának a mobiltelefonok világába. A versenyeken leggyakrabban játszott játékok közé tartozik a Call of Duty Mobile, a PUBG Mobile és a Honor of Kings. A csapatok által hazavihető nyeremények is évről évre nőnek, a csúcsot jelenleg a Honor of Kings World Champion Cup 2020 foglalja el 4,5 millió dolláros nyereményalapjával.

Honor of the heroes világbajnokság 2020
Fotó a tavaly Pekingben megrendezett Honor of Kings világbajnokság nagyszínpadáról. A covid-19 járvány miatt azonban a nézők nem léphettek be az arénába. Forrás: barco.com

A profi mobiljátékosok nem különböznek a többi játékostól. A néhány órás edzés mindennapos dolog a számukra. A nagy teljesítményű mobiltelefonok mellett gamer fejhallgatókat, székeket vagy szemüvegeket is használnak.

i Még érdekelhet

A mobiltelefonokon történő játék egyre inkább elérhetővé válik. Nemcsak a gyártók jönnek ki új gamer telefonokkal, hanem nagyszerű játékcímek is várhatók. A gamer mobilok csúcsteljesítményt, nagyszerű kényelmet és még sok mást kínálnak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20