Oldal frissítése

Milyen tápegységet vegyek? (ÚTMUTATÓ)

Aktualizálva

Tisztában vagy vele, hogy milyen erős tápegységre van szükséged a számítógépedhez? Vajon elég a legolcsóbb is, ha csak alkalmanként játszol? Van-e értelme több tízezer forintos tápegységet vásárolni, és ha igen, miért? Cikkünkben megpróbálunk választ adni mindezekre és még sok más kérdésre is.

Milyen tápegységet vegyek?

Milyen tápegységet vegyek? – TARTALOM

 1. PC tápegységek - kezdjük egy rövid elméleti résszel
 2. Hogyan azonosíthatjuk a PC tápegységét?
 3. Hogyan teszteljük a PC tápegységet?
 4. Új tápegység kiválasztása - mi alapján érdemes választani?
 5. A PC megóvása túlfeszültség elleni védelemmel vagy UPS-szel

PC tápegységek - kezdjük egy rövid elméleti résszel

Az ATX típusú számítógépes tápegység egy olyan eszköz, amely a váltakozó áramú tápegységet (230 V / 50 Hz) a PC alkatrészeinek áramellátásához szükséges alacsony feszültséggé alakítja. A tápegységeket elsősorban a maximális (wattban megadott) teljesítményük alapján értékelik. A különböző gyártók eltérő gyártási folyamatai miatt azonban nem lehet kizárólag e jellemző alapján tájékozódni.

ATX tápegység belülről
Betekintés egy PC tápegység belsejébe.

Itt jön a képbe a tápegység hatásfoka, amelynek elvileg a lehető legmagasabbnak kell lennie. Ezért vezették be 2008-ban a PC tápegységek energiahatékonysági tanúsítványát. Minél jobb a kategória, annál több áram áll rendelkezésre a számítógép működtetéséhez. Ugyanakkor, ha két egyforma teljesítményű, de eltérő hatásfokú tápegységgel rendelkeznél, a hatékonyabb kevesebb áramot fogyasztana. A hatékonyabb tápegység emellett sokkal kevésbé fog felmelegedni, és valószínűleg csendesebb is lesz.

Hatásfok-tanúsítvány
A tápegység terhelése 10 % 20 % 50 % 100 %
80 PLUS Bronze
81 % 85 % 81 %
80 PLUS Silver
85 % 89 % 85 %
80 PLUS Gold
88 % 92 % 88 %
80 PLUS Platinum
90 % 94 % 91 %
80 PLUS Titanium 90 % 94 % 96 % 91 %

A táblázatból kiderül, hogy a legnagyobb hatásfokú tápegységek jellemzően 50% körüli terheléssel rendelkeznek, amit érdemes szem előtt tartani egy adott tápegység kiválasztásakor.

PC tápegység-hatékonyság
A PC tápegységek hatékonyságának több szintjét különböztetjük meg.

Alkalmanként még előfordulhat, hogy a tápegységeket az ATX-szabvány változata szerint osztják fel. A legújabb a 3.0-ás verzió, ezt jelenleg a legdrágább modellek számára van fenntartva. A korábbi verzióhoz képest nagyobb méretű egyedi vezetékekkel és megnövelt teljesítményű tápágakkal rendelkezik. Alapvetően ezek mindig az ATX-szabvány új revíziói, amelyeknek rugalmasan kell reagálniuk a legújabb processzorok és egyéb alkatrészek változó teljesítményigényére.

Hogyan azonosíthatjuk a PC tápegységét?

Fogalmad sincs, milyen tápegység van a számítógépedben? Ebben az esetben készíts elő egy csavarhúzót, kapcsold ki a számítógépet, majd csatlakoztasd le az elekromos hálózatról. Ezután vedd le a számítógép oldalpanelét, majd nézd meg alaposan a számítógépház belsejét. A tápegységet könnyű felismerni - éppen az imént csatlakoztattad le a tápellátást a másik oldaláról. Jellemzően egy téglalap alakú doboz, lyukacsos középponttal, amely mögött a ventilátor rejtőzik. A régebbi számítógépházakban a tápegység a felső részen található. Pontosabban közvetlenül a processzor felett. Az utóbbi években azonban fokozatosan megváltozott a tápegység elhelyezése, így átkerült a gépház aljára, ami elősegíti a jobb légáramlást a gépházon belül.

A PC belső tere
Az oldalsó panel eltávolítása után láthatod az egyes alkatrészeket. A legtöbb számítógép esetében a tápegység tipikusan a bal alsó sarokban található.

Ha megtaláltad a tápegységet, jegyezd fel annak márkáját és pontos típusát. A teljesítményét általában a neve alapján meg lehet állapítani. Ez az összes komponens tápellátása szempontjából fontos. Különösen a modern videokártyák esetében. Ha többet szeretnél megtudni a tápegységéről, írd be a nevét a kedvenc keresődbe, így jó eséllyel megtalálod néhány hardverértékelő oldalon. Az eredményeikből könnyen kikövetkeztetheted, hogy mennyire jó vagy rossz minőségű a tápegységed.

Hogyan teszteljük a PC tápegységet?

Az is előfordulhat, hogy éppen a gamer számítógéped egy nagyobb frissítésen gondolkozol, de nem tudod, milyen PC tápegységet válassz. Talán használhatod a már meglévőt. Azonban figyelembe véve a modern komponensek szükséges energiafogyasztását, az általad használt tápegység teljesítményének valahol 600 W körül kell lennie. Nem árt letesztelni a stabilitását is az alkatrészek maximális terhelése mellett. Ezt megteheted például a Geeks3D FurMark vagy az OCCT segítségével. A tesztelés során figyelemmel kell kísérni a számítógép állapotát. Ha ilyenkor váratlanul összeomlik az operációs rendszer, vagy ha a számítógép többször újraindul, akkor biztosan nem használhatod tovább ezt a tápegységet.

FurMark
A népszerű Geeks3D FurMark tesztelő alkalmazás felülete. Érezhetően megterheli a kulcsfontosságú alkatrészeket, növelve a tápegység által szolgáltatott energiaigényt.

Természetesen számos PC-stabilitási teszt létezik, ezért érdemes kitalálni egy saját mixet, amellyel időről időre letesztelheted a számítógépedet. Természetesen ott van az újonnan épített PC úgynevezett beégetése is. Ekkor derül ki, hogy nem becsülted-e alá például a számítógép tápegységének kiválasztását.

Hiszen a videokártyák új generációinak eléggé energiaigényes tagjai is jelen vannak a piacon, mint például az NVIDIA GeForce RTX 3070, GeForce RTX 3080 és GeForce RTX 4070. Az AMD is több vasat tart a tűzben például a Radeon RX 6800 és a Radeon RX 6800 XT formájában. Ha pedig nem a lehető legnagyobb teljesítményre törekedsz, választhatsz a régebbi modellek közül is, hiszen az új GPU-k megjelenésével ezek érezhetően olcsóbbak lettek. Egy GeForce RTX 2060 videokártyával például számos játékot zökkenőmentesen futtathatsz.

A hatalmas teljesítményhez azonban elengedhetetlen a megbízható és kellően stabil tápegység. Az új generációs videokártyákkal ellátott gamer számítógépekhez minimumként egy legalább 600 W-os tápegységet ajánlunk.

Enermax DigiFanless – a csomag tartalma
A magasabb árfekvésű tápegységek közül sok moduláris kábelezéssel is rendelkezik.

Természetesen a számítógép átépítésekor erősen ajánlott a tápegységet megtisztítani a portól, például sűrített levegővel. A felújított PC befejezésekor azonban fokozott óvatossággal járj el. Minden bizonnyal tesztelni fogod a teljesítményt különböző alkalmazásokkal, amelyek egyszerre maximálisan terhelik a CPU-t, a GPU-t és a RAM-ot. Ha ilyenkor váratlanul összeomlik az operációs rendszer, vagy a számítógép többször újraindul, akkor a régebbi tápegység lehet a hibás, amely már nem képes stabilan ellátni az alkatrészeket.

Új tápegység kiválasztása - mi alapján érdemes választani?

 1. Tervezett teljesítmény
  Az alapokban olyan prioritásokat kell meghatározni, amelyekből a kívánt célt fokozatosan, kizárásos eljárással lehet elérni. Legalábbis fontos megbecsülni a számítógép maximális teljesítményét, amiben a www.outervision.com/power-supply-calculator weboldal segíthet.
 2. Tartalék a jövőre nézve
  A gamer PC korszerűsítését tervezed, és szeretnél tartalékot képezni a jövőre nézve? Bár általában minden processzor hatékonyabb, mint az előző generáció, nem árt, ha van egy nagyobb tartalék. Elképzelhető, hogy később egy második videokártyával bővíted a gépet, ami jelentősen megterheli a tápegységet. Tapasztalataink szerint célszerű a pénzt valamelyik prémiumgyártó modelljébe fektetni. Ebbe a csoportba tartozik a SilverStone, a Seasonic és az EVGA.
 3. Hatékonyság
  Ahogy korábban említettük, a tápegység csúcshatásfoka 50% körüli terhelésen van. Ha például 250 W-os maximális teljesítménnyel számolsz, akkor célszerű 500 W-os tápegységet vásárolni. Lehetőleg a magasabb minősítések valamelyikével (80 Plus Silver, Gold...). Érdemes ezt a szabályt szem előtt tartani akkor is, amikor irodai számítógéphez választasz tápegységet. Egy nagy hatékonyságú modell használatával ugyanis évente PC-nként több ezer forintos nagyságrendű, jelentős összeget takaríthatsz meg a villamosenergia-fogyasztáson.
 4. A kábelezés típusa
  A legtöbb modern tápegység elegendő csatlakozót biztosít a szokásos hosszúságú SATA-meghajtók és optikai meghajtók csatlakoztatásához. Természetesen nem hiányozhat a videokártyák és maga az alaplap és a processzor tápellátása sem. Mindent egybevetve ez egy elég nagy köteg kábel, amelyet ésszerű módon kell elrendezni a PC-n belül. Ezen a ponton biztosan eszedbe jut, hogy jó ötlet lenne néhány kábelt lecsatlakoztatni, ha nincs rájuk szükség. Éppen ezért gyártják a moduláris kábelezésű tápegységeket, amelyek a bonyolultabb kialakításuk miatt kicsit drágábbak, mint a hagyományosak. Viszont rendezett gépházat és sokkal jobb légáramlást biztosítanak.
 5. Hűtés
  Az alkalmazott ventilátor az első mutatója a keletkező zajszintnek. A jobb tápegységeknél 140 mm átmérőjű változatokat találsz, amelyek terhelés alatt lassabban pörögnek (a kisebb ventilátorokhoz képest). A minőségi gyártók azonban gyakran a 120 mm-es változatot építik be, sok esetben hőmérséklet-érzékelővel, amely a fordulatszám szabályozására szolgál. Másrészt a nagyon olcsó tápegységek várhatóan zajosabbak lesznek még alacsony terhelés esetén is. Az utóbbi évek trendje a passzív hűtésű tápegységek, amelyekben egyáltalán nincs ventilátor. A tökéletes műszaki kivitelezéshez természetesen magasabb ár társul. Ezek a tápegységek azonban biztosan nem a legmagasabb hardverkonfigurációkhoz (két videokártya stb.) készültek.
Enermax DigiFanless 550W – PC tápegység
Az Enermax DigiFanless 550W nem tartalmaz ventilátort.

A PC megóvása túlfeszültség elleni védelemmel vagy UPS-szel

Még ha a legjobb tápegységet szerzed is be, elég egy nagyobb vihar, és könnyen tönkremehet. Ezért ne habozz, szerezz be legalább egy túlfeszültségvédőt, amely az esetek túlnyomó többségében képes megvédeni az érzékeny elektronikát a hálózat váratlan túlfeszültségeitől. Nem nagy tétel, az árak mindössze néhány ezer forintról indulnak.

AEG Protect PDU-FR7 – túlfeszültség elleni védelem
Egy elegendő aljzattal ellátott túlfeszültségvédő.

Kifinomultabb védelmet nyújtanak a szünetmentes tápegységek – UPS. A tápegység egy akkumulátor elvén működik, és ha az áramellátás nem szakad meg, az akkumulátort folyamatosan töltött állapotban tartja. Ha az áramellátás megszakad, az áram minimális késleltetéssel (ezredmásodperc nagyságrendű) átkapcsol erre a tartalék áramforrásra. A számítógép teljesítményétől és az akkumulátor kapacitásától függően a számítógép működőképes állapotban marad. A legerősebb UPS-ek akár 60 percig is képesek ellátni egy szabványos otthoni PC-t.

UPS – EATON Ellipse
EATON Ellipse szünetmentes tápegység információs kijelzővel.

Az UPS megvédi a számítógépet a hálózaton keresztül továbbított túlfeszültség vagy feszültségcsúcsok okozta károsodástól is. A mellékelt szoftver nagyobb áramszünet esetén automatikusan és biztonságosan le tudja kapcsolni a rendszert. További jellemzői közé tartozik a hangos riasztás kiesés esetén, illetve az akkumulátor állapotjelzők.

i Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A PC tápegység minden számítógép alapvető része, tehát nem érdemes spórolni rajta. Ha jól választasz, nemcsak a számítógép élettartamát hosszabbíthatod meg, hanem azt is elkerülheted, hogy az alacsony hatásfok miatt felesleges hő keletkezzen a lakásban.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB20