Oldal frissítése

Elemek | Ceruza elemek fajtái

• Szerző: Szerkesztőség

Már több évtizede használunk eldobható elemeket. Néhány évvel ezelőtt az elektronikus eszközökben használatos eldobható elemek még alapvető fontosságúak voltak, s bizony, a beépített és újratölthető akkumulátorok elterjedése ellenére az eldobható elemeknek még ma is számos felhasználási módja van. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen típusok léteznek, hogyan lehet megkülönböztetni őket, és mire használhatók.

Eldobható és újratölthető elemek

Elemek – TARTALOM

 1. Sokféle elemtípus létezik
 2. Ceruzaelemek (AA)
 3. Mikro ceruzaelemek (AAA)
 4. Baby góliát elemek (C) – Kis monocellás
 5. Góliát elemek (D) – Nagy monocellás
 6. Kilenc voltos elemek
 7. Lapos elemek
 8. Gombelemek
 9. Az elemeket a jelölésük alapján is meg lehet különböztetni
 10. Az elemek osztályozása összetételük szerint

Sokféle elemtípus létezik

Napjainkban az elemek a akkumulátorok számtalan típusa létezik, és felhasználási területük rendkívül széleskörű. Nemcsak méretben, hanem feszültségben és összetételben is különböznek. Az eldobható elemek hét alapméretben kaphatók:

 • Ceruzaelemek (AA)
 • Mikro ceruzaelemek (AAA)
 • Baby góliát elemek (C) – Kis monocellás
 • Góliát elemek (D) – Nagy monocellás
 • Kilenc voltos elemek
 • Lapos elemek
 • Gombelemek

Ceruzaelemek (AA)

Az AA jelölésű ceruzaelemek a leggyakrabban használt elemtípusok. Felhasználásuk nagyon széleskörű, a távirányítóktól kezdve a gyermekjátékokon és órákon át egészen a legkülönfélébb elektronikai eszközökig.

Ceruzaelemek
A ceruzaelem méretei.
iAz újratölthető ceruzaelemek feszültsége 1,2 V, az eldobható ceruzaelemeké 1,5 V.

Mikro ceruzaelem (AAA)

Az AAA jelölésű mikro ceruzaelem a második leggyakoribb elemtípus. Mérete valamivel kisebb, mint a ceruzaelemé, de felhasználása nagyon hasonló. Megtalálható távirányítókban, játékokban, zseblámpákban és még sok egyéb eszközben.

Mikro ceruzaelem
A mikro ceruzaelem méretei.
iAz újratölthető mikro ceruzaelemek feszültsége 1,2 V, az eldobható mikro ceruzaelemeké 1,5 V.

Baby góliát elemek (C) – Kis monocellás

A baby góliát elemet vagy baby elemet betűvel jelölik. Régebben felhasználásuk szélesebb körű volt, de ma már alig találkozunk velük. Felhasználásuk hasonló volt a ceruza- vagy mikro ceruzaelemekéhez, így leginkább órákban, játékokban, vagy például zseblámpákban találkozunk velük.

Baby góliát elem
A baby góliát elem méretei.
iAz újratölthető baby góliát elem feszültsége 1,2 V, az eldobható típusé 1,5 V.

Góliát elemek (D) – Nagy monocellás

A D jelölésű góliát elemeket szintén egyre ritkábban használják. Leginkább asztali rádiókban vagy CD-lejátszókban találhatók. Előnyük a hosszabb élettartam.

Góliát elem
A góliát elem méretei
iA feltölthető góliát elem feszültsége 1,2 V, az eldobható típusé 1,5 V.

Kilenc voltos elemek

A kilenc voltos elemek neve arra utal, hogy magasabb feszültséget igénylő eszközökben használják őket, például RC-vezérlők, füstérzékelők vagy riasztók esetén.

Kilenc voltos elem
A kilenc voltos elem méretei.
iA kilenc voltos elem összesen 6 cellából áll, melyek 9 V-os feszültséged adnak el. Az újratölthető típusok esetében ez az érték 8,4 V.

Lapos elemek

A múltban a lapos elem nagyon elterjedt elemtípus volt széleskörű felhasználással. A legtöbb mai elektronikai eszközt azonban nem erre az elemtípusra tervezték, így használata fokozatosan háttérbe szorul.

Lapos elem
Lapos elem.
iAz elemben három, sorba kapcsolt monocella található, amelyeknek köszönhetően eléri a 4,5 V névleges feszültséget.

Gombelemek

A gombelemek legfőképp miniatűr méretükkel tűnnek ki, így ma is széles körben használják őket, főként kisméretű elektronikai eszközökben, például órákban, távirányítókban és játékokban.

Gombelemek
Adott típusú gombelem méretei.

A gombelemek esetén három típussal találkozhatunk:

 1. LR jelölésű – ezek klasszikus alkáli elemek  1,5 V feszültséggel.
 2. SR jelölésű – gyártásukban ezüst-oxidot használnak, és 1,55 V feszültséget érnek el.
 3. CR jelölésű – ezek lítiummal működnek, és 3 V feszültséget érnek el.

Az elemeket a jelölésük alapján is meg lehet különböztetni

Az akkumulátorok hosszú fejlődése, valamint a specifikus nemzetközi szabványok betartása miatt a gyártás során szükség volt egy speciális akkumulátor jelölésrendszer bevezetésére, amely jelzi az akkumulátor típusát, méretét és összetételét. A jelölésre vonatkozó nemzetközi szabványt az IEC, azaz International Electrotechnical Commission (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) adta ki, és legfeljebb hat betűből és számból áll.

Az első betű az elem összetételét és névleges feszültségét jelzi. Sokféle típus létezik, például a C betű, amelyet a 3 V névleges feszültségű lítium elemeknél használnak.

A második betű az elem formáját jelzi. Az R a kerek, az F a lapos, az S a hasáb és a P a nem kerek elemek jelölése.

Az utolsó négy vagy öt számjegy a méretet fejezi ki. Ezek a számjegyek az elem átmérőjét (mm-ben) és teljes magasságát (tized mm-ben) jelzik.

iPéldaként vegyük a CR2032 jelölést. A C betű a 3 V-os lítium elemre utal, az R az elem kerek formájára, a számjegyek pedig azt jelzik, hogy az elem 20 mm átmérőjű és 3,2 mm magasságú.

Az elemek osztályozása összetételük szerint

A különböző típusú akkumulátorokat összetételük alapján is meg lehet különböztetni. Az alaptípusok a következők:

Az alkáli elemek leginkább a ceruza- és mikro ceruza típusoknál fordulnak elő. Ezek 1,5 V-os feszültséget érnek el, és főként olyan elektronikában használják őket, amelyek nem igényelnek nagyobb feszültséget. Az alkáli elemeket L betűvel jelölik.

A lítium elemek 3 V feszültséget érnek el, és többnyire gombelemek, amelyeket elsősorban órákban, kisméretű játékokban vagy vezérlő eszközökben, távirányítókban használnak. C betűvel jelölik őket.

Az ezüst-oxid alapú cinkelemek 1,55 V névleges feszültséget érnek el. Előnyük a tartósság és megbízhatóság. Ugyanakkor az ezüsttartalom miatt magasabb az áruk. S betűvel jelölik őket.

i Szintén érdekelhet

Az elemek már hosszú évek óta életünk részét képezik. Az idő múlik, a technológia fejlődik, így az elemgyártás is. Nagyon sokféle típus létezik, a legkisebb gombelemektől a nagyobb góliát elemekig. A megfelelő elem kiválasztásakor ezért minden fontos paramétert figyelembe kell venni.

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB05