Oldal frissítése

Feltűnésmentes aduász az Apple kezében: Mit tud a LiDAR technológia?

Aktualizálva • Szerző: Szerkesztőség

Az Apple iPhone okostelefonok fotószenzor paramétereinek vizsgálatánál találkoztál a LiDAR kifejezéssel, és nem tudod, mit jelent? A LiDAR egy olyan érzékelőcsoport, amely feltérképezi a közeli objektumokat, majd ezután képes a kapott adatokkal dolgozni. Mi mindent tud a technológia, és mire használható?

Mi az a LiDAR?

Mi az a LiDAR? – TARTALOM

  1. A LiDAR lehetővé teszi a képmélység fejlett mérését
  2. Egyelőre csak az Apple eszközök büszkélkedhetnek LiDAR-ral
  3. Mire használható a LiDAR?

A LiDAR lehetővé teszi a képmélység fejlett mérését

Nézzük a LiDAR fogalmát. A LiDAR a Light Detection and Ranging rövidítése, magyarul lézer alapú távérzékelés. A LiDAR olyan érzékelő vagy érzékelők csoportja, amely képes a közeli és távoli tárgyak és felületek feltérképezésére. Ezután képes ezekkel az információkkal dolgozni, és például egy beolvasott labdát közvetlenül a telefon képernyőjére továbbítani. De hogyan képes erre?

LiDAR önvezető autóban
A közeli és távoli környezetet érzékelő technológia az önvezető járművek körében is teret nyert. Forrás: metrology.news

A LiDAR-érzékelőnek közvetlen rálátással kell rendelkeznie a környezetére. Lézersugarakat bocsát ki, amelyek visszaverődnek a felületekről és visszatérnek a forrásukhoz. A sugár visszatéréséhez szükséges idő mérésével a készülék, például okostelefon, képes pontosan meghatározni a tárgyak adott pontjainak távolságát a kamerától.

i Ez az alapja a ToF, azaz Time of Flight módszernek. ToF-érzékelő számos készülékben található, még az olcsóbb mobiltelefonokban is. Ezzel szemben a LiDAR pontosabb és drágább technológia. A ToF-ről bővebben írtunk következő cikkünkben: Time-of-Flight érzékelő - áttörés a 3D szkennelésben?

A LiDAR gyorsabb és pontosabb, mint a ToF-érzékelők, főként annak köszönhetően, hogy a térben pontok összetett halmazát, úgynevezett 3D pontfelhőt (3D point cloud) alkot. A ToF-érzékelő egyetlen infravörös sugárnyalábjával szemben a LiDAR több kisebb impulzust képes kibocsátani. A ToF-érzékelőnek egy nagyobb problémája is van a sík felületekkel, amelyek megzavarhatják. Különösen a fehér területek érzékelése bonyolult a ToF számára.

Egyelőre csak az Apple eszközök büszkélkedhetnek LiDAR-ral

Az Apple 2020-ban vezette be a LiDAR-t a termékeiben. Először az iPad Pro tabletben jelent meg, később az iPhone 12 Pro és 12 Pro Max okostelefonokban, és most már az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max készülékekben is megtalálható. Mindegyik eszközben a LiDAR a hátlapi kamerák közelében kap helyet. Ez az a fekete kör, amelynek átmérője hasonló a fényképezőgép vakujáéhoz.

Az iPad nagyméretű kijelzője ideális eszközzé teszi a kiterjesztett valóság (augmented reality) kihasználására. Az érzékelő megegyezik az iPhone készülékekben lévő érzékelőkkel, és a minőség terén sem kell kompromisszumokat kötni. Mind az iPad, mind az iPhone esetében a használt érzékelő 5 méteres hatótávolságra korlátozódik, és statikus, nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. A kérdés az, hogy a jövőben a LiDAR-eszközök új generációi még jobb érzékeléssel és nagyobb hatótávolsággal állnak-e majd rendelkezésre.

A LiDAR használata az iPhone-on
A LiDAR-t az iPhone-on VR-játékokhoz, videók szerkesztéséhez vagy videó készítésekor használhatod ki. Forrás: apple.com

i

iPhone 15 Pro Max (TESZT): a leggyorsabb iPhone csúcskategóriás kamerával, új köntösben érkezik

Mire használható a LiDAR?

Mire tudja használni a LiDAR-t az átlagfelhasználó? A fényképészetben már most is nagy hasznát láthatod. Képes érzékelni a tárgyak távolságát az érzékelőtől, így pontosabban elkülönülnek a háttérben lévő tárgyak. A LiDAR a fókuszálási időt gyengébb fényviszonyok mellett is képes csökkenteni. Természetesen munkára és játékra is használható, például AR alkalmazások vagy játékok (AR - Augmented Reality - kiterjesztett valóság) használatakor. Tárgyakat szkennelhetünk be, majd dolgozhatunk velük, például a 3D Scanner App nevű ingyenes szórakoztató alkalmazásban.

        
Példa a LiDAR segítségével történő szkennelésre.
i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A LiDAR egy hatékony technológia, amelynek célja, hogy a környezet hatékony érzékelése. A LiDAR nemcsak olyan szórakoztató dolgokra használható, mint például a AG játékok futtatása közvetlenül az étkezőasztalon, hanem otthonod belső terének kialakítására, vagy tárgyak 3D-s szkennelésére is. A jövőben biztosan további hasznos alkalmazások is születnek majd.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05