A kukta vagy más néven gyorsfőző edény minden olyan konyhának szerves része, ahol egészségesen, ízletesen és hatékonyan szeretnének főzni. Jelentősen felgyorsítja a főzést, megőrzi az ételek ízét és a bennük lévő tápanyagokat, valamint energiát takarít meg. Hogyan válasszuk ki a kuktát, hogy az a lehető leghasznosabb legyen a konyhában?
Az első kritérium, amelyet figyelembe kell venni a kukta kiválasztásakor, az a mérete, azaz a térfogata. Természetesen ez függ a háztartásban élők számától és a kuktában elkészítendő ételek típusától. Ezzel összefüggésben ki kell emelni, hogy a kuktában keletkező nyomás és gőz miatt a kukta csak a feltüntetett térfogat 2/3-ig tölthető fel. Tehát például egy 6 liter űrtartalmú kuktában 4 liter húslevest készíthetsz.
Kuktákat általában 3-10 literes méretben gyártanak, az pedig csak rajtad múlik, hogy milyen típusú ételeket szoktál leggyakrabban készíteni.
Az edény mérete | Az étel típusa |
---|---|
3,5l-es kukták | szószok, zöldségek, kisebb adag húsok |
4-5l-es kukták | szószok, hús, zöldségek, hüvelyesek, rizs, levesek |
6-8l-es kukták | csontleves, leves, csülök, nagy adagok |
Megjegyzés: Ne kövesd mindenáron azt az elvet, hogy minél nagyobb, annál jobb. Míg egy kis kuktában is megpárolhatod a húst, egy nagyban is csak ugyanazt a húst főzhetnéd meg. Így a túl nagy kukta néha ugyanolyan akadályt jelenthet a különféle ételek elkészítésekor, mint a túl kicsi kukta.
Vannak általános ajánlások is a kukta kiválasztására nézve, annak függvényében, hogy hány személy számára szoktál főzni. Ha gyakran szeretnéd használni a kuktát, különféle ételek főzéséhez, javasoljuk, hogy több különféle térfogatú kuktát vásárolj.
1-2 tagú háztartás
3-4 tagú háztartás
5 és több tagú háztartás
TIPP: Ha nem tudsz készletet vagy két különböző kuktát vásárolni, javasoljuk, hogy válassz 6 literes kuktát, amely univerzális méreténél fogva a legszélesebb felhasználási körrel büszkélkedhet a főzés során.
Biztosan emlékszel még az első generációs kuktákra, amelyekről azt mondták, hogy a biztonsági szelep leforrázta a kezet vagy éppen kinyomódott. Az idő előrehaladtával a kukták fejlődésen mentek keresztül, különösen a biztonság szempontjából. A mai kukták már biztonságosabb mechanizmust használnak, amely rugós szeleppel működik, és számos biztonsági megoldást tartalmaz.
Ma egy kuktának legalább két gőzelvezető szeleppel kell rendelkeznie, hogy csökkentse a kuktában lévő nyomást. Az első a működéshez szükséges és a főzés közbeni nyomás szabályozására szolgál. Arra az esetre, ha ez a szelep eltömődik, a kuktát fel kell szerelni egy második - biztonsági - szeleppel. Találkozhatsz olyan kuktával is, amely több egymástól független szeleppel rendelkezik arra az esetre, ha a többi meghibásodna.
A forrázás elleni alapvető biztonsági megoldás a biztonsági zár, amely nem engedi kinyitni az edényt, amíg túl magas benne a nyomás. További biztonsági funkciók a biztonságos zárást jelző fény és az automatikus reteszelés. Minél több biztonsági funkcióval rendelkezik egy kukta, annál jobb. A modern és kiváló minőségű kukták 4-5 különböző biztonsági megoldással rendelkeznek a biztonságos használat érdekében.
Megjegyzés: A biztonsági megoldások ellenére ne töltsd az edényt a jelzett vonalon túl, pl. a kétharmadánál tovább. A nyomás túl gyorsan emelkedhet. Ne tegyél túl sok fűszert az edénybe, mert azok eltömíthetik a szelepet vagy a biztonsági kiegészítőket.
A kukta fedője annak legfontosabb része, mivel ez biztosítja a légmentes záródást, így bent tartja a gőzt. A fedőnek a következőkkel kell rendelkeznie:
A kukták esetében alapvetően kétféle fedőzár létezik, mindkettő egyformán biztonságos és megbízható. Csak rajtad múlik, neked melyik szimpatikusabb.
Az anyagnak, amelyből a kukta készül, tökéletesen és egyenletesen kell elosztania a hőt, és vastag, széles fallal és speciális szendvicsaljjal kell rendelkeznie. A kukták túlnyomó része ma rozsdamentes acélból készül, de találkozhatsz más anyaggal is.
Kiváló tulajdonságai miatt manapság leggyakrabban rozsdamentes acélból készítik a kuktákat. Tökéletes hővezető képességgel rendelkezik, és sokáig megtartja a hőt az edény belsejében. Legyél óvatos, mert jó minőségű rozsdamentes acélnak kell lennie, 18/10 jelöléssel (ami 18% krómot és 10% nikkelt jelent, ami ellenállóvá teszi az edényt savakkal szemben). A teljesen rozsdamentes acél edények mindenféle tűzhelyhez alkalmasak, például villany, gáz, üvegkerámia és indukciós főzőlaphoz is. Ezenkívül mosogatógépben is mosogathatók.
Ma már szinte nem gyártanak alumínium kuktákat, vagy legalábbis nem a hagyományos, teljesen alumínium formában. De találkozhatsz például tapadásmentes felülettel bevont alumínium kuktával is. Fő előnye, hogy az étel nem tapad rá a főzés során, és nagyon könnyen mosható. Előfordul, hogy az alumínium lemezt rozsdamentes acélba építik a tökéletes hőelosztás biztosítása érdekében.
A fedőnek rozsdamentes acélból vagy üvegből kell készülnie, ez utóbbi lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérd az ételt főzés közben. A fogantyú és a nyél leggyakrabban műanyagból készül, de mindenképpen minőségi, magas hőmérsékletnek ellenálló műanyagnak kell lennie. A műanyag fogantyú és nyél a főzés során csak minimálisan melegszik fel, így biztonságosan és kényelmesen kezelhetők. Néhány kukta oldalán teljesen fém fogantyú van. Ezek azonban nagyon felforrósodnak, és óvatosnak kell lenni a használat során. Azonban, ha gázzal főzöl, a fém fogantyú megfelelőbb, mint a műanyag.
A kukták fontos része a megerősített szendvics alj, amely gyors főzést garantál, jól tartja a hőt még az edény főzőlapról történő eltávolítása után is, és megakadályozza, hogy leégjen az étel. A kuktának dupla szendvics aljjal kell rendelkeznie, de a még jobb tulajdonságok és a tökéletes hőelosztás érdekében három rétegből álló hármas szendvics aljat ajánlunk: acél - alumínium - acél.
A minőségi és modern kukták praktikus funkciókkal rendelkeznek, és néhányuk praktikus kiegészítőkkel büszkélkedhet.
Figyelni kell a kukta karbantartásának módjára és arra is, hogy rendelkezésre állnak-e pótalkatrészek. A kukta maga mosogatógépben mosható, de ügyelj a fedőre és a tömítésekre. A fedőt semmilyen körülmények között nem szabad mosogatógépbe tenni. A tömítés, amely lehet gumi vagy szilikon, szintén kézi mosogatást igényel.
Szintén fontos szempont, hogy rendelkezésre áll-e vevőszolgálat és kaphatók-e pótalkatrészek. Idővel az edény cserélhető részei elhasználódhatnak vagy megsérülhetnek, ezért ezeket a részeket ki kell cserélni. Például a fedő jó szigetelő tulajdonságainak fenntartása érdekében azt javasoljuk, hogy kb. egy év gyakori használat után cseréld ki a kukta tömítését. A kukta biztonsági szelepe is sérülhet, ezért néha ezt is ki kell cserélni. Ezért ajánlott kideríteni az ún. javíthatóság hosszát, amely meghatározza, hogy a gyártó meddig garantálja a pótalkatrészek rendelkezésre állását és a termék javíthatóságát. A prémium márkák a javíthatóságot a vásárlástól számított 5-10 évig garantálják, ami jelzi a termék megbízható minőségét.
A hagyományos kukták a leggyakrabban használt gyorsfőző edények közé tartoznak. Gyors és hatékony főzést tesznek lehetővé, amelynek során az alapanyagok íze és a bennük lévő tápanyagok is nagyobb arányban megmaradnak, mintha egy átlagos edényben főzted volna. A gyártók elmondása szerint, a továbbfejlesztett technológiának köszönhetően, akár 80%-kal több vitamin is az ételben marad. Ma a hagyományos kukták biztonságos nyomásszabályozó mechanizmust használnak, és több biztonsági megoldással rendelkeznek. A kukták ezen generációja két vagy több nyomás beállítását teszi lehetővé a különböző típusú ételek főzéséhez.
Az elektromos kukta automatikusan szabályozott saját hőforrást használ. Főzés közben nem bocsát ki gőzt, ezért nem kell rá figyelni. Az elektromos kukták kijelzővel rendelkeznek, amelyen kiválaszthatsz egy adott programot. A beépített időzítő lehet mechanikus (nem lehetséges a főzés késleltetett indítása) vagy digitális (lehetővé teszi a késleltetett főzés kezdetének beállítását és egyéb speciális beállítások kiválasztását is). Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a többfunkciós elektromos kukták, amelyek a nyomás alatt történő főzés mellett sütést vagy párolást is kínálnak, és egyesítik az ún. lassúfőző edény előnyeit.
A kukta a nyomás és a gőz elvén működik. Zárt rendszerben a víz, amikor eléri a 100 °C-ot, nem párologhat el, így a nyomás és a hőmérséklet a fedő alatt emelkedik, amely eléri a 110-120 °C-ot is. A magasabb hőmérséklet gyorsabb főzést eredményez, és az ízzel és aromával erősen telített gőzben készített ételek sokkal ízletesebbek lesznek és több tápértéket megőriznek. A kukta így gyorsan, egészségesen és egyenletesen főzi az ételt.
Figyelem: Soha ne tedd a kuktát mikrohullámú sütőbe vagy sütőbe. Nagyobb mennyiségű fűszernövény (bazsalikom, majoránna, rozmaring, kakukkfű) használatát sem javasoljuk, hogy elkerüld a biztonsági szelepeken lévő nyílások eltömődését.
Megfelelő mennyiségű gőz előállításához egy 4 literes kuktában kb. ¼ l víz szükséges, azaz kb. egy csésze. Főzés közben szinte egyáltalán nem kerül ki víz a kuktából, és annak köszönhetően, hogy a hús vagy zöldség saját levet is ereszt, az elkészített étel íze intenzívebb lesz. Természetesen nagyobb kukta esetében több vízre van szükség.
A főzés akkor kezdődik a kuktában, amint a nyomásszabályozó szelep elkezdi kiereszteni a gőzt, miközben sípol. Ez jelzi, hogy lejjebb állíthatod a hőforrást, és innentől számold a főzési időt.
A pontos főzési idő a tűzhely típusától, a kiindulási hőmérséklettől és az alapanyagok típusától, valamint a személyes ízléstől függ, de van néhány ajánlás, amelyeket a megvásárolt edény használati utasításában is megtalálhatsz. Ezenkívül egyes modellek időzítővel rendelkeznek, amelyet ha beállítasz, helyetted figyeli a főzés idejét.
Az ételek hozzávetőleges főzési ideje kuktában:
Étel |
Hozzávetőleges elkészítési idő percben |
---|---|
Szeletelt burgonya | 5-6 |
Egész burgonya | 12-14 |
Rizs | 6 |
Savanyú káposzta | 7-12 |
Zeller | 3-6 |
Sárgarépa | 6-8 |
Cékla egészben | 10-15 |
Előáztatott hüvelyesek | 15-20 |
Marhahús | 30-40 |
Marhapörkölt | 20 |
Sertéscomb | 30-35 |
Csirke | 15-20 |
Hal | 10-20 |
Igen, a normál főzés mellett a kuktában be is főzhetsz. Egyes gyümölcsök esetében azonban a hőmérséklet nagyon magas, ha a kuktában főzzük. Ezért a termosztáttal ellátott kukták ideálisak a befőzésre.
Igen, a kukta használható indukciós tűzhelyen.
A kukta edény részét kézzel mosogathatod, vagy beteheted a mosogatógépbe. A kukta tömítését, biztonsági szelepét és a legtöbb esetben a fedőt minden főzés után kézzel, meleg vízzel és puha szivaccsal kell elmosogatni.