Oldal frissítése

Nyomtatófesték (toner vs. tintapatron): Mit kell tudni róluk?

Frissítve 2020. április

Minden nyomtatónak, legyen az otthoni, irodai vagy professzionális, időről-időre nyomtatófestékre van szüksége, melynek kiválasztása nem mindig könnyű. A legfontosabb az, hogy tudjuk, tintasugaras vagy lézernyomtatónk van-e, majd a nyomtató márkáját és típusát. Amikor a patron kifogy, azt ki kell cserélni, és az üres patront környezetvédelmi előírásoknak megfelelően hulladékba helyezni. Cikkünk ismerteti a tintapatron és a toner közötti különbséget, de azt is elmagyarázzuk, hogy a nyomtatók miért használnak más színmodellt, mint a számítógépek.

Tintapatronok

Kazetta (festék vs. tinta) - TARTALOM

 1. Mi a toner, mi a tintapatron és mi a patron?
 2. Miért használnak a nyomtatók CMYK színeket?
 3. Toner / tintapatron cseréje: Megéri-e a nem eredeti patront vásárolni?
 4. A tonerek és tintapatronok szabályszerű ártalmatlanítása

Mi a toner, mi a tintapatron és mi a patron?

Amikor irodai és otthoni nyomtatókról beszélünk,  tintasugaras és lézernyomtatókra osztjuk őket. Annak ismerete,  a két típus közül melyiket használod, döntő jelentőségű a patron helyes kiválasztása szempontjából. A választás még könnyebb, ha tudod, mi az a toner, mi a tintapatron és mi maga a patron. És persze az is segít, ha legalább egy kicsit tisztában vagy vele, hogy  az egyes nyomtatók hogyan működnek. De ne aggódj, ha úgy gondolod, hogy az ilyesmi nehezen megy a fejedbe, az alábbiakban segítünk:

Nyomtatófesték fajtái
A tintapatron (bal oldalon) és a tonerkazetta (jobb oldalon) közötti különbség első látásra egyértelmű.

A patron az általános megnevezés

Bár néha úgy tűnik, hogy a patron megnevezés specifikus, és kifejezetten tintapatront vagy tonerkazettákat jelöl, valójában nem így van. A patron a nyomtatófestékek általános megnevezése, függetlenül attól, hogy tintapatronról vagy toner-technológiáról beszélünk, annak ellenére, hogy mindkét típusú nyomtató patronjai teljesen különböznek egymástól.

A tintpatront (természetesen) a tintasugaras nyomtatók használják

Gyakorlatilag minden tintasugaras nyomtató színesben és fekete-fehérben is képes nyomtatni. Ezért nyomtatáshoz mindig legalább négy darab CMYK színrendszerű patronra van szükség. Mindegyik patronban folyékony tinta található, amelynek apró cseppecskéit a nyomtatófejek viszik a papírra, amelybe beszívódnak, majd megszáradnak. A nyomtatás az oldal tartalmától függően változó időtartamot vesz igénybe. Egy ritkás fekete-fehér oldalt sokkal gyorsabb kinyomtatni, mint egy nagyméretű színes fényképet.

? Hogyan néz ki a tintapatron?

A tintapatronok általában kicsi, színkóddal ellátott dobozkák, amelyek egymás mellett helyezkednek el a nyomtató belsejében. Időnként kör alakúak, máskor négyzet alakúak, és bizonyos mértékig hasonlíthatnak a magnókazettákhoz.

A tonerkazettát a lézer vagy LED nyomtatók használják

A lézernyomtatók nem folyékony, hanem porfestéket használnak. A porfesték toner-nek nevezett tartályokban található . Lézernyomtatóval történő nyomtatáskor a lézer (vagy LED fény) folyamatosan a nyomtatóhengerre irányul, és negatív töltésű területeket hoz létre rajta, amelyek pontosan megegyeznek azzal a mintázattal, ami a papírra lesz nyomtatva. A negatív töltés következtében a porfesték ezekhez a felületekhez ragad, s a nyomtatóhengerről közvetlenül a papírra továbbítódik. Mielőtt a kész oldal kijön a nyomtatóból, a papír két fűtött henger között halad át, melyek a porfestéket a papírra égetik.

A legelterjedtebb lézernyomtatók fekete-fehérek, de manapság vannak olyan modellek is, amelyek színes nyomtatásra is képesek. A lézernyomtatók legnagyobb előnye a nagy nyomtatási sebesség és a minőségi szövegnyomtatás. Viszont nem annyira sokoldalúak, mint a tintasugaras nyomtatók, mert nem nagyon alkalmasak például fényképek nyomtatására.

? Hogyan néz ki a toner kazetta?

A toner kazetta egy nagyméretű, nyomtatóba csúsztatható kazetta, amelynek szélessége meghaladja a nyomtatópapír szélességét. A színes nyomtatókhoz több toner kazetta szükséges (mindegyik színhez egy), és általában egymás fölött, vagy egymás mellett vannak a nyomtatóban elhelyezve.

Tartályrendszerek

Az utóbbi években új tendencia figyelhető meg a nyomdaipari termékek piacán - utántöltőrendszerrel vagy tartályrendszerrel rendelkező tintasugaras nyomtatók. Ez a megoldás a hagyományos patronok alternatívája, amely olcsóbb, könnyebb és gyorsabb utántöltést nyújt, így kevesebb hulladékot, tehát környezet barátabb megközelítést kínál. A normál patron cseréjekor meg kell vásárolnod a teljes patront az összes elektronikájával és nehezen, illetve egyáltalán nem újrahasznosítható anyagaival.

Utántölthető patronok
Tartályrendszerekkel az utántöltés gyorsan, olcsón és viszonylag környezetbarát módon megoldható.

Logikus, hogy ha nem az egész patront kell kicserélni, hanem csak a tintát az utántölthető rendszernek köszönhetően, akkor az utántöltés költsége alacsonyabb. Másik előny, hogy a tintát eldobható, könnyen hordozható tartályokban (általában műanyag üvegcsékben) árusítják, amelyekből a tintát nagyon könnyen a nyomtató patronjába lehet tölteni, akár másodpercek alatt. A tartályrendszerek már nagyon elterjedtek a tintasugaras nyomtatók szegmensében, de már a tartályos lézernyomtatók is megjelentek. Ez egy modern és olcsó módszer a patronok újratöltésére, bár a szó szoros értelmében már nem patronról van szó.

Miért használnak a nyomtatók CMYK színeket?

Amikor kinyitsz egy színes nyomtatót, hogy ellenőrizd a festékpatronokat, azonnal észreveszed, hogy négy patron van, és mindegyikük más színű. Cyan (azúr), Magenta (bíborvörös), Yellow (sárga) és fekete, amire itt Key-ként hivatkozunk. Amint közismert tény, számítógépeken, telefonokon, televíziókon és gyakorlatilag minden más LCD megjelenítés alkalmazó eszközön az RGB színmodell használatos, tehát a vörös (red), a zöld (green) és a kék (blue) kombinációja. Miért különböznek a színmodellek ezen eszközök és a nyomtatók között?

A képernyőkön és a nyomtatókon használt színmodellek
RGB vs. CMYK

A legfontosabb tudnivaló az, hogy a színek megvilágított kijelzőn történő megjelenítése teljesen más dolog, mint a színek papírra nyomtatása. A papír eredeti állapotában fehér színű, de a kijelző vagy képernyő kikapcsolt állapotban alapértelmezés szerint fekete. Tehát a papíron már megvan a legvilágosabb szín (fehér), amelyre a sötétebb színeket kell felvinni. A kijelzőn pedig fordítva van: alapértelmezett a legsötétebb (fekete) szín, amelyre a legvilágosabbat (fehér) kell alkalmaznunk. Ezt úgy érjük el, hogy megvilágítjuk a pixeleket.

i Additív (összeadó) vs. Szubsztraktív (kivonó) színkeverés

Az ebben a fejezetben ismertetett színhatásokat additív (RGB) és szubsztraktív (CMYK) színkeverésnek nevezzük. Míg az additív színkeverésnél minden egyes szín hozzáadásával növekszik a fény intenzitása (a sötétebb színek összekeverése világosabb színt eredményez), a szubsztraktív színkeverésnél az ellenkezője igaz - a színek keverése alacsonyabb intenzitást eredményez (sötétebb szín).

Az RGB modellben a vörös és a kék keverése világosabb bíborvörös (Magenta) színt eredményez. A CMYK modellben az ellenkezője igaz: ha az azúr (Cyan) szín érintkezik a bíborvörös színnel, akkor kék színű lesz, amely sötétebb, mint a két kevert szín.

Ezért a papír és a kijelző színei nem működhetnek ugyanúgy: ha az RGB alapszíneit összekeverjük, akkor fehér (maximális pixelmegvilágítást) kapunk, míg a CMYK színek összekeverésekor fekete keletkezik (a szín, amely hiányzik a fehér papírról). Ha a számítógépen RGB fájlokkal (fényképek, grafikák) dolgozol, nyomtatáskor automatikusan konvertálódnak CMYK formátumba. Színes nyomtatásra anyagot készítő szakembereknek azonban jobb, ha már eleve a számítógépen is CMYK színmodellel dolgoznak, hogy jobb képet kapjanak arról, hogy a készített anyag hogyan fog mutatni papíron.

Toner / tintapatron cseréje: Megéri-e a nem eredeti patront vásárolni?

A nyomtatópatron cseréje viszonylag egyszerű dolog, de nehéz általános tanácsot adni, mivel mindegyik modell kissé különbözik a többitől. A megfelelő patron kiválasztása még komolyabb kihívásnak tűnhet, ha figyelembe vesszük, hogy számos olyan cég is működik a piacon, melyek nem eredeti patronokat kínálnak. Az ilyen patronokkal komoly összegeket lehet megtakarítani, míg az eredeti színes nyomtatópatron esetében a gyártó garantálja a minőséget és a kompatibilitást, ám ezt meg is kell fizetni.

Nyomtatófesték
Ha színes lézernyomtatót használsz, a toner kazetták hasonló módon vannak a nyomtatóban elhelyezve.

Ha nem akarod megfizetni azt a magas árat, amelyet a nyomtatógyártók kérnek az eredeti patronokért, akkor alternatív patront is választhatsz. Ez általában megvásárolhatók az eredeti toner / tintapatron árának töredékéért, mégis hasonló nyomtatási minőséget és nagyszámú nyomtatott oldalt kínál. De a márka mégiscsak márka. Kétes termék kiválasztása esetén kompatibilitási problémák léphetnek fel vagy rövid patron élettartammal fogsz küzdeni. De nem kell aggódnod a rossz döntések miatt, kiváló minőségű alternatív tonereket és tintapatronokat vásárolhatsz közvetlenül az Alza márkanév alatt.

i Miért érdemes alternatív nyomtatófestéket választani nyomtatódba?

Az Alza.hu webhelyen van egy kompatibilis patronokat kínáló szolgáltatásunk, amely egy olyan asszisztens, amely a nyomtató típusának, márkájának és modelljének megadása után megjeleníti az összes megvásárolható alternatív nyomtatópatront. Így nem áll fenn az a veszély, hogy inkompatibilis patront vásárolsz.

A tartályrendszerek lehetővé teszik a tintatartály gyors, egyszerű és olcsó feltöltését anélkül, hogy új patront kellene vásárolnod. Ha új nyomtató vásárlását tervezed, akkor egy tartályos tintasugaras nyomtató biztosan jó választás.

A toner kazetta cseréje (ÚTMUTATÓ)

A toner kazetta cseréje előtt olvassa el a nyomtató kézikönyvét a pontos eljárásért. A következő utasítások nem minden lézernyomtató esetén azonosak:

 1. Kapcsold ki a nyomtatót, és húzd ki a konnektorból.
 2. Nyisd fel az előlapot, amely mögött már látni fogod a toner kazettát.
 3. Csúsztasd ki a toner kazettát a nyomtatóból.
 4. Ezután keresd meg a kioldókart, s húzd ki a tonert a kazettából.
 5. Vedd elő az új tonert, és távolítsd el a védőfóliát.
 6. Ezután helyezd be a tonert a kazettába úgy, hogy ugyanabban a helyzetben legyen, mint a régi toner.
 7. Csúsztassa vissza a kazettát a nyomtatóba, és csukd be a fedelet.

A tintapatron cseréje tintasugaras nyomtatónál (ÚTMUTATÓ)

A tintasugaras nyomtatók esetében sem lehetséges minden modellre vonatkozó általános utasításokat adni, mivel viszonylag nagy különbségek vannak a tintapatronok között. Egyes gyártók patronjainak érintkezőkkel ellátott nyomtatófejük van, míg másoknál csak csak a sima patront kell a nyomtatóban található nyomtatófej-modulba behelyezni. Kövesd az alábbi utasításokat, vagy közvetlenül a nyomtató kézikönyvében keresd meg a patroncserére vonatkozó eljárást.

 1. Kapcsold ki a nyomtatót, és húzd ki a konnektorból.
 2. Nyisd ki a nyomtató fedelét.
 3. Ellenőrizd, hogy a nyomtatófej alaphelyzetben van-e (alapértelmezés szerint a nyomtató bal oldalán).
 4. Keresd meg a kioldókart a patronon, és nyomd meg. Ha a patronon nincs kioldókar, próbáld meg óvatosan mozgatni, hogy megérezd, mely irányban kell kihúzni.
 5. Vedd ki az üres patront a nyomtatóból.
 6. Csomagold ki az új patront, és vegye le a védőfóliát.
 7. Helyezd az új patront az előző helyére, és zárd be a nyomtatót.

A tonerek és tintapatronok szabályszerű ártalmatlanítása

Hol tudjuk kidobni a tonert vagy tintapatront? Ez a kérdés minden nyomtatótulajdonos számára minden bizonnyal fontos kérdés. Az üres patron számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek nyilvánvalóan nem tartoznak a háztartási szemét közé. Természetesen vannak olyan helyek, ahol üres patront szabályszerűen le lehet adni - környezetbarát ártalmatlanítás céljára.

Nyomtatópatronok
Hogyan lehet a régi patronokat szabályszerűen elhelyezni?

Régi patronjaidat vidd bármelyik Alza.hu fiókba, ahol  Green Company logóval ellátott gyűjtődoboz található. A használt patronokat így azzal a tudattal adhatod le, hogy környezetbarát módon fogják őket ártalmatlanítani. Manapság azonban ilyen szempontból a legfenntarthatóbb megoldást egyértelműn a festéktartályos nyomtatók jelentik. Ezeknél csak a festéket kell a nyomtató tartályába önteni, és az egyetlen hulladék egy kicsi, viszonylag könnyen újrahasznosítható konténer, amelyet a hagyományos műanyag hulladék közé lehet helyezni.

i További cikkeink az AlzaMagazine-ban :

A nyomtatópatronokkal kapcsolatban három különösen fontos dolgot kell megjegyeznünk: Olcsóbb alternatív patronok használatával pénzt takaríthatunk meg. Az üres patronokat nem szabad  háztartási szemétbe vagy hagyományos műanyag hulladék közé helyezni. A jövő a tartályrendszerrel rendelkező nyomtatóké.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05