Oldal frissítése

Hogyan válasszunk szkennert

A szkennerek az eredeti dokumentumok – általában iratok, vagy képek – másolatának készítésére, majd azok digitális formátumba történő konvertálására szolgáló eszközök. A beszkennelt dokumentummal tovább dolgozhatsz: továbbíthatod e-mailben, postán, vagy feltöltheted egy weboldalra. A legelterjedtebb típus a síkágyas szkenner, amely szinkronban dolgozik a számítógéppel. A beszkennelendő papírt az üveglapra kell helyezni, az olvasó pedig végighalad alatta. A különféle szkennerek leginkább a felbontásban, a beolvasási időben, és a tulajdonságaikban térnek el egymástól.

Zena u skeneru

Szkennerek

  • A síkágyas szkennerek a legelterjedtebbek
  • A magasabb felbontás részletesebb képet eredményez
  • A támogatott lapformátum az A4-es, ritkán az A3-as is
Skener

Milyen paraméterekre kell különösen odafigyelni a szkenner kiválasztásakor?

A szkenner típusa

Szkenner típusok

Asztali síkágyas szkenner
Népszerű, és széles körben elterjed szkenner típus. Csak rá kell helyezned a – szöveget tartalmazó, vagy képet ábrázoló - papírlapot az üveglapra, az olvasófej pedig végighalad alatta. Ezek a szkennerek főleg a kiváló beolvasási minőségükről híresek. Főleg A4-es formátum beolvasására lettek kialakítva, bár bizonyos modellek az A3-as lapméretet is támogatják. A síkágyas szkenner több helyet igényel, mint az adagolóval ellátott szkenner.

Asztali szkenner adagolóval
Ugyanazon az elven működik, mint a faxkészülékek. Behelyezed a papírt az adagolóba, amely ezt követően átesik a beolvasási folyamaton. Az adagolóval rendelkező szkennerek kevesebb helyet foglalnak az asztalon, mint a síkágyas szkennerek, azonban csak néhány modelljük támogatja az A4-esnél nagyobb lapformátumot. Ez a típus nagyobb mennyiségű dokumentum beolvasására alkalmas, ugyanis síkágyas társainál sokkal gyorsabban dolgozik. Másrészről viszont nem ajánlott könyvek vagy folyóiratok szkenneléséhez, tekintve, hogy csak egyoldalas beolvasásra ad lehetőséget.

Filmszkennerek
Szkenner dia és fotónegatív beolvasásához. Sokkal drágább a síkágyas szkennernél, azonban magasabb színmélységet, és jobb felbontást garantál.

Hordozható szkennerek
Kisméretű lapolvasók alkalmankénti szkenneléshez az irodában, vagy útközben. Működésükről USB kábel gondoskodik, és kiválóan alkalmasak azok számára, akik gyakran vesznek részt üzleti utakon.  Hátrányuk, hogy kompakt méreteik miatt némi kompromisszumra kényszerültek, amelynek következtében a többi szkenner típushoz képest kevésbé jó beolvasási minőséget biztosítanak. 

Vonalkódolvasók
Kézbe fogható és ergonomikus kialakítású, gyakran használják üzletekben, raktárakban, stb.

Asztali síkágyas szkennerAsztali szkenner adagolóvalFilmszkennerekPřenosný skenerHordozható szkennerek
LapszkennerekAsztali szkenner adagolóvalFilmszkennerekHordozható szkennerekVonalkódolvasók
Beolvasási felbontás

Beolvasási felbontás

DPI-ben megadva (Dots Per Inch, azaz a hüvelykenkénti pontok száma). Minél magasabb egy szkenner felbontása, annál részletesebb és jobb minőségű lesz a beolvasott dokumentum. A legtöbb modern lapolvasó legalább 1200 × 2400DPI-s felbontást ígér. Ez általában elegendő a normál otthoni vagy irodai használathoz, ugyanis az átlag szöveges és képi dokumentumok ritkán igényelnek csúcskategóriás beolvasási felbontást. A részletes grafikai tervezéssel dolgozó, haladó felhasználók számára a magasabb felbontású szkennereket ajánljuk, például azt a néhány modellt, amely a 4800 x 9600DPI-s felbontást támogatja.


Tipp: A magasabb felbontás mindig nagyobb minőséget, de egyúttal a gépeden megjelenő, nagyobb dokumentum méretet, ezáltal magasabb igényt is jelent a hardver részéről. A rendkívül részletes képekkel való kényelmes munka Intel Core i5 vagy i7 processzorok, valamint NVIDIA GeForce, vagy Quadro videokártyák segítségével valósul meg.

Beolvasási sebesség

Szkennelési sebesség

A legtöbb szkenner beolvasási sebessége átlagosan 20-30 másodperc, míg a gyorsabb modellek akár 10 másodperces sebességre is képesek. Vedd figyelembe, hogy a beolvasási sebesség függ a beállított felbontástól, illetve a számítógéped átfogó teljesítményétől is. Ha nagyteljesítményű számítógéppel rendelkezel, és emellett alacsonyabb felbontást (minőségi) állítasz be, akkor a beszkennelendő dokumentumok gyorsabban beolvasásra kerülnek.

Csatlakoztatás a számítógéphez

A szkenner csatlakoztatása a számítógéphez

A modern lapolvasók hagyományos USB csatlakozóval lettek ellátva, amely támogatja a szkenner és a számítógép közötti nagysebességű kommunikációt. Manapság már szinte nincs olyan számítógép, amely ne támogatná az USB-t. Néha még SCSI csatlakozóval is találkozhatsz. Néhány modell WiFi technológiával büszkélkedhet, amely lehetővé teszi a beolvasott dokumentumok továbbítását a számítógépedre, az okostelefonodra, vagy a tabletedre.


Tipp: Még a vásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy a számítógéped ugyanazzal a típusú csatlakozóval rendelkezik, mint a kiszemelt szkenner. Különben adapterek használatára lesz szükség.

USB konektor USB
SCSI konektor SCSI
Funkce

Praktikus szkenner tulajdonságok és funkciók

  • OCR – karakterfelismerő program, amely szöveges formátumba konvertálja át a beolvasott dokumentumot. Ez azt jelenti, hogy a beszkennelt fájlban akár kereshetsz, vagy másolhatsz is.
  • Diafilm olvasó keret – a kiválasztott szkennerhez egy speciális keret is jár, amelybe a diafilm behelyezhető. Ezáltal könnyedén digitalizálhatod a régi képeidet.
  • Adagoló – helyezz bele egy köteg dokumentumot, a szkenner pedig elvégzi a többit. Az adagolóval rendelkező lapolvasók rengeteg időt takarítanak meg a számodra, különösen, ha egyszerre nagymennyiségű dokumentum beolvasására van szükséged.
  • Képszerkesztő szoftver – néhány gyártó extra szoftvert is mellékel a készülék mellé a beolvasott képek szerkesztéséhez.
  • Kijelző – a beolvasási folyamat nyomon követéséhez.
  • Belső memória – a belső memória a hordozható szkennerekre jellemző. Ezek a lapolvasók a belső memóriájukat a beolvasott adatok tárolására használják, amelyeket később átmásolhatsz a számítógépedre, vagy a laptopodra. A belső memória kapacitásának növelése érdekében néhány modell memóriakártya foglalattal is rendelkezik.

Szójegyzék - szkennerek

DPI

A hüvelykenkénti pontok száma (Dots Per Inch) a beolvasott dokumentumban. A beszkennelt dokumentum mérete a DPI-vel együtt növekszik.

Szimplex

Egyoldalas beolvasás. A készülék csak a behelyezett dokumentum egyik oldalának beolvasására alkalmas. A másik oldal beolvasásához meg kell fordítanod, és újra be kell helyezned a lapot.

Duplex

Kétoldalas beolvasás. Az ilyen típusú szkennerek automatikusan beolvassák a behelyezett dokumentum mindkét oldalát anélkül, hogy meg kellene fordítanod.

Szójegyzék

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05