Oldal frissítése

Hogy nyomtassunk fényképeket otthon?

Aktualizálva 2020. április

Állandóan fényképezel, és szeretnéd a képeid egy részét örökre megtartani? Vagy csak alkalmanként szeretnél fényképeket nyomtatni otthon? Mindenesetre valószínűleg érdekel az otthoni fénykép-nyomtatás lehetősége. Tanácsot adunk, hogy  lézer- vagy tintasugaras nyomtatót válassz-e, röviden leíruk mind a hőszublimációt, mind az ofszet nyomtatást, és beszélünk arról is, hogy melyik papírtípusra lehet a legjobban nyomtatni.

Otthoni fénykép-nyomtatás

Otthoni fénykép-nyomtatás – TARTALOM

 1. Otthoni fénykép-nyomtatás: az alap a nyomtató
 2. Tintasugaras nyomtatók: fő a kiváló szín
 3. Lézernyomtatók: lehet használni fénykép nyomtatáshoz is?
 4. Hőszublimációs nyomtatók: alkalmasak utazáshoz is
 5. Akkor melyik nyomtatót válasszam?
 6. Speciális formátumok: hogy nyomtassunk A2, A1 és egyéb formátumban?
 7. Ofszet fénykép-nyomtatás
 8. Az otthoni fénykép-nyomtatás fejlődése

Otthoni fénykép-nyomtatás: az alap a nyomtató

Nem is olyan régen  a fénykép egyike volt azoknak a ritka alkotásoknak, amelyek emlékeztettek bennünket a nyaralás, születésnap vagy más ünnepségek nagyszerű élményeire. Az idők ugrásszerűen változtak, és ma rengeteg fénykép van a zsebünkben, amelyek gyakran életünk legszürkébb pillanatait is dokumentálják, és amelyeket a mindenütt jelen lévő digitális fényképezőgépek és mobilok készítettek.

Otthoni fénykép-nyomtatás
Az otthoni fénykép-nyomtatással egy délután alatt megtöltöd a családi albumot. 

Itt-ott azonban sikerül elkapnunk olyan különleges pillanatot, amelyet szeretnénk megörökíteni egy nyomtatott fénykép kézzelfogható formájában. Erre ma már számos lehetőségünk van. A gyors fénykép-nyomástól az otthoni nyomtatón, a speciális fotónyomtatók használatán át a különféle méretű és formátumokra való professzionális nyomtatásig, vagy akár a mindennapi használati tárgyakra való nyomtatásáig.

Az otthon melegében való nyomtatáshoz olyan eszközre van szükségünk, amely megtestesíti életünk pillanatait - nyomtatóra. Miután fényképeket küldtünk a számítógépről, mobiltelefonról, tabletről vagy akár a fényképezőgépről.

Tintasugaras nyomtatók: fő a kiváló szín

A tintasugaras nyomtatók egyértelműen a legolcsóbb otthoni nyomtatók. Rengeteg ilyen létezik a piacon, az alapszintűtől a magas nyomtatási minőség érdekében maximális felszereltségűekig. A tintasugaras nyomtatók vitathatatlan előnye az, hogy a speciális papírokkal  képesek a klasszikus fényképezés szintjén levő nyomtatást elérni.

Otthoni fénykép-nyomtatás
Brother MFC-T910DW az egyik kedvenc tintasugaras nyomtató. Például tartályrendszere van a tinta újbóli feltöltéséhez.

A csúcskategóriás tintasugaras nyomtatók nemcsak a négy alapszínnel (CMYK) működnek, hanem a pontosabb színmegjelenítés érdekében a tintakészletet tovább finomítja a türkiz és bíborvörös szín, a szürke tinta a kiváló minőségű fekete-fehér nyomtatáshoz vagy a speciális vörös és zöld tinta. Különböző típusú, különböző súlyú és méretű papírok általában A4-ig nyomtathatók, de olyan nyomtatók is kaphatók, amelyek 2x nagyobb méretű (A3) nyomtatási lehetőséget kínálnak. Míg a normál irodai papír nem biztosítja a tökéletes eredményt - a fényképek nem lesznek telített színűek, hiányzik a kisebb karakterek élessége, de ez nem korlátozza túlzottan a közönséges otthoni nyomtatást. Tehát, ha lehetséges, a legjobb, ha a fényképet fotópapírra nyomtatod.

A tintasugaras nyomtatók saját negatívumai  a nyomtatási alapelvekhez kapcsolódnak. Annak érdekében, hogy a "tintasugaras" nyomtatás a lehető leghatékonyabb legyen, a nyomtatott tintának a lehető leggyorsabban meg kell száradnia. Ez azonban ahhoz vezet, hogy a nyomtatófúvókákat maximálisan meg kell védeni a felhalmozódott pigment általi szennyeződéstől és a kiszáradástól. Bár a gyártók különféle technikákkal próbálják megakadályozni, hogy ez megtörténjen, egy vagy több tintafúvóka kiszáradhat. Ezért a nyomtatók bizonyos mennyiségű értékes tintát fogyasztanak a rendszeres automatikus tisztítás miatt. A tintasugaras nyomtatók legnagyobb ellensége a semmittevés.

 • Általában jobb nyomtatási minőség
 • Fotopapírral professzionális eredményeket lehet elérni
 • Ma már általában tartályrendszerekkel kapható
 • Általában magasabb üzemeltetési költségek, mint a lézernyomtatóknál
 • Lassabb nyomtatás
 • Alacsonyabb minőségű nyomtatott szöveg

Lézernyomtatók: lehet használni fénykép nyomtatásához is?

Egy másik leggyakoribb típus a toneres vagy lézernyomtató, amelyet gyakran "lézernek" is neveznek, annak ellenére, hogy vannak olyan gyártók, amelyek lézer helyett LED diódás megvilágítást használnak. Az előző típustól eltérően, kétféle lézernyomtató létezik: fekete-fehér és színes. Természetesen mindkét fajta alkalmas fényképek nyomtatására is. A toneres nyomtatás meglehetősen telített képet ad, éles szélekkel, akár sima irodai papírra is, a szöveg és az alakzatok is mindig pontosak.

Otthoni fénykép-nyomtatás
Ma már viszonylag magas minőségű fényképeket nyomtathatsz lézernyomtatóval is.

Ami az ilyen típusú nyomtatáshoz előnyös, valójában hátrányt jelent a tintasugaras nyomtatáshoz képest. A festékport nem issza be a papír, így a jobb felületű fotópapír nem javítja a lézernyomtató fotóit. Ezenkívül a "lézernyomtatók" kicsit több energiát fogyasztanak, és bekapcsolásakor az első nyomtatás előtti bemelegítés kissé tovább tarthat.

 • Nagy nyomtatási sebesség
 • Kiváló minőségű nyomtatott szöveg
 • Egy nyomtatott oldal alacsony ára
 • Fényképek kevésbé jó minőségű nyomtatása
 • Nagy méretek

Termo nyomtatók: alkalmasak utazáshoz is

Mindkét fenti technológiát mind fotónyomtatáshoz, mind közönséges dokumentumnyomtatáshoz tervezték. A piacon azonban speciális nyomtatókból is választhatunk, amelyek hő-átviteli nyomtatási technikával működnek. Ezek az ún. termo nyomtatók. Kicsik és könnyűek, így könnyedén becsomagolhatod őket utazáshoz. Néhány másodperc alatt kiváló minőségű, 10x15 cm-es vagy 5x7,6 cm-es fotókat kaphatsz ebből a nyomtatóból. Nyomtass rajta közvetlenül az otthoni mobiltelefonodról, tabletedről vagy asztali számítógépedről. Ezzel a technikával részben visszatérünk a korábban népszerű Polaroid varázslatához.

Otthoni fénykép-nyomtatás
 • Gyakran miniatűr méretek
 • Minőségi és gyors fénykép-nyomtatás
 • A kinyomtatott fényképek nagyon tartósak
 • Csak kisebb formátumú nyomtatás
 • Magasabb üzemeltetési költségek
 • Irodában jóformán használhatatlan

Akkor melyik nyomtatót válasszam?

A lézernyomtatáshoz képest egyértelmű, hogy a tintasugaras nyomtatás a speciális papírokra előnyösebb, ha hosszú távú tároláshoz vagy képkeretbe való behelyezéshez kielégítő minőségű fényképeket szeretnél nyomtatni. A termoszublimációs nyomtató ugyanakkor szintén jó választás, de csak akkor, ha megfelelnek a kisebb formátumú fotók. A toneres technika különösen alkalmas szövegek nyomtatására, de nagyobb számú fénykép nyomtatásához, személyes naptárak készítéséhez vagy fotófüzetek és fotókönyvek készítéséhez is felhasználható. De egy minőségi nyomtatóval nem készítesz olyan fényképeket, amelyeket szégyellsz betenni a családi albumba.

i Nyomtatás vászonra
A vászonra nyomtatás megoldásakor fontos tudni, hogy hány nyomatra van szükséged, és hogy ez egyszeri esemény, vagy rendszeresebb nyomtatás. Ha egyszer szeretnél nyomtatni, akkor legjobb, ha felkeresel egy professzionális nyomdát. Ezzel szemben, ha gyakran tervezel vászonra nyomtatni, akkor nagyobb méretnél használhatsz egy tinta plottert egy speciális nyomtatóvászonnal kombinálva. Ilyen vászonokat általában a nyomtató gyártói kínálnak márkanéven és a „canvas” angol megnevezés alatt. A nyomtatás más vászonra és más anyagokra (üveg, fém, fa) is elvégezhető, de csak jobb, egyenes papírtovábbítási útú nyomtatókkal.

Speciális formátumok: hogy nyomtassunk A2, A1 és egyéb formátumban?

Ha A4 (normál papír méretű) nyomtatást tervezel, akkor csupán szükséged van egy szabványos nyomtatóra a kívánt paraméterekkel. De hogyan lehetne biztosítani a nagyobb méretű rendszeres nyomtatást otthon vagy az irodában? Az A3 nyomtatásához továbbra is szükséged lesz egy viszonylag nagy formátumú nyomtatóra, de ha A2, A1 vagy még nagyobb, A0 nyomtatására van szükséged, akkor egy plotterre is szert kell tenned. Manapság a legtöbbjük szinte azonos technológiával működik, amelyet a tintasugaras nyomtatók használnak, tehát vektorgrafikákat és raszterfotókat is tudnak nyomtatni.

Fénykép-nyomtatás
Ha nagy méretben szeretnél nyomtatni, akkor valószínűleg plotterre van szükséged.

A nagy formátumú A3-as nyomtató hasonló a hagyományos nyomtatóhoz - hagyományos kialakítású, csak éppen nagyobb nyomtatópapírra nyomtat. A plotter viszont jelentősen nagyobb, saját talapzata van, lebontja a nyomtatópapírt a tekercsről, majd a kívánt méretre vágja. Ez lehetővé teszi, hogy a drágább modellek nagyméretű termékeket is készítsenek: az A1 vagy akár A0 nyomtatása nem jelent problémát. Áraik és viszonylag magas üzemeltetési költségeik miatt azonban a plottereket inkább vállalatok, stúdiók és iskolák, vagy igényes magánszemélyek számára szánják.

Ofszet fénykép-nyomtatás

Bár az otthoni fotónyomtatás viszonylag közönséges dolog, vannak esetek, amikor a professzionális nyomtatás készségeit és képességeit meg kell választanunk. Akár nagy formátumú fényképeket, festményeket, ajándékot nyomtatsz, akár nagyszámú névjegykártyát vagy meghívót nyomtat különféle eseményekre. Az egyik professzionális technológia az ofszetnyomás, amely ugyanazon motívumok nagy mennyiségben való kinyomtatására szolgál.

Ofszet fénykép-nyomtatás
Manapság az ofszetnyomást használják a legtöbb újság, magazin és könyv készítésére.

Az ofszet olyan nyomtatási módszer, amelyet közvetettnek is nevezünk, mivel a nyomtatási formaből származó tintát nem közvetlenül a nyomtatott anyagra továbbítja, hanem először egy gumihengerre. Amikor papírra vagy más anyagokra nyomtatnak vele, számos előnnyel jár: a nyomtatási formát nem kell megfordítani, sőt egyenetlen anyagokra is lehet nyomtatni, a finom részletek és fényképek jó reprodukciós eredményével. Ezenkívül az ofszetnyomás viszonylag olcsó és gyors, de nem csak ezért ez ma a legszélesebb körben alkalmazott nyomtatási technika, amelyben a legtöbb könyvet, újságot, szórólapot és magazint nyomtatják.

Az otthoni fénykép-nyomtatás fejlődése

A házi fényképezés korábban azoknak a rajongóknak a tartománya volt, akik hajlandóak voltak órákat tölteni a jó anyagok kiválasztásával, nagyítással, negatív fényképek készítésével és a kész képek értékes papír emlékek formájára alakításával. A digitális fényképészeti technológia fejlődésével a közönséges és kevésbé technikailag hozzáértő felhasználók is vágyat éreztek arra, hogy elkészítsék saját ünnepi fotóikat. Az 1990-es évek elején az első elérhető tintasugaras nyomtatók már képesek voltak tisztességes minőségű fényképeket kinyomtatni, és fokozatosan egészültek ki a lézernyomtatókkal.

Otthoni fénykép-nyomtatás
Ma már a filmet csupán a digitális technológia előtti idők emlékének tekintjük.

A képek rögzítése és kinyomtatása technológiájának radikális megváltozása következtében eltűnt az egyediség varázsa is. Ezért manapság általában nem kell megtapasztalnunk  egy viszonylag nehéz beszerzési folyamat kalandjait. A szokásos fényképezés során nem kell sokáig gondolkodni minden egyes felvételről, vagy a keletkező fényképészeti anyag mennyiségéről. Ma keveseknek kell hosszan várakozni a munkájuk eredményére, amihez korábban a sötétkamrában töltött idő is szükséges volt. És manapság csak kevés ember tart nyomtatott fényképeket vastag fényképalbumokban.

i Az AlzaMagazinban további cikkeink is vannak a számodra:

Ma az otthoni fotónyomtatást szinte mindenki megengedheti magának. A fotópapír és a szokásos tintasugaras nyomtató minden, amire szükség van a fényképek családi album számára való kinyomtatásához. Jobb nyomtatómodell beszerzésével azonban közel professzionális eredményeket lehet elérni.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05