Hogyan működik egy elektromos kukta?
Az elektromos kukta a nyomás és a gőz elvén működik. Előnye a hagyományos kuktával szemben, hogy automatikusan szabályozható önmelegedő hőforrást használ. Egy zárt rendszerben a víz nem tud elpárologni, ha eléri a 100 °C-ot. A nyomás és a fedő alatti hőmérséklet így megnő, és eléri a 110-120 °C-ot.
Elektromos vs. hagyományos kukta
A klasszikus kukta a leggyakoribb típusú gyorsfőző. Az elektromos változathoz hasonlóan ízletes ételeket is képes főzni, amelyek megőrzik az ízüket és a tápanyagokat. De melyik típusú kukta rendelkezik jobb tulajdonságokkal? Összehasonlítottuk a két opciót.
Klasszikus kukta, a hagyományos és megbízható megoldás
- Az ételek gyorsan elkészíthetőek.
- Energiatakarékos.
- Megtartja az ételek ízét, a tápanyagokat és az aromákat.
- Folyamatos felügyeletre van szüksége.
- A gőz elvezetése.
- Szükséges kikapcsolni a tűzhelyet a főzés után.
Elektromos kukta, amely sok hasznos funkciót kínál
- Nem csak főz, hanem a konzervál is.
- A magas hőmérséklet garantálja a gyors ételkészítést.
- Megőrzi az ételekben található szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
- A főzés során nem veszik el az íz és az aroma.
- Nem engedi ki a gőzt, így nem kell figyelned rá.
- Energiatakarékos.
Az elektromos kukta a befőzéshez is nagyszerű segítség lehet. A konzerváláshoz ideális a hőmérsékletet fenntartó termosztáttal ellátott elektromos kukta.
Hogyan válasszunk elektromos kuktát?
Az új elektromos kukta kiválasztásakor fontos a termék mérete, anyaga és az általa kínált funkciók.
Az elektromos kukta mérete
Az elektromos kukta méretét, azaz kapacitását a háztartás tagjainak száma és a benne elkészítendő ételek száma alapján határozhatod meg. A gyorsfőzőket, beleértve az elektromosakat is, a főzés közben felépülő nyomás miatt csak a megadott térfogat 2/3-áig lehet megtölteni.
Az elektromos kukta anyaga
Az elektromos kukta a legtöbb esetben rozsdamentes acélból készül, amely kiváló képességekkel rendelkezik, az egészségre ártalmatlan és jól vezeti a hőt. Az elektromos kukta fogantyúja tartós műanyagból is készülhet, amely könnyen megbirkózik a normál használattal, és kellemesebb a kezelése is.
i
A minőségi elektromos kukta vastagabb fallal rendelkezik, mint egy hagyományos változat. Amikor új készüléket választasz, fontos figyelmet fordítani az edény aljának formájára is. Ennek szendvics jellegűnek kell lennie, amely stabilabb hőmérsékletet biztosít és alacsonyabb az energiaigénye.
5 funkció, amit egy elektromos kukta kínálhat
- A kijelző lehetővé teszi a főzési program kiválasztását.
- A töltőskála minden gyorsfőző alapfelszerelése.
- Az előre beállított főzőprogramok gondoskodnak az ételek elkészítéséről.
- A hőmérséklet tartás vagy a késleltetett indítás további hasznos funkciók lehetnek.
- A beépített időzítő figyeli a főzési időt, és biztonságosan kikapcsolja a készüléket, amikor az befejezte a főzést.
Egyre népszerűbbek a többfunkciós elektromos kukta típusok, amelyek nemcsak a nyomással való főzést, hanem a párolást vagy a sütést is lehetővé teszik, egyesítve a lassú főzők tulajdonságait.
Biztonságos az elektromos kukta használata?
Nem csak az elektromos kukta, hanem a hagyományos kukta is nagyon biztonságos készülékekké váltak az évek során. Ha helyesen kezeljük, a kuktában való főzés tökéletesen biztonságos. Többé nem kell aggódnod attól, hogy leforrázod magad.
i
Az elektromos kukta használata esetén egyáltalán nem kell aggódnod a gőzforrázás miatt, mert ennél a típusnál a gőz nem távozik el. Az elektromos kukta ráadásul gyakran rendelkezik biztonságosan záródó fedéllel, jelzőfénnyel és automatikus zárral.