Oldal frissítése

Hogyan kell Windows 11-et telepíteni? (ÚTMUTATÓ)

Aktualizálva

Új számítógépet vásárolsz, vagy egy régebbi eszközödre szeretnéd feltelepíteni az új Windows 11 operációs rendszert? A Microsoft olyan egyszerűvé tette a telepítést, hogy azt szinte bárki meg tudja csinálni. Van azonban néhány bevált ajánlás, amely segíthet megelőzni például az adatvesztést. Hogyan is néz ki a Windows 11 telepítése a gyakorlatban? Mire van hozzá szükség?

Windows 11 telepítése

Hogyan kell Windows 11-et telepíteni? - TARTALOM

 1. Miről szeretnéd telepíteni a Windows 11-et?
 2. Windows 11 telepítő USB-meghajtó létrehozása
 3. A Windows 11 telepítésének indítása USB-ről vagy DVD-ről
 4. Windows 11 telepítése
 5. Útmutató: Windows 11 aktiválása
 6. Miért fontos a Windows (7, 8, 10, 11) aktiválása?
 7. A Windows aktiválása alaplap vagy egyéb hardver cseréje után

1) Miről szeretnéd telepíteni a Windows 11-et?

Először is nem mindegy, hogy milyen formában szerzed be az operációs rendszert. A Windows 11 már megvásárolható dobozos változatban, fizikai adathordozóval, amely lehet DVD vagy egy modernebb USB flash meghajtó. A Windows legális beszerzésének másik módja természetesen az elektronikus licenc.

i Az USB jobb, mint a DVD
A flash meghajtó, mint telepítőeszköz fokozatosan a háttérbe szorítja az egyre kevésbé népszerű DVD szerepét. A gyártók az új számítógépekbe már egyre ritkábban építenek be DVD-meghajtót. Ez különösen igaz a gamer PC-kre, amelyek már alig használnak DVD-t. USB-port ugyanakkor minden számítógépen van, így nem kell amiatt aggódni, hogy nem lesz csatlakozó a telepítő pendrive számára. A pendrive egy másik előnnyel is rendelkezik: gyorsabban telepíti fel a Windows rendszert, mint a DVD.

Maga a Windows 11 telepítése minden változat esetében azonos, az előkészítési fázisokban azonban vannak bizonyos eltérések. Míg a telepítés fizikai adathordozóról is elindítható, például DVD-ről vagy flash meghajtóról, addig az elektronikus licenc esetében első lépésként létre kell hozni az adathordozót. A továbbiakban lépésről lépésre végigmegyünk a folyamaton.

Windows 11 vs. Windows 11 Pro

A legtöbb felhasználó alapvetően arra kíváncsi, hogy melyek a legfontosabb különbségek a Windows 11 és a Windows 11 Pro között. A válasz egyszerű, a Windows 11 Pro prémium funkciókat is tartalmaz, amelyek a vállalati telepítésekhez szükségesek. Különösen a biztonság, a több száz eszköz egyszerű tömeges kezelése, illetve az Active Directory-hoz vagy Azure Active Directory-hoz való csatlakozás szempontjából.

Funkciók Windows 11 Windows 11 Pro
Eszköz titkosítása Bitlockerrel
Windows Hello egyszerű feloldás
Tűzfal és hálózati védelem
Szülői zár és védelem
Active Directory támogatás
Azure Active Directory támogatás
Microsoft Store for Business

Windows 11 rendszerkövetelmények

Előfordulhat, hogy fogalmad sincs arról, hogy az új Microsoft Windows 11 operációs rendszer telepíthető-e a jelenlegi számítógépedre. Bár a Microsoft elég részletesen bemutatta az új funkciókat, a rendszerkövetelmények körül jelentős csend honolt. Tudjuk az okát. Az a bökkenő, hogy a Microsoft úgy döntött, szigorú lesz. Bár a rendszerkövetelmények első ránézésre szinte megegyeznek a Windows 10 követelményeivel, a biztonság kedvéért azért vess rá egy pillantást:

 • Processzor - 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor 2 vagy több maggal, amely kompatibilis a 64 bites architektúrával vagy a System on a Chip (SoC) eszközökkel
 • Memória - 4 GB RAM
 • Tárhely - minimum 64 GB
 • Videókártya - DirectX 12 / WDDM 2.x kompatibilis videókártyák
 • Képernyő - legalább 9", HD (720p) felbontással
 • Rendszer firmware - UEFI interfész, biztonságos rendszerindítási lehetőség
 • TPM - Trusted Platform Module (TPM) 2.0 verzió

A legjelentősebb korlátozás a CPU típusára vonatkozik. A Windows 11 a 8. generációs és újabb Intel Core processzorokat (Kaby Lake Refresh), valamint az AMD Ryzen 2000 és újabb processzorokat támogatja. Az említett chipek 2017-ben jelentek meg. Vess egy pillantást a rendszer tulajdonságaira és kiderítheted, vagy-e olyan szerencsés, hogy támogatott CPU-típussal rendelkezel.

Mielőtt elkezdenénk, érdemes megjegyezni, hogy kétféle Windows telepítés létezik: a "tiszta" telepítés és a "frissítés" telepítése. A tiszta telepítés általában üres lemezre történik, többnyire egy új számítógépen, vagy ha a felhasználó a nulláról szeretné felhúzni a rendszert. Jobb, ha tudod, hogy ebben az esetben a kérdéses lemezen lévő összes adat törlésre kerül. A telepítési folyamat során tehát lehetőséged lesz formázni az összes rendelkezésre álló partíciót, tökéletesen tehermentesítve ezáltal a számítógépet a korábbi előzményektől.

USB Flash Disk
A Windows telepítéséhez egy teljesen átlagos USB flash meghajtó is megfelel. A lényeg, hogy legalább 8 GB-os legyen.

A "frissítés" lehetővé teszi, hogy megtartsd a fájlokat, beállításokat és alkalmazásokat. A rendszer frissítése, például egy régebbi Windows-verzióról a Windows 11-re, természetesen sokkal egyszerűbb, de ebben az esetben nincs tiszta lappal kezdés. Mindkét opcióra emlékeztetünk majd a megfelelő időben, de nem árt, ha fejben mérlegre rakod őket. Továbbá javasoljuk, hogy készíts biztonsági másolatot az adataidról, ez persze minden rendszerművelet esetén ajánlott.

iVPN
A kevésbé biztonságos hálózathoz (az internethez) való biztonságos és titkosított kapcsolódás alapja egy virtuális magánhálózatnak vagy VPN-nek nevezett eszköz. Cikkünkből megtudhatod, mi az a VPN és hogyan állíthatsz be VPN-t egy Windows 10-es számítógépen néhány lépésben.

Először azonban megmutatjuk, hogyan hozhatsz létre telepítő USB-meghajtót. Ha már rendelkezel telepítőhordozóval, ugorjon a 3. fejezethez, "A Windows 11 telepítésének indítása USB-ről vagy DVD-ről" című részéhez.

2) Windows 11 telepítő USB-meghajtó létrehozása

Ha digitális terjesztés útján vásárolsz Windows 11 licencet, akkor hozzáférést kapsz a szükséges telepítőfájlokhoz. Valószínűleg egy lemezkép (ISO kiterjesztés) formájában, amelyet fizikai adathordozóra kell átvinni, azaz ki kell írni egy DVD-re vagy fel kell tölteni egy USB-meghajtóra. Az optikai meghajtók kihalásának idejében a pendrive használata már jobb megoldásnak tűnik, ezért megmutatjuk, hogyan hozhatsz létre egy ilyen telepítőlemezt.

A Media Creation Tool segítségével, amely közvetlenül a Microsoft webhelyéről tölthető le, egyszerűen létrehozhatod a bootolható USB flash meghajtót. Néhány lépésben készíthetsz vele ISO-fájlt, DVD-t vagy USB flash meghajtót, amelyről aztán feltelepítheted az új rendszert. A szoftver nem ISO-fájlokkal dolgozik, hanem az internetről tölti le az összes szükséges adatot, így a létrehozott adathordozó naprakész lesz, magába foglalja az összes biztonsági frissítést is.

3) A Windows 11 telepítésének indítása USB-ről vagy DVD-ről

Ha a Microsoft Windows 11 telepítési folyamatának van trükkös része, akkor ez az. Az a lényege, hogy újra kell konfigurálni az eszköz indítási sorrendjét. A haladó felhasználóknak ez gyerekjáték, azonban akik számára a BIOS csak egy csúnya szó, azoknak ez problémás lehet, de aggodalomra semmi ok. Ebben a szakaszban az a feladatunk, hogy megváltoztassuk azoknak az eszközöknek a sorrendjét, amelyekről a számítógép indításkor adatokat olvas. Ezt a rendszerindítás menüjén keresztül tehetjük meg, amivel a BIOS nem feltétlenül rendelkezik, ezért előfordulhat, hogy közvetlenül a környezetében kell beállítani ezt a prioritást. A BIOS utódja az UEFI rendszer, manapság már szinte csak ilyennel lehet találkozni. Számos újítása mellett felhasználóbarátabb környezetet biztosít.

i Az UEFI néha problémákat okozhat NTFS fájlrendszerrel rendelkező meghajtókról való indítás esetében. Ha problémákat észlelsz, bármikor megváltoztathatod a Boot Mode-ot UEFI-ről Legacy-re, ami megszünteti az ilyen jellegű problémákat. Ezt a Boot menüben vagy a BIOS-ban teheted meg. Ez az opció általában az oldal tetején található.

A rendszerindítási prioritás beállítása teszi lehetővé, hogy az USB tartalma betöltődjön a számítógép bekapcsolásakor:

 1. Kapcsold be a számítógépet, vagy indítsd újra, ha már be van kapcsolva.
 2. Közvetlenül a rendszerindítást követően próbálj belépni a BOOT menübe, ez általában az F12 vagy a DELETE billentyű lenyomásával érhető el. Ha semmi sem történik, újra kell indítani a számítógépet, majd újra kell próbálkozni. Előfordulhat, hogy a BIOS-nak nincs külön BOOT menüje, ebben az esetben kénytelen leszel belépni a főmenübe. Ez általában az F2 billentyű alá van elrejtve, de ez változó, ezért inkább próbálj ki több "F" billentyűkombinációt is. Ha nem találod, nézz utána a számítógép vagy az alaplap kézikönyvében. Az alap BIOS-környezetében keresd meg a találóan "Boot" névre keresztelt lapot, ott megtalálod a rendszerindítási lehetőségeket.
 3. Miután sikeresen beléptél a BOOT menübe, meg kell keresned azt a sort, ahol a Windows telepítési fájlokat tartalmazó USB-meghajtó/DVD található. Sajnos innentől már nincs pontos iránymutatás, mert a BIOS/UEFI megjelenése gyártónként eltérő. Általános szabály, hogy a telepítőmédiát tartalmazó sor legyen az első helyen, hogy a legmagasabb prioritással rendelkezzen a rendszerindítás során. Hasznos lehet a navigációs súgó, amely általában a képernyő alján található.
 4. Mentsd a beállításokat, majd lépj ki a BIOS-ból, ez általában az F12 billentyű lenyomásával történik.
 5. A BIOS-ból való kilépés után a telepítőfájlt be kell tölteni vagy el kell indítani az USB flash meghajtóról/DVD-ről.

4) Windows 11 telepítése

Egy viszonylag rendezetlen BIOS-környezet után visszatérünk az egyszerű ablakok megerősítésének egyenes útjára. A Microsoft igyekezett a lehető legegyszerűbbé tenni a Windows 11 telepítését, ami elég jól sikerült, és bár biztosak vagyunk benne, hogy magához a telepítéshez nem teljesen szükséges a segítségünk, úgy döntöttünk, hogy összeállítjuk ezt a kis útmutatót.

i Még mindig Windows 7-et használsz? Akkor jól figyelj. Ahogy azt cikkünkben is megírtuk, a Windows 7 támogatása 2020 elején megszűnt. Ez jelentős biztonsági kockázatokat jelent a felhasználók számára. Ha még nem tetted meg, javasoljuk, hogy a lehető leghamarabb frissíts Windows 11-re.
 1. Az első oldalon a nyelvi- és időbeállításokkal találkozol. Ha a beállítások nem felelnek meg a preferenciáidnak és megváltoztathatók, bátran változtasd meg őket.
  Windows 11 telepítése
 2. Ezen a ponton megerősítheted az új Windows 11 rendszer telepítésére vonatkozó szándékodat. Kattints a megjelenő gombra.
  Windows 11 telepítése
 3. Ebben a lépésben lehetőség nyílik a Windows 11 licenc termékkulcsának megadására. Akkor is folytathatod a telepítést, ha nincs meg, később is aktiválhatod, amikor a Windows már teljesen működőképes. Folytasd tehát a "Tovább" vagy a "Nincs termékkulcsom" gombra kattintva, mindkét opcióval folytathatod a telepítést.
  Windows 11 telepítése
 4. Ha a következő lépésben megjelenik egy menü, amely a rendszerverzió kiválasztására szólít fel, válaszd azt, amelyikhez már vásároltál vagy vásárolni fogsz licenckulcsot.
  Windows 11 telepítési lehetőségek
 5. A következő oldal a kötelező licencfeltételeket tartalmazza. Olvasd el és ha egyetértesz, fogadd is el, így folytathatod csak a Windows 11 telepítését.
  Windows 11 feltételek
 6. Ha a Microsoft Windows egy régebbi verziója van rajta a számítógépeden, de csak frissíteni szeretnél, válaszd a következő oldal tetején található "Frissítés" lehetőséget. Ha például új a számítógéped, és még nincs rajta a rendszer, akkor az alsó "Custom" opcióra hagyatkozz. Akkor is ezt a lehetőséget válaszd, ha meglévő rendszeredet új, úgynevezett "tiszta" telepítésre szeretnéd lecserélni. Felhívjuk azonban a figyelmed arra, hogy a "tiszta" telepítés a kérdéses lemezen lévő összes adat elvesztésével jár.
  Windows 11 telepítése
 7. Válaszd ki azt a lemezmeghajtót, amelyre a Microsoft Windows 11-et telepíteni kívánod. Bevált gyakorlat a lemezmeghajtó formázása is. Ne feledd, hogy a formázás minden adatot töröl a meghajtóról. Ne hagyd figyelmen kívül, hogy a meghajtó el kell, hogy érjen egy bizonyos kapacitást. Általában legalább 40 és 60 GB közötti méretre van szükség, még akkor is, ha maga a telepítőfájl csak 3 GB. Ennek oka a frissítések szükségessége, emellett egyes alkalmazásoknak a megfelelő működéshez a rendszer meghajtóján szabad helyre van szükségük.
  Windows 11 telepítése
 8. Várd meg, amíg az összes telepítési folyamat befejeződik. A Windows 11 tényleges telepítése hamarosan megtörténik.
  Windows 11 telepítése
 9. A következő három ablak már a Windows 11 felhasználóbarátabb köntösébe öltözik. Erősítsd meg a kiválasztott régiót, az elsődleges billentyűzetkiosztást, és ha szeretnél, adj hozzá egy második billentyűzetkiosztást is. Ha nem, akkor kattintson a "kihagyás" gombra.
  Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai
 10. Ha rendelkezel Microsoft-fiókkal, a következő két lépésben lépj be az e-mail címeddel és jelszavaddal. Alternatívaként létrehozhatsz egy fiókot vagy használhatsz egy offline fiókot (balra lent).
  Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai
 11. A telepítőablak ennél a lépésnél arra kér, hogy hozz létre egy biztonsági PIN-kódot, amely a Windows-t telepítő eszközre vonatkozik. Írd be kétszer az új PIN-kódot, győződj meg róla, hogy nem fogod elfelejteni, majd kattints az "OK" gombra.
  Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai
 12. Mielőtt beléphetnél a Windows-ba, vár rád még az egyéb beállítások meglehetősen hosszú sora. Válaszolj a saját belátásod szerint. Ha mindenhol a "Nem" gombra kattintasz, a rendszer akkor is teljesen működőképes lesz.
  Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai
  Windows 11 egyéb beállításai Windows 11 egyéb beállításai
 13. Kész is van. Ha egy már meglévő fiókkal vagy bejelentkezve, akkor az asztalon a másik/régi számítógép hátterét fogod látni.
  Windows 11 asztal

Útmutató: Windows 11 aktiválása

A Windows 11 aktiválásának több módja is van, a legegyszerűbbek a telepítés során történő aktiválás és a telepítés utáni aktiválás a Beállításokban. A Windows aktiválásához mindkét esetben licenckulcsra lesz szükséged. Ha tudni szeretnéd, hogyan kell elvégezni az aktiválást a telepítéskor, lépj a cikk előző részének 3. lépéséhez. Ha viszont a Windows 11 teljes telepítése után végzed el az aktiválást, kövesd az alábbi utasításokat.

A Windows 11 aktiválása a telepítés után

 1. A telepítést követően a "Gyors elérés" menü megjelenítéséhez nyomd meg a Win + E billentyűkombinációt.
  Windows 11 aktiválása
 2. Kattints a jobb gombbal a bal oldali oszlopban az "Ez a gép" elemre, majd a menü megjelenésekor válaszd a bal oldali gomb megnyomásával a "Tulajdonságok" lehetőséget.
  Windows 11 aktiválása
 3. A megjelenő ablakban leellenőrizheted a rendszer paramétereit – láthatod a hardvert, a számítógép nevét, a Windows pontos verzióját. Az oldal alján található a "Termékkulcs és aktiváló kód" gomb.
  Windows 11 aktiválása
 4. Megjelenik az "Aktiválás" ablak, ahol egyértelműen láthatod a licenc állapotát. Ha a licenc nincs megfelelően megadva, itt láthatod a rendszer zárolásáig hátralévő napok számát.
  Windows 11 aktiválása
 5. A "Termékkulcs megadása" ablak szövegmezőjébe írd be azt az aktiváló kulcsot, amelyet a Windows 11 licenc megvásárlásakor kaptál. A kötőjelekkel nem kell foglalkoznod, mivel azok maguktól beíródnak.
  Windows 11 aktiválása
 6. A "Tovább" gombra kattintva megjelenik egy ablak, amely az aktiválás megerősítésére szólít fel. Ez csupán annyiból áll, hogy rákattintasz az "Aktiválás" gombra. Az ezt követő ablak megerősíti a Windows sikeres aktiválását - természetesen csak akkor, ha a megadott termékkulcs érvényes volt.

Miért fontos a Windows (7, 8, 10, 11) aktiválása?

A Windows 11 telepítése aktiválás nélkül is teljesen legális, mivel a licenckulcsot akkor is meg lehet adni, amikor a rendszer már használatra kész. Ha azonban ezt nem teszed meg, a Windows 11 csak korlátozott ideig fog viszonylag zökkenőmentesen futni. Folyamatosan megkapod az összes rendszerfrissítést, és az összes főbb funkció továbbra is elérhető marad nagyobb korlátozások nélkül. Elveszíted azonban a megjelenés testreszabásának lehetőségét – a színek, hátterek, témák és betűtípusok megváltoztatásának lehetőségét.

Ezenkívül az asztal jobb alsó sarkában, valamint néhány más helyen is, megjelenik a "Windows aktiválása" üzenet, amely folyamatosan emlékeztet arra, hogy a rendszer nincs aktiválva. Egy bizonyos idő elteltével a nem aktivált Windows 11 egy speciális üzemmódba kerül, amelyet csak a megfelelő licencszám megadásával lehet feloldani.

A régebbi Windows XP és Windows 7 rendszerek már értelmüket vesztették

Ma már nem ajánljuk a Windows XP, Vista vagy 7 használatát. Történelmi népszerűségük ellenére ezeket a rendszereket a Microsoft már nem támogatja, ami mindenekelőtt a biztonsági frissítések elvesztését jelenti. Ezek hiányában a számítógép sebezhetővé válik mindenféle támadásokkal szemben, amelyektől még egy vírusirtó program sem véd meg. Ha tehát ismét biztonságos rendszerrel szeretnél dolgozni, akkor érdemes Windows 11-re váltanod.

Windows 11 aktiválás nélkül
A Windows 11 aktiválásáig nem tudod megváltoztatni például a hátteret.

Ezeket, mint minden más termékeket, természetesen meg kell vásárolni, de beszerezhetsz elektronikus licencet, amely a vásárlás után azonnal megérkezik, így nem kell várakoznod. Kapsz egy linket, amelyen megtalálod a licenckulcsot, amely a Windows 11 aktiválása című fejezetben leírt aktiválási folyamat során használható fel. A másik lehetőség a dobozos változat, mely a postacímedre kerül kiszállításra. Akárhogy is, a Windows 11 telepítését akár azonnal el is kezdheted a Windows Media Creation Tool segítségével. Ezt a folyamatot fentebb ismertettük.

A Windows aktiválása alaplap vagy egyéb hardver cseréje után

A Microsoft nem túl konkrét, amikor arról van szó, hogy a Windows 11 milyen azonosítókkal kötődik a számítógép hardveréhez. A weboldalán azt írja, hogy "jelentős hardveres változások, például alaplapcsere" esetén van szükség újraaktiválásra. A licenc eltávolításra kerülhet a számítógépről akkor is, ha a Windows által "jelentősnek" ítélt egyéb változtatások mentek végbe. Bele tartozik ebbe például a merevlemez, az operatív memória, vagy a videókártya cseréje? Úgy tűnik, ezt senki sem tudja biztosra megmondani.

Nem aktivált Windows 11
Lecseréled az alaplapot vagy más alkatrészeket? Előbb győződj meg róla, hogy a Windows 11 licencedet összekapcsoltad-e a Microsoft-fiókoddal.

Szerencsére a Windows 11 esetében a hardvercserét követő újraaktiválás sokkal egyszerűbb, mint a régi időkben. A licencet összekapcsolhatod a személyes Microsoft-fiókoddal (ezt a Beállítások → Frissítés és biztonság → Aktiválás menüpontban teheted meg). Ha a Windows egy komponens cseréje után inaktívnak jelzi magát, egyszerűen csak futtasd a Windows Update hibaelhárítót (Frissítés és biztonság → Hibaelhárítás → További hibaelhárítók), amely észleli a hardvercserét és újraaktiválja a rendszert.

i További cikkek várnak rád az Alza.hu Hírek oldalon:

A cikk végéhez érve már elég részletes elképzelésed lehet arról, hogyan kell telepíteni a Windows 11-et. Reméljük, hogy útmutatónk segített a Windows 11 sikeres telepítésében, és meggyőzött a folyamat egyszerűségéről. Végül is a Windows 11 telepítése szinte gyerekjáték!

Az Ön adatainak védelme fontos számunkra

Mi, az Alza.cz a.s., azonosítószám: 27082440, sütiket használunk a weboldal működőképességének biztosításához, és a beleegyezéseddel weboldalunk tartalmának személyre szabásához is. Az "Értem" gombra kattintva elfogadod a sütik használatát és a weboldal viselkedésével kapcsolatos adatok átadását a célzott hirdetések megjelenítésére a közösségi hálózatokon és más weboldalakon található hirdetési felületeken.

További információ
Értem Részletes beállítások Elutasít mindent
P-DC1-WEB15