Oldal frissítése

Milyen nyomtatót vegyek?

Azon gondolkozol, milyen nyomtatót vegyél? Válassz nyomtatót aszerint, hogy milyen célból van rá szükséged. A nyomtatási technológia alapján tintasugaras, lézeres és mátrix-/tűs nyomtatókat különböztethetünk meg. Az elérhető készülékek palettája széles, és kaphatók úgynevezett multifunkciós nyomtatók is, amelyek szkennelési és fénymásolási képességgel is rendelkeznek. Mi segítünk eligazodni a nyomtatók között, és elmagyarázzuk, hogy melyik paraméterük mit jelent. Soha nem kaphattál egyszerűbben választ arra a kérdésre, hogy hogyan válasszunk nyomtatót.

Hogyan válasszunk nyomtatót

Amikre választ találsz cikkünkben:

i Az Alza.hu oldalon sok termékről találhatsz vásárlói véleményeket. Ha eldöntötted, hogy melyik nyomtatót választod, láthatod, hogy azok, akik már megvásárolták, mit írnak róla.

Hogyan válaszd ki a megfelelő nyomtatót?

Ha olyan nyomtatót akarsz választani, amellyel 100%-osan elégedett leszel, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy milyen célra választasz nyomtatót. Otthoni célra vásárolt készülékeknél célszerű más szempontokat szem előtt tartani, mint üzleti, illetve iskolai nyomtatóknál.

Mielőtt nyomtatót választanál, válaszold meg magadnak az alábbi három kérdést:

 1. Milyen gyakran, és milyen sokat nyomtatsz?
 2. Fekete-fehérben, vagy színesben nyomtatsz?
 3. Szükséged van-e ezen felül fénymásolóra és szkennerre is?

Keveset nyomtatok, fekete-fehéret és színeset, néha fénymásolni is akarok.

Melyik nyomtató megfelelő alkalmi nyomtatáshoz? Melyik nyomtató alkalmas otthonra? Ha ebbe a felhasználói kategóriába tartozol, akkor számodra az otthoni használatra tervezett tintasugaras nyomtatók az ideálisak. Az alacsony beszerzési ár és a kompakt méret könnyedén ellensúlyozza a festékpatronok viszonylag magasabb árát. Ezeket a készülékeket többnyire multifunkciós kivitelben gyártják, így lehetővé teszik a dokumentumok szkennelését és fénymásolását is.

Sokat nyomtatok, legtöbbször fekete-fehérben.

Ebben az esetben számodra a lézer- és LED nyomtatók a legmegfelelőbbek. Ezek kiemelkedően gyorsan és olcsón nyomtatnak, főleg fekete-fehér dokumentumok esetében. Beszerzési áruk, és nagyon alacsony nyomtatási költségük miatt üzleti célra is alkalmasak. Az otthoni tintasugaras nyomtatókhoz hasonlóan a lézernyomtatókat is gyakran készítik multifunkciós kivitelben.

A nyaraláson készített fotókat szeretném kinyomtatni.

Melyik fotónyomtatót válasszam? Fényképek kinyomtatására a hőszublimációs nyomtatók és a jobb minőségű tintasugaras nyomtatók a legtökéletesebbek. Ezek a nyomtatás technológiájában különböznek egymástól, a termoszublimációs nyomtató szárazon nyomtat, a színek intenzitását pedig a hőmérséklet határozza meg. Sajnos a tintasugaras nyomtatókkal ellentétben, ezek nem igazán alkalmasak szövegek nyomtatására.

Fontos paraméterek egy nyomtató kiválasztásakor

A nyomtató maximális nyomtatási felbontása

A legnagyobb nyomtatási felbontást legtöbbször DPI-ben adják meg, amely azt jelenti, hogy hány pixelt képes kezelni adott területen a nyomtató. Pontosabban fogalmazva, hogy hány pontot tud az adott nyomtató egy egy hüvelyk hosszú sorban kinyomtatni. Általánosságban, minél magasabb a megadott DPI érték, annál finomabb, részletgazdagabb nyomtatásra képes a nyomtató.

A tintasugaras nyomtatók nyomtatási felbontása

A tintasugaras nyomtatók esetében, főleg, ha fényképeket is szeretnél nyomtatni, a nagyobb felbontású készülékeket ajánljuk. Az alapmodellek többnyire 4800×600 dpi felbontással nyomtatnak, jelenleg általánosnak a 4800×1200 dpi felbontás számít, és egyes, jobban felszerelt modellek pedig akár 5760x1440 dpi, vagy nagyobb felbontást is kínálhatnak.

A lézernyomtatók nyomtatási felbontása

A lézernyomtatók elsődlegesen szöveges dokumentumok nyomtatására szolgálnak, így ezeknél a kisebb felbontás is elegendő – a lézernyomtatók alapmodelljei mindössze 600×600 dpi felbontással dolgoznak. Ennek ellenére, még az olcsóbb típusok között is találni olyanokat, amelyek képesek akár 4800×600 dpi felbontásra is. A felbontás értéke a lézernyomtatók kiválasztásakor nem olyan fontos paraméter, mint a tintasugaras nyomtatók esetében, amelyeket grafikák és fényképek nyomtatására is használunk.

A 3D nyomtatók nyomtatási felbontása

A 3D nyomtatók esetén a felbontás horizontális és vertikális irányban van megadva, tizedmilliméteres pontossággal. A horizontális felbontás az X és Y tengelyre vonatkozik, a vertikális pedig a Z tengelyre. Az értéke a nyomtató által felvihető anyag legkisebb rétegvastagságát jelenti. Jelenleg a nyomtatóknál a javasolt horizontális felbontás 0,1 mm a vertikális felbontás pedig 0,2 mm alatti. Minél vékonyabb réteget képes a nyomtató felvinni, annál részletgazdagabb lesz az elkészült tárgy, de a nyomtatás annyival lassabb is. A bonyolultabb modelleknél ráadásul számolni kell a különféle támasztási megoldásokkal is, amelyek a nyomtató számára plusz munkát jelentenek. Egy nagyobb modell nagy felbontású nyomtatása eltarthat akár egy egész napig is.

A nyomtatás fogyóeszközei

Nem minden papír egyforma. Manapság a piacon több tucat különféle típusú papír kapható, ezért nem árt, ha legalább az olyan alapvető paraméterekkel tisztában vagy, mint a méret/formátum és a gramázs.

Papírméret

A legtöbb tintasugaras és lézernyomtató A4-es méretű papírokkal dolgozik, de akadnak olyanok is, amelyek képesek a kétszer akkora, A3-as méretű, vagy akár ennél is nagyobb papírt kezelni. Mérlegeld, hogy mennyire fontos számodra az A3 méretű nyomtatás lehetősége, és hogy megéri-e neked ezért magasabb árat fizetni.

A papír gramázsa (grammsúlya)

Minél nagyobb a gramázs, annál drágább, jobb minőségű a papír. A grammsúly mértékegysége gramm per négyzetméter, az átlagos fénymásolópapír gramázsa pedig 80 g/m2. A jobb minőségű papírok esetében ez az érték 250-300 g/m2 körül van. Az alacsony gramázsú papírok – bár lehet erre használni őket – alkalmatlanok a kétoldalas nyomtatásra, mivel a festék esetleg átüthet a másik oldalukra.

A nyomtatás sebessége (kinyomtatott oldalak száma percenként)

A nyomtatóknál a nyomtatási sebességet az egy perc alatt kinyomtatható oldalak száma adja meg. A lézernyomtatók sokszor nagyságrendekkel hatékonyabbak, ami a nyomtatási sebességet illeti.

A tintasugaras nyomtatók nyomtatási sebessége

A tintasugaras nyomtatók átlagos nyomtatási sebessége 20 oldal per perc érték körül mozog. Az egyszerűbb modellek esetében ez a sebesség lecsökkenhet akár az 5 oldal per perc értékre is, de léteznek olyan típusok is, amelyek akár 70 oldalt is kinyomtatnak egy perc alatt.

A lézernyomtatók nyomtatási sebessége

A lézernyomtatók átlagos nyomtatási sebessége körülbelül percenként 20-30 kinyomtatott oldal, léteznek azonban olyan berendezések is, amelyek képesek egy perc alatt akár 60 oldalt is kinyomtatni.

A nyomtatók speciális funkciói

WiFi kapcsolat (mobilalkalmazás, AirPrint)

A modern nyomtatók manapság lehetővé teszik a mobiltelefonról, számítógépről vagy tabletről történő nyomtatást egyszerűen és kábelek nélkül. Általában WiFi-n vagy Bluetooth-on keresztül. Többé nem kell fizikailag csatlakoztatni a nyomtatót, ha nyomtatni szeretnél. Ez nemcsak gyorsabbá, hanem könnyebbé is teszi a nyomtatóval való munkát.

Hogyan lehet WiFi-n keresztül nyomtatni? A válasz: az Android és az iOS rendszerek esetében egyaránt elérhető mobilalkalmazásokon keresztül. Ezeket az alkalmazásokat a nyomtatógyártók adják ki, és általában nemcsak a nyomtató használatához, hanem annak beállításához is alkalmasak. Az Apple felhasználóknak az az előnye, hogy ha a nyomtató kompatibilis az AirPrint-tel (sok ilyen nyomtató létezik), akkor nem kell más alkalmazást telepíteniük.

Újratölthető tintatartályos rendszer (Refill tank)

Lehetővé teszi a tinta betöltését a tintapatronba. Ez egy környezetbarátabb megoldás, mivel nem szükséges minden alkalommal új tintapatront vásárolni.

Szegély nélküli nyomtatás

A nyomtatók egy része képes margó nélkül, a papír egész felületére nyomtatni.

Kétoldalas nyomtatás (duplex nyomtatás)

Ha szeretnél a papír mind a két oldalára nyomtatni, akkor keresd az olyan nyomtatókat, amelyek rendelkeznek ezzel a funkcióval. Létezik manuális duplex nyomtatás és automatikus duplex nyomtatás. Az automatikus esetén a nyomtató maga forgatja a papírt a nyomtatás során, a manuális esetén először a páros oldalakat nyomtatja ki, majd jelzi, hogy be kell tölteni a papírt a tálcába (fejjel lefelé), ezután kinyomtatja a páratlan oldalakat is.

Másolás és szkennelés

Ezek a készülékek a nyomtatáson túl képesek fénymásolni és szkennelni is dokumentumokat. Multifunkciós nyomtatóknak is nevezzük őket. Az átlagos felhasználó számára ez a legjobb megoldás.

Fax

Olyan nyomtatók, amelyek képesek dokumentumok faxolására is.

Memóriakártya olvasó és USB port

Az USB port az utóbbi időben már alaptartozékká vált, de a memóriakártya olvasók is jelentős népszerűséget szerezetek. Sok modern nyomtató képes a memóriakártyán található dokumentumok kinyomtatására, közvetlenül a kártyáról.

Automatikus lapadagoló

A másképpen ADF-nek (Automatic Document Feeder) hívott berendezés jelentős mértékben megkönnyíti a nyomtatóval való munkát. Normális esetben a nyomtatóba a papírt a felhasználónak kéne adagolnia, de a lapadagoló ezt a munkát elvégzi helyetted. A leghasznosabb funkciójuk az hogy esetleg meg is tudják a papírt fordítani és így kétoldalas nyomtatásra is képesek. Az átlagos lapadagolók akár 200 papírlapot is képesek egy perc alatt továbbítani.

Mik a nyomtató vásárlásánál leggyakrabban felmerülő kérdések?

Mennyi ideig elég a festék a nyomtatóban?

Meddig bírja a lézernyomtató tonere?

A lézer és a LED nyomtatók képesek egy standard tonerkazettával több mint 2000 oldalt kinyomtatni. Ez az egyik legjobb megoldás a nyomtatási költségek lefaragására.

Meddig bírja a tintasugaras nyomtató patronja?

A tintasugaras nyomtatók alapmodelljeinél a festékpatron pár száz oldal kinyomtatásához elegendő. A kapacitás azonban természetesen függ a tintatpatron térfogatától is. Egy milliliter festékkel körülbelül húsz oldal nyomtatható ki, így irányadóként az alábbi módon ki lehet számolni a várható kapacitást: a patron térfogata ml-ben × 20 = a kinyomtatható lapok száma. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a tintasugaras nyomtatók a patronban található festék egy részét a nyomtatófej automatikus tisztításához használják fel, amely minden bekapcsoláskor végbemegy. Ezeknél a tisztításoknál a nyomtató körülbelül 5 oldal kinyomtatására elegendő mennyiségű tintát fogyaszt el.

Mennyit szánjak egy nyomtatóra?

A tintasugaras nyomtatók árai

A tintasugaras nyomtatók alapmodelljei már 17 ezer forinttől elérhetők.

Nemcsak különböző típusú, hanem különféle árkategóriába tartozó nyomtatókat találhatsz kínálatunkban. Ha gyakrabban nyomtatsz, érdemes egy kicsit fejlettebb modellbe beruháznod, amely nagyobb felbontást, gyorsabb nyomtatást, kényelmesebb vezérlést és több kiegészítő funkciót kínál. Ilyenek lehetnek a WiFi csatlakozás lehetősége, az automatikus lapadagoló, vagy a kétoldalas nyomtatás stb. A normál otthoni felhasználásra szánt multifunkciós készülékek már a nem túl nagy igényű professzionális felhasználóknak is megfelelhetnek.

A 100 ezer forint körüli árfekvésben kiválóan felszerelt nyomtatókat találunk, amelyek már a nagyigényű felhasználók számára is elegendők. A professzionális felhasználásra szánt készülékek árai pedig a több százezer forintot is elérhetik.

A lézernyomtatók árai

A lézernyomtatók alapmodelljeit 30 ezer forintos ár felett kezdődnek, a legolcsóbb LED nyomtatók 90 ezer forinttól indulnak.

Amennyiben gyakrabban nyomtatsz, megéri egy fejlettebb modellre rászánnod a pénzt. A lézernyomtatók esetében azt is el kell döntened, hogy akarsz-e színesben nyomtatni. A színes lézernyomtatók ára körülbelül 80 000 Ft-ról indul. Jól felszerelt, kisebb irodákba alkalmas lézernyomtatók körülbelül 40 000 Ft-tól kaphatók, míg a professzionális, nagy irodákba szánt nyomtatók ára elérheti a több százezer forintot is.

A 3D nyomtatók árai

3D nyomtatók 66 ezer forinttól kaphatók, de a komolyabb modellek ára több szárezer forint is lehet. Ezek elsősorban kis 3D modellek és prototípusok nyomtatására alkalmasak. A piacon azonban jelen vannak olyan 3D nyomtatók is, amelyek ára a több tízmilliós árfekvésben mozog, és amelyekkel már nagyméretű, realisztikus tárgyak nyomtathatók.

Multifunkciós nyomtatók

 • Nyomtató, szkenner és fénymásoló kombinációja
 • Lézeres és tintasugaras változatokban kapható
 • Több árfekvésben is elérhető

A multifunkciós nyomtatók szkenner és fénymásoló funkcióval is rendelkeznek. Egyre inkább közkedveltek a háztartásokban és a kisebb irodákban is. A multifunkciós nyomtatók lehetnek tintasugarasak, vagy lézer/LED technológiájúak. Vásárlásuk előtt érdemes meggondolni, hogy milyen gyakran, és milyen feladatra fogod a nyomtatót használni. A tintasugaras nyomtatók alkalmasabbak a fényképek és grafikák nyomtatására, míg a lézeresek és LED-esek könnyebben megbirkóznak nagyobb mennyiségű szöveggel. Annak érdekében, hogy tisztább képet kapj, hogy melyik többfunkciós nyomtatót válaszd, tekintsd át az alábbi kérdéseket.

Előnyök és hátrányok
 • Szkennert és fénymásolót is tartalmaznak
 • Rendelkezhetnek WiFi-vel és más hasznos funkciókkal
 • Hely- és költségtakarékosak
 • Drágább szervizelés
 • Nem alkalmasak professzionális felhasználásra

Multifunkciós nyomtatóra van szükségem?

Neked kell eldöntened, hogy ki fogod-e használni az összes funkcióját. Hány oldalt nyomtatsz, hány faxot küldesz, milyen gyakran szkennelsz, vagy fénymásolsz naponta? A multifunkciós nyomtatók nagyon népszerűek lettek a háztartásokban a kis és közepes vállalkozásokban, mivel sok időt és helyet takaríthatnak meg.

Mire érdemes figyelnem a multifunkciós nyomtató kiválasztásakor?

Főként a szkenner felbontására, mert különösen az olcsó nyomtatók nagyon gyenge minőségű szkennerrel rendelkeznek. Azon is sok múlik, hogy a nyomtató milyen technológiával dolgozik. A lézernyomtatók és a tintasugaras nyomtatók más-más képességekkel bírnak.

Nem éri meg jobban külön megvenni a szkennert?

Általában elmondható, hogy a multifunkciós nyomtatókba épített szkennerek minősége többnyire nem olyan jó, mint a különálló szkennereké. Ennek ellenére a fényképek, vagy dokumentumok otthoni, illetve irodai szkenneléshez több, mint megfelelők. Esetükben további nyereség a kisebb helyigény. Professzionális képnyomtatásra ettől függetlenül a különálló szkennereket és jobb minőségű tintasugaras nyomtatókat ajánljuk.

Tintasugaras nyomtatók

 • Nyomtatási sebességük 20-30 oldal percenként
 • Nyomtatási felbontásuk akár 9 600 DPI is lehet
 • Alkalmas fotók és dokumentumok nyomtatására

A tintasugaras nyomtatók kiemelkedően kiváló nyomtatási minőségre képesek. Alkalmasak fotók nyomtatására, és képesek kiszolgálni laikusok és professzionális felhasználók igényeket is. Legfőbb előnyük az alacsony vételár, amely – ha nem nyomtatsz sokat – ellensúlyozza a festékpatronok magasabb árát. A tintasugaras nyomtató nem egy, hanem háromféle alapelven működhet: termikus nyomtatás, piezoelektromos nyomtatás és viasznyomtatás. Mindhárom típus minőségi eredményeket hozhat létre.

Előnyök és hátrányok
 • Remek nyomtatási minőség
 • A fejlettebb modellek profi fotónyomtatásra is képesek
 • Gyakran képesek a lap széléig nyomtatni
 • Magasabb üzemeltetési költség
 • Gyakran lassabbak a lézernyomtatóknál

Fotónyomtatók

Fotónyomtatók

FotónyomtatókEzeket a nyomtatókat azok számára tervezték, akik olyan kiváló minőségben szeretnének fényképeket nyomtatni, mint a profik. Egy sor nyomtatási funkciót és beállítást támogatnak, és hordozható változataiknak hála már a fotózás után pár perccel a kezedbe veheted a kész képet. A legnépszerűbb fotónyomtatók hőszublimációs technológiával működnek, de a nagyobb felbontású, kiváló minőségű tintasugaras nyomtatók sem maradnak el tőlük.

Előnyök és hátrányok

 • Beállítások széles skálája – pl.: fényes, vagy matt
 • Egy sor nyomtatási méret
 • Memóriakártya-olvasó, vagy USB csatlakozó - gyors nyomtatás közvetlenül PC-ről, illetve fényképezőgépről
 • Szöveg nyomtatására nem megfelelő
 • Magas nyomtatási költség

Nagyformátumú nyomtatók

Nagyformátumú, és A3-as nyomtatók

Nagyformátumú nyomtatókHa a szabványos, A4-es nyomtatási méret nem elegendő számodra, és A3-as méretű dokumentumokat, illetve plakátokat, műszaki rajzokat, tervrajzokat, stb. szeretnél nyomtatni, úgy vedd fontolóra egy nagyformátumú nyomtató beszerzését. A nagyformátumú nyomtatók esetében akár 254 cm-es nyomtatási szélességgel is találkozhatunk – ez 233 cm-rel több, mint az alap A4-es méret. A legelterjedtebb technológiák erre a tintasugaras és a lézeres készülékek, amelyek kisebbek, és olcsóbbak a szitanyomásos megoldásoknál. Ha nagy mennyiségű (újságok, könyvek) professzionális nyomtatásról van szó, akkor ahhoz már nem a szokásos tintasugaras nyomtatót, hanem egy nagy ofszetnyomtatót kell használni. A nagyformátumú nyomtatók között is találunk multifunkciós kivitelűeket, szkennerrel felszerelve.

Előnyök és hátrányok

 • Nagy méretű nyomtatás - A3, és nagyobb
 • Automatikus kétoldalas nyomtatás támogatása
 • Margó nélküli nyomtatás
 • Magas beszerzési ár
 • A nyomtatók nagy méretűek

Tintasugaras nyomtatóra van szükségem?

A tintasugaras multifunkciós nyomtatók talán a legelterjedtebb otthoni nyomtatók. Kínálunk ugyanakkor olyan típusokat is, amelyek kiváló minőségű fotók professzionális nyomtatására készültek. Ha nem nyomtatsz túl gyakran, és időről időre színes nyomtatásra is szükséged van, úgy a tintasugaras nyomtatók az ideálisak számodra.

Mire érdemes figyelnem a tintasugaras nyomtató kiválasztásakor?

A tintasugaras nyomtatókhoz viszonylag gyakran kell vásárolnod festékpatronokat, azaz ún. cartridge-okat. Ez eléggé sokba kerülhet, ha sokat nyomtatsz, így célszerű szem előtt tartani a nyomtató festékfogyasztását. A festékpatron beszerzésénél ügyelni kell arra, hogy az kompatibilis legyen a nyomtatóddal. Ezt mindig ellenőrizd a vásárlás előtt.

A tartállyal rendelkező tintasugaras nyomtatókkal olcsóbban nyomtathatsz

Ha jó minőségben szeretnél nyomtatni, de a tintával is takarékosan szeretnél bánni, válassz tintatartályos nyomtatót. Ezekhez nem kell tintapatront vásárolnod, elég megvenned az utántölthető tintát palackokban, mellyel másodpercek alatt te magad is újratöltheted a tartályt. A tintatartályos nyomtatók közül a tintasugaras tintatartályos nyomatók kategóriában választhatsz.

Lézer- és LED nyomtatók

 • Nyomtatási sebesség akár 60 oldal percenként
 • Alacsonyabb felbontás (DPI) mint a tintasugaras nyomtatóknál
 • Alkalmas nagy példányszámok olcsó nyomtatására

A lézeres és LED nyomtatók elsősorban a fekete-fehér nyomatok gyors és olcsó elkészítésére kiválók. Nagy mennyiségű szöveg fekete-fehérben történő kinyomtatásának gyors módját biztosítja. Ideális megoldás lehet iskolák és cégek számára. Egyes modellek színesben is képesek nyomtatni. Hogyan működik a lézernyomtató? A lézernyomtató működési elve a toneren (poron) alapul, amely a papír lézerrel besugárzott részeihez tapad, és amelyet ezután megolvaszt és a papírba éget.

Előnyök és hátrányok
 • Alacsonyabb nyomtatási költségek
 • Szöveges dokumentumok nyomtatásához ideális
 • Akár 60 oldal percenként
 • Többnyire fekete-fehér nyomtatás
 • Egyes alkatrészei hajlamosak elhasználódni

Lézernyomtatóra van szükségem?

A lézer- és LED nyomtatókat többnyire az egyetemi hallgatók, irodák tudják kihasználni, illetve mindazok, akik nagy mennyiségű szöveges dokumentummal dolgoznak. Egy tonerkazetta átlagosan 2000 oldalnyi szöveg kinyomtatására elegendő.

Milyen lézernyomtatót vegyek (mire érdemes figyelnem)?

Ha vállalati vagy irodai felhasználásra választasz lézernyomtatót, akkor arra ügyelj, hogy legyen lapadagolója. Ezzel nagyon sok időt takaríthatsz meg magad, vagy az alkalmazottaid számára, mivel jelentős mértékben felgyorsíthatja például a kétoldalas nyomtatást. Az olcsóbb modelleknél különösen érdemes figyelni a nyomtatási felbontásra, mivel ez egyes készülékeknél nagyon alacsony lehet, amely nem megfelelő kis betűméretű szövegek nyomtatására.

Mi a különbség a lézer- és a LED nyomtatók között? (LED vagy lézer)

A lézeres és a LED nyomtatók is ugyanolyan elven működnek, a különbség csak a fényforrás típusában van. A lézernyomtatókban egy tökéletesen fókuszált lézernyaláb dolgozik, amely fokozatosan világítja meg a nyomóhenger egyes részeit. A lézersugarat egy tükörrendszer irányítja. A LED nyomtatóknál a nyomtatófejben egy, vagy több sor LED dióda található, amelyek mindig egy teljes sort világítanak meg a nyomóhengeren. Ezek sokkal kisebb méretűek lehetnek, mint lézeres társaik, valamint kevesebb mechanikus elem van bennük, ezzel csökken a meghibásodás esélye. A LED nyomtatók további előnye, hogy a megvilágítás intenzitása változtatható, amely azt jelenti, hogy a nyomtatás során több színárnyalat, vagy finomabb rajzolat hozható létre általa.

3D nyomtatók

 • Formába öntheted elképzeléseidet
 • A jövő technológiája
 • Professzionális, és amatőr felhasználásra is

A 3D nyomtatók rövid létezésük alatt hihetetlen fejlődésen estek át, és jelenleg már egy sor típusuk elérhető. Megvásárlásuk előtt érdemes alaposabban elmélyülni a témában, ezzel a lehető legegyszerűbbé téve a választási folyamatot.

Előnyök és hátrányok
 • A modellezésnek kézzelfogható eredménye lehet
 • Széles körben használható
 • Az olcsóbb modellek bárki számára elérhetők
 • Bonyolultabb használni
 • Kezelésük némi hozzáértést igényel

3D nyomtatóra van szükségem?

Azoknak az időknek már vége, amikor 3D nyomtatót csak az igazán elkötelezettek használhattak. A 3D nyomtatók manapság dizájnereket, prototípus tervezőket, tervezőmérnököket, építészeket szolgálnak ki. Egyedi, oktatási célra szánt 3D nyomtatók egy sor iskolában, illetve szervezetnél is megtalálhatók.

Mire tudom használni a 3D nyomtatót?

A 3D nyomtatókkal 3D-s terveket tudsz megvalósítani. A technológia lehetővé teszi, hogy összetett funkcionális elemeket hozz létre, a hagyományos gyártási eljárásoknál kisebb anyagigénnyel. Működési elve valójában nagyon egyszerű. A számítógépről átküldött modellt a nyomtató legtöbbször vízszintes rétegek egymás után felvitt sorából építi fel, olvadt műanyagból.

A 3D nyomtató kiválasztásakor fontos paraméterek

Nyomtatási terület

A nyomtatási területet általában miliméterben, három tengelyre adják meg. Az utolsó jelöli a magasságot. Ezek a méretek sokszor hasonlóak, vagy azonosak. Egy otthoni felhasználásra szánt nyomtatónak legalább 100 × 100 × 100 -as nyomtatási területtel kell rendelkeznie.

Nyersanyagok

A 3D nyomtatók által leggyakrabban használt alapanyagok az ABS, illetve a PLA, amelyeket 1,75 mm, vagy 3 mm vastag szálként lehet beszerezni. Az ABS elsősorban kisebb projektekhez használható, mivel az anyag nagy hőtágulása, és az egyes rétegek eltérő hőmérséklete miatt, nagyobb felületek esetén a tárgy jelentős mértékű torzulására lehet számítani, amely lehetetlenné teszi a nyomtatás befejezését. A PLA ezzel szemben egy remek, biológiailag lebomló alapanyag, amely viszont csak körülbelül 60 °C hőmérsékletig őrzi meg eredeti fizikai jellemzőit.

Sebesség

A nyomtatás sebessége függ a nyomtató paramétereitől, de a nyomtatandó tárgy összetettsége, valamint az alapanyag típusa is jelentős szerepet játszik benne. Miliméter per másodpercben szokás megadni. Ideális esetben a nyomtatónak legalább 40 mm/s körüli sebességet kellene tudnia, illetve ha lehet, valamivel többet.

Alap

A nyomtató alapját teljesen vízszintesen kell elhelyezni, hogy a fúvóka egy rétegben minden ponton azonos magasságban maradjon. A munkaasztal további funkciója, hogy rögzíti a készülő modellt, amelyet például egy durvább felülettel lehet megoldani, amelyre az első réteg letapad. Egy másik megoldás erre, hogy a nyomtató egy szélesebb alapot nyomtat a modellnek, amelytől a tárgy a végső fázis során elválik. A szélek túl gyors lehűlés miatti deformációja elkerülhető a támasztékként is szolgáló állvánnyal, illetve egy fűtött alappal, amely megakadályozza a modell hirtelen lehűlését.

Mátrixnyomtatók

Mátrixnyomtatók

 • Kis formátumú nyomtatás
 • Nagyon nagy nyomtatási sebesség
 • Speciális papírt igényel

A mátrixnyomtatók a hosszú szöveges dokumentumok nagyon olcsó nyomtatásában jeleskednek. Különösen alkalmasak hosszú listák, nyomtatványok vagy könyvelési adatok nyomtatására. Nyomtatáskor a mátrixnyomtató a tűk elvén működik, amelyek nyomtatás közben a festékszalagon keresztül nyomják a papírra a karaktereket. Emiatt csak elég nehézkesen lehet vele kinyomtatni bármit, ami nem szöveges állomány.

Előnyök és hátrányok
 • Hosszú szövegek nagyon gyors nyomtatása
 • Több másolat egyidejű elkészítése
 • Gazdaságos nyomtatás
 • Speciális papírt igényel
 • Képek nyomtatására nem igazán alkalmas

Mátrixnyomtatóra van szükségem?

Ha könyveléssel foglalkozol, vagy csak nagyon hosszú szövegeket szeretnél nagyon gyorsan kinyomtatni, több másolatban, akkor a mátrixnyomtató a megfelelő számodra.

Mire érdemes figyelnem a mátrixnyomtató kiválasztásakor?

A legfontosabb paraméterek egyike a nyomtatáshoz használt tűk száma. Ez alapján a mátrixnyomtatókat két kategóriába sorolhatjuk.

9 tűs

Ezek a nyomtatók egyszerű, bonyolultabb grafikai elemek nélküli szöveges dokumentumok nyomtatására valók.

2x9, vagy több tűs

A nyomtatáshoz használt tűk száma közvetlenül befolyásolja a nyomtatás minőségét és sebességét. A több tűt használó nyomtatók többnyire csendesebbek, gyorsabbak és sokkal jobb minőségűek. Ezen felül képesek több másolat egyidejű nyomtatására is.

Érdemes figyelned a nyomtatási sebességre is, amit ezeknél a nyomtatóknál karakter per másodperc egységben adnak meg.

Pénztárgép nyomtatók

 • Pénztárgép-nyomtatók
 • Egyszerű kezelés, gazdaságos működtetés
 • Minden árképzésre

A pénztárgép nyomtatók nyugták és bizonylatok nyomtatására használhatók. A nagy sebesség, és alacsony üzemeltetési költségek mellett könnyű kezelhetőség, és hosszú élettartam is jellemzi őket.

Milyen típusai vannak a blokknyomtatóknak?

A pénztárgépek nyomtatói hő-, vagy mátrixnyomtatók lehetnek. Utóbbiak előnye az alacsonyabb ár, minimális működési költség, valamint az, hogy képesek egyszerre több példány nyomtatására. A hőnyomtatókat nagyobb sebesség, és csendesebb működés jellemzi, de az általuk nyomtatott szöveg olvashatósága csak korlátozott ideig garantált.

Hogyan tudom csatlakoztatni a nyomtatót a pénztárgéphez?

A blokknyomtatók csatlakoztatására legelterjedtebb megoldás az USB, vagy a LAN, de a fejlettebb modellek WiFi kapcsolatot is kínálhatnak, az egyszerűbb és kényelmesebb, vezeték nélküli csatlakozást lehetővé téve.

Milyen papírformátumok léteznek?

A blokknyomtatók 55 és 80 mm közötti szélességű pénztárgépszalag-tekercsekkel működnek. Egyes modellek lehetővé teszik, hogy mindig az aktuális igényeidnek megfelelő szélességű szalagot használj bennük.

Plotter nyomtatók

Plotter nyomtatók

 • A3-nál nagyobb formátumra nyomtat
 • A nyomtatópapírt tekercsről is adagolhatja
 • Alkalmas iskolák, cégek és szakemberek számára

A plotter nyomtatók speciális tintasugaras nyomtatók, amelyekkel nagy formátumú papírra - A0 papírméretig - lehet nyomtatni. A plotter a papírt egy 24" vagy 36" széles tekercsről választja le, vagy az adagolóból húzza be. Az A0 (36") plotterekkel A1 méretű oldalakat is nyomtathatunk, ha az A0-s papírt hosszában félbe vágjuk. A plotterek általában igen nagyméretű eszközök, és az áruk sem a legalacsonyabb. Ezért ezek nem egyszerű otthoni felhasználásra alkalmas eszközök, ahol inkább a többfunkciós nyomtató tehet jobb szolgálatot. Másrészt a plotter építészeti stúdiók, mérnöki rajzokat készítő cégek, iskolák és különféle szakemberek számára igazán hasznos lehet.

i Kiválasztottuk számodra a legjobb nyomtatókat (nem csak) az otthoni munkához. A nyomtató egyetlen háztartásból sem hiányozhat, akár az otthoni irodádban, akár a szabadidődben használod.

Fogalomtár - nyomtatók

Nyomtatófej

Ez a tintasugaras nyomtató azon alkatrésze, amely magát a nyomtatást végzi. Vízszintesen, a nyomtatóban két irányban mozogva viszi fel a festékcseppeket a papírra. A tintapatron lehet a fej része, de ez nem szükségszerű. A nyomtatófaj többnyire három színű nyomtatást biztosít.

Cartridge

Tintapatron, a tintasugaras nyomtatókban használt cserélhető tintatároló megnevezése.

Toner

Fekete, vagy színes (CMYK: Cyan - kék, Magenta - magenta, Yellow - sárga és Black - fekete) festékporos kazetták, amelyeket a lézernyomtatókban, és fénymásolókban használnak. A tonerek előállításához különféle polimereket használnak.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15