Oldal frissítése
Október 23-a, péntek nemzeti ünnep. Ezen a napon budapesti bemutatótermünk zárva tart, az interneten azonban továbbra is kényelmesen vásárolhatsz.

Hogyan rakd össze a számítógéped 8 lépésben (RÉSZLETES ÚTMUTATÓ)

Készítettünk egy részletes oktatóanyagot, amelynek segítségével könnyedén összerakhatod a saját számítógépedet. Az utasításokat lépésről lépésre követve az egész folyamat meglepően egyszerű. Az útmutató hasznos tippeket és trükköket is tartalmaz, amelyek még inkább megkönnyítik a dolgokat, és felhívják a figyelmedet, hogy mire figyelj különösképp. Akkor se aggódj, ha még mindig nem érzed elég magabiztosnak magad a PC felépítésével kapcsolatban! Az Egyedi PC Összeállítás szolgáltatásunk segít a szükséges alkatrészek kiválasztásában, illetve a számítógéped összeszerelésében, gyakorlatilag ingyen.

Számítógép összeszerelés - Tartalom

Mire lesz szükséged egy PC összerakásához?

A számítógép összeszerelése leginkább egy nagyméretű puzzle kirakásához hasonlít. Mire lesz mindenképp szükséged, mielőtt belekezdenél? Az alapvető eszközökön (csavarhúzó, fogó, stb.) felül a siker kulcsa a megfelelő PC alkatrészek és operációs rendszer kiválasztásában rejlik. Szóval mire is lesz szükséged?

Hogyan válasszam ki az alkatrészeket a számítógépemhez?

A megfelelő komponensek kiválasztása alapvető fontossággal bír, így erősen ajánljuk, hogy alapos megfontoltsággal válassz a különféle processzorok, és grafikus kártyák közül. Ha például gaming PC-t szeretnél építeni, látogass el különleges  Alza GameBox oldalunkra, ahol megnézheted, hogy általában hogyan épül fel egy játékra optimalizált rendszer. Amint beszerezted az összes szükséges elemet, kezdődhet is a szerelés. Ha életed első számítógépét rakod össze, mindenképp szánj a folyamatra legalább egy teljes délutánt, hogy ne kelljen sietned. Ne kapkodj, és légy óvatos! Ahogy a régi mondás is tartja, jobb félni, mint megijedni.

PC összeszerelés lépésről lépésre

  • Helyezd a processzort a foglalatba
  • Helyezd be a rendszermemóriát
  • Szereld be CPU hűtőbordát
  • Csatlakoztasd a dedikált videokártyát
  • Csatlakoztasd az SSD-t
  • Csatlakoztasd a tápegység vezetékeit az alaplaphoz, a videokártyához, az SSD-hez, és a processzorhűtőhöz
  • Helyezd az összerakott komponenseket a gépházba

Kezdjük el

Egy számítógép sokféleképpen összeszerelhető, de egy dolgot tisztázzunk: nem ajánljuk, hogy az alkatrészeket egyből a gépházba építsd! Ha nincs túl sok tapasztalatod ilyen téren, akkor jobb, ha először a fő elemeket rakod össze, majd ellenőrzöd, hogy minden működik-e. Bár ez több időt vesz igénybe, hiszen gyakorlatilag kétszer kell összeraknod a gépet, mégis nagymértékben leegyszerűsíti a helyzetedet, ugyanis ha kiderül, hogy valami nem működik, nem kell az egész PC-t szétszedned. Az összerakott alkatrészek ellenőrzése és beállítása sokkal egyszerűbb, amíg még nincsenek a gépházba építve. A karton megfelelő munkaterületet biztosít, ezért rögtön kezdheted is azzal, hogy a kicsomagolt alaplapot azon helyezed el. Még előtte győződj meg róla, hogy az összes szükséges tartozékot kicsomagoltad, beleértve az útmutatót is.

A PC alkatrészek összeszerelése. 1. lépés: A processzor beillesztése a foglalatba

Hogyan helyezz egy Intel processzort az alaplap foglalatába | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 1. lépés

Hogyan építs számítógépet. Illeszd az Intel processzort a foglalatba

Valószínűleg ez a lépés az egész összeszerelési folyamat legnehezebb része. A foglalat tűi nagyon érzékenyek, ezért meg kell bizonyosodnod róla, hogy semmiféleképp nem teszel kárt bennük (semmilyen körülmények között nem húzod szét, nyomod össze vagy töröd el őket). A sérült foglalat helyrehozása nagyon bonyolult, és ebben az esetben az alaplap is elveszti a garanciáját. Először is a nyitó mechanizmus segítségével (a részletekért olvasd el az alaplap útmutatóját) nyisd fel a foglalatot. Ha közelebbről megnézed a foglalatot és a processzort, láthatod, hogy mindkét elem egymásba illeszkedő bevágásokkal rendelkezik.

Ezek a bevágások garantálják, hogy a processzor behelyezése csakis egyféleképpen kivitelezhető. Figyeld meg, hogy mind a processzoron, mind pedig a foglalaton található egy apró nyíl, amely elárulja neked, hogy pontosan milyen irányban illeszd be a processzort a foglalatba. A processzort óvatosan helyezd be, oly módon, hogy már az első próbálkozásra beilleszkedjen. Ne is gondolj arra, hogy a foglalatban állítod be; ha úgy érzed, hogy nem illeszkedik megfelelően, akkor egyszerűen vedd ki, és próbáld újra.

Hogyan építs számítógépet. Útmutató a processzor (INTEL) beszereléséhez

Néhány alaplap rendelkezik CPU beszerelési eszközzel, amely leggyakrabban a Z170, és a Z270 lapkakészleten található meg. Ha a processzor megfelelően illeszkedik, hajtsd vissza a foglalat fedelét, és készen is vagy.

Szeretnéd tudni, hogyan kell beépíteni egy AMD processzort? Olvass tovább!

Hogyan helyezz egy AMD processzort az alaplap foglalatába | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 1. lépés

Hogyan építs számítógépet. Útmutató a processzor (AMD) beszereléséhez

Az Intel processzorokkal ellentétben az AMD CPU tűi közvetlenül magán a processzoron foglalnak helyet, ezért még óvatosabban kell bánnod vele. Fejjel lefelé a foglalatba húzva a beillesztés egyszerűbb, és kevésbé kockázatos. Nyisd fel a foglalatot a rögzítőkar függőleges helyzetbe történő állításával, a nyilaknak megfelelően helyezd a processzort az aljzatba (ugyanúgy, mint az Intel-nél; a részletekért olvasd el a mellékelt útmutatót), majd zárd le a foglalatot azáltal, hogy a kart vízszintesbe állítod. A processzort nagyon óvatosan, bármiféle nyomás kifejtése nélkül illeszd be.

A PC alkatrészek összeszerelése. 2. lépés: A CPU hűtőborda beszerelése

A számítógép összeszerelési folyamatának első része készen is van. Most a CPU hűtőborda behelyezése következik. Kövesd az utasításokat az útmutatóban megadottak szerint! A 6. és 7. generációs Intel processzorokkal légy nagyon óvatos, és győződj meg róla, hogy az összes csavar egyenletesen van meghúzva. Ne kapkodj, szentelj kiemelt figyelmet arra, amit csinálsz, és átlósan húzd meg a csavarokat. Ezek a processzorok rendkívül vékony nyomtatott csatlakozásokkal lettek ellátva, és hajlamosak a sarkoknál eldeformálódni. Ha ezzel kész vagy, jöhet a 3. lépés – a RAM beszerelése.

A PC alkatrészek összeszerelése. 3. lépés: A memória modulok behelyezése az alaplapba

Hogyan építsd számítógépet. Útmutató a rendszermemória (RAM) beszereléséhez

A beszerelési folyamat az alaplap típusától és modelljétől függően változhat. Egyes alaplapok csupán két, míg a többi több memória slottal rendelkezik. A két slottal rendelkező alaplapokat csak be kell helyezni, míg a négy slottal rendelkezők esetében a kétcsatornás működés érdekében még legalább két RAM modul beszerelésére van szükség.

Hogyan építs számítógépet. Hogyan csatlakoztasd a rendszermemóriát (RAM) az alaplaphoz

A képen megfigyelheted, hogyan kell a RAM modult beszerelni a DIMM slotba. A modulnak szorosan kell illeszkednie a slotba. Néha szükség lehet némi erő kifejtésére annak érdekében, hogy a kapcsoló a helyére pattanjon (lásd az ábrán). A következő lépésben megtudhatod, hogyan szerelheted be a GPU-t.

A PC alkatrészek összeszerelése. 4. lépés: A videokártya beszerelése

Számítógép építés. A videokártya (GPU) beszerelése az alaplapba a PCIe csatlakozón keresztül

A számítógéped összeszerelésének következő lépése a videokártya beszerelése. A legtöbb modern videokártya meglehetősen nehéz, ezért fontos, hogy a beszerelés során végig stabilan tartsd. Az esetek többségében az első PCI-E 16x slotot használod a kártya beillesztéséhez – ez található a legközelebb a CPU foglalathoz. Ha kérdésed van, vagy kétségeid támadnának, olvass bele az alaplap útmutatójába. Most pedig eljött az ideje az SSD, vagy a HDD csatlakoztatásának.

A PC alkatrészek összeszerelése. 5. lépés: Az SSD/HDD meghajtó csatlakoztatása

Hogyan építs számítógépet. Csatlakoztasd a merevlemezt (HDD vagy SSD) az alaplaphoz

Az ábrán a HDD meghajtó SATA csatlakozóba történő megfelelő csatlakoztatása látható. Az optikai meghajtók esetében ugyanígy kell eljárni.

A PC alkatrészek összeszerelése. 6. lépés: A PSU csatlakoztatása az alaplaphoz

Hogyan építs számítógépet. Hogyan csatlakoztasd a tápegységet a számítógéphez

Ellenőrzés – jól csinálod??
Hogy biztosan tudd, működik-e minden, csatlakoztasd az alaplap, (24-tűs ATX) és a processzor tápegységét (8-tűs EPS). Ekkor az alaplap alján található megfelelő LED lámpának világítania kell. Egyes alaplapok 4-tűs EPS-t, míg a többi 8 + 4 EPS-t, vagy akár 2 x 8 16-tűs EPS-t igényelnek.

A PC alkatrészek összeszerelése. 7. lépés: Az összerakott PC elemek tesztelése

Hogyan építs számítógépet. Az összeszerelt számítógép első futtatása

Amennyiben az alaplapod nem rendelkezik dedikált „Power” vagy „Start” gombbal, akkor a bekapcsoláshoz két PWR SW LED bekötésére van szükség. Ez nem olyan bonyolult, mindössze egy csavarhúzóra lesz szükséged hozzá. Ha van róla képed és bejutottál az UEFI-be (régebben BIOS), akkor már valószínűleg sínen vagy. Ezen a ponton telepítheted az operációs rendszert, vagy beszerelheted az alkatrészeket a gépházba, az OP rendszer installálását pedig későbbre is hagyhatod. Ez csakis rajtad áll.

A PC alkatrészek összeszerelése. 8. lépés: Az alaplap beszerelése a gépházba a már összerakott alkatrészekkel együtt

A „Hogyan építsd meg a saját PC-det” útmutatónk a végéhez közeledik, és ez az utolsó lépés, amikor a hardverrel kell dolgoznod. Most húzd ki a tápegységet, az  SSD-t, a videokártyát, és megkezdheted az alaplap beszerelését a gépházadba. Néhány esetben lehetőség van a processzorhűtővel már korábban felszerelt alaplap behelyezésére is.

Kezdd az alaplap I/O paneljének beszerelésével | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés

Hogyan építs számítógépet. Az I/O vezérlő; az alaplap hátoldalán helyezkedik el

Először is az úgynevezett I/O vezérlőt kell beépítened, amely az alaplap hátlapját képezi, és más alaplapi tartozékokkal együtt jár.

A PC alkatrészek összeszerelése – az alaplap beszerelése a gépházba

Hogyan építs számítógépet. Útmutató, hogyan szereld be az alaplapot a számítógépházba

Az alaplap beszerelése a gépházba | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés

Helyezd az alaplapot a gépházba azáltal, hogy a hátsó részt (a csatlakozókkal együtt) az I/O panelhez csatlakoztatod. Bizonyosodj meg róla, hogy megfelelően helyezted-e be, és ellenőrizd, hogy az alaplapon található lyukak és a ház „fogai” illeszkednek-e egymásba.

Hogyan építs számítógépet. Hogyan szereld be az alaplapot a számítógépházba

Óvatosan húzz meg minden csavart annak érdekében, hogy az alaplap szorosan illeszkedjen a gépházhoz.

A kábelek elrendezése | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés

Javasoljuk, hogy olvasd el a számítógépedhez tartozó útmutatód, hogy legyen némi fogalmad arról, hogy hogyan is kellene a vezetékeket elrendezni ebben a bizonyos helyzetben. A tápegység vezetékeinek, és az egyéb kábelek elhelyezkedése jelentős mértékben befolyásolja a gép megjelenését, és a légáramlási hatékonyságot. Az útmutatóból az is kiderül, hogy hova, és hogyan helyezd el a lemezeket (SSD/HDD) vagy az optikai meghajtókat, amely azért is fontos, mivel minden számítógépház-modell különböző.

Kábelek csatlakoztatása (csatlakozók, kapcsolók, stb.) | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés

Az alaplap beszerelését követően csatlakoztasd a maradék csatlakozókat is, azaz az USB-t, az AUDIO, és a VENTILÁTOR csatlakozóit, valamint a gépház vezetékeit.

Hogyan építs számítógépet. Hogyan csatlakoztasd a kábeleket

Az ábra mutatja, hogyan kell az USB csatlakozókat a gépházhoz csatlakoztatni. Ne felejtsd el, hogy minden alaplap némileg különböző csatlakozó-elrendezéssel rendelkezik, ezért mindig a mellékelt útmutatóban megadott utasításokat kövesd. A számítógéped most már majdnem teljesen kész van; az egyetlen dolog, ami hátravan, az a perifériák, mint például a  billentyűzet, egér és a monitor csatlakoztatása.

Perifériák csatlakoztatása (billentyűzet, egér, monitor, stb.) | Hogyan építsd meg a saját PC-det – 8. lépés

Ha már mindent csatlakoztattál, akkor a gépház oldalsó paneljeit is a helyükre rakhatod. Ezt követően dugd a tápkábelt a tápegységbe, és csatlakoztasd a LAN kábelt a billentyűzet, egér, fejhallgató, vagy audio csatlakozókkal ellátott, hátoldali I/O panelhez. Ha nincs dedikált videokártyád, csatlakoztasd a monitort az I/O panelen elhelyezett, megfelelő (HDMI/DisplayPort) csatlakozóban; egyébként pedig magához a videokártyához.

Hogyan építsd meg a saját PC-det – készen vagyunk!
Hogyan építsd meg a saját PC-det – készen vagyunk! A számítógéped most már munkára készen áll. Kapcsold be, és élvezd!

A számítógép elkészült. Az operációs rendszer telepítése és a stabilitás tesztelése

Túl vagy a nehezén, most pedig eljött az ideje az operációs rendszer telepítésének, nevezetesen a Windows 10-é, hiszen minden más csak pénz- és időpocsékolás lenne. Ezzel még a legmodernebb  Ryzen és Kaby Lake processzorgyártók is egyetértenek. A Windows 7 és a 8.1 ideje lejárt.

A Windows 10 otthoni telepítése esetén két lehetőség közül választhatsz: telepítő DVD, vagy bootolható  USB flash drive. A második opció általában jelentősen gyorsabb, főleg, ha USB 3.0-n keresztül használod. Ha minden jól megy, akkor kevesebb, mint 15 percen belül már be is jelentkezhetsz a Windows fiókodba.

Hogyan építs számítógépet. A Windows 10 telepítése

Esetleg még érdekelhet:

Néhány tanács

  • A tápegység megválasztását alaposan gondold át, hiszen ez a számítógép alkatrészeinek legfontosabb eleme, amely jelentős befolyással bír az egész rendszer teljes élettartamára. Mi a Seasonic tápegységek használatát javasoljuk, amelyeket magas minőség, hosszú élettartam, és rendkívül alacsony meghibásodási ráta jellemez. Ezen belül is a "moduláris" tápegységek közül válassz, amelyek teljes mértékben lecsatolható kábelekkel rendelkeznek. Ennek a típusnak köszönhetően mindig csak azt a kábelt kell használnod, amire ténylegesen szükséged van.
  • A gépház kiválasztásának is nagy figyelmet szentelj! Ha tartós PC alkatrészeket szeretnél venni, akkor megéri beruházni egy olyan gépházra, amely porszűrővel, nagyszerű kivitelezéssel, és hatékony légáramlást biztosító ventilátorral van felszerelve. Az olcsóbb gépházak hajlamosak a por felhalmozására, és nem túl hatékonyak a meleg levegő áramoltatásában, ez pedig kárt okoz a számítógép alkatrészeiben, ezáltal csökkenti azok élettartamát. Akkor is megfelelően felépített gépházra van szükséged, ha olyan csendes működésre vágysz, amilyenre csak lehet.

  • Egy számítógép összeszerelése rengeteg vezetékkel jár, ezért jó, ha rendelkezel kábelelrendezési eszközökkel. Ha mást nem is, de legalább néhány kábelkötegelőt szerezz be.
Alkatrészek
WEB15